Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Teetkö uunilohen väärin? Varmin tapa pilata koko homma – "kala on jo ihan kuollut"

Mehevin uunilphi on sisältä vielä punaista, ei vaaleanpunaista.
Mehevin uunilphi on sisältä vielä punaista, ei vaaleanpunaista. Shutterstock
Julkaistu 28.05.2019 09:25

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Miten uunilohi kannattaa valmistaa, jotta siitä saa mahdollisimman mehevää? Älä ainakaan missään nimessä ylikypsennä sitä.

Uunilohi on klassinen ja hyvä arkiruoka, johon suomalaiset eivät hevillä kyllästy. Ruokalaji nousee vuosittain suomalaisten suosikkiarkiruokien listalle, eikä ihme: uunilohi on helppo ja nopea valmistaa ja maistuu yleensä koko perheelle.

Moni kuitenkin sortuu virheeseen, jolla koko ruokalajin saa helposti pilattua. Lohta ei tulisi kypsentää liian pitkään. 

Ei liian kypsäksi

Älä pilaa uunilohta paistamalla sitä rutikuivaksi! Televisiosta tuttu keittiömestari Kari Aihinen on nimennyt suomalaisten perisynniksi keittiössä uunilohen ylikypsentämisen. Liian pitkä kypsennysaika tekee lohesta helposti kuivaa ja mautonta. Kun lohen sisälämpötila ylittää 50 astetta, sen pinnalle alkaa muodostua valkoista proteiinia. Silloin kala on Aihisen makuun jo ylikypsää.

Myös keittiömestari Sauli Kemppainen on ollut samoilla linjoilla Aihisen kanssa. Hänenkään mielestä lohta ei tulisi kypsentää yli 50-asteiseksi.

– Vaaleanpunainen, kypsä lohi, jonka sisälämpötila on 60, on jo ihan kuollut, Kemppainen totesi Hell's Kitchen -ohjelmassa.

Mehevän uunilohen salaisuus

Lohen kypsentäminen uunissa ei ole hankalaa. Lopputuloksesta saa helposti mehevän, kunhan muistaa noudattaa muutamaa perussääntöä.


Jos paistat kokonaisen lohifileen uunissa, laita se kypsymään 180-asteiseen uuniin noin 30 minuutiksi. Varmin tapa on käyttää paistomittaria. Jos haluat noudattaa keittiömestareiden ohjetta, kypsennä lohi 50-asteiseksi. 

Jos haluat lopputuloksesta entistä mehevämmän ja sinulla on aikaa odottaa, paista lohifilettä 100-asteisessa uunissa tunnin ajan.

Lohifileepaloja kannattaa puolestaan kypsentää 150-asteisessa uunissa, uunin keskitasolla 15-20 minuuttia.

Katso videolta, miten syntyy Hans Välimäen täydellinen savulohi:

7:00Hans Välimäen savustettu lohi

Lisää aiheesta:

Takuuvarmasti mehevää uunilohta! Näin kala kannattaa aina valmistaaNäin lohelle pitäisi tehdä ennen sen kypsentämistä uunissaTakuuvarma tapa mehevään uuniloheen – näin se kannattaa tehdä! Ruokatoimittaja testasi 5 tapaa lohen kypsentämiseen – yksi menetelmä ylivoimaisesti paras: Nopeaa, helppoa ja mehevää!Mehevä uunilohi on yhdestä tärkeästä seikasta kiinni – mönkään menee ja pahasti, jos teet tämän paistovirheenTakuuvarma tapa saada aina hyvää uunilohta
RuokaKalaUunilohiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:24
    Sienet

    Suppilovahverokeitto, jonka ohjeen kaikki haluavat – tässä täydellisen sopan salainen raaka-aine

  • Eilen14:58
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat hapankorput – tässä voittaja

  • Eilen08:18
    Leipä

    Kumpi on oikeasti terveellisempää, näkkileipä vai hapankorppu?

  • ma17:22
    Ruokakauppa

    Käsittämätön ilmiö: Kauppojen joulukalentereita ja -pipareita hävikkiin jo syyskuussa

  • ma14:04
    Huomenta Suomi

    Älä missään nimessä heitä pois ylijäänyttä riisiä! Yksi temppu tekee siitä todellisen herkun