Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Takuuvarma tapa mehevään uuniloheen – näin se kannattaa tehdä!

Uunilohi on monen suomalaisen herkkuruokaa!
Uunilohi on monen suomalaisen herkkuruokaa!Shutterstock
Julkaistu 19.08.2021 19:57

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Uunilohi on suomalaisten rakastama arkiruokien klassikko. Näin uunilohesta aina takuuvarmasti hyvää ja mehevää.

Uunissa valmistettu lohi nousee vuodesta toiseen suomalaisten suosikkiarkiruokien joukkoon, eikä ihme. Uunilohi valmistuu vaivatta ja sitä voi varioida lähes loputtomiin erilaisilla mausteilla sekä kastikkeilla. 

Yhdessä asiassa tulee kuitenkin olla erityisen tarkkana, kun valmistaa uunilohta: kalaa ei kannata missään nimessä kypsentää rutikuivaksi. Uunilohesta saa kuitenkin helposti aina mehevää, kun muistaa noudattaa muutamaa perussääntöä. 

Älä kiirehdi! Uunilohi kypsyy mehukkaaksi hiljalleen

Uunilohen mehukkuuden salaisuus piilee kalan sisältämässä rasvassa. Kun lohta kypsentää uunissa tarpeeksi alhaisessa lämpötilassa, rasvat myös pysyvät kalan sisällä ja mehukkuus säilyy. Liian kuuma lämpötila saa puolestaan rasvan nousemaan kalan pintaan ja muuttaa lohen kuivaksi. 

Uunilohen kypsentäminen: Mikä on sopiva astemäärä uunissa?

Kokeile rohkeasti uunilohen paistamista niinkin alhaisessa lämpötilassa kuin 140–150 astetta. Esimerkiksi keittiömestari Sasu Laukkonen on todennut tämän astemäärän riittävän vallan hyvin. 

– Moni paistaa lohta 200 asteessa 45 minuuttia, kun se kypsyisi ihan riittävästi 15 minuutissa, Laukkonen totesi Ilta-Sanomille vuonna 2017. 

Avuksi uunilohen kypsentämiseen voi ottaa paistolämpömittarin. Paistomittari työnnetään fileen paksuimman osan keskelle. 

Kuinka kypsäksi lohi kannattaa paistaa?

Kuten sanottu, paistolämpömittari on hyvä apuväline lohen kypsyyden tarkistamiseen, jos on epävarma paistoajasta. Lohen kypsyys on tietysti myös makuasia: toiset pitävät hieman kypsemmästä ja toiset haluavat lohensa sisältä lähes raakana. Rutikuivaa, vaaleanpunaista lohta harva oikeasti haluaa syödä. 

Moni keittiömestari pitää täydellisenä 42-asteista lohta. Tuolloin lohi on vielä taatusti mehevää, sisältä ehkä hieman punertavaa. Jos lohen kypsentää 40–50-asteiseksi, mehevyys on taattu. Täysin kypsästä lohesta pitävä voi kypsentää lohen noin 60 asteesen.

Muista, että kuuma lohi jatkaa kypsymistään hetken vielä uunista ottamisen jälkeenkin. Jos et syö lohta heti, ota lohi uunista jo hieman alhaisemmassa lämpötilassa kuin haluttu loppulämpötila.

Uunilohen oikea paistoaika?

Uunilohen paistoaika riippuu tietysti fileen koosta ja uunin lämpötilasta sekä halutusta loppukypsyydestä. Paistoaika vaihtelee yleensä vartista puoleen tuntiin. Myös uunien tehot voivat vaihdella, joten kannataa harjoitella täydellistä paistoaikaa omalla uunillaan. Kuten sanottu, paistolämpömittari on oiva apuväline!

Nappaa uunilohiohjeet:

Hunajainen Sriracha-uunilohi ja perunamurskaa

Helppo uunilohi – rapea kuorrutus, jossa maistuu sitruuna ja tilli

Videolla: Kalan fileroinnin ABC

2:28Näin fileoit kalan

Lisää aiheesta:

Takuuvarmasti mehevää uunilohta! Näin kala kannattaa aina valmistaaNäin lohelle pitäisi tehdä ennen sen kypsentämistä uunissaMehevä uunilohi on yhdestä tärkeästä seikasta kiinni – mönkään menee ja pahasti, jos teet tämän paistovirheenTeetkö uunilohen väärin? Varmin tapa pilata koko homma – "kala on jo ihan kuollut"Miten uunilohesta saa täydellisen mehevää? Noudata simppeliä sääntöäTämä tekee uunilohesta täydellisen mehevää – varo valmistusmokaa!
RuokaRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:02
    Leivonta

    "Tyrmäävän hyvää!" – Hanna Sumarin omenapiirakka on helppo leipoa

  • 07:43
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat merkit: Mikä omenamehuista on paras?

  • Eilen17:14
    Ruokakauppa

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • Eilen11:01
    Pasta

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • Eilen07:45
    Puuro

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa