Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Miksi suomalaiset eivät syö tätä lihaa enemmän? Proteiinipitoisempaa kuin broileri – "Ravintoarvoiltaan todella huikea"

Shutterstock
Julkaistu 05.03.2017 08:01

MTV LIFESTYLE

Broilerin lihaa käytetään käytetään monessa suomalaisessa kotitaloudessa, mutta se ei suinkaan ole ainoa kaupassa saatavilla oleva proteiinipitoinen lintu.

Kotimaista kalkkunanlihaa tuottavan, Atrian ja HK:n omistaman Länsi-Kalkkuna Oy:n alkutuotantopäällikkö Sirkka Karikko toivoisi kalkkunaa näkyvän enemmänkin kauppojen tuoretiskeillä.

– Valitettavasti tuoretta kalkkunaa löytyy aika vähän vielä tuoretiskeistä. Jos sitä näkee, kannattaa todellakin kokeilla. Kalkkunassa on aivan huikeat ravintoarvot, Karikko kertoo.

Kalkkunan rintafilee: Proteiinia 25,6 g / 100 g
Broilerin rintafilee: Proteiinia 22,4 g / 100 g

Lähde: Fineli

Kalkkunan filee on maultaan mietoa ja purutuntumaltaan hyvää lihaa. Se on hieman broilerinlihaa tummempaa, mutta sitä voi käyttää samaan tapaan ruoanlaitossa. Proteiinia kalkkunassa on jopa broileria enemmän.

– Kalkkunan reisilihasta tulee taivaallista jauhelihaa. Se on väriltään hieman tummaa, mutta silti melko vähärasvaista.

Kalkkunan osat:

Kokonainen rintafilee (n. 1 kg) on luuton ja nahaton filee, jonka voi valmistaa ruoaksi kokonaisena tai paloina. Fileestä leikataan pihvejä, jotka kypsyvät mureiksi uunissa tai pannulla.

Sisäfilee (noin 200 g) on kokonaisen rintafileen sisin osa. Se sopii kypsennettäväksi kokonaisena tai paloiteltuna kastike-, pata- ja wokkiruokiin.

Fileerullaan käytetään rintafileetä ja paistirullaan luutonta reisilihaa. Rullat kypsennetään uunissa, ne voi myös keittää kattilassa.

Fileepihvit valmistetaan fileestä ja paistileike luuttomasta reisilihasta. Molemmat sopivat pannulla tai uunissa paistettaviksi.

Fileesuikaleet tehdään fileestä ja paistisuikaleet luuttomasta reisilihasta. Suikaleet sopivat kastikkeisiin, pataruokiin, wokkeihin, leivonnaisiin ja kypsinä salaatteihin.

Jauheliha valmistetaan luuttomasta koipireisilihasta. Se sopii käytettäväksi muun jauhelihan tapaan.

Lähde: Lihatiedotus

Kalkkunan saatavuuteen vaikuttavat myös tuotannolliset syyt. Isoa lintua on kalliimpaa tuottaa kuin pientä broileria. Kalkkunatuotteita on kuitenkin kauppojen hyllyillä olemassa jo nyt melko monipuolisesti: löytyy kalkkunasta tehtyjä leikkeleitä, nakkeja, makkaroita ja jopa metvurstia. Suuri osa tuotteista ei kuitenkaan ole kotimaisesta kalkkunasta tehtyjä.

– Nyt kalkkunan ympärillä alkaa olla myönteistä pöhinää, Karikko toteaa toivoen samalla kalkkunan suosion kasvavan tulevaisuudessa.

Kokeile kalkkunan lihaa vaikka wokkiin broilerin tilalle: 

***

0:31Herkullinen kanawokki

Lisää aiheesta:

Oletko ostanut? Jauheliha, joka on edullisempaa ja vähärasvaisempaaVille osti kaupasta kaksi pakettia broilerin paistisuikaleita marinadissa – pian valkeni tyly totuusRintafilee vai paistileike? Ota nämä seikat huomioon, kun ostat broileria: "Sopii erinomaisesti grillaajalle"Mitä ruokia naudan eri osista voi valmistaa? Lihanleikkaaja opettaa ottamaan kaikki irti lihastaHK tuo markkinoille suomalaisten suosikkituotteet yhdistävän uutuuden – täydellinen jauheliha burgereihin!Vähärasvaista ja proteiinipitoisempaa kuin broileri! Miksi et jo syö tätä?
ProteiiniLihaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Proteiini
  • 18.3.17:02
    Ruoka

    "Keltainen ihmejauhe" pian kauppoihin? Suomessa keksittiin käsittämätön proteiinipommi

  • 5.2.07:42
    Leipä

    Tiesitkö? Leivässä on yksi etu, jota "harva tulee ajatelleeksi"

  • 05.09.202402:00
    Vienti

    Sitra ja Luke: Kasviproteiineista voisi tulla Suomen viennin moottori

  • 03.07.202411:50
    Ruoka

    Paras proteiinin lähde? Näitä Hanna Partanen suosittelee jokaisen ruokavalioon

  • 04.01.202316:02
    Painonhallinta

    Ravitsemusasiantuntijat nimeävät parhaat proteiinipitoiset ruoat painonpudotukseen