Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Vähäruotoinen kala, jota kannattaa nyt ostaa kaupasta – voi paljastua arvokas yllätys: "Jos löydät, olet onnenpekka"

2:28Näin fileoit kalan
Julkaistu 31.01.2021 18:00

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Onko made sinulle jo tuttu kala? Tämä sesonkiherkku kannattaa nyt napata ostoskoriin. Pro Kala ry kertoo, mikä mateesta tekee erinomaisen kalan. 

Kalojenkin kohdalla kannattaa muistaa sesonkiajattelu. Jos teet usein samoja kalaruokia, on aika miettiä asiaa uudelleen. Nyt kannattaa kokata ruokia niistä kaloista, joita on juuri nyt parhaiten tarjolla. Pro Kala ry muistuttaa, että alkuvuodesta sesongissa on muiden muassa made. 

Made on kiinteää ja vähärasvaista kalaa 

made
Pro Kala ry

Made tai matikka on turskansukuinen, pitkulainen kala, jota Suomessa tavataan niin järvistä kuin rannikoiden murtovesistäkin. Vaikka kylmissä vesissä viihtyvää madetta voidaan pyytää muulloinkin, on talvi sen sesonkiaikaa.

Mateen liha on vaaleaa, kiinteää ja vähärasvaista. Se pysyy kypsennettäessä hyvin koossa, mikä tekee siitä erinomaisen keittokalan: madekeitto kuuluukin monien suosikkisoppiin.

– Jos kalankäsittely on vierasta, persoonallisen näköiseen mateeseen voi pelätä tarttua. Kalatiskin henkilökunta on kuitenkin apunasi: hyvin varusteltujen kauppojen kalatiskeiltä madetta saa ostaa kokonaisena, nyljettynä, fileinä ja tarvittaessa jopa kuutioina. Jos teet keittoa, voit pyytää perkeet mukaasi kalaliemen keittämiseen tai käyttää valmista lientä, Pro Kala ry:stä vinkataan.

Vähäruotoinen kala, jonka sisältä voi paljastua arvokas mätiaarre

Made on myös hyvin vähäruotoista. Ennen ruuaksi valmistusta se tavallisesti nyljetään eli sen nahka poistetaan. Kaikki mateen valmistustavat eivät kuitenkaan vaadi nylkemistä, sillä nahka säilyttää makuaineita ja pitää kalan koossa kypsymisen aikana. Mateella on suomut, kuten muillakin kaloilla – ne vain ovat niin pieniä, että made ulkonäöltään eroaa siksi monista suomukaloista.

Mateen mäti on monen mielestä suurta herkkua. Pro Kala ry muistuttaakin sen arvosta. 

– Jos ostat kokonaisen mateen ja löydät siitä mätiä, olet onnenpekka! Mateen mäti on arvokasta, eikä sitä missään nimessä kannata heittää pois. Muista, että mäti täytyy pakastaa. Pidä suolattua mätiä pakkasessa vähintään vuorokausi ennen herkuttelua.

Lue myös: Tunnetko eri mädit? Älä koskaan tee näin, jos ostat mätiä pakasteena kaupasta

Nappaa resepti: Madekeitto

Lähde: Pro Kala ry

Lisää aiheesta:

Kauppojen kalatiskeiltä voi paljastua nyt arvokas yllätys: "Jos löydät, olet onnenpekka"Kaupoissa nyt myytävästä kalasta voi paljastua arvokas yllätys: "Jos löydät, olet onnenpekka"Älä tee tätä virhettä, jos ostat pakastettua mätiä kaupastaOletko bongannut näitä kaupan kalatiskillä? Paras hetki napata ostoskoriin: "Kannattaa kokeilla"Oletko huomannut hintaeron kaupan kalatiskillä? Usein edullisempi valinta ostoskoriin: "Syy on yksinkertainen"Kuinka kauan kaupasta ostettu kala säilyy jääkaapissa? Nämä asiat sinun pitää tietää, kun asioit kalatiskillä
RuokaKalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti

  • 13:38
    Ruoanlaitto

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • 08:22
    Kahvi

    Kahvissa piilee yllättävä terveyspommi: "Moni ei hyödynnä"

  • Eilen17:44
    Huomenta Suomi

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • Eilen09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"