MTV seurasi Ukrainan sotaa 19.4: Venäjältä jälleen uusi takaraja Mariupolin puolustajille

Venäjän nykyjohto yrittää epätoivoisesti pitää kiinni vallasta suurhyökkäyksellä Itä-Ukrainaan:"Se on Suomen kannalta huono juttu" 3:23
Venäjän nykyjohto yrittää epätoivoisesti pitää kiinni vallasta suurhyökkäyksellä Itä-Ukrainaan: "Se on Suomen kannalta huono juttu"

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan seurauksia Ukrainassa ja muualla maailmassa 19. huhtikuuta.

Lyhyesti Venäjän hyökkäyssodan käänteistä:

  • Zelenskyi: Venäjän suurhyökkäys Itä-Ukrainaan on alkanut
  • Sotilasprofessori: Venäjän tavoitteena on koko Donbassin haltuunotto
  • Ukrainan pääministeri: Mariupolia puolustetaan viimeiseen saakka
  • Ukrainan varapääministeri: Siviilejä ei saada evakuoitua tiistainakaan
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta

23:49: Hävittäjät ja lentokoneen varaosat toimitettu Ukrainalle

Yhdysvaltojen puolustusministeriö ilmoittaa, että Ukrainalle on toimitettu hävittäjiä ja lentokoneen varaosia maan ilmavoimien auttamiseksi. Pentagon ei kertonut, kuinka monesta koneesta on kysymys, minkä tyyppisiä ne ovat tai mistä ne ovat peräisin.

Puolustusministeriön tiedottaja John Kirby totesi, että Ukrainalla on nyt käytössään enemmän hävittäjiä kuin mitä sillä oli kaksi viikkoa sitten. Yhdysvallat on Kirbyn mukaan auttanut varaosien kuljettamisessa, mutta ei toimittanut kokonaisia koneita.

23.20: Länsimaiden johtajat sopivat avun lisäämisestä Ukrainalle

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja useat muiden maiden johtajat pitivät videopuhelun, jossa vahvistettiin maiden sitoutuminen auttamaan Ukrainaa.

Videokokoukseen osallistunut Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi Twitterissä, että Yhdysvaltojen, Kanadan, Japanin, Naton sekä useat Euroopan maiden johtajat sopivat Venäjä-pakotteiden tiukentamisesta sekä sotilaallisen ja taloudellisen avun lisäämisestä Ukrainalle.

Venäjä on sanonut aloittaneensa uuden vaiheen sodassa hyökkäämällä voimallisesti Itä-Ukrainan Donbassiin.

23.13: Venäjän puolustusministeriö: Mariupolin terästehtaalle tulitauko huomenna

Ria Novosti kertoo Reutersin mukaan, että Venäjän puolustusministeriö esittää huomiselle tulitaukoa Azovstalin terästehtaalle.

Puolustusministeriön lausunnon mukaan terästehtaassa vielä olevien ukrainalaisjoukkojen on kehotettu laskevan huomenna aseensa. Yksikään ei suostunut tänään samaan tarjoukseen, Venäjä sanoo.

Venäjän mukaan esitetty tulitauko alkaa huomenna kello 14 Moskovan aikaa.

Azovin rykmentin komentajan mukaan terästehtaan bunkkereissa piileksii tällä hetkellä satoja siviilejä viimeisten armeijan joukkojen lisäksi.

22.10 Britannian puolustusministeriö on antanut päivittäisen tiedusteluraporttinsa

Brittitietojen mukaan Venäjän tykkituli ja pommitukset ovat kiihtyneet tämän päivän ajan Itä-Ukrainassa. Silti Ukrainan joukot ovat onnistuneet vastustamaan lukuisia yrityksiä edetä.

– Venäjän edistymiskykyyn vaikuttaa edelleen maastoon liittyvät logistiset ja tekniset haasteet, jotka ovat vaivanneet niitä tähänkin asti, katsauksessa todetaan.

Myös Mariupolista britit ovat saaneet tietoa. Senkin osalta hyökkäys junnaa jäljessä.

