Mainos

Tiesitkö tätä suomalaiskaupoissa myytävästä lohesta? Monella on edelleen väärä käsitys kirjolohesta

Pro Kala ry muistuttaa, että kirjolohi on ympäristöystävällinen valinta.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu hämäävistä lohitermeistä. Ruokaohjeissa puhutaan usein ihan vaan lohesta, mutta kaupassa vastaan tuleekin merilohta ja kirjolohta. Kumpaa pitäisi valita, ja mitä eroa niillä oikeastaan on? Lohi ja kirjolohi ovat eri kalalajeja – ne eivät itse asiassa ole edes sukua toisilleen. 

Pro Kala ry kertoo, että Suomessa suurin osa kasvatetusta kalasta on kirjolohta. Sen lisäksi ruokakalaksi kasvatetaan myös siikaa.

"Monilla on virheellinen käsitys kalankasvatuksen kuormittavuudesta"

Kalankasvatus on erittäin tarkkaan säänneltyä ja valvottua, eikä ympäristölupaa kasvatusta varten saa helposti. Tiukka sääntely varmistaa sen, että kasvatus on ympäristöystävällistä.

– Monilla on virheellinen käsitys kalankasvatuksen kuormittavuudesta. On totta, että esimerkiksi 40 vuotta sitten kalankasvatus ei ollut yhtä kestävää kuin nykyään, mutta tekniikka on kehittynyt valtavasti ja kalankasvatuksen osuus esimerkiksi Itämeren ravinnekuormituksesta onkin enää alle kaksi prosenttia, yhdistyksestä muistutetaan.

Pro Kala ry:n mukaan kaikkea kasvatusta ei suinkaan tehdä Itämeressä. Kalanpoikasia kasvatetaan sisävesillä ja Suomessa kehitetään myös kiertovesilaitoksia.

Kirjolohi on hieman lohta vähärasvaisempaa

Kirjolohi on monipuolinen ruokakala, jota voi käyttää samalla tavalla kuin lohtakin. Luonnonvaraisena se ei elä Suomen vesissä. Kalastajalle se voi silti olla tuttu saalis, koska kasvatettuja kirjolohia istutetaan vesiimme. Laji ei kuitenkaan lisäänny Suomen oloissa luonnossa.

Loheen verrattuna kirjolohi on hieman vähärasvaisempaa. Siinä on runsaasti D-vitamiinia ja elintärkeitä omega-3-rasvahappoja.

Videolla: Voiko lohta kypsentää kahvinkeittimessä? MTV:n kauhujen keittiössä testattiin

Lähde: Pro Kala ry

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja