Mitä ruokia naudan eri osista voi valmistaa? Lihanleikkaaja opettaa ottamaan kaikki irti lihasta

Näin sisäfilee leikataan myyntikuntoon 1:03 Näin sisäfilee leikataan myyntikuntoon

Vaikka moni kotikokkaaja valitsee kaupasta ostoskoriinsa usein paistia tai fileetä, kannattaa muistaa, että nauta on iso eläin, josta saa paljon erilaista lihaa.

Videolla yli 40 vuotta lihanleikkaajana työskennellyt Mikko Rantamäki Atrialta näyttää mallia, kuinka sisäfilee paloitellaan myyntikuntoon. 

Seuraavasta listauksesta voit tarkistaa, mihin tarkoitukseen eri naudan ruhonosat soveltuvat parhaiten.    

1. Sisäfilee

Sisäfilee on mureaa, naudan arvokkainta osaa. Tämä osa menee pääasiassa pihvien valmistukseen. Sisäfilee voidaan kypsentää myös kokonaisena uunissa.

2. Ulkofilee

Ulkofilee on sisäfileetä hieman rasvaisempaa, mutta soveltuu mureutensa ja maukkautensa puolesta hyvin niin pihveiksi kuin kokonaisena kypsennettäväksi.

3. Entrecote

Välikyljyksenä tunnettu entrecote on pihvinpaistajien ja grillaajien suosikki rasvaisuutensa vuoksi. Pihvin lisäksi entrecote sopii erinomaisesti myös keittoihin, patoihin tai nyhtönaudan valmistukseen. Entrecoten voi kypsentää myös uunissa kokonaisena.

4. Ulko- ja pyöröpaisti

Ulkopaisti vaatii melko pitkän kypsennysajan mureutuakseen, minkä vuoksi se sopi erinomaisesti erilaisiin pataruokiin, kuten karjalanpaistiin tai palapaistikastikkeen valmistukseen.

5. Sisäpaisti

Tämä naudan suurin paisti on naudan mureimpia paisteja, ja soveltuu tämän vuoksi kokonaisen uunipaistin ja paahtopaistin lisäksi myös lehtipihvien valmistukseen. Sisäpaistia voit käyttää myös pata- ja suikalekastikkeiden, kuten stroganovin valmistukseen.

Videolla lihanleikkaaja Mikko Rantamäki näyttää otteita sisäpaistin paloitteluun.

Sisäpaistin paloittelu 0:41

6. Kulmapaisti

Kulmapaistia käytetään ulkopaistin tapaan, mutta tätä ruhonosaa valmistettaessa kannattaa muistaa, että liha vaatii mureutuakseen melko pitkän kypsymisajan. Tämän vuoksi hauduttaminen ja keittäminen ovatkin tälle lihalle parhaita kypsennystapoja.

7. Paahtopaisti

Nimensä mukaisesti tämä osa soveltuu hyvin klassisen paahtopaistin valmistukseen, mutta toimii mureutensa puolesta hyvin myös pihveiksi.

8. Kuve

Vähärasvainen kuve eli flank steak soveltuu hyvin pihvilihaksi grillissä kypsennettäväksi. Kuvetta käytetään myös jauhelihan raaka-aineena.

9. Kyljet

Naudan kyljet soveltuvat hyvin jauhelihan valmistukseen, mutta moni kotikokki käyttää tätä osaa ribsien valmistukseen. Rasvaiset kyljet vaativat pitkän kypsennysajan, joten ribsit kannattaa kypsentää ennen viimeistelyä uunissa tai keittämällä.

11. Lapa

Lapaa käytetään pitkään haudutettaviin ruokiin, ja se tunnetaankin parhaiten keittolihana.

12. Etuselkä

Etuselän ja entrecon raja on usein häilyvä ja riippuu leikkuutavasta. Myös etuselkä sopii erinomaisesti keittoihin, mutta myös ylikypsäksi hautuvan pulled beefin valmistukseen.

13. Potkat

Potkat ovat pitkästä kypsennysajasta huolimatta naudan maukkaimpia osia. Tunnetuin potkasta valmistettu ruoka lienee osso bucco. Edulliset potkat soveltuvat hyvin myös lihaliemen valmistukseen.

14. Häntä

Häntä on pitkään haudutettuna mitä maukkainta syötävää. Harvemmin käytetty häntä on omiaan pitkään haudutettuna patatyyppisissä liharuoissa.

15. Posket

Posket ovat harvemmin käytetty ruhon osa, mutta ovat ylikypsiksi haudutettuna mitä suurinta herkkua. Ennen valmistusta poskista poistetaan kalvo ja rasva, jonka jälkeen poski ruskistetaan ja haudutetaan mureaksi.

Lähtet: Atria, HK, Tamminen 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.