Miksi suomalaiset eivät syö tätä lihaa enemmän? Proteiinipitoisempaa kuin broileri – "Ravintoarvoiltaan todella huikea"

kalkkuna kalkkunan filee
Shutterstock

Broilerin lihaa käytetään käytetään monessa suomalaisessa kotitaloudessa, mutta se ei suinkaan ole ainoa kaupassa saatavilla oleva proteiinipitoinen lintu.

Kotimaista kalkkunanlihaa tuottavan, Atrian ja HK:n omistaman Länsi-Kalkkuna Oy:n alkutuotantopäällikkö Sirkka Karikko toivoisi kalkkunaa näkyvän enemmänkin kauppojen tuoretiskeillä.

– Valitettavasti tuoretta kalkkunaa löytyy aika vähän vielä tuoretiskeistä. Jos sitä näkee, kannattaa todellakin kokeilla. Kalkkunassa on aivan huikeat ravintoarvot, Karikko kertoo.

Kalkkunan rintafilee: Proteiinia 25,6 g / 100 g
Broilerin rintafilee: Proteiinia 22,4 g / 100 g

Lähde: Fineli

Kalkkunan filee on maultaan mietoa ja purutuntumaltaan hyvää lihaa. Se on hieman broilerinlihaa tummempaa, mutta sitä voi käyttää samaan tapaan ruoanlaitossa. Proteiinia kalkkunassa on jopa broileria enemmän.

– Kalkkunan reisilihasta tulee taivaallista jauhelihaa. Se on väriltään hieman tummaa, mutta silti melko vähärasvaista.

Kalkkunan osat:

Kokonainen rintafilee (n. 1 kg) on luuton ja nahaton filee, jonka voi valmistaa ruoaksi kokonaisena tai paloina. Fileestä leikataan pihvejä, jotka kypsyvät mureiksi uunissa tai pannulla.

Sisäfilee (noin 200 g) on kokonaisen rintafileen sisin osa. Se sopii kypsennettäväksi kokonaisena tai paloiteltuna kastike-, pata- ja wokkiruokiin.

Fileerullaan käytetään rintafileetä ja paistirullaan luutonta reisilihaa. Rullat kypsennetään uunissa, ne voi myös keittää kattilassa.

Fileepihvit valmistetaan fileestä ja paistileike luuttomasta reisilihasta. Molemmat sopivat pannulla tai uunissa paistettaviksi.

Fileesuikaleet tehdään fileestä ja paistisuikaleet luuttomasta reisilihasta. Suikaleet sopivat kastikkeisiin, pataruokiin, wokkeihin, leivonnaisiin ja kypsinä salaatteihin.

Jauheliha valmistetaan luuttomasta koipireisilihasta. Se sopii käytettäväksi muun jauhelihan tapaan.

Lähde: Lihatiedotus

Kalkkunan saatavuuteen vaikuttavat myös tuotannolliset syyt. Isoa lintua on kalliimpaa tuottaa kuin pientä broileria. Kalkkunatuotteita on kuitenkin kauppojen hyllyillä olemassa jo nyt melko monipuolisesti: löytyy kalkkunasta tehtyjä leikkeleitä, nakkeja, makkaroita ja jopa metvurstia. Suuri osa tuotteista ei kuitenkaan ole kotimaisesta kalkkunasta tehtyjä.

– Nyt kalkkunan ympärillä alkaa olla myönteistä pöhinää, Karikko toteaa toivoen samalla kalkkunan suosion kasvavan tulevaisuudessa.

Kokeile kalkkunan lihaa vaikka wokkiin broilerin tilalle: 

***

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja