Näitä ruokia kannattaa nyt napata ostoskoriin: Edullisimmillaan ja parhaimmillaan!

6:25 Perunakin voi olla luksusruokaa – keittiömestari Filip Langhoff kertoo, mitä juureksia kannattaisi nyt ostaa kaupasta

Mitä tammikuussa kannattaa ostaa ruokakaupasta? Koostimme yhteen kauden parhaita valintoja sekä edullisia tärppejä. 

Videolla keittiömestari Filip Langhoffin ostosvinkit Viiden jälkeen -ohjelmassa vuonna 2020.

Mietitkö, mitkä ruoat ovat nyt sesongissa? Moni ehkä ajattelee, että kylmä talvi ei tarjoa ainakaan kotimaisia raaka-aineita ruokapöytään, mutta todellisuudessa esimerkiksi kaupan kalatiskiltä tai heviosastolta voi löytää nytkin monipuolisesti herkkuja.

Koostimme yhteen kauden parhaita valintoja ruokakaupoissa. Monet näistä ovat nyt edullisimmillaan ja parhaimmillaan.

Juureksia porkkanasta maa-artisokkaan ja mustajuureen

Erilaisia kotimaisia juureksia kannattaa nyt hyödyntää monipuolisesti ruoanlaitossa. Helpoin tapa valmistaa monet juurekset on paahtaa ne uunissa eli kokata vaikka uunijuureksia. Uunijuureksiin sopivat monet suomalaisille tutut raaka-aineet, kuten peruna ja porkkana, mutta kannattaa ehdottomasti kokeilla myös kauden muita juureksia. Oletko testannut esimerkiksi palsternakkaa uunijuuresten joukossa?

Keittiömestari Filip Langhoff on aiemmin suositellut MTV:n haastattelussa myös muun muassa mustajuurta. Satokausikalenterin mukaan kotimaista mustajuurta on tarjolla pitkälle kevättalveen. Juures tummuu kuorittaessa, joten siirrä kuoritut mustajuuret sitruunalla maustettuun veteen. Mustajuuren voi parsan tapaan tarjota sellaisenaan esimerkiksi hollandaisekastikkeen kanssa.

Myös maa-artisokka kannattaa pitää mielessä. Keittiömestari Filip Langhoff tarjoaisi sitä itse sellaiselle ravintola-asiakkaalle, joka ei liiemmin koe pitävänsä juureksista.

– Yksi sellainen, mitä ei ei ole tarpeeksi käytetty on maa-artisokka. Maa-artisokka toimii vähän samalla tavalla kuin peruna ja sitä voi käyttää melkein kaikissa paikoissa, missä perunaakin käyttäisi. Friteerattu maa-artisokka esimerkiksi – en ole tavannut yhtään henkilöä, joka ei olis tykännyt siitä. Jos keittää ja friteeraa ne rapeaksi ja sitten  syö jonkun kiva mustavalkosipulimajoneesin tai vastaavan kanssa. Se toimii aina, Langhoff vinkkaa.

Kalatiskin kautta kotiin

Suotuisten sääolosuhteiden ansiosta nyt on alkanut myös madesesonki. Kalatalouden Keskusliiton mukaan jäätilanne on useimmilla alueilla mateen kalastukselle suotuisa.

Made on aktiivinen talvikala ja se hyödyntää talvikuukaudet kutupuuhiin. Made on monipuolinen ja erinomainen ruokakala. Kalan liha on maukasta ja vähärasvaista. Made sopii erinomaisesti kalakeittoon, paistamiseen tai uuniruokiin.

Pro Kala ry:n mukaan hyvin varustettujen kauppojen kalatiskeiltä madetta saa ostaa kokonaisena, nyljettynä, fileinä ja tarvittaessa jopa kuutioina. Asiakas saa halutessaan mukaansa perkeet kalaliemen keittämiseen ja myös mateen maksan sekä naaraskaloista arvokkaan mädin.

Mateen lisäksi kalatiskiltä kannattaa nyt napata alkuvuoden saaliina silakkaa, muikkua, haukea ja kuhaa. Silakka on edullinen superruoka, jonka syöminen on todellinen ekoteko.

Mandariinit ja veriappelsiinit

Sitrushedelmien kausi jatkuu tammikuussa ja nyt parhaimmillaan alkavat olla mandariinit sekä veriappelsiinit. 

On taas se aika vuodesta, kun veriappelsiinien ystävät rynnivät kauppojen hedelmätiskille hamstraamaan odotettua sesonkiherkkua. Veriappelsiinien sesonki kestää tammikuun alkupuolelta maaliskuun alkuun saakka. Satokausikalenterin mukaan veriappelsiinista on viime vuosina kasvanut ilmiö Suomessa.

–  Veriappelsiini on ollut varsinainen some-hitti viimeiset pari vuotta. Veriappelsiini ei paljon enää esittelyjä kaipaa! Sitä voisi kutsua “hedelmien parsaksi”, sillä sen sesonkia odottavat kaikki ruoan ystävät, Satokausikalenterin veriappelsiiniartikkelissa kerrottiin vuonna 2020.

Suomalaiskauppojen veriappelsiinilajikkeita ovat Tarocco ja Moro. Veriappelsiinien lisäksi on olemassa myös puoliveriappelsiineja. Niiden hedelmäliha on punertavaa tai kaksiväristä ja mehu usein tavallisen appelsiinin mehun väristä.


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja