Mainos

Suomalainen lihajohtaja muistuttaa yhdestä oleellisesta paistisäännöstä: "Yleisin virhe on laiminlyödä..."

Pyhäinpäivän alusviikko on HK:n mukaan yksi vuoden suurimmista lihanmyynnin viikoista. Suomalaiset suosivat tällä viikolla erityisesti perinteisiä paisteja, fileitä ja sadonkorjuun juureksista valmistettuja ruokia. 

Pyhäinpäivä on vakiinnuttanut asemansa yhtenä vuoden suurista ruokajuhlista. HK:n mukaan pyhäinpäivän alusviikko on juhannuksen, joulun ja pääsiäisen ohella yksi suurimmista lihanmyynnin viikoista. Suosittuja lihoja ovat esimerkiksi erilaiset paistit sekä fileet. 

–  On totta, että pyhäinpäivän perinteet ovat muuttumassa sukupolvi sukupolvelta. Ruokapuolella tämä näkyy muun muassa herkuttelutuotteiden, kuten nakkien, lihapullien ja nuggettien myynnin kasvuna. Perinteiset liharuoat ovat kuitenkin edelleen suosittuja tämän juhlaviikonlopun ruokapöydissä, kertoo HKScanin Suomen markkinointi- ja tuotekehitysjohtaja  Anne Terimo.

HKScanin teettämässä ruokakyselyssä 55 prosenttia vastaajista kertoi tekevänsä pyhäinpäivänä jotain vähän parempaa ruokaa, halloween-herkuista innostuu vain 7 prosenttia vastaajista. Ruokakyselyyn vastasi tuhat suomalaista.

"Folio ja pyyheliina takaavat onnistuneen paistin"

Vaikka kokonaiset lihapaistit eivät ihan reseptihakujen kärkinelikkoon yllä, erilaisten paistien suosio pyhäinpäivän ruokapöydässä on edelleen suuri. 

HKScanin Suomen lihan kategoriajohtaja Mikko Järvinen vinkkaa, että naudan paistin voi ostaa valmiina kaupasta ja lämmittää vain uunissa, tai valmistaa sen halutessaan ihan itse. Silloin on hyvä muistaa muutamat perusasiat.

– Yleisin virhe on laiminlyödä lihan vetäytymisvaihe. Folio ja pyyheliina takaavat onnistuneen paistin, ohjeistaa Mikko Järvinen.

Näin valmistat itse naudanpaistin:

  1. Ota paisti huoneenlämpöön noin tunti ennen sen valmistamista.
  2. Ruskista paisti kauttaaltaan paistinpannulla ennen uuniin laittoa, jolloin lihan pintaan tulee kaunis väri. Halutessaan paistin voi myös laittaa suoraan uuniin ilman ruskistamista.
  3. Paista paisti miedossa, 135 asteen lämpötilassa.
  4. Käytä paistolämpömittaria, tökkää se lihan paksuimpaan kohtaan.
  5. Jos haluat naudan paistin kauniin punertavana (medium) jätä lihan sisälämpötila on 53 – 57 asteeseen. Aavistuksen punertavan paistin sisälämpötila on 58 – 64 astetta. Täysin kypsän paistin sisälämpötila on 65 astetta.
  6. Erittäin tärkeä vaihe on lihan vetäytyminen, jolla taataan nesteiden tasaantuminen. Ota paisti uunista, hiero sen pintaan suolaa ja mustapippuria, ja peitä se foliolla ja pyyheliinalla 20 – 30 minuutiksi. Liha jatkaa vielä hiukan kypsymistä vetäytymisen aikana.
  7. Viipaloi poikkisyin terävällä sileäteräisellä paistiveitsellä. Sahalaitainen veitsi hajottaa lihaa.
  8. Voit lisätä vielä sormisuolaa paistiviipaleiden päälle.

Lähde: HK

***

Maistuuko liha? Näin grillaat savulla:

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja