Marraskuussa vietetään Finnforelin julistamaa kotimaisen kirjolohen juhlapäivää. Samalla muistutetaan myös kirjolohen ja lohen eroista.
Suomessa vietetään pian ensimmäistä kansallista kirjolohipäivää. Torstaina 2. Marraskuuta vietettävän kansallisen kirjolohipäivän tarkoitus on lisätä tietoa kotimaisesta kalataloudesta ja herätellä kuluttajia pohtimaan, mistä kala heidän lautaselleen tulee, Finnforelin tiedotteessa kerrotaan.
Kotimainen kirjolohi on WWF:n kalaoppaan vihreällä listalla. Suomessa kirjolohen kasvatus eroaa muualla Pohjois-Euroopassa tapahtuvasta kasvatuksesta erityisesti tiukan ympäristölainsäädännön ja -lupajärjestelmän vuoksi. Sen sijaan esimerkiksi Etelä-Amerikassa kasvatetun kirjolohen ostamista olisi syytä välttää.
Kirjolohipäivän puuhamiehenä häärää muun muassa kokki Jyrki Sukula, joka työskentelee myös kalanviljely- ja jalostusyrittäjänä Finnforel Oy:ssa.
Sukula harmittelee tiedotteessa, että suomalaiset syövät niin paljon ulkomaista kalaa, vaikka meillä olisi teoriassa täydet mahdollisuudet omavaraiseen kalatalouteen.
