Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Syödäänkö teilläkin lihaa tänä viikonloppuna? Lihajohtaja Mikko muistuttaa oleellisesta paistisäännöstä: "Yleisin virhe on laiminlyödä..."

0:58Elämäsi mehevintä lihaa grillissä
Julkaistu 31.10.2020 17:58

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Pyhäinpäivän alusviikko on HK:n mukaan yksi vuoden suurimmista lihanmyynnin viikoista. Suomalaiset suosivat tällä viikolla erityisesti perinteisiä paisteja, fileitä ja sadonkorjuun juureksista valmistettuja ruokia. 

Videolla: Tiesitkö? Tämä on paras liha grillattavaksi!

Pyhäinpäivä on vakiinnuttanut asemansa yhtenä vuoden suurista ruokajuhlista. HK:n mukaan pyhäinpäivän alusviikko on juhannuksen, joulun ja pääsiäisen ohella yksi suurimmista lihanmyynnin viikoista. Suosittuja lihoja ovat esimerkiksi erilaiset paistit sekä fileet. Enenevissä määrin otetaan kuitenkin myös herkuttelutuotteita, kuten nakkeja, lihapullia ja nugetteja. 

HKScanin vuonna 2019 teettämässä ruokakyselyssä 55 prosenttia vastaajista kertoi tekevänsä pyhäinpäivänä jotain vähän parempaa ruokaa, halloween-herkuista innostuu vain 7 prosenttia vastaajista. Ruokakyselyyn vastasi tuhat suomalaista.

"Folio ja pyyheliina takaavat onnistuneen paistin"

Vaikka kokonaiset lihapaistit eivät ihan reseptihakujen kärkinelikkoon yllä, erilaisten paistien suosio pyhäinpäivän ruokapöydässä on edelleen suuri. 

HKScanin Suomen lihan kategoriajohtaja Mikko Järvinen vinkkaa, että naudan paistin voi ostaa valmiina kaupasta ja lämmittää vain uunissa, tai valmistaa sen halutessaan ihan itse. Silloin on hyvä muistaa muutamat perusasiat.

– Yleisin virhe on laiminlyödä lihan vetäytymisvaihe. Folio ja pyyheliina takaavat onnistuneen paistin, ohjeistaa Mikko Järvinen.

Näin valmistat itse naudanpaistin:

  1. Ota paisti huoneenlämpöön noin tunti ennen sen valmistamista.
  2. Ruskista paisti kauttaaltaan paistinpannulla ennen uuniin laittoa, jolloin lihan pintaan tulee kaunis väri. Halutessaan paistin voi myös laittaa suoraan uuniin ilman ruskistamista.
  3. Paista paisti miedossa, 135 asteen lämpötilassa.
  4. Käytä paistolämpömittaria, tökkää se lihan paksuimpaan kohtaan.
  5. Jos haluat naudan paistin kauniin punertavana (medium) jätä lihan sisälämpötila on 53 – 57 asteeseen. Aavistuksen punertavan paistin sisälämpötila on 58 – 64 astetta. Täysin kypsän paistin sisälämpötila on 65 astetta.
  6. Erittäin tärkeä vaihe on lihan vetäytyminen, jolla taataan nesteiden tasaantuminen. Ota paisti uunista, hiero sen pintaan suolaa ja mustapippuria, ja peitä se foliolla ja pyyheliinalla 20 – 30 minuutiksi. Liha jatkaa vielä hiukan kypsymistä vetäytymisen aikana.
  7. Viipaloi poikkisyin terävällä sileäteräisellä paistiveitsellä. Sahalaitainen veitsi hajottaa lihaa.
  8. Voit lisätä vielä sormisuolaa paistiviipaleiden päälle.

LUE MYÖS: Kaikkien aikojen liharuoka! Paras tapa valmistaa karjalanpaistia – myös Kari Aihinen luottaa tähän neuvoon

Lähde: HK

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2019. 

Lisää aiheesta:

Mistä tietää, että grillattu liha on valmista? Vältä nyt ihmeessä emämoka: "Virhe tehdään siinä"Suomalainen lihajohtaja muistuttaa yhdestä oleellisesta paistisäännöstä: "Yleisin virhe on laiminlyödä..."Mistä tietää, että grillattu liha on valmista? Vältä nyt ihmeessä yleisin emämoka: "Virhe tehdään siinä"Porsaankyljyksetkö muka kuivia ja mauttomia? Helpot nyrkkisäännöt takaavat onnistuneen lopputuloksenJulkkiskokki paljastaa helpot nyrkkisäännöt: Näin paistat täydellisen mehukkaan pihvinSupermehevää ja kotimaista lihaa – miksi vain harva suomalainen tajuaa hyödyntää?
RuokaLihaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti

  • Eilen13:38
    Ruoanlaitto

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • Eilen08:22
    Kahvi

    Kahvissa piilee yllättävä terveyspommi: "Moni ei hyödynnä"

  • 2.11.17:44
    Huomenta Suomi

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • 2.11.09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"