Klassikkoruoka, jota ei sovi unohtaa: Yksi parhaista käyttötavoista lihalle

karjalanpaisti
Karjalanpaisti on suomalaisille tuttu klassikkoruoka. Shutterstock

Koska olet viimeksi valmistanut suomalaista klassikkoherkkua, karjalanpaistia? 

Aki Wahlmanin, Pekka Terävän, Pertti Kallioisen ja Hannu Aaltosen tuoreessa Kauppias ja 3 kokkia -keittokirjassa(Foody Allen Oy) paljastetaan herkullisen karjalanpaistin resepti. Tämä herkku sopii erityisen hyvin kylmien ja lumisten iltojen iloksi – ja eri ruhonosat sopivat oivallisesti juuri karjalanpaistiin, sillä ne murenevat hautuessaan pitkään.

Karjalanpaisti

neljälle

600 g karjalanpaistilihaa (Possun lapaa, naudan etuselkää, lampaan potkaa)
2 porkkanaa
2 sipulia
1 tl suolaa
1 rkl maustepippuria (kokonaisia)
1 tl mustapippuria (kokonaisia)
2 laakerinlehteä

Ota karjalanpaistilihat huoneenlämpöön noin puoli tuntia enenn ruoanvalmistusta. Kuori porkkanat ja sipulit. Lohko sipulit ja leikkaa porkkanat reiluiksi paloiksi. Lado pataan lihapalat, mausteet ja kasvikset kerroksittai. Kaada vettä sen verran, että lihan juuri peittyvät.

Nosta karjalanpaisti noin 200-asteiseen uuniin. Kypsennä ensin yksi tunti enen kantta, jolloin päällimmäiset lihan ruskistuvat. Laske lämpö 175 asteeseen ja hauduta karjalanpaistia vielä noin puolitoista tuntia, kunnes lihat ovat mureita. Peitä karjalanpaisti kypsennyksen loppuvaiheessa kannella, lisää nestettä tarvittaessa. Tarjoa karjalanpaisti keitettyjen perunoiden, puolukkasurvoksen ja suolakurkkujen kanssa.

Lähde: Aki Wahlman, Pekka Terävä, Pertti Kallioinen ja Hanu aaltonen, Kauppias ja 3 kokkia (Foody Allen Oy)

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!