– Venäjän kyvyttömyys tukahduttaa vastarintaa Mariupolissa ja heidän mielivaltaiset hyökkäyksensä, siviiliväestöä kohtaan, ovat osoitus Venäjän jatkuvasta epäonnistumisesta saavuttaa tavoitteitaan niin nopeasti kuin haluaisi.

22.06: Moskvan miehistön omaiset kyselevät poikiensa perään sosiaalisessa mediassa

Osa Mustallamerellä uponneen Moskvan miehistön omaisista on alkanut vaatia vastauksia poikiensa kohtalosta sosiaalisessa mediassa. Venäjän viranomaiset pysyivät kuitenkin tiistaina edelleen vaitonaisina.

Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaiva upposi perjantaina aluksella sattuneen räjähdyksen jälkeen. Venäjän virallinen selitys on, että syynä oli ammusvaraston räjähdys, kun taas Ukraina sanoo upottaneensa aluksen kahdella Neptune-ohjuksella.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov siirsi tiedotusvastuun puolustusministeriölle ja sanoi, ettei hänellä ole valtuuksia kertoa mitään.

Poikansa perään kyseli muun muassa Dmitri Shkrebets, joka kirjoitti Facebookia vastaavassa Vkontaktessa, että hänen poikansa Jegor oli ollut suorittamassa varusmiespalveluaan kokkina Moskvalla. Jegor on Shkrebetsin mukaan nyt listattu kadonneeksi.

–  Varusmies, jonka ei pitänyt olla mukana taisteluissa, on listattu kadonneeksi, Shkrebets kirjoitti.

21.36: Miten toimittaja pystyy tekemään työtään Ukrainan sodan keskellä? Ukrainasta vastikään palannut Niko Nurminen kertoo

MTV:n toimittaja Niko Nurminen kertoo hetkestä, kun Butshassa alkoi näkyä toivoa verilöylyn jälkeen 2:47

20.02 YK:n pääsihteeri vaati nelipäiväistä tulitaukoa Ukrainassa

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on vaatinut nelipäiväistä tulitaukoa Ukrainassa pääsiäisen aikana. Ukrainassa pääsiäispyhät ovat kuluvan viikon lopulla.

Hän tuomitsi myös Venäjän aloittaman suurhyökkäyksen Itä-Ukrainassa.

Guterresin mukaan pääsiäinen on uuden elämän juhla, eikä sotiminen saisi varjostaa sitä. Hän vaati tulitaukoa torstaista ensi sunnuntaihin.

19.59 Saksa ei pysty toimittamaan aseita omista varastoistaan

Saksa ei enää kykene toimittamaan aseita asevoimiensa omista varastoistaan, sanoo liittokansleri Olaf Scholz uutistoimisto Reutersin mukaan.

Scholz on kuitenkin kysynyt aseteollisuudesta, mitä aseita se pystyy toimittamaan nopeasti Ukrainaan. Scholzin mukaan tämä voisi käsittää panssarintorjunta-aseita ja ilmatorjunta-aseita, joita Ukraina on pyytänyt.

18.51: BBC: Venäläisjoukot ovat aloittaneet hyökkäyksen Mariupolin terästehtaaseen

BBC:n mukaan venäläisjoukot ovat aloittaneet tunkeutumisen Azovstalin terästehtaan alueelle Mariupolissa. Tiettävästi tehdaskompleksiin ovat linnoittautuneet Mariupolin viimeiset ukrainalaiset puolustajat.

Asiasta kertoo Donetskin separatistien edustaja Eduard Basurin, jonka mukaan separatistijoukkoja tukee Venäjän tykistö ja ilma-alukset.  

18.50: YK:n pääsihteeri vaati nelipäiväistä tulitaukoa Ukrainassa

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on vaatinut nelipäiväistä tulitaukoa Ukrainassa pääsiäisen aikana.

Hän tuomitsi myös Venäjän aloittaman suurhyökkäyksen Itä-Ukrainassa.

