12 vaihtoehtoa kinkulle – myös nämä lihat sopivat joulupöytään

Kalkkuna
Myös kana, ankka tai hanhi sopivat erittäin hyvin joulupöytään. Shutterstock

Monet ovat tottuneet siihen, että joulupöydässä pitää olla tarjolla kinkkua. Jos kinkku alkaa kuitenkin kyllästyttää, voin sen korvata muilla maukkailla lihoilla.

Markkinoilla on saatavilla joulun aikaan muitakin herkullisia lihoja kuin kinkkua. Pienemmän seurueen ei siis tarvitse ostaa pientä kinkkurullaa, vaan miettiä esimerkiksi näitä vaihtoehtoja.

1. Naudanpaisti

Mehukas naudan ulko- tai sisäpaisti sopii erinomaisesti jouluruoan seuraksi. Kastikkeeksi paistille voi tehdä esimerkiksi punaviinistä, joka on maustettu jouluisilla mausteilla.

2. Naudan rinta

Naudan rinta vaatii kinkun tapaan pitkän valmistusajan. Rintaa kannattaa hauduttaa nesteeseen peitettynä yhdeksässäkymmenessä asteessa noin 12 tuntia.

3. Porsaan sisä- tai ulkofilee

Vaikka usein ajatellaan, että joulun ainoa oikea porsaanliha on kinkkua, sopivat possun sisä- ja ulkofileekin erinomaisesti joulupöytään. Näissä lihoissa on myös hyvää se, että niitä voi ostaa pieninäkin määrinä.

Sisä- ja ulkofilee ovat myös oikein valmistettuina mehukasta lihaa, jota voi syödä samalla tavalla sinapin kanssa. Lihalle voi tehdä myös kinkun tapaan sinappihunnun.

4. Possunpaisti

Porsaan paahto-, kulma-, sisä- ja ulkopaisti saadaan kinkusta. Mikäli kokonainen kinkku tuntuu liian suurelta, kannattaakin harkita paistin ostamista.

Paisti valmistuu kinkkua nopeammin uunissa, mutta kannattaa muistaa paistaa liha ennen uuniin laittamista. Näin herkullinen neste ei pääse valumaan pois lihasta.

5. Possunkylki

Porsaankylki tunnetaan rasvaisena lihana, joka sopii grilliin. Grillin lisäksi kylkeä voi kuitenkin valmistaa myös uunissa joulupöytään. Myös valmiiksi savustettu kylki on erinomaista jouluruokaa.

Uunissa valmistettavasta kyljestä rasvakerroksen voi poistaa tai jättää tarkoituksella tekemään lihasta erityisen mehukasta. Ohuet kylkisiivut suorastaan sulavat suussa.

6. Lammas

Lampaan tai karitsan maku toimii hyvin jouluruokien kanssa. Lampaan eri osista voi valmistaa maittavia ruokia, mutta paisti soveltuu hyvin uunissa laitettavaksi sen suuremman koon vuoksi. 

Lammas kannattaa marinoida öljyssä, jossa on minttua, rosmariinia ja valkosipulia. Mausteinen lammas on erittäin herkullista hieman miedommalta maistuvien joululaatikoiden rinnalla. 

7. Hirvi

Hirvi on erinomaista riistaa ja soveltuu vaivattomasti osaksi joulupöytää. Hirvenliha on vähärasvaista, joten sen valmistamisessa kannattaa olla tarkkana.

Mehevä hirvipaisti syntyy pitkällä hauduttamisella. Lihan pinnat kannattaa paistaa kiinni ennen uuniin laittamista, jotta neste ei karkaisi niin helposti lihasta. 

Tarjoa hirven kanssa esimerkiksi makeaa karpalohilloa.

8. Poro

Yksi arvostetuimmista riistalihoista on poro. Vaikka poronkäristys onkin erittäin maukasta, kannattaa joulupöytään harkita poronpaistin ottamista.

Poron ominainen riistanmaku toimii hyvin muiden jouluruokien kanssa. Muista tarjota poronlihan kanssa puolukkasurvosta tai -hilloa.

9. Kalkkuna

Monen joulupöytään kalkkuna jo kuuluukin, mutta niiden joille kalkkuna ei ole tuttu, kannattaa ehdottomasti kokeilla ottaa se osaksi joulupöytää.

Kalkkuna on vähärasvaista, joten sen täyttämistä kannattaa harkita esimerkiksi englantilaiseen tapaan. Täytteeseen sopivat kuivahedelmät, omena ja sipuli.

Kalkkunan voi ostaa raakana kokonaisena tai rullana. Sitä myydään myös savustettuna, jolloin tähteet sopivat erinomaisesti vaikka leivän päälle.

10. Kana

Vaikka kana nähdäänkin usein arkisena ruokana, sopii se myös joulun pyhille syötäväksi. Marinoi kokonainen kala öljyllä, hunajalla ja jouluisilla mausteilla, ja anna sen levätä jääkaapissa yön yli. Paista kana uunissa meheväksi ja tarjoile jouluruoan kera.

11. Hanhi

Hanhi voi olla monelle suomalaiselle vieras näky ruokapöydässä. Useat ravintolat pitävät kuitenkin hanhea ruokalistallaan, onhan se arvostettu herkku.

Hanhen voi kalkkunan tapaan täyttää herkullisilla jouluisilla raaka-aineilla.

12. Ankka

Ankka on hanhen lisäksi kokeilemisen arvoinen osana joulupöytää. Kokonaisena uunissa paistetun ankan voi maustaa jouluisilla mausteilla. Ankan sisälle ja päälle kannattaa kokeilla rutistaa appelsiinimehua. Se antaa lihalle miellyttävän vivahteen.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja