Supermehevää ja kotimaista lihaa – miksi vain harva suomalainen tajuaa hyödyntää?

poronkäristys
Str / Lehtikuva

Pororesepteistä monille tutuin on poronkäristys. Poron eri ruhonosista saa loihdittua monia muitakin herkkuja, kun uskaltaa rohkeasti kokeilla.

Poro on perinteisesti hyödynnetty kokonaan, yhtään ruhonosaa haaskaamatta. Kun poroa tilaa suuria määriä edullisesti suoraan tuottajalta, paketista löytyy muitakin paloja kuin paistia ja filettä.

Koko ikänsä porotuottajana toiminut, nyt jo eläkkeelle jäänyt Kari Kilpimaa Savukoskelta kertoi Makuja.fi:lle kuinka kannattaa hyödyntää erilaisia poronosia, kuten lapaa, paistia, filettä, keittolihaa ja potkakiekkoja.

Erilaiset ruhonosat on helppo hyödyntää, kun tietää oikeat valmistustavat

Suurin osa suoraan kuluttajille myytävästä poronlihasta on vasojen lihaa.

– Vasa on helppo ja nopea laittaa ruoaksi ja siinä onnistuu kyllä lähes sataprosenttisesti, jos ei liikaa keitä tai paista.

Etenkin paistin ja fileen kohdalla on oltava tarkkana, ettei liha pääse kuivumaan ylikypsäksi.

– Yleensä suurin virhe on, että liian kauan tuherretaan lihan ympärillä niin, että se on ihan kuivunut. Pitäisi pyrkiä siihen huippukokkien tyyliin, että pinnasta rapsakka, mutta sisältä pikkuisen tihkuu punaista, sanoo Kilpimaa.

Myös poron vähemmän tunnetuista osista saa helposti maukkaita ruokia

Luita ja kalvoja sisältävät niska- ja potkakiekot, kylkilihat ja keittoluut ovat parhaimmillaan kun niitä malttaa haudutella pitkään runsaassa nesteessä.

– Poronlihat joissa on kalvoa, kuten potkakiekot ja keittolihat, niin hiljaa hymyilemällä keittäen ja paistaen, mitä pidempään sen parempi, Kilpimaa neuvoo.

Kun luisia lihoja hauduttaa riittävän pitkään, lihat irtoavat luista kuin itsestään. Kalvoista ja luista irtoaa liemeen myös makuja.

Perinteiseen käristykseen käytetään yleisimmin paistia tai lapaa, vaikka muutkin osat sopivat aivan yhtä hyvin.

Kilpimaan oma suosikkiresepti on poronvasan paahtopaisti. Onnistuneen paahtopaistin salaisuus on nopea kypsennys ja maltillinen maustaminen, jotta riistan maku ei peity. Vasan paahtopaisti on todella pieni, vain kämmenen kokoinen, joten tästä herkusta riittää juuri ja juuri kahdelle.

– Se on todella pikaruokaa ja helppo syödä. Ei paa kieli vastaan, Kilpimaa myhäilee.

Poron paahtopaisti Karin tapaan

Tarvitset:
Poronvasan paahtopaisti (n. 150 g)

Marinadiin:
punaviiniä
soijakastiketta
sipulia

Paistamiseen:
normaalisuolaista voita
sipulia
kermaa
mustapippuria

Lisukkeeksi:
perunoita

Tee näin:

1. Ota poron paahtopaisti hyvissä ajoin sulamaan.

2. Tee marinadi soijakastikkeesta, punaviinistä ja sipulista. Anna sulaneen paistin marinoitua jääkaapissa yön yli.

3. Ota paisti huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistamista ja halkaise se kahteen osaan. Keitä perunat valmiiksi ennen paistin kypsentämistä.

4. Paista lihapaloja voissa kuumalla pannulla 1,5 minuuttia molemmin puolin ja nosta lautaselle vetäytymään.

5. Kuullota silputtu sipuli, lisää pannulle esipaistetut paistipalat, kermaa ja tilkka vettä, mausta mustapippurilla ja anna hautua 5–6 minuuttia.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.