Guterresin mukaan pääsiäinen on uuden elämän juhla, eikä sotiminen saisi varjostaa sitä. Hän vaati tulitaukoa torstaista ensi sunnuntaihin.

18.26: Kurdistan haluaa korvata Venäjän Euroopan öljyn ja kaasun toimittajana

Britannian pääministerin Boris Johnsonin tavannut Kurdistanin pääministeri Masrour Barzani haluaa maansa Euroopan energiantoimittajaksi ja vähentää samalla maanosan riippuvuutta Venäjästä.

– Pääministeri (Barzani) haluaa toimittaa Eurooppaan energiaa. Pääministeri Johnson ylisti Barzanin aikeita heikentää Lännen riippuvuutta venäläisestä öljystä ja kaasusta, brittihallinnosta kerrotaan.

18.07: Tsekki korjaa ukrainalaisia tankkeja

Tsekkiläiset sotateollisuuden yritykset korjaavat ukrainalaisten sodassa vaurioitunutta kalustoa, Tsekin puolustusministeriö ilmoitti tänään.

Tsekki kuuluu Ukrainaa aktiivisimmin sodan aikana tukeneiden maiden joukkoon. Tsekki on muun muassa tukenut Ukrainan asevoimia tankeilla, ammuksilla ja ilmatorjunta-aseilla.

Ensimmäisenä uuden sopimuksen myötä Tsekissä kunnostetaan määrittelemätön määrä neuvostoaikaisia T-64 -taistelupanssarivaunuja.

18.01: Kanada asettaa uusia pakotteita

Kanada ilmoitti uusista henkilöön kohdistuvista pakotteista. Uudet pakotteet kohdistuvat 14 henkilöön, joiden joukossa ovat muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putinin kaksi aikuista tytärtä.

Jo aiemmin huhtikuussa Yhdysvallat sekä Britannia ilmoittivat Katerina Vladimirovna Tikhonovaa ja Maria Vladimirovna Vorontsovaa koskevista pakotteista, sillä heidän uskotaan piilottelevan isänsä presidentti Putinin varoja.

Kanandan uusista rajoitteista uutisoi Reuters.

17.53: Asiantuntija: Venäjän suurhyökkäys itäiseen Ukrainaan on Venäjän valtionjohdon epätoivoinen yritys pysyä kiinni vallassa, mutta miehittäminen olisi sille hyvin vaikeaa

Valtiotieteen lisensiaatti, prikaatikenraali evp. Juha Pyykönen näkee suurhyökkäyksellä vain yhden selkeän tavoitteen.

– En löydä muuta motiivia kuin se, että nykyinen hallinto onnistuu säilyttämään valtansa. Se edellyttää sitä, että tämä voidaan selittää voitoksi – mitä tahansa Ukrainasta lopputulokseksi saataisiinkin.

17.35: Suomelta lisää puolustustarvikeapua Ukrainaan

Puolustusminiesteriön tiedotteen mukaan tasavallan presidentti Saulil Niinistö on tänään päättänyt valtioneuvoston esityksen mukaisesti, että että Suomi lähettää Ukrainalle lisää puolustustarvikeapua.

Avun perillemenon varmistamiseksi avun sisällöstä, toimitustavasta tai aikataulusta ei tälläkään kerralla tiedoteta tarkemmin.

Suomen lisäavussa on huomioitu sekä Ukrainan tarpeita että Puolustusvoimien resurssitilannetta, puolustusministeriöstä tiedotetaan.

17.26: Ukraina sai takaisin 76 sotavankia Venäjältä 

Ukraina on saanut takaisin yhteensä 76 sotavankia Venäjältä, Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk on sanonut Telegram-viestipalvelussa.

Varapääministerin mukaan Ukraina on saanut takaisin 60 sotilasta, mukaan lukien kymmenen upseeria sekä 16 siviiliä.

Hän ei kertonut, montako venäläissotilasta oli luovutettu takaisin Venäjälle.

Kyseessä oli Vereshtshukin mukaan viides vankienvaihto sitten Venäjän hyökkäyksen alkamisen helmikuun lopulla.

