Teetkö uunilohen väärin? Varmin tapa pilata koko homma – "kala on jo ihan kuollut"

Uunilohi lohi
Mehevin uunilphi on sisältä vielä punaista, ei vaaleanpunaista. Shutterstock

Miten uunilohi kannattaa valmistaa, jotta siitä saa mahdollisimman mehevää? Älä ainakaan missään nimessä ylikypsennä sitä.

Uunilohi on klassinen ja hyvä arkiruoka, johon suomalaiset eivät hevillä kyllästy. Ruokalaji nousee vuosittain suomalaisten suosikkiarkiruokien listalle, eikä ihme: uunilohi on helppo ja nopea valmistaa ja maistuu yleensä koko perheelle.

Moni kuitenkin sortuu virheeseen, jolla koko ruokalajin saa helposti pilattua. Lohta ei tulisi kypsentää liian pitkään. 

Ei liian kypsäksi

Älä pilaa uunilohta paistamalla sitä rutikuivaksi! Televisiosta tuttu keittiömestari Kari Aihinenon nimennyt suomalaisten perisynniksi keittiössä uunilohen ylikypsentämisen. Liian pitkä kypsennysaika tekee lohesta helposti kuivaa ja mautonta. Kun lohen sisälämpötila ylittää 50 astetta, sen pinnalle alkaa muodostua valkoista proteiinia. Silloin kala on Aihisen makuun jo ylikypsää.

Myös keittiömestari Sauli Kemppainen on ollut samoilla linjoilla Aihisen kanssa. Hänenkään mielestä lohta ei tulisi kypsentää yli 50-asteiseksi.

– Vaaleanpunainen, kypsä lohi, jonka sisälämpötila on 60, on jo ihan kuollut, Kemppainen totesi Hell's Kitchen -ohjelmassa.

Mehevän uunilohen salaisuus

Lohen kypsentäminen uunissa ei ole hankalaa. Lopputuloksesta saa helposti mehevän, kunhan muistaa noudattaa muutamaa perussääntöä.

Jos paistat kokonaisen lohifileen uunissa, laita se kypsymään 180-asteiseen uuniin noin 30 minuutiksi. Varmin tapa on käyttää paistomittaria. Jos haluat noudattaa keittiömestareiden ohjetta, kypsennä lohi 50-asteiseksi. 

Jos haluat lopputuloksesta entistä mehevämmän ja sinulla on aikaa odottaa, paista lohifilettä 100-asteisessa uunissa tunnin ajan.

Lohifileepaloja kannattaa puolestaan kypsentää 150-asteisessa uunissa, uunin keskitasolla 15-20 minuuttia.

Katso videolta, miten syntyy Hans Välimäen täydellinen savulohi:


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja