Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Näin lohelle pitäisi tehdä ennen sen kypsentämistä uunissa

8:12Sriracha-uunilohi
Julkaistu 25.09.2021 17:56

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Pro Kala ry:stä muistutetaan, miten helppoa kalaa on valmistaa uunissa. Muista nämä vinkit, kun teet esimerkiksi uunilohta!

Videolla vinkit herkulliseen sriracha-uuniloheen!

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu tärpit herkullisen uunilohen valmistamiseen. Uunissa valmistettu lohi nousee vuodesta toiseen suomalaisten suosikkiarkiruokien joukkoon, eikä ihme. Uunilohi valmistuu vaivatta ja sitä voi varioida lähes loputtomiin erilaisilla mausteilla sekä kastikkeilla. 

Tässä yksi kokeilemisen arvoinen ohje: "Kyseessä saattaa olla kaikkien aikojen paras uunilohi" – testaa helppo hittiohje!

Myös Pro Kala ry suosittelee uunikalan valmistamista 

– Työvaiheita on vähän, kala kypsyy uunissa ilman, että sen eteen tarvitsee tehdä juuri mitään, ja liesi pysyy vapaana lisukkeiden tekoa varten, kalayhdistyksestä muistutetaan.

Aina samalla reseptillä valmistettu uunilohi voi kuitenkin alkaa kyllästyttää. Lisäksi uunikala voi helposti ylikypsyä ja näin ollen myös kuivua. Mikä siis neuvoksi? Pro Kala ry listasi parhaat vinkit uunikalan valmistamiseen. Tiesitkö, että kalakin pitäisi ottaa jääkaapista hyvissä ajoin ennen kypsennystä, eikä paistaa jääkylmänä?

shutterstock_1983411740Shutterstock

Näin estät uunilohen kuivumisen

Kuivumisen takana on joko liian vähän nestettä, liian pitkä paistoaika tai liian kuuma uuni – tai pahimmassa tapauksessa nämä kaikki! Paksukin lohifilee kannattaa kypsentää aivan maksimissaan 200 asteessa. Lämpötila voi olla reippaasti matalampikin.

Tiesitkö? Kalakin kannattaa ottaa hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen kypsentämistä

Älä unohda kalaa uuniin pitkiksi ajoiksi: valmista tulee usein jo 20 minuutissa, riippuen tietysti kalan koosta. Jos paistat uunissa kokonaista kalaa etkä fileitä tai paloja, aika on pidempi. Muista esilämmittää uuni ja ottaa kala pois jääkaapista hyvissä ajoin ennen kypsennystä. Lohen voi ottaa huoneenlämpöön puoli tuntiakin ennen paistoa. Voit suolata kalan tässä vaiheessa, niin suola ehtii imeytyä kalaan.

Kokeile nesteessä kypsentämistä!

Kun uunivuokaan laittaa mukaan nestettä, kala höyrystyy mehevän kypsäksi ja samalla saat sille myös kastikkeen. Kerma, smetana, tilkka valkoviiniä tai pirskaus sitruunamehua tekevät ihmeitä maulle.

Lohi ei ole ainoa uuniin sopiva kala

Uunilohi on klassikko, mutta myös mitä tahansa muuta kalaa voi valmistaa uunissa! Uuniloheenkin saa vaihtelua kiinnittämällä maustamiseen huomiota: kokeile vaikkapa srirachaa.

Lue lisää vinkkejä: Takuuvarma tapa mehevään uuniloheen – näin se kannattaa tehdä! 

Lisää aiheesta:

Takuuvarmasti mehevää uunilohta! Näin kala kannattaa aina valmistaaMiten paistat lohen? Älä ainakaan pilaa kalaa näin: "Yleisin virhe, jonka kotikokit tekevät"Takuuvarma tapa mehevään uuniloheen – näin se kannattaa tehdä! Jos teet usein vain uunilohta tai kalakeittoa, lue tämä: "Tuttu raaka-aine voi näyttää itsestään aivan uusia puolia!"Mehevä uunilohi on yhdestä tärkeästä seikasta kiinni – mönkään menee ja pahasti, jos teet tämän paistovirheenTeetkö uunilohen väärin? Varmin tapa pilata koko homma – "kala on jo ihan kuollut"
RuokaKalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • to17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • to11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • to09:31
    Arkiruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!

  • to08:22
    Kasvikset

    Aivan lyömätön kaaliruoka: Superherkku voi auttaa jopa laihtumaan