17.22:  Medvedev: Nato-vahvistukset Venäjän rajoilla eivät ole enää pelkkä kielikuva

Venäjän federaation turvallisuusneuvoston varapuheenjohtajan ja maan entisen presidentin Dmitri Medvedevin mukaan sotilasliitto Naton lisävahvistukset jäsenmaissaan Venäjän vastaisilla rajoilla eivät ole enää pelkää kielikuva.

Medvedevin mukaan Venäjän tulisi varautua aggressiiviseen toimintaan, uutisoi Tass.

16.47: Kansainvälinen valuuttarahasto IMF heikentää sodan takia ennustettaan globaalista talouskasvusta

IMF on CNN:n mukaan laskenut maailmantalouden kasvuennustettaan seuraavien kahden vuoden ajalta.

Valuuttarahasto vertaa Ukrainan sodan heijastevaikutuksia ”maanjäristykeen”.

– Sodan taloudelliset vaikutukset leviävät kauas, IMF kertoi viimeisimmässä ennusteessaan.

IMF:n mukaan talous kasvaa 3,6 prosenttia vuosina 2022 ja 2023, kun vielä 2021 vastaava luku oli 6,1 prosenttia.

16.08: Harkovan pormestarin mukaan venäläiset ovat jatkaneet siviilien pommituksia

Harkovan pormestari kertoo CNN:lle antamassaan haastattelussa, että venäläisjoukot ovat jatkaneet sunnuntaista lähtien tauotta siviilialueiden pommituksia Harkovassa.

– Viime päivien ajan venäläisten pommitukset ovat kohdistuneet rauhanomaisiin siviileihin. Vihollinen kohdistaa hyökkäyksensä siviilejä kohtaan. Haavoittuneita on paljon ja joitakin kuolleita. Viimeisen puolentoista vuorokauden aikana 15 ihmistä – kaikki yhdessä iskussa–  on kuollut ja yli 50 haavoittunut. 

Alueellisen kuvernöörin mukaan Harkovassa on tänään menehtynyt kolme ihmistä ja 16 haavoittunut, uutisoi Guardian.

15.29: Venäjä kertoo avanneensa poistumisväylän ukrainalaisjoukoille Mariupolin tehdasalueella

Venäjän puolustusministeriö kertoo avanneensa poistumisväylän Mariupolissa niille ukrainalaissotilaille, jotka tarttuvat Venäjän aiemmin tekemään tarjoukseen aseiden laskemisesta.

Venäjän mukaan kaikki ukrainalaissotilaat Azovstalin tehdasalueella voivat poistua turvallisesti, jos he vain laskevat aseensa.

Venäläiset asettivat aiemmin aikarajaksi iltapäiväyhden Suomen aikaa.

15.11: Ukrainan puolustusminiteriö: Venäjän tavoittelee väylää Krimille

Ukrainan puolustusministeriön edustajan mukaan Venäjän itäisessä Ukrainassa aloittamien uusien laajojen hyökkäysten tavoitteena on luoda väylä Krimille, ottaa haltuun Donetskin sekä Luhanskin alueet ja tuhota ukrainalaisjoukot.

15.02: Alankomaiden suurlähetystö aloitti jälleen toiminnan Lvivissä

Alankomaat on palauttanut Ukrainan Lvivissä sijaitsevan suurlähetystönsä jälleen toimintaan.

Suurlähetystö aloitti toimintansa normaalia suppeammalla henkilökunnalla viime lauantaina.

– Palaamalla Lviviin pienellä henkilökunnalla saamme muodostettua paremman kuvan turvallisuustilanteesta, kertoo Hollannin ulkoministeriö.

Suurlähetystö siirrettiin Ukrainan pääkaupungista Kiovasta Lviviin jo 22. helmikuuta – kaksi päivää ennen venäläisjoukkojen hyökkäyksen alkamista. Lvivistä suurlähetystön henkilökunta siirtyi turvaan Puolan puolelle 26. helmikuuta.

