Vähärasvaista ja proteiinipitoisempaa kuin broileri! Miksi et jo syö tätä?

Kalkkuna filee
Kokeile broilerin korvaamista kalkkunalla! Shutterstock

Jos broilerifileiden popsiminen alkaa jo kyllästyttää, kokeile tätä proteiinipitoisempaa ja vähärasvaista vaihtoehtoa.

Perinteinen kanasalaatti on toki hyvää, mutta jos etsit vaihtelua ruokavalioosi, kannattaa kokeilla myös kalkkunaa! Tiesitkö, että kalkkunan rintafilee sisältää jopa enemmän proteiinia kuin broileri?

Kalkkunan filee on maultaan mietoa ja purutuntumaltaan hyvää lihaa. Se on hieman broilerinlihaa tummempaa, mutta sitä voi käyttää samaan tapaan ruoanlaitossa.

Kalkkunan liha sisältää muun muassa B-vitamiinia ja erilaisia mineraaleja, kuten rautaa, sinkkiä ja kaliumia.

– Kalkkunan reisilihasta tulee taivaallista jauhelihaa. Se on väriltään hieman tummaa, mutta silti melko vähärasvaista, Kotimaista kalkkunanlihaa tuottavan Länsi-Kalkkuna Oy:n alkutuotantopäällikkö Sirkka Karikko kertoi Makuja.fi-sivustolle maaliskuussa.

Kalkkunaa on saatavilla tuoreena hyvinvarustettujen ruokakauppojen lihatiskeiltä sekä valmiiksi pakattuna kylmähyllyiltä.

Kalkkunan osat:

Kokonainen rintafilee (n. 1 kg) on luuton ja nahaton filee, jonka voi valmistaa ruoaksi kokonaisena tai paloina. Fileestä leikataan pihvejä, jotka kypsyvät mureiksi uunissa tai pannulla.

Sisäfilee (noin 200 g) on kokonaisen rintafileen sisin osa. Se sopii kypsennettäväksi kokonaisena tai paloiteltuna kastike-, pata- ja wokkiruokiin.

Fileerullaan käytetään rintafileetä ja paistirullaan luutonta reisilihaa. Rullat kypsennetään uunissa, ne voi myös keittää kattilassa.

Fileepihvit valmistetaan fileestä ja paistileike luuttomasta reisilihasta. Molemmat sopivat pannulla tai uunissa paistettaviksi.

Fileesuikaleet tehdään fileestä ja paistisuikaleet luuttomasta reisilihasta. Suikaleet sopivat kastikkeisiin, pataruokiin, wokkeihin, leivonnaisiin ja kypsinä salaatteihin.

Jauheliha valmistetaan luuttomasta koipireisilihasta. Se sopii käytettäväksi muun jauhelihan tapaan.

Lähteet: Lihatiedotus, Fitsugar, Fineli

Kokeile kalkkunan lihaa esimerkiksi wokkiin broilerin tilalle: 

***

Herkullinen kanawokki 0:31

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!