Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Lihatuotteet luultua vaarallisempia: Jo pienikin määrä pekonia kasvattaa suolistosyövän riskiä merkittävästi

6:00Miten suolistosyövän tunnistaa?Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin suolistosyövästä.
Julkaistu 18.04.2019 07:02

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Jo kohtuullinen määrä kinkkua, pekonia tai punaista lihaa lisää tutkijoiden mukaan merkittävästi suolistosyövän riskiä. Tuoreen tutkimuksen mukaan lihatuotteet voivat lisätä riskiä jopa kaksinkertaisesti verrattuna siihen, mitä aiemmin on luultu.

Oxfordin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan jo 25 gramman päivittäinen liha-annos nostaa suolistosyövän riskiä viidenneksellä.

Tutkijat tulivat tähän tulokseen seurattuaan puolta miljoonaa iältään 40–69-vuotiasta brittiläistä keskimäärin kuuden vuoden ajan. Tänä aikana 2609 heistä sairastui suolistosyöpään.

Tutkimustulokset esiteltiin International Journal of Epidemiology -julkaisussa.

"Koskaan ei ole liian myöhäistä..."

Niillä henkilöillä, jotka syövät punaista ja prosessoitua lihaa 76 grammaa päivässä, on tutkimuksen mukaan jopa 20 prosenttia korkeampi sairastumisriski verrattuna henkilöihin, jotka syövät lihaa ainoastaan 21 grammaa päivässä. Syöpäriskin havaittiin nousevan 20 prosentilla jokaista päivässä kulutettua 25 gramman liha-annosta  kohden.

LUE MYÖS: Tuore tutkimus paljastaa: Tästä syystä sinunkin kannattaisi syödä enemmän valkosipulia – yllättävä terveyshyöty!


Professori Tim Keyn mukaan useat aiemmat tutkimukset perustuvat 1990-luvulla tai sitä aikaisemmin seurattujen ihmisten ruokailutottumuksiin, jonka jälkeen ruokavaliot ovat muuttaneet merkittävästi muotoaan. 

– Meidän tutkimuksemme on ajankohtaisempi ja relevantti vastaamaan tämän päivän lihakulutusta, Key kertoo.

Samassa tutkimuksessa kuitupitoisen aamupalan todettiin vähentävän suolistosyövän riskiä, kun taas alkoholin todettiin kasvattavan sitä.  

– Koskaan ei ole liian myöhäistä muuttaa ruokavaliota terveellisempään suuntaan, Brittiläisen tutkimulaitos Cancer Researchin tohtori Julie Sharp muistuttaa.

Lähteet: TheSun, News.com

Lisää aiheesta:

Tutkimus: Prosessoitu punainen liha yhteydessä dementiariskiinMaidosta paljastui tärkeä terveyshyötyTutkijat havaitsivat pekonin ja makkaroiden lisäävän dementiariskiä – syö sen sijaan näitäHarvardin tutkijat: Diabeteksen riski voi kasvaa, jos syöt tätä ruokaa kahdesti viikossaTutkijat yhdistivät kanan syömisen syöpäriskiin – lääkäriltä tyly kuittaus: "Kaikki ihmiset, jotka hengittävät happea, kuolevat"Tuore tutkimus varoittaa: Älä syö tätä enempää kananmunia viikossa – salakavala terveysriski!
RuokavalioLihaSyöpäMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruokavalio
  • 9.10.18:22
    Liha

    Kasvismakkara canceloitiin: Kysyimme tekoälyltä ja kansalta, mitä nimeä siitä nyt pitäisi käyttää

  • 5.9.14:45
    Pizza

    Keittiöpäällikön pizzavinkki kotikeittiöön: "Sillä voi oikeasti pelastaa sen pizzaperjantain"

  • 18.7.07:46
    Ruokakauppa

    Suosikkituote loppui Lidleistä − vastaukset asiakaspalautteisiin ristiriistaisia

  • 25.6.23:01
    Ilmastonmuutos

    Sitra: Moni suomalainen valmis pienentämään hiilijalanjälkeään kasvisruokapäivällä

  • 9.2.07:41
    Kasvisruokavalio

    Rakkaat eläimet, joita syömme on kirja jokaiselle, joka harkitsee lihansyönnin lopettamista