14.44: Liettuan parlamentti kielsi z-symbolin ja muiden Venäjän Ukrainan sotatoimia tukevien symbolien käytön

Liettuan parlmanetti äänesti tiistaina kaikenlaisten Venäjän sotatoimia puoltavien symbolien julkisen käytön kieltämisestä.

Venäjällä Z-kirjaimesta on tullut sodan symboli, jota venäläisjoukot ovat käyttäneet esimerkiksi sotakoneistonsa kyljissä. 

Niin ikään kieltolistalle päätyi oranssimusta Yrjönnauha, joka tuli tunnetuksi kahdeksan vuotta sitten Krimin niemimaan valtauksen aikaan. Nykyisin tunnusta käytetään Venäjällä osoittamaan tukea hallitukselle ja armeijalle.

Lainsäätäjät hyväksyivät samalla kiellon rikkojille osoitettavan sakon noston 900 euroon. Suurempien yhteisöjen, kuten yritysten osalta sakko on 1 500 euroa.


14.39: Ukraina: Neuvottelut ovat hankaloituneet Mariupolin tilanteen takia

Ukrainalaisten neuvottelulähteiden mukaan venäläisjoukkojen saarto Mariupolissa hankaloittaa osapuolten neuvotteluja.

Ukrainalaisen neuvottelijan Mykhailo Podolyakin uutistoimisto Reutersille kertoman mukaan Venäjä pyrkii parantamaan asemiaan sodan niin sanotun toisen vaiheen hyökkäysten avulla Itä-Ukrainassa. 

– Neuvottelutilanne on muuttunut entistä hankalammaksi Mariupolin tragediaa vasten, Podolyak kommentoi Reutersille.

14.25: Boris Johnson keskustelee maailman johtajien kanssa Ukrainan tilanteesta ja pakotteiden tiukennuksista

Britannian pääministerin Boris Johnsonin  on vielä tiistain aikana määrä keskustella puhelimitse Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin sekä muiden maiden johtajien kanssa.

Keskustelunaiheina ovat Venäjän vastaisten pakotteiden tiukennukset ja lisätuen tarjoaminen Ukrainalle.

14.13: Tšetšenian tasavallan itsevaltaisen johtajan Ramzan Kadyrovin mukaan venäläisjoukot saavat Mariupolissa sijaitsevan Azovstalin tehdasalueen haltuunsa vielä tämän päivän aikana

Reutersin mukaan Kadyrov kertoi asiasta ääniviestillä Telegram-viestipalvelussa.

Venäjä vaati aiemmin ukrainalaisjoukkoja laskemaan aseensa Azovstalissa Suomen aikaa iltapäivään mennessä.

13.58: YK:n Maailman ruokaohjelman mukaan Ukrainassa ei ole riittävästi viljavarastoja

Vaikka Euroopan viljasiiloksi kutsutun Ukrainan maatalous on joutunut sodan keskellä pienentämään viljatuotantoaan, on maassa huutava pula viljavarastoista.

YK:n Maailman ruokaohjelman asiantuntijan arvion mukaan noin 20 prosenttia kylvetystä alasta jää keräämättä heinäkuussa. Lisäksi kevään kylvöala on arviolta noin kolmanneksen pienempi normaaliin verrattuna.

Ukraina on maailman viidenneksi suurin vehnän vientimaa. Ukraina lukeutuu  maavertailussa suurimman kolmen maan joukkoon maissin, auringonkukan siemenen ja ohramallaksen viejänä.

Nyt haasteena on saada vietyä maasta tarpeeksi olemassa olevaa varastoa, jotta saadaan varoja seuraavan kylvökauden siementen ja lannotteiden hankkimista varten.

13.40: Lavrov: Ukrainan sotilasoperaation seuraava vaihe on alkanut

Venäjä on aloittanut erikoissotilasoperaationsa seuraavan vaiheen Ukrainassa, kertoo maan ulkoministeri Sergei Lavrov. Lavrov kertoi asiasta India Today -lehden haastattelussa venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan.

Lavrovin mukaan operaation tärkeimmät vaiheet lähestyvät.

Venäjä kutsuu hyökkäyssotaansa Ukrainassa erikoissotilasoperaatioksi. 

