Teetkö uunilohen väärin? Varmin tapa pilata koko homma – "kala on jo ihan kuollut"
Miten uunilohi kannattaa valmistaa, jotta siitä saa mahdollisimman mehevää? Älä ainakaan missään nimessä ylikypsennä sitä.
Uunilohi on klassinen ja hyvä arkiruoka, johon suomalaiset eivät hevillä kyllästy. Ruokalaji nousee vuosittain suomalaisten suosikkiarkiruokien listalle, eikä ihme: uunilohi on helppo ja nopea valmistaa ja maistuu yleensä koko perheelle.
Moni kuitenkin sortuu virheeseen, jolla koko ruokalajin saa helposti pilattua. Lohta ei tulisi kypsentää liian pitkään.
Ei liian kypsäksi
Älä pilaa uunilohta paistamalla sitä rutikuivaksi! Televisiosta tuttu keittiömestari Kari Aihinenon nimennyt suomalaisten perisynniksi keittiössä uunilohen ylikypsentämisen. Liian pitkä kypsennysaika tekee lohesta helposti kuivaa ja mautonta. Kun lohen sisälämpötila ylittää 50 astetta, sen pinnalle alkaa muodostua valkoista proteiinia. Silloin kala on Aihisen makuun jo ylikypsää.
Myös keittiömestari Sauli Kemppainen on ollut samoilla linjoilla Aihisen kanssa. Hänenkään mielestä lohta ei tulisi kypsentää yli 50-asteiseksi.
– Vaaleanpunainen, kypsä lohi, jonka sisälämpötila on 60, on jo ihan kuollut, Kemppainen totesi Hell's Kitchen -ohjelmassa.
Mehevän uunilohen salaisuus
Lohen kypsentäminen uunissa ei ole hankalaa. Lopputuloksesta saa helposti mehevän, kunhan muistaa noudattaa muutamaa perussääntöä.
Jos paistat kokonaisen lohifileen uunissa, laita se kypsymään 180-asteiseen uuniin noin 30 minuutiksi. Varmin tapa on käyttää paistomittaria. Jos haluat noudattaa keittiömestareiden ohjetta, kypsennä lohi 50-asteiseksi.
Jos haluat lopputuloksesta entistä mehevämmän ja sinulla on aikaa odottaa, paista lohifilettä 100-asteisessa uunissa tunnin ajan.
Lohifileepaloja kannattaa puolestaan kypsentää 150-asteisessa uunissa, uunin keskitasolla 15-20 minuuttia.
Katso videolta, miten syntyy Hans Välimäen täydellinen savulohi:
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan