Paska on Itä-Euroopan maissa suosittu pääsiäisen juhlaleivonnainen. Suomalaisittain hauskasta nimestään huolimatta kyseessä on herkullinen leipä.
Muun muassa Ukrainassa ja muissa Itä-Euroopan maissa suositun paska-pääsiäisleivän nimi kutittelee väkisinkin suomalaisia huumorihermoja. Mitä pääsiäisherkku paska oikeastaan on, ja miten sitä leivotaan?
Paska on juhlaleivonnainen
Paska-leipä on noussut puheenaiheeksi muun muassa suositulla The Kitchn -ruokasivustolla, jossa ruokatoimittaja Kristina Vänni esittelee leivonnaista ja antaa vinkit sen valmistukseen.
Paska-leipää tarjoillaan perinteisesti pääsiäisenä monissa Itä-Euroopan maissa, kuten Ukrainassa, Armeniassa ja Romaniassa.
– Leipä viedään usein kirkkoon siunattavaksi pääsiäisaamuna erityisessä korissa muiden ruokien kanssa. Jumalanpalveluksen jälkeen ruoat nautitaan perheen kesken, Kristina Vänni kertoo The Kitchn-sivustolla leivän taustoista.
Paska-leipä leivotaan useimmiten pyöreään vuokaan ja viimeistellään koristeellisella punotulla elementillä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi palmikkokuviota leivän reunoilla tai sitten leivän päälle muotoiltua ristiä. Paska-leipä voi olla tavanomaista, hiukan makeahkoa pehmeää leipää, tai sitten sen joukkoon voidaan ujuttaa esimerkiksi kuivattuja hedelmiä.
– Paska-leipä voidellaan tyypillisesti kananmunalla ennen paistoa, jotta se saa kullanruskean värin. Leivonnainen on pääsiäispöydän upea keskipiste.

