Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

8 ruokaa, jotka voivat tappaa – kuinka moni kuuluu kesäherkkuihisi?

0:3710 suosikkiherkkua, jotka aiheuttavat eniten riippuvuutta – kuinka montaa himoitset?
Julkaistu 03.07.2019 19:59

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Tiettyjen ruokien on huomattu olevan yhteydessä syöpään, kakkostyypin diabetekseen ja ennenaikaiseen kuolemaan. Kyseisten ruokien runsaalla käyttämisellä voikin olla pitkällä tähtäimellä haitallisia vaikutuksia, muistuttaa Business Insider.

Satunnaisesta epäterveellisten ruokien syömisestä ei ole merkittävää haittaa. Jos kuitenkin huomaat kuluttavasti paljon alla mainittuja tuotteita, on syytä miettiä niille vaihtoehtoja.

LUE MYÖS: 10 terveellisintä ruokaa listattiin – syöthän jo näitä?

1. Grillattu liha ja palanut ruoka

Tummaksi paistetut ruoat eivät ole hyväksi ihmisen terveydelle. Kun lihaa paistetaan korkeissa lämpötiloissa, niihin muodostuu yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa DNA-muutoksia ja lisätä syöpäriskiä.

Riski ei liity vain lihaa. Myös kovin tummaksi paahdettuun leipään kehittyy akryyliamidi-yhdistettä, joka luokitellaan todennäköisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi.

2. Punainen liha

Punaisen lihan – ja erityisesti prosessoidun sellaisen – runsaan kulutuksen on osoitettu olevan yhteydessä kohonneeseen riskiin sairastua syöpään sekä .

sydänsairauksiin

Tuoreen Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan suolistosyövän riski nousee 20 prosentilla jokaista päivässä kulutettua 25 gramman liha-annosta kohden. Business Insider kertoo syyn olevan lihan sisältämä hemeproteiini, joka voi vahingoittaa suolistoa. Lisäksi lihassa ei ole suolistosyövältä suojaavia kuituja.

Monesti punainen lisä sisältää runsaasti tyydyttynyttä rasvaa ja kolesterolia, jotka voivat tukkia verisuonet lisäten sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä.

Lihavalmisteita ja punaista lihaa ei tulisi käyttää yli 500 grammaa viikossa, neuvoo Ruokatieto Yhdistys.

3. Sokeriset ruoat ja juomat

shutterstock_492759511 (1)Limonadeissa on tyypillisesti paljon terveydelle haitallista sokeria. Kuvituskuva.Shutterstock

Runsaasti jalostettua sokeria sisältävät ruoat lisäävät kakkostyypin diabeteksen, syövän ja sydäntautien riskiä. Hedelmien ja makeuttamattomien maitotuotteiden sisältämä sokeri ei ole terveydelle haitallista.

Sokeri sisältää paljon energiaa, mikä kasvattaa liikakilojen kertymisen riskiä. Lihavuus lisää esimerkiksi diabeteksen, syövän ja sydänsairauksien riskiä, mutta lähes jokaisen sairauden on huomattu johtuvan tai pahenevan lihomisesta.

Sokeri voi myös vahingoittaa ihmisen soluja ja saada syöpäsolut villiintymään.

4. Prosessoitu ruoka

Teollisesti valmistettujen elintarvikkeiden runsaan kulutuksen on huomattu lisäävän ylensyömistä sekä nostavan riskiä sairastua syöpään ja diabetekseen.

Prosessoidut ruoat sisältävät usein paljon sokeria, suolaa ja tyydyttyneitä rasvoja. Lisäksi ruokiin lisätyt lisäaineet, niiden pakkausmateriaaleista ruokaan mahdollisesti vuotavat kemikaalit sekä käsittelyprosessi itsessään saattavat vaikuttaa kielteisesti terveyteen.

Ei siis ihme, että ultraprosessoidut ruoat on yhdistetty kohonneeseen ennenaikaisen kuoleman riskiin.

5. Alkoholi

Runsas alkoholin juominen lisää syövän ja ylipainon riskiä. Alkoholin arvellaan aiheuttava syöpää, koska se vaurioittaa kudoksia muodostavien kantasolujen DNA:ta, mistä seuraa hengenvaarallisia mutaatioita.

Suomessa alkoholin arvioidaan aiheuttavan vuosittain jopa 1200 ihmisen syövän, kertoo Syöpäjärjestöt.

Alkoholijuomissa on usein myös paljon sokeria ja täten niin sanottuja tyhjiä kaloreita, mikä voi kerryttää kiloja vyötärölle ja lisätä lihavuuteen liittyviä terveysriskejä.

LUE MYÖS: Maailman terveellisin ruokavalio: Näin syömällä elää todistetusti pidempään

 Lähteet: Business Insider, Ruokatieto Yhdistys, Syöpäjärjestöt

Lisää aiheesta:

Yksi juoma on erityisen "kova myrkky" syöpäriskin kannalta: "Enemmän asetaldehydiä kuin missään muussa alkoholijuomassa"Syötkö paljon ultraprosessoitua ruokaa? Harkitse uudelleenPitkäikäisyyden asiantuntija varoittaa: "Terveellinen" tapa voi oikeasti viedä vuosia elämästäsiPaksusuolen syöpää esiintyy yhä nuoremmilla – kiinnitä huomiota tähän asiaan ruokavaliossasiUltraprosessoidut ruoat lisäävät ennenaikaisen kuoleman riskiä – asiantuntija antaa vinkin ruokaostoksille5 asiaa, jotka rasvainen ruoka tekee kehollesi
RavintoTerveysSyöpäDiabetesMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravinto
  • 05.11.202310:21
    Ravintolat

    Ravintolalahjakortin käyttämättä jättäminen kasvattaa ravintoloiden pankkitiliä

  • 27.09.201917:01
    Maitotuotteet

    Kannattaako maitoa juoda? Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen vastaa

  • 04.07.201907:02
    Aamiainen

    Täältä päin Suomea löytyvät Pohjoismaiden laiskimmat aamupalan syöjät – puolet taipuu tapaan vasten tahtoaan

  • 03.07.201910:01
    Terveys

    Kurniiko vatsa, vaikka juuri söit? Kahdeksan mahdollista syytä

  • 16.05.201817:33
    Rasva

    Maailman terveysjärjestö tiukkana – tämä ruoka-aine kiellettävä viiden vuoden sisällä: "Ihmiset eivät tule huomaamaan"