Uunilohi on suomalaisten rakastama arkiruokien klassikko. Näin uunilohesta aina takuuvarmasti hyvää ja mehevää.
Uunissa valmistettu lohi tai kirjolohi nousee vuodesta toiseen suomalaisten suosikkiarkiruokien joukkoon, eikä ihme. Uunilohi valmistuu vaivatta ja sitä voi varioida lähes loputtomiin erilaisilla mausteilla sekä kastikkeilla.
Yhdessä asiassa tulee kuitenkin olla erityisen tarkkana, kun valmistaa uunilohta: kalaa ei kannata missään nimessä kypsentää rutikuivaksi. Uunilohesta saa kuitenkin helposti aina mehevää, kun muistaa noudattaa muutamaa perussääntöä.
Lue myös: Ostatko kaupasta lohta tai kirjolohta? Pidä mielessä tämä
Uunilohen kypsennys: Älä kiirehdi!
Uunilohen mehukkuuden salaisuus piilee kalan sisältämässä rasvassa. Kun lohta kypsentää uunissa tarpeeksi alhaisessa lämpötilassa, rasvat myös pysyvät kalan sisällä ja mehukkuus säilyy. Liian kuuma lämpötila saa puolestaan rasvan nousemaan kalan pintaan ja muuttaa lohen kuivaksi.
Ravintokoostumukseltaan lohi on vähän rasvaisempi kala kuin kirjolohi, kun taas kirjolohessa on hieman on enemmän proteiinia kuin lohessa.