Venäjän puolustusministeriön mukaan länsimaat yrittävät asetoimituksillaan viivyttää Donetskin ja Luhanskin alueiden vapauttamista, mikä on operaation tavoite.

13.20: Venäläisjoukot ovat ottaneet haltuunsa Luhanskin alueella sijaitseva Kreminnan kaupungin Itä-Ukrainassa

Reutersin mukaan venäläisjoukot on ottanut haltuunsa Luhanskin alueella sijaitsevan Kreminnan kaupungin. Alueen kuvernöörin mukaan ukrainalaisjoukot ovat vetäytyneet kaupungista.

– Kreminna on nyt örkkien (venäläisten) hallussa. He ovat saapuneet kaupunkiin, Luhanskin alueellinen kuvernööri Serhiy Gaidai kertoi tiedotustilaisuudessa.

Ukrainalaiset ovat alkaneet viitata venäläisiin sotajoukkoihin paremmin fantasiakirjallisuudesta tunnettuina "örkkeinä".

Esimerkiksi J. R. R. Tolkienin luomassa fantasiakirjallisuuden suurteoksessa Taru sormusten herrasta -trilogiassa örkkejä kuvaillaan väkivaltaiseksi, epäluotettavaksi ja tuhoa levittäväksi roduksi.

12.44: Ukrainalaissotilaat väijyttivät venäläisten ajoneuvojen letkan Mariupolissa

Ukrainan Azovin pataljoona on julkaissut videon, jolla näkyy kuinka ukrainalaissotilaat väijyttivät venäläisajoneuvojen letkan Mariupolissa.

CNN on todennut geolokaation avulla videon olevan kuvattu Mariupolissa. Azovin pataljoona julkaisi videon eilen, mutta ei ole varmaa, milloin se on tarkalleen kuvattu.

Dronevideolla näkyy ajoneuvojen letka, joka lähtee ohittamaan tiesulkua.

Lue lisää ja katso video tästä jutusta!

12.02: Venäjä vaatii Mariupolin puolustajia antautumaan

Venäjä vaatii Mariupolin puolustajia Ukrainassa jälleen antautumaan ja lopettamaan "hyödyttömän vastarinnan" piiritetyssä Mariupolin satamakaupungissa.

Venäjän puolustusministeriön mukaan taistelijoiden henki säästyy, jos he laskevat aseensa ja antautuvat.

Uusi määräaika antautumiselle alkaa puoliltapäivin. Määräajan loppumisesta ei heti ollut tietoa.

Mariupolin puolustajat ovat pitäneet pintansa viikkokausia Venäjän ylivoimaa vastaan.

Venäjä esitti viikonloppuna edellisen uhkavaatimuksensa joukoille ja vaati näitä antautumaan tai kohtaamaan varman kuoleman.

10.40: Venäjä kertoo tehneensä kymmenittäin ilmaiskuja

Venäjä on tehnyt viime yönä kymmeniä ilmaiskuja Itä-Ukrainaan, sanoo Venäjän puolustusministeriö.

Venäjän puolustusministeriön mukaan ohjusiskuja tehtiin 13 kohteeseen Donbassin alueella, muun muassa Slovjanskin kaupunkiin. Ilmaiskut oli ministeriön mukaan kohdennettu 60 sotilaskohteeseen Ukrainassa.

Myös lähellä Ukrainan itärintaman sodan etulinjaa sijaitseviin kaupunkeihin hyökättiin.

10.18: Siviilejä ei saada evakuoitua Ukrainassa tänäänkään

Ukrainassa ei tänäänkään pystytä evakuoimaan siviilejä, koska Venäjä ei ole suostunut siihen, kertoo Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk. Kyseessä on jo kolmas peräkkäinen päivä, kun siviilejä varten ei saada avattua humanitaarisia käytäviä.

Vereshtshukin mukaan Donbassin alueen pommitukset ja kranaatti-iskut ovat jatkuneet kiivaina.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi aikaisemmin Venäjän suurhyökkäyksen Donbassin alueella alkaneen.

