Seitsemän rautapitoista ruokaa, joilla selätät väsymyksen – lisää nämä ruokavalioosi! 

pinaatti pinaatinlehti
Shutterstock

Elmistö tarvitsee rautaa, ja sitä löytyy runsain mitoin pinaatin lisäksi muun muassa ostereista, linsseistä, tofusta ja kananmunista. Myös tumma suklaa sisältää rautaa! 

Yllä olevalla videolla näytetään, kuinka keität kananmunan oikeaoppisesti.

Rauta on mineraali, jota löytyy luonnostaan monista ruoista. Elimistö tarvitsee rautaa hemoglobiinin rakenneosaksi ja hapenkuljetukseen. Lisäksi rauta on tarpeen monissa entsyymeissä, joita tarvitaan aineenvaihdunnassa.

Jos keho ei saa tarpeeksi rautaa, seurauksena on anemia matalan hemoglobiinin takia. Anemia voi tuntua väsymyksensä ja huimauksena.

Eläinkunnan tuotteista saa hemirautaa, joka imeytyy paremmin kuin kasvikunnan tuotteista saatava ei-hemirauta.

Vaikka kasvissyöjät saavat usein kaiken kaikkiaan enemmän rautaa kuin muut, heidän veriarvonsa ovat usein matalammat kuin lihansyöjillä. Syynä tähän on ei-hemirauta. Today.com-sivusto neuvookin syömään kasvisten kanssa C-vitamiinia. Pinaattisalaatin kanssa voi syödä vaikkapa tomaatteja tai aterian päätteeksi mutustella appelsiinia.

Today.com-sivuston mukaan 19-50-vuotias nainen tarvitsee 18 milligrammaa rautaa ja yli 19-vuotiaat miehet 8 milligrammaa.

Ravintofysiologi Keri Glassman vinkkaa Today.com-sivustolle seitsemän ruokaa, jotka ovat sekä rautapitoisia että herkullisia.
 

1) Osterit

Pari kolme osteria päivässä takaa 8 milligrammaa rautaa. Kokeile vaikkapa osterikeittoa persiljan ja pinaatin kera.

2) Valkoiset pavut

Näissä palleroissa on raudan ohella runsaasti proteiinia ja antioksidantteja.

3) Tumma suklaa

Tumma suklaa tekee hyvää paitsi herkuttelunälälle, myös raudan tarpeelle.

4) Linssit

Linsseillä voi kätevästi korvata lihan, ja esimerkiksi intialainen linssikeitto valmistuu vartissa. Linssi sisältää noin 11 milligrammaa rautaa sata grammaa kohden. 


5) Pinaatti

Kippari-Kallestakin tuttu vihannes sisältää runsaasti rautaa. Pinaatti sopii esimerkiksi salaattiin, keittoon ja piirakkaan.

6) Tofu

Tofussa on 5,4 milligrammaa rautaa sataa grammaa kohden. Tulevana kesänä voi grillata tofuvartaita.

7) Kananmunat

Kananmunat sisältävät milligramma rautaa per kananmuna. Oletko jo testannut nopeaa uppomunan valmistuskikkaa?

Lähteet: Today.com, Fineli.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.