Ostatko sinäkin? Tämän lihatuotteen myynti 30-kertaistuu pian – suomalaiskaupoista paljastetaan pääsiäisen hittiherkut

shutterstock_1885291072 copy (1)
Monen raaka-aineen myynti kasvaa pääsiäisenä, kertovat suomalaiset ruokakaupat. Shutterstock/Hellapoliisi

Pääsiäistä vietetään tänä vuonna huhtikuun puolessa välissä. Ruokakaupat kertovat, mitkä herkut myyvät pääsiäisenä parhaiten.

Pääsiäinen on jo ovella, ja monissa perheissä pohditaan juhlapyhien ruokavaihtoehtoja. Monen suomalaisen pääsiäispöytään kuuluvat tutut herkut, kuten pääsiäislammas, mämmi sekä suklaamunat.

S-ryhmältä kerrotaan, että pääsiäisviikon suosituin kauppapäivä ketjun myymälöissä on perinteisesti kiirastorstai, joka osuu tänä vuonna torstaille 14.4.

– Jos ruuhkat haluaa välttää, kannattaa ostoksille suunnata mahdollisuuksien mukaan jo alkuviikosta tai vuorokauden hiljaisempina tunteina, eli aamulla ennen yhdeksää tai myöhemmin illalla, kauppaketju vinkkaa tiedotteessaan.

Videolla: Lidliin tuli viime pääsiäisenä myyntiin hämmentävä paistopistetuote – testasimme sen!

Lidliin tuli uusi hämmentävä paistopistetuote – testasimme sen! 1:25
Erikoinen paistopistetuote testissä.

Mämmiä myydään eniten, lampaanlihan myynti 30-kertaistuu

S-ryhmästä kerrotaan, että mielipiteitä jakava mämmi on euromääräisesti mitattuna koko vuoden myydyin sesonkiherkku. Mämmiä myydään pakasteena vuoden ympäri, mutta eniten sitä ostetaan luonnollisesti pääsiäisenä. 

–  Vuoden 2021 aikana mämmiä myytiin S-ryhmän kaupoissa noin 2 miljoonaa rasiaa. Myyntidatamme perusteella mämmin myynti korostuu pääsiäisen aikana erityisesti Etelä-Savon, Keski-Suomen ja Kainuun alueilla, S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho toteaa tiedotteessa.

Pashan ystäviä löytyy myyntidatan perusteella erityisesti Pohjois-Karjalasta, suklaamunat sen sijaan maistuvat eniten Pohjanmaalla.

Lampaan myynti moninkertaistuu pääsiäisenä. Viime vuonna myynti oli 30-kertainen tavanomaiseen viikkoon verrattuna. Pääsiäinen merkitsee monille suomalaisille myös grillikauden avausta, etenkin, jos säät ovat suotuisat.

– Viime vuoden pääsiäisviikolla ostetut grillimakkarakilot tuplaantuivat edeltäviin viikkoihin verrattuna, Päällysaho paljastaa.

Annospashaa, juustokakkuja ja hitiksi nousseet mämmiviinerit

Lidl kertoi maaliskuisessa tiedotteessaan pääsiäisen näkyvän muun muassa rahkaisten jälkiruokien suosion kasvuna. Kauppaketjussa myydyt pashat pienissä annospakkauksissa löysivät viime vuonna kuluttajien ostoskoreihin. Myös juustokakkujen kysyntä kasvaa pääsiäisen aikaan merkittävästi.

– Yksi kiinnostavimmista pääsiäistuotteista on tietysti mämmi. Sitä myydään niin pienemmissä herkuttelupakkauksissa kuin isommissa tuokkosissakin. Viime vuosina mämmiä on ostettu Lidlistä keskimäärin 165 000 kiloa, Lidliltä kerrotaan.

Kauppaketjussa lanseerattiin viime vuonna myös paistopisteen sesonkituote, mämmiviineri. Siitä tuli Lidlin mukaan välitön hitti.

– Viinerin täytteenä on aitoa mämmiä ja vaniljakreemiä. Tänä vuonna viinerin makua on paranneltu asiakaspalautteen pohjalta entisestään. Mämmi maistuu nyt viinerissä entistä vahvemmin.

Parsakauden aloitus ja yrttien myynnin kasvu

Myös Kesko on aiemmin kertonut pääsiäisen kestosuosikkeihin lukeutuvan karitsan lisäksi mämmi, erilaiset pashat sekä rahkat.

Lisäksi parsasesongin aloitus ajoittuu usein juuri pääsiäisen tienoolle. Keskon mukaan yrttejä ostetaan pääsiäisenä huomattavasti tavallista viikonloppua runsaammin.

– Yrttejä käytetään sekä juhlaruokien maustamiseen että koristeluun. Eniten pääsiäisenä kasvaa mintun, rosmariinin ja basilikan menekki, kertoi K-ryhmän vihannesten osto- ja myyntipäällikkö Liisa Eronen viime vuonna tiedotteessa.

Lähteet: S-ryhmä, Lidl, Kesko

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!