Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mehevä uunilohi on yhdestä tärkeästä seikasta kiinni – mönkään menee ja pahasti, jos teet tämän paistovirheen

Miten paistetaan täydellistä uunilohta?
Miten paistetaan täydellistä uunilohta?Shutterstock
Julkaistu 10.01.2020 08:43

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Jos haluat valmistaa joka kerta täydellistä uunilohta ja välttää kalan ylikypsymisen, noudata Food 52 -ruokasivuston pätevää ohjetta.

Kuten jo huippukokki Kari Aihinen  aikoinaan julisti, suomalaisten perisynti keittiössä on lohen ylikypsentäminen. Liian pitkä kypsennysaika tekee lohesta helposti rutikuivaa ja mautonta. Miten uunilohesta sitten saa täydellistä? Food 52 -ruokasivusto listasi perusohjeet lohen paistamiseen – ja tärkein ohje on kypsentäminen tarpeeksi alhaisessa lämpötilassa. 

Missä asteessa lohi pitää paistaa?

Hyvä lämpötila lohen paistamiseen on noin 135–150 astetta. Alhaisessa lämpötilassa paistamalla lohesta saa varmemmin juuri täydellisen kypsyistä. Lohesta tulee taatusti rutikuivaa, jos paistat sitä 200 asteessa kymmeniä minuutteja. 

Mikä sisälämpötila on lohelle hyvä?

Paistolämpömittarin käyttö on aina hyvä ajatus, valmistat sitten lohta tai lihaa. Täydellinen sisälämpötila lohelle riippuu siitä, millaisesta lohesta tykkäät. Lohi on vielä raakaa tai hieman raakaa 30-40 asteessa, kypsempää ja mehevää 40–50 asteessa ja täysin kypsää 60 asteessa. Monen kokin mielestä täydellinen lämpötila lohelle on 42 astetta.

Michelin-kokki Sauli Kemppainen  on todennut lohen kypsyydestä:

"Kun lämpötila nousee yli 50 asteeseen, valkuaiset pursuavat ulos ja kala on täysin ylikypsä. Jos hifistellään, niin lohessa optimaalinen lämpötila on 38 astetta. Vaaleanpunainen, kypsä lohi, jonka sisälämpötila on 60, on jo ihan kuollut."

Jos sinulla ei syystä tai toisesta ole paistolämpömittaria, pyörittele terävää veistä lohipalan keskellä ja kurkkaa sisään: raaka lohi on vielä kiiltävää ja ”läpinäkyvää”. Mitä kypsemmäksi lohi muuttuu, sitä vaaleampaa ja murenevampaa se on.

Kuinka kauan lohen kypsymiseen menee?

Vaikka paistatkin lohen alhaisessa lämpötilassa, sen kypsymiseen menee vain 15–30 minuuttia riippuen lohifileen koosta.

Näin paistat lohen uunissa:

1. Lämmitä uuni 135–150 asteeseen. Matalampi lämpötila on varmempi tapa välttää ylikypsyminen, korkeampi lämpötila nopeuttaa paistamisprosessia.

2. Sivele hieman öljyä uunipannulle tai leivinpaperille. Aseta lohifileet nahkapuoli alaspäin pellille/pannulle, hieronpintaan hieman öljyä ja mausta suolalla. Voit halutessasi myös lisätä muita mausteita ja yrttejä.

3. Paista fileitä uunissa 15-30 minuuttia, kunnes sisälämpötila saavuttaa 42 astetta. Älä ylikypsennä!

Lue myös: Tässä on lohen ja kirjolohen todellinen ero – kumpaa pitäisi valita kaupassa?

Lähde: Food52

***

Testaa myös:

8:12Sriracha-uunilohi

Lisää aiheesta:

Takuuvarmasti mehevää uunilohta! Näin kala kannattaa aina valmistaaPitääkö kala paistaa voissa vai öljyssä? Näin teet täydellistä lohta – keittiömestarin niksi parantaa makua huomattavastiTakuuvarma tapa mehevään uuniloheen – näin se kannattaa tehdä! Älä tee tätä virhettä paistaessasi kalaa uunissa tai pannulla: "Voit joutua pettymään"Teetkö uunilohen väärin? Varmin tapa pilata koko homma – "kala on jo ihan kuollut"Suomalaiset tekevät emämokan uunilohen valmistuksessa – nerokas keino tekee siitä täydellisen mehevää
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • Eilen17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • Eilen11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • Eilen09:31
    Arkiruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!

  • Eilen08:22
    Kasvikset

    Aivan lyömätön kaaliruoka: Superherkku voi auttaa jopa laihtumaan