Tiesitkö? Suomalaisella suosikkiruoalla oli ennen aivan eri nimi – sitten Kekkonen päätti vaihtaa sen

Kekkonen lohi
Kekkonen ja kalasaalis Venäjällä vuonna 1977. Shutterstock/AOP

Tasavallan presidentti Urho Kekkonen päätti nimetä suomalaisten rakastaman kalalajin uusiksi vuonna 1965.

Tiesitkö, että kirjolohi ei ole aina ollut kirjolohi? Suosikkikalan nykypäivän nimi on itse asiassa tasavallan presidentti Urho Kekkosen keksintö. Kirjolohen nimi syntyi, kun joukko arvovaltaisia vieraita kokoontui vuonna 1965 Hotelli Marskiin maistelemaan kalaa ja kuulemaan faktoja sen kasvatuksesta. Yleisradion uutislähetyksessä kerrottiin tuolloin tapahtumasta:

– Tänään illansuussa kokoontui suuri joukko lohen ystäviä, tasavallan presidentti Urho Kekkonen ja hallituksen jäseniä kärkipäässä Hotelli Marskiin. Tilaisuuden oli järjestänyt Suomen lohenkasvattajainliitto ja tarkoituksena on esitellä kotimaassa kasvatettua lohikalaa, joka tähän saakka on tunnettu sateenkariraudun nimellä, Ylen vuoden 1965 uutisinsertissä raportoitiin.

Kun Kekkonen oli kuullut tilaisuudessa lisätietoja sateenkaariraudusta ja maistellut sitä, hän päätti ehdottaa kalalle uutta nimeä.

– Tasavallan presidentti Urho Kekkonen esitti tämän jälkeen sateenkaariraudulle uuden nimen, kirjolohi, mikä nimi sekä lyhyytensä että Kalevala-peräisyytensä vuoksi sopii erinomaisesti tälle arvokalalle, Ylen uutisissa kerrottiin.

Niin sateenkaariraudusta tuli siltä istumalta kirjolohi. Suomalaiset saivat lukea uudesta nimityksestä seuraavan aamun lehdestä.

Lapin kalatalouskeskuksen mukaan kirjolohella on nykyään useita lempinimiä, kuten esimerkiksi kirjo, kirbeli, kirre, possukala, pullakala, kekkonen ja kirjobroileri.

***

Testaa herkullista lohireseptiä: 

9:00

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja