8 ruokaa, jotka voivat tappaa – kuinka moni kuuluu kesäherkkuihisi?

0:37 10 suosikkiherkkua, jotka aiheuttavat eniten riippuvuutta – kuinka montaa himoitset?

Tiettyjen ruokien on huomattu olevan yhteydessä syöpään, kakkostyypin diabetekseen ja ennenaikaiseen kuolemaan. Kyseisten ruokien runsaalla käyttämisellä voikin olla pitkällä tähtäimellä haitallisia vaikutuksia, muistuttaa Business Insider.

Satunnaisesta epäterveellisten ruokien syömisestä ei ole merkittävää haittaa. Jos kuitenkin huomaat kuluttavasti paljon alla mainittuja tuotteita, on syytä miettiä niille vaihtoehtoja.

1. Grillattu liha ja palanut ruoka

Tummaksi paistetut ruoat eivät ole hyväksi ihmisen terveydelle. Kun lihaa paistetaan korkeissa lämpötiloissa, niihin muodostuu yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa DNA-muutoksia ja lisätä syöpäriskiä.

Riski ei liity vain lihaa. Myös kovin tummaksi paahdettuun leipään kehittyy akryyliamidi-yhdistettä, joka luokitellaan todennäköisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi.

2. Punainen liha

Punaisen lihan – ja erityisesti prosessoidun sellaisen – runsaan kulutuksen on osoitettu olevan yhteydessä kohonneeseen riskiin sairastua syöpään sekä sydänsairauksiin.

Tuoreen Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan suolistosyövän riski nousee 20 prosentilla jokaista päivässä kulutettua 25 gramman liha-annosta kohden. Business Insider kertoo syyn olevan lihan sisältämä hemeproteiini, joka voi vahingoittaa suolistoa. Lisäksi lihassa ei ole suolistosyövältä suojaavia kuituja.

Monesti punainen lisä sisältää runsaasti tyydyttynyttä rasvaa ja kolesterolia, jotka voivat tukkia verisuonet lisäten sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä.

Lihavalmisteita ja punaista lihaa ei tulisi käyttää yli 500 grammaa viikossa, neuvoo Ruokatieto Yhdistys.

3. Sokeriset ruoat ja juomat

Runsaasti jalostettua sokeria sisältävät ruoat lisäävät kakkostyypin diabeteksen, syövän ja sydäntautien riskiä. Hedelmien ja makeuttamattomien maitotuotteiden sisältämä sokeri ei ole terveydelle haitallista.

Sokeri sisältää paljon energiaa, mikä kasvattaa liikakilojen kertymisen riskiä. Lihavuus lisää esimerkiksi diabeteksen, syövän ja sydänsairauksien riskiä, mutta lähes jokaisen sairauden on huomattu johtuvan tai pahenevan lihomisesta.

Sokeri voi myös vahingoittaa ihmisen soluja ja saada syöpäsolut villiintymään.

4. Prosessoitu ruoka

Teollisesti valmistettujen elintarvikkeiden runsaan kulutuksen on huomattu lisäävän ylensyömistä sekä nostavan riskiä sairastua syöpään ja diabetekseen.

Prosessoidut ruoat sisältävät usein paljon sokeria, suolaa ja tyydyttyneitä rasvoja. Lisäksi ruokiin lisätyt lisäaineet, niiden pakkausmateriaaleista ruokaan mahdollisesti vuotavat kemikaalit sekä käsittelyprosessi itsessään saattavat vaikuttaa kielteisesti terveyteen.

5. Alkoholi

Runsas alkoholin juominen lisää syövän ja ylipainon riskiä. Alkoholin arvellaan aiheuttava syöpää, koska se vaurioittaa kudoksia muodostavien kantasolujen DNA:ta, mistä seuraa hengenvaarallisia mutaatioita.

Suomessa alkoholin arvioidaan aiheuttavan vuosittain jopa 1200 ihmisen syövän, kertoo Syöpäjärjestöt.

Alkoholijuomissa on usein myös paljon sokeria ja täten niin sanottuja tyhjiä kaloreita, mikä voi kerryttää kiloja vyötärölle ja lisätä lihavuuteen liittyviä terveysriskejä.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja