Zelenskyin kansliapäällikkö kertoi keinon, jolla Venäjän talous saataisiin tuhottua nopeammin – vaatisi tuoreen päätöksen puolittamista

1:11
Kerroimme venäläisen öljyn hintakatosta minuutin uutisissamme 3. joulukuuta.

Ukrainan presidentti Zelenskyin kansliapäällikön mukaan sovitun hintakaton puolitus tuhoaisi Venäjän talouden nopeammin.

G7-maat ja Australia ovat virallisesti sopineet EU:n linjan mukaisesta 60 dollarin hintakatosta venäläiselle öljybarrelille. Poliittisella tasolla päätös oli tehty jo aiemmin, mutta G7 ilmoitti virallisesta päätöksestä sen jälkeen kun EU-maat olivat päässeet asiassa sopuun.

Yhteislausunnossa sanotaan, että hintakaton tavoitteena on estää Venäjän hyötyminen hyökkäyssodasta Ukrainassa, tukea globaalien energiamarkkinoiden vakautta ja minimoida Venäjän hyökkäyssodan haitallisten talousvaikutusten leviäminen.

Lausunnon mukaan hintakatto astuu voimaan joko maanantaina tai hyvin pian sen jälkeen. Maanantaina on tulossa voimaan EU-maiden tuontikielto venäläiselle raakaöljylle. Tuontikielto koskee meritse EU:hun tuotavaa öljyä.

G7-maihin kuuluvat Yhdysvallat, Britannia, Italia, Japani, Kanada, Ranska ja Saksa. 

"Venäjän talous tulee tuhoutumaan"

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kansliapäällikön Andri Jermakin mukaan venäläisen öljyn hintakaton laskeminen 30 dollariin tuhoaisi Venäjän talouden nopeammin. Jermak kirjoitti asiasta Telegram-viestipalvelussa.

– Me saavutamme tavoitteemme ja Venäjän talous tulee tuhoutumaan. Se tulee maksamaan ja olemaan vastuussa kaikista tekemistään rikoksista, Jermak kirjoitti.

EU-maiden perjantaista päätöstä hintakatosta hidasti Puola, joka olisi halunnut Jermakin tapaan alhaisemman hintakaton venäläisöljylle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja