Zelenskyi vetoaa jälleen kongressiin aseavun saamiseksi –  "Aika käy Ukrainalle kalliiksi"

Presidentti Zelenskyi neuvotteli USA:n kongressissa - saiko Ukraina lupauksia aseavusta? 2:59
Presidentti Zelenskyi neuvotteli kongressin puoluejohtajien kanssa aseavusta joulukuun Washingtonin-vierailullaan. MTV Uutisten kirjeenvaihtajan Mari Karppisen raportti Washingtonista joulukuussa.

Yhdysvaltain uusi sotilasapupaketti Ukrainalle on ollut jumissa kongressissa jo lähes puoli vuotta.


Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että jos maa ei saa Yhdysvaltain kongressissa jumissa olevaa apupakettia, Ukrainan joukkojen on vetäydyttävä askel askeleelta eturintamasta muun muassa ammusten säästämiseksi. Presidentti kertoi asiasta Washington Postin (WP) kolumnisti David Ignatiuksen haastattelussa.

Zelenskyin mukaan Ukrainan joukot eivät ole pystyneet suunnittelemaan tulevaa, koska tietoa tuen hyväksymisestä ei ole. Zelenskyi sanoo lehdelle, että maa yrittää löytää tapoja, jottei sen tarvitsisi vetäytyä.

Zelenskyi vetosi kongressiin viimeksi muutama viikko sitten, jotta se hyväksyisi kymmenien miljardien dollarien sotilasavun Ukrainalle.

Sisäpoliittinen vääntö, jolle ei näy loppua


Kongressissa lähes puoli vuotta jumissa ollut apupaketti jakaa demokraatteja ja republikaaneja. Kiista kohdentuu Yhdysvaltain sisäpolitiikkaan, sillä republikaanit haluaisivat sitoa paketin hyväksymisen Yhdysvaltain maahanmuuttopolitiikkaan, sen tiukennuksiin ja rahoittamiseen. Asiasta on käyty keskustelua ja annettu ehdotuksia, mutta kongressi ei ole löytänyt yhteistä näkemystä.

Zelenskyi kuvaili WP:lle, että kulunut aika on käynyt Ukrainalle kalliiksi. Jos Yhdysvallat ei tue meitä, tarkoittaa se, ettei meillä ole ilmapuolustusta, ohjuksia tai elektroniseen sodankäyntiin vaadittavaa kalustoa, Zelenskyi totesi lehdelle.

–  Se tarkoittaa, että meidän on mentävä takaisin, vetäydyttävä, askel askeleelta pienin askelin, presidentti kommentoi ja viittasi siihen, että etulinjan pituutta olisi lyhennettävä, jota Ukraina pystyisi puolustamaan sitä.

– Jos se murtuu, venäläisillä olisi mahdollisuus edetä suuriin kaupunkeihin.

Venäjän laajamittainen hyökkäys Ukrainaan alkoi helmikuussa vuonna 2022.

Lue myös:

    Uusimmat