Vähäruotoinen kala, jota kannattaa nyt ostaa kaupasta – voi paljastua arvokas yllätys: "Jos löydät, olet onnenpekka"

2:28 Näin fileoit kalan

Onko made sinulle jo tuttu kala? Tämä sesonkiherkku kannattaa nyt napata ostoskoriin. Pro Kala ry kertoo, mikä mateesta tekee erinomaisen kalan. 

Kalojenkin kohdalla kannattaa muistaa sesonkiajattelu. Jos teet usein samoja kalaruokia, on aika miettiä asiaa uudelleen. Nyt kannattaa kokata ruokia niistä kaloista, joita on juuri nyt parhaiten tarjolla. Pro Kala ry muistuttaa, että alkuvuodesta sesongissa on muiden muassa made. 

Made on kiinteää ja vähärasvaista kalaa 

Made tai matikka on turskansukuinen, pitkulainen kala, jota Suomessa tavataan niin järvistä kuin rannikoiden murtovesistäkin. Vaikka kylmissä vesissä viihtyvää madetta voidaan pyytää muulloinkin, on talvi sen sesonkiaikaa.

Mateen liha on vaaleaa, kiinteää ja vähärasvaista. Se pysyy kypsennettäessä hyvin koossa, mikä tekee siitä erinomaisen keittokalan: madekeitto kuuluukin monien suosikkisoppiin.

– Jos kalankäsittely on vierasta, persoonallisen näköiseen mateeseen voi pelätä tarttua. Kalatiskin henkilökunta on kuitenkin apunasi: hyvin varusteltujen kauppojen kalatiskeiltä madetta saa ostaa kokonaisena, nyljettynä, fileinä ja tarvittaessa jopa kuutioina. Jos teet keittoa, voit pyytää perkeet mukaasi kalaliemen keittämiseen tai käyttää valmista lientä, Pro Kala ry:stä vinkataan.

Vähäruotoinen kala, jonka sisältä voi paljastua arvokas mätiaarre

Made on myös hyvin vähäruotoista. Ennen ruuaksi valmistusta se tavallisesti nyljetään eli sen nahka poistetaan. Kaikki mateen valmistustavat eivät kuitenkaan vaadi nylkemistä, sillä nahka säilyttää makuaineita ja pitää kalan koossa kypsymisen aikana. Mateella on suomut, kuten muillakin kaloilla – ne vain ovat niin pieniä, että made ulkonäöltään eroaa siksi monista suomukaloista.

Mateen mäti on monen mielestä suurta herkkua. Pro Kala ry muistuttaakin sen arvosta. 

– Jos ostat kokonaisen mateen ja löydät siitä mätiä, olet onnenpekka! Mateen mäti on arvokasta, eikä sitä missään nimessä kannata heittää pois. Muista, että mäti täytyy pakastaa. Pidä suolattua mätiä pakkasessa vähintään vuorokausi ennen herkuttelua.

Nappaa resepti: Madekeitto

Lähde: Pro Kala ry

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja