Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mitä ruokia naudan eri osista voi valmistaa? Lihanleikkaaja opettaa ottamaan kaikki irti lihasta

1:03Näin sisäfilee leikataan myyntikuntoon
Julkaistu 24.02.2019 13:59

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Vaikka moni kotikokkaaja valitsee kaupasta ostoskoriinsa usein paistia tai fileetä, kannattaa muistaa, että nauta on iso eläin, josta saa paljon erilaista lihaa.

Videolla yli 40 vuotta lihanleikkaajana työskennellyt Mikko Rantamäki Atrialta näyttää mallia, kuinka sisäfilee paloitellaan myyntikuntoon. 

Seuraavasta listauksesta voit tarkistaa, mihin tarkoitukseen eri naudan ruhonosat soveltuvat parhaiten.    

naudan ruhokartta
Atria

1. Sisäfilee

Sisäfilee on mureaa, naudan arvokkainta osaa. Tämä osa menee pääasiassa pihvien valmistukseen. Sisäfilee voidaan kypsentää myös kokonaisena uunissa.

2. Ulkofilee

Ulkofilee on sisäfileetä hieman rasvaisempaa, mutta soveltuu mureutensa ja maukkautensa puolesta hyvin niin pihveiksi kuin kokonaisena kypsennettäväksi.

RESEPTI: Ulkofilee punaviinikastikkeessa

3. Entrecote

Välikyljyksenä tunnettu entrecote on pihvinpaistajien ja grillaajien suosikki rasvaisuutensa vuoksi. Pihvin lisäksi entrecote sopii erinomaisesti myös keittoihin, patoihin tai nyhtönaudan valmistukseen. Entrecoten voi kypsentää myös uunissa kokonaisena.

RESEPTI: Grillattu entrecote vihannespihvien kera

4. Ulko- ja pyöröpaisti

Ulkopaisti vaatii melko pitkän kypsennysajan mureutuakseen, minkä vuoksi se sopi erinomaisesti erilaisiin pataruokiin, kuten karjalanpaistiin tai palapaistikastikkeen valmistukseen.

5. Sisäpaisti

Tämä naudan suurin paisti on naudan mureimpia paisteja, ja soveltuu tämän vuoksi kokonaisen uunipaistin ja paahtopaistin lisäksi myös lehtipihvien valmistukseen. Sisäpaistia voit käyttää myös pata- ja suikalekastikkeiden, kuten stroganovin valmistukseen.

Videolla lihanleikkaaja Mikko Rantamäki näyttää otteita sisäpaistin paloitteluun.

0:41Sisäpaistin paloittelu

6. Kulmapaisti

Kulmapaistia käytetään ulkopaistin tapaan, mutta tätä ruhonosaa valmistettaessa kannattaa muistaa, että liha vaatii mureutuakseen melko pitkän kypsymisajan. Tämän vuoksi hauduttaminen ja keittäminen ovatkin tälle lihalle parhaita kypsennystapoja.

7. Paahtopaisti

Nimensä mukaisesti tämä osa soveltuu hyvin klassisen paahtopaistin valmistukseen, mutta toimii mureutensa puolesta hyvin myös pihveiksi.

8. Kuve

flank steakFlank steak sopii hyvin pihvilihaksi.Shutterstock

Vähärasvainen kuve eli flank steak soveltuu hyvin pihvilihaksi grillissä kypsennettäväksi. Kuvetta käytetään myös jauhelihan raaka-aineena.

9. Kyljet

Naudan kyljet soveltuvat hyvin jauhelihan valmistukseen, mutta moni kotikokki käyttää tätä osaa ribsien valmistukseen. Rasvaiset kyljet vaativat pitkän kypsennysajan, joten ribsit kannattaa kypsentää ennen viimeistelyä uunissa tai keittämällä.

Klassikkoruoka, jota ei sovi unohtaa: Yksi parhaista käyttötavoista lihalle

11. Lapa

Lapaa käytetään pitkään haudutettaviin ruokiin, ja se tunnetaankin parhaiten keittolihana.

12. Etuselkä

Etuselän ja entrecon raja on usein häilyvä ja riippuu leikkuutavasta. Myös etuselkä sopii erinomaisesti keittoihin, mutta myös ylikypsäksi hautuvan pulled beefin valmistukseen.

13. Potkat

osso bucco potkaOsso bucco on yksi tunnetuimmista potkaruoista.Shutterstock

Potkat ovat pitkästä kypsennysajasta huolimatta naudan maukkaimpia osia. Tunnetuin potkasta valmistettu ruoka lienee osso bucco. Edulliset potkat soveltuvat hyvin myös lihaliemen valmistukseen.

14. Häntä

Häntä on pitkään haudutettuna mitä maukkainta syötävää. Harvemmin käytetty häntä on omiaan pitkään haudutettuna patatyyppisissä liharuoissa.

15. Posket

Posket ovat harvemmin käytetty ruhon osa, mutta ovat ylikypsiksi haudutettuna mitä suurinta herkkua. Ennen valmistusta poskista poistetaan kalvo ja rasva, jonka jälkeen poski ruskistetaan ja haudutetaan mureaksi.

Lähtet: Atria, HK, Tamminen 

Lisää aiheesta:

Syödäänkö teilläkin lihaa tänä viikonloppuna? Lihajohtaja Mikko muistuttaa oleellisesta paistisäännöstä: "Yleisin virhe on laiminlyödä..."Suomalainen lihajohtaja muistuttaa yhdestä oleellisesta paistisäännöstä: "Yleisin virhe on laiminlyödä..."Vähärasvaista ja proteiinipitoisempaa kuin broileri! Miksi et jo syö tätä?Miksi suomalaiset eivät syö tätä lihaa enemmän? Proteiinipitoisempaa kuin broileri – "Ravintoarvoiltaan todella huikea"Supermehevää ja kotimaista lihaa – miksi vain harva suomalainen tajuaa hyödyntää?12 vaihtoehtoa kinkulle – myös nämä lihat sopivat joulupöytään
LihaRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 22.11.18:01
    Ruoka

    Loistava liharuoka on suosittu vuodesta toiseen – milloin söit viimeksi?

  • 20.11.10:33
    Jauheliha

    Jauhelihahaasteita ei ole vieläkään selätetty – "Ei ole ollut ihan helppo juttu tälle alalle"

  • 22.10.08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 9.10.18:22
    Kasvisruoka

    Kasvismakkara canceloitiin: Kysyimme tekoälyltä ja kansalta, mitä nimeä siitä nyt pitäisi käyttää

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat