Uunilohi on suomalaisten rakastama arkiruokien klassikko. Näin uunilohesta aina takuuvarmasti hyvää ja mehevää.
Uunissa valmistettu lohi nousee vuodesta toiseen suomalaisten suosikkiarkiruokien joukkoon, eikä ihme. Uunilohi valmistuu vaivatta ja sitä voi varioida lähes loputtomiin erilaisilla mausteilla sekä kastikkeilla.
Yhdessä asiassa tulee kuitenkin olla erityisen tarkkana, kun valmistaa uunilohta: kalaa ei kannata missään nimessä kypsentää rutikuivaksi. Uunilohesta saa kuitenkin helposti aina mehevää, kun muistaa noudattaa muutamaa perussääntöä.
Älä kiirehdi! Uunilohi kypsyy mehukkaaksi hiljalleen
Uunilohen mehukkuuden salaisuus piilee kalan sisältämässä rasvassa. Kun lohta kypsentää uunissa tarpeeksi alhaisessa lämpötilassa, rasvat myös pysyvät kalan sisällä ja mehukkuus säilyy. Liian kuuma lämpötila saa puolestaan rasvan nousemaan kalan pintaan ja muuttaa lohen kuivaksi.
Uunilohen kypsentäminen: Mikä on sopiva astemäärä uunissa?
Kokeile rohkeasti uunilohen paistamista niinkin alhaisessa lämpötilassa kuin 140–150 astetta. Esimerkiksi keittiömestari Sasu Laukkonen on todennut tämän astemäärän riittävän vallan hyvin.
– Moni paistaa lohta 200 asteessa 45 minuuttia, kun se kypsyisi ihan riittävästi 15 minuutissa, Laukkonen totesi Ilta-Sanomille vuonna 2017.
Avuksi uunilohen kypsentämiseen voi ottaa paistolämpömittarin. Paistomittari työnnetään fileen paksuimman osan keskelle.
