Tässä on lohen ja kirjolohen todellinen ero – kumpaa pitäisi valita kaupassa?

lohi
Lohi ja kirjolohi ovat täysin eri kalalajeja. Shutterstock

Pro Kala ry:n mukaan ruokaohjeissa puhutaan usein ihan vaan lohesta, mutta kaupassa vastaan tuleekin merilohta ja kirjolohta. Kumpaa pitäisi valita, ja mitä eroa niillä oikeastaan on?

Lohiruoat kuuluvat monen suosikkiruokiin. Reseptejä löytyy jokaiseen makuun: uunilohta, pariloitua lohta, lohimedaljonkeja, lohikeittoa, savustettua, graavattua ja niin edelleen.

Joku voi luulla, että lohi ja kirjolohi ovat saman kalan eri muotoja tai kyseessä on tuotenimi. Näin ei kuitenkaan ole, kertoo Pro Kala ry.

Mitä eroa on lohella ja kirjolohella?

Lohi ja kirjolohi ovat eri kalalajeja – ne eivät itse asiassa ole edes sukua toisilleen. Lohi eli tieteelliseltä nimeltään salmo salar on alun perin Pohjois-Atlantilta kotoisin oleva kala. Suurin osa Suomessa myytävästä lohesta on kasvatettua tuontikalaa. Kirjolohi, oncorhynchus mykiss, puolestaan on kotoisin Tyyneltämereltä. Se on Suomen tärkein viljelykala.

Lohen ja kirjolohen eroja punnitessa on syytä myös muistaa, että kotimainen kirjolohi on WWF:n kalaoppaan vihreällä listalla. Suomessa kirjolohen kasvatus eroaa muualla Pohjois-Euroopassa tapahtuvasta kasvatuksesta erityisesti tiukan ympäristölainsäädännön ja -lupajärjestelmän vuoksi. Sen sijaan esimerkiksi Etelä-Amerikassa kasvatetun kirjolohen ostamista olisi syytä välttää. Itämereltä rysillä pyydetty lohi on sen sijaan kalaoppaassa keltaisella, eli sitä tulisi ostaa harkiten. 

Kaupassa myytävä kirjolohi onkin usein kotimaassa kasvatettua ja sitä syödään kotimaisista kaloista eniten Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan.

Lohessa enemmän rasvaa, kirjolohessa proteiineja

Jos lohen ja kirjolohen laittaa vierekkäin, ne on helppo tunnistaa eri kaloiksi koko- ja värieron takia. Lohi on isompi, ja kirjolohen kyljessä on enemmän väriä, kuten nimestä voi päätellä. Lohesta saatava filee on luonnollisesti isompi, mutta kalojen lihassa on muitakin eroja. Lohi on kirjolohta rasvaisempaa, ja kirjolohessa on aavistuksen enemmän proteiinia kuin lohessa.

Sanotaan, että makuasioista ei voi kiistellä, ja lohen ja kirjolohen makueroista voisi sanoa samaa. Joku ei huomaa niissä mitään eroa, yksi vannoo kirjolohen ja toinen lohen maun puolesta. Koostumuksessa on pieniä eroja: kirjolohi on hieman kiinteämpää.

Kotikokkien ei tarvitse kuitenkaan olla huolissaan siitä, löytyykö uunilohireseptin toteuttamiseen ohjeessa mainittua lohta: kirjolohen voi korvata lohella ja päinvastoin. Molemmilla on hyvin samanlainen kypsymisaika ja samat mausteet ja lisukkeet toimivat niin lohelle kuin kirjolohellekin. 

Lähde: Pro Kala ry

Juttua muokattu 10.9. klo 16.35: Lisätty tietoa lohen ja kirjolohen ostamisen vastuullisuudesta WWF:n kalaoppaaseen perustuen. 

***

Testaa herkullista lohireseptiä: 

9:00

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja