Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Vähärasvaista ja proteiinipitoisempaa kuin broileri! Miksi et jo syö tätä?

Kokeile broilerin korvaamista kalkkunalla!
Kokeile broilerin korvaamista kalkkunalla!Shutterstock
Julkaistu 26.06.2017 08:55

MTV LIFESTYLE

Jos broilerifileiden popsiminen alkaa jo kyllästyttää, kokeile tätä proteiinipitoisempaa ja vähärasvaista vaihtoehtoa.

Perinteinen kanasalaatti on toki hyvää, mutta jos etsit vaihtelua ruokavalioosi, kannattaa kokeilla myös kalkkunaa! Tiesitkö, että kalkkunan rintafilee sisältää jopa enemmän proteiinia kuin broileri?

Kalkkunaa voi myös grillata! Kokeile grillattua kalkkunan sisäfileetä lime-öljykastikkeella.

Kalkkunan filee on maultaan mietoa ja purutuntumaltaan hyvää lihaa. Se on hieman broilerinlihaa tummempaa, mutta sitä voi käyttää samaan tapaan ruoanlaitossa.

Kalkkunan liha sisältää muun muassa B-vitamiinia ja erilaisia mineraaleja, kuten rautaa, sinkkiä ja kaliumia.

– Kalkkunan reisilihasta tulee taivaallista jauhelihaa. Se on väriltään hieman tummaa, mutta silti melko vähärasvaista, Kotimaista kalkkunanlihaa tuottavan Länsi-Kalkkuna Oy:n alkutuotantopäällikkö Sirkka Karikko kertoi Makuja.fi-sivustolle maaliskuussa.

Kalkkunaa on saatavilla tuoreena hyvinvarustettujen ruokakauppojen lihatiskeiltä sekä valmiiksi pakattuna kylmähyllyiltä.

Kalkkunan osat:

Kokonainen rintafilee (n. 1 kg) on luuton ja nahaton filee, jonka voi valmistaa ruoaksi kokonaisena tai paloina. Fileestä leikataan pihvejä, jotka kypsyvät mureiksi uunissa tai pannulla.

Sisäfilee (noin 200 g) on kokonaisen rintafileen sisin osa. Se sopii kypsennettäväksi kokonaisena tai paloiteltuna kastike-, pata- ja wokkiruokiin.

Fileerullaan käytetään rintafileetä ja paistirullaan luutonta reisilihaa. Rullat kypsennetään uunissa, ne voi myös keittää kattilassa.

Fileepihvit valmistetaan fileestä ja paistileike luuttomasta reisilihasta. Molemmat sopivat pannulla tai uunissa paistettaviksi.

Fileesuikaleet tehdään fileestä ja paistisuikaleet luuttomasta reisilihasta. Suikaleet sopivat kastikkeisiin, pataruokiin, wokkeihin, leivonnaisiin ja kypsinä salaatteihin.

Jauheliha valmistetaan luuttomasta koipireisilihasta. Se sopii käytettäväksi muun jauhelihan tapaan.

Lähteet: Lihatiedotus, Fitsugar, Fineli

Kokeile kalkkunan lihaa esimerkiksi wokkiin broilerin tilalle: 

***

0:31Herkullinen kanawokki

Lisää aiheesta:

Oletko ostanut? Jauheliha, joka on edullisempaa ja vähärasvaisempaaKolmen ainesosan vaivaton kanaruoka – jääkaapissasi saattaa lymyillä täydellinen kastike broilerille: "Loistava arkiruoka"Mitä ruokia naudan eri osista voi valmistaa? Lihanleikkaaja opettaa ottamaan kaikki irti lihastaMiksi suomalaiset eivät syö tätä lihaa enemmän? Proteiinipitoisempaa kuin broileri – "Ravintoarvoiltaan todella huikea"Vatsa litteämmäksi – leikkaa kaloreita yksinkertaisilla muutoksilla 12 vaihtoehtoa kinkulle – myös nämä lihat sopivat joulupöytään
ProteiiniMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Proteiini
  • 18.3.17:02
    Ruoka

    "Keltainen ihmejauhe" pian kauppoihin? Suomessa keksittiin käsittämätön proteiinipommi

  • 5.2.07:42
    Leipä

    Tiesitkö? Leivässä on yksi etu, jota "harva tulee ajatelleeksi"

  • 05.09.202402:00
    Vienti

    Sitra ja Luke: Kasviproteiineista voisi tulla Suomen viennin moottori

  • 03.07.202411:50
    Ruoka

    Paras proteiinin lähde? Näitä Hanna Partanen suosittelee jokaisen ruokavalioon

  • 04.01.202316:02
    Painonhallinta

    Ravitsemusasiantuntijat nimeävät parhaat proteiinipitoiset ruoat painonpudotukseen