Tapenadella kuorrutettu lampaanviulu
Samassa liemessä -ohjelman reseptillä loihdittu komea lampaanviulu kruunaa juhlapöydän. Se kannattaa valmistaa hyvissä ajoin etukäteen, jolloin juhlapäivälle jää enää viulun kuorruttaminen tapenadella eli oliivitahnalla. Nopea lämmitys uunissa ja avot, juhlat voi alkaa!
8:lle
- 1 lampaanviulu
- 10 valkosipulinkynttä
- rosmariinin oksia
- 3 rkl hienoa merisuolaa
- 1 rkl fenkolin siemeniä
- mustapippuria
- 2 sitruunaa
- 5 dl lihalientä
- 5 dl valkoviiniä
- 1 prk (n. 150 g) tapenadea eli oliivitahnaa
Koristeluun
- rosmariinin oksia
Valmistusohje
Ota lampaanviulu huoneenlämpöön muutama tunti ennen paistamista. Poista sen pinnalta kalvot ja veistä halutessasi pois osa rasvasta.
Lämmitä uunin grillivastukset 200 asteeseen.
Kuori valkosipulinkynnet ja puolita ne pituussuunnassa. Pistele lampaaseen terävällä veitsellä noin 4 cm syviä reikiä ja työnnä valkosipulin kynnet koloihin. Hienonna muutama oksa rosmariinia. Hiero lampaanviulun pinta suolalla, sitten fenkolinsiemenillä ja rosmariinilla ja mausta vielä kauttaaltaan mustapippurilla.
Nosta lammas korkeareunaiseen uunivuokaan. Puolita sitruunat ja aseta ne vuokaan leikkauspinta ylöspäin. Kaada vuokaan lihaliemi ja valkoviini. Nosta lammas uuniin ja paahda 15 minuuttia tai kunnes pinta ruskistuu kauniisti. Ota lampaanviulu uunista ja peitä vuoka foliolla. Laske uunin lämpötila 120 asteeseen ja käännä grillivastukset pois. Nosta lampaanviulu takaisin uuniin ja paahda vähintään 6 tuntia tai jopa yön yli.
Nosta lammas ja sitruunat varovasti vuoasta. Kaada vuoan pohjalla oleva liemi talteen ja jäähdytä. Kuori jäähdytetystä liemestä rasva pois. Säästä liemi lampaan tarjoiluun.
Juuri ennen tarjoilua lämmitä uuni 180 asteeseen. Laita lammas uunivuokaan ja hunnuta sen pinta tapenadella. Asettele sitruunat vuokaan, nosta vuoka uuniin ja paahda, kunnes lammas on lämmennyt ja tapenade hieman rapeutunut.
Koristele vuoka tuoreella rosmariinilla ja tarjoa lammas lämmitetyn liemen kera.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan