Mehevä uunilohi on yhdestä tärkeästä seikasta kiinni – mönkään menee ja pahasti, jos teet tämän paistovirheen

Uunilohi lohi
Miten paistetaan täydellistä uunilohta? Shutterstock

Jos haluat valmistaa joka kerta täydellistä uunilohta ja välttää kalan ylikypsymisen, noudata Food 52 -ruokasivuston pätevää ohjetta.

Kuten jo huippukokki Kari Aihinen aikoinaan julisti, suomalaisten perisynti keittiössä on lohen ylikypsentäminen. Liian pitkä kypsennysaika tekee lohesta helposti rutikuivaa ja mautonta. Miten uunilohesta sitten saa täydellistä? Food 52 -ruokasivusto listasi perusohjeet lohen paistamiseen – ja tärkein ohje on kypsentäminen tarpeeksi alhaisessa lämpötilassa. 

Missä asteessa lohi pitää paistaa?

Hyvä lämpötila lohen paistamiseen on noin 135–150 astetta. Alhaisessa lämpötilassa paistamalla lohesta saa varmemmin juuri täydellisen kypsyistä. Lohesta tulee taatusti rutikuivaa, jos paistat sitä 200 asteessa kymmeniä minuutteja. 

Mikä sisälämpötila on lohelle hyvä?

Paistolämpömittarin käyttö on aina hyvä ajatus, valmistat sitten lohta tai lihaa. Täydellinen sisälämpötila lohelle riippuu siitä, millaisesta lohesta tykkäät. Lohi on vielä raakaa tai hieman raakaa 30-40 asteessa, kypsempää ja mehevää 40–50 asteessa ja täysin kypsää 60 asteessa. Monen kokin mielestä täydellinen lämpötila lohelle on 42 astetta.

Michelin-kokki Sauli Kemppainen  on todennut lohen kypsyydestä:

"Kun lämpötila nousee yli 50 asteeseen, valkuaiset pursuavat ulos ja kala on täysin ylikypsä. Jos hifistellään, niin lohessa optimaalinen lämpötila on 38 astetta. Vaaleanpunainen, kypsä lohi, jonka sisälämpötila on 60, on jo ihan kuollut."

Jos sinulla ei syystä tai toisesta ole paistolämpömittaria, pyörittele terävää veistä lohipalan keskellä ja kurkkaa sisään: raaka lohi on vielä kiiltävää ja ”läpinäkyvää”. Mitä kypsemmäksi lohi muuttuu, sitä vaaleampaa ja murenevampaa se on.

Kuinka kauan lohen kypsymiseen menee?

Vaikka paistatkin lohen alhaisessa lämpötilassa, sen kypsymiseen menee vain 15–30 minuuttia riippuen lohifileen koosta.

Näin paistat lohen uunissa:

1. Lämmitä uuni 135–150 asteeseen. Matalampi lämpötila on varmempi tapa välttää ylikypsyminen, korkeampi lämpötila nopeuttaa paistamisprosessia.

2. Sivele hieman öljyä uunipannulle tai leivinpaperille. Aseta lohifileet nahkapuoli alaspäin pellille/pannulle, hieronpintaan hieman öljyä ja mausta suolalla. Voit halutessasi myös lisätä muita mausteita ja yrttejä.

3. Paista fileitä uunissa 15-30 minuuttia, kunnes sisälämpötila saavuttaa 42 astetta. Älä ylikypsennä!

Lähde: Food52

***

Testaa myös:

8:12

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja