Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tässä on lohen ja kirjolohen todellinen ero – kumpaa pitäisi valita kaupassa?

Lohi ja kirjolohi ovat täysin eri kalalajeja.
Lohi ja kirjolohi ovat täysin eri kalalajeja. Shutterstock
Julkaistu 10.09.2019 13:30

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Pro Kala ry:n mukaan ruokaohjeissa puhutaan usein ihan vaan lohesta, mutta kaupassa vastaan tuleekin merilohta ja kirjolohta. Kumpaa pitäisi valita, ja mitä eroa niillä oikeastaan on?

Lohiruoat kuuluvat monen suosikkiruokiin. Reseptejä löytyy jokaiseen makuun: uunilohta, pariloitua lohta, lohimedaljonkeja, lohikeittoa, savustettua, graavattua ja niin edelleen.

Joku voi luulla, että lohi ja kirjolohi ovat saman kalan eri muotoja tai kyseessä on tuotenimi. Näin ei kuitenkaan ole, kertoo Pro Kala ry.

Mitä eroa on lohella ja kirjolohella?

Lohi ja kirjolohi ovat eri kalalajeja – ne eivät itse asiassa ole edes sukua toisilleen. Lohi eli tieteelliseltä nimeltään salmo salar on alun perin Pohjois-Atlantilta kotoisin oleva kala. Suurin osa Suomessa myytävästä lohesta on kasvatettua tuontikalaa. Kirjolohi, oncorhynchus mykiss, puolestaan on kotoisin Tyyneltämereltä. Se on Suomen tärkein viljelykala.

Lohen ja kirjolohen eroja punnitessa on syytä myös muistaa, että kotimainen kirjolohi on WWF:n kalaoppaan vihreällä listalla. Suomessa kirjolohen kasvatus eroaa muualla Pohjois-Euroopassa tapahtuvasta kasvatuksesta erityisesti tiukan ympäristölainsäädännön ja -lupajärjestelmän vuoksi. Sen sijaan esimerkiksi Etelä-Amerikassa kasvatetun kirjolohen ostamista olisi syytä välttää. Itämereltä rysillä pyydetty lohi on sen sijaan kalaoppaassa keltaisella, eli sitä tulisi ostaa harkiten. 

Kaupassa myytävä kirjolohi onkin usein kotimaassa kasvatettua ja sitä syödään kotimaisista kaloista eniten Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan.

Lohessa enemmän rasvaa, kirjolohessa proteiineja

Jos lohen ja kirjolohen laittaa vierekkäin, ne on helppo tunnistaa eri kaloiksi koko- ja värieron takia. Lohi on isompi, ja kirjolohen kyljessä on enemmän väriä, kuten nimestä voi päätellä. Lohesta saatava filee on luonnollisesti isompi, mutta kalojen lihassa on muitakin eroja. Lohi on kirjolohta rasvaisempaa, ja kirjolohessa on aavistuksen enemmän proteiinia kuin lohessa.

Sanotaan, että makuasioista ei voi kiistellä, ja lohen ja kirjolohen makueroista voisi sanoa samaa. Joku ei huomaa niissä mitään eroa, yksi vannoo kirjolohen ja toinen lohen maun puolesta. Koostumuksessa on pieniä eroja: kirjolohi on hieman kiinteämpää.

Kotikokkien ei tarvitse kuitenkaan olla huolissaan siitä, löytyykö uunilohireseptin toteuttamiseen ohjeessa mainittua lohta: kirjolohen voi korvata lohella ja päinvastoin. Molemmilla on hyvin samanlainen kypsymisaika ja samat mausteet ja lisukkeet toimivat niin lohelle kuin kirjolohellekin. 

Lue myös: Nyt on helppoa! Vartissa valmista lohiruokaa ylistetään vuolaasti: "Tämä resepti ei koskaan petä"

Lähde: Pro Kala ry

Juttua muokattu 10.9. klo 16.35: Lisätty tietoa lohen ja kirjolohen ostamisen vastuullisuudesta WWF:n kalaoppaaseen perustuen. 

***

Testaa herkullista lohireseptiä: 

9:00Ponzu-kevätsipulimarinoitua lohta ja fenkoli-perunasalaattia

Lisää aiheesta:

Ruotsalaisasiantuntija tyrmää Suomenkin suosituimman kalan: Jätä mieluummin syömättäOstatko kaupasta lohta tai kirjolohta? Pidä mielessä tämäTiesitkö tätä suomalaiskaupoissa myytävästä lohesta? Monella on edelleen väärä käsitys kirjolohestaTiedätkö sinä totuuden? Suomalaisilla on aivan väärä käsitys siitä, mitä lohta he syövät: "Mielikuvaharha"Näitä kaloja suomalaisten kannattaa nyt ostaa kaupasta – ja listalla ei ole lohi!Tiesitkö tätä kirjolohesta? Yleinen harhaluulo, johon moni suomalainen sortuu: "Virheellinen käsitys elää edelleen"
RuokaKalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 14:16
    Ruokaniksit

    Helppo pullajälkkäri on nyt jättihitti somessa! Testaa vaikka isänpäiväksi

  • 06:39
    Henri Alén

    Tätä Henri Alén ei missään nimessä nyt ostaisi ruokakaupasta

  • Eilen16:46
    Ravintolat

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • Eilen08:21
    Juusto

    Mozzarellaa vai burrataa? Tässä juustojen erot

  • ke16:07
    Turvallisuus

    Tätä ruokaa saa syödä vain 2 grammaa päivässä