9.50: Kansanedustaja: Ukraina tarvitsee lisää aseita

Ukrainan parlamentin jäsen Oleksiy Honcharenkon mukaan Ukraina tarvitsee lisää aseita.

– Maailman tulisi ymmärtää, että taistelemme Venäjää vastaan, suurinta armeijaa Manner-Euroopassa, jolla on monta kertaa suurempi budjetti aseille Ukrainaan verrattuna. Tarvitsemme lisää aseita.

9.35: Macron: Puheyhteys Putiniin toistaiseksi katkennut

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin mukaan hänen puheyhteys Venäjän presidentti Vladimir Putiniin on tauolla. Reutersin mukaan Macron kommentoi asiaa maanantaina ranskalaiselle televisiokanavalle.

– Butshassa ja muissa kaupungeissa paljastuneiden joukkomurhien jälkeen sota on ottanut uuden käänteen. En ole puhunut hänelle sen jälkeen suoraan, mutta en sulje pois mahdollisuutta tulevaisuudessa.

8.42: Venäjän onnistuminen Itä-Ukrainassa voisi pitkittää sotaa

Venäjän mahdollinen onnistuminen Itä-Ukrainan ja Mariupolin kaupungin haltuunottamisessa voisi pitkittää sotaa merkittävästi, arvioi MTV:n Uutisaamussa vieraillut Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Marko Palokangas.

– Tuskin Ukraina tulee kovin herkästi luopumaan yhdestäkään tuumasta omaa maa-aluettaan.

– Vaikka Venäjän asevoimat hallitsisivat (Donbassin) aluetta yhdessä separatistien kanssa, taistelut saattavat jatkua kuukausia, vuosia tai jopa vuosikymmeniä pitkittyneenä sissisotana.

Palokangas ennakoi, että Venäjä saattaisi pyrkiä tulevissa neuvotteluissa vaatimaan saavuttamansa alueen vakauttamista, mikäli se onnistuu tavoitteissaan.

8.10: Venäläinen ilma-alus haki diplomaatteja takaisin Moskovaan

Useat Euroopan maat ovat päättäneet karkottaa venäläisdiplomaatteja. Muun muassa Espanja ja Kreikka karkottivat venäläisdiplomaatit pääkaupungeistaan. Maat tekivät Venäjän kanssa yksittäisen maiden ilmatilaa koskevan poikkeuksen, jotta venäläinen ilma-alus pääsi hakemaan diplomaatit takaisin Venäjälle.

Venäläinen ilma-alus joutui kuitenkin välttämään muiden eurooppalaisten maiden ilmatilaa. Tästä syystä venäläisen ilma-aluksen lentomatka lähenteli maailman pisintä lentoa, joka on Singaporesta New Yorkiin, Flightradar24-sivusto kertoo.

Etäisyys Moskovan ja Madridin välillä on hieman yli 3 400 kilometriä. Lentomatka oli tällä kertaa venäläiselle koneelle yli 7 000 kilometriä. Lentomatka Madridin ja Ateenan välillä kasvoi myös yli 1 300 kilometrillä, sillä kone joutui välttämään muun muassa Italian ilmatilaa. Kotimatka Ateenasta Moskovaan oli yli 4 300 kilometriä. Yhteensä pituutta lennoille tuli 15 163 kilometriä.

7.25: Mariupolia puolustetaan viimeiseen saakka

Ukrainan joukot, jotka puolustavat piiritettyä Mariupolin satamakaupunkia, taistelevat loppuun asti venäläisiä joukkoja vastaan, Ukrainan pääministeri Denys Šmyhal sanoo.

Pääministerin mukaan Venäjän asettama määräaika Ukrainan joukkojen antautumiseen Mariupolissa sunnuntaihin mennessä oli jätetty huomiotta.

– Kaupunki ei ole vieläkään kaatunut. Siellä on edelleen sotilaitamme ja he taistelevat loppuun asti. Ja toistaiseksi he ovat edelleen Mariupolissa, hän kommentoi BBC:n mukaan.

7.14: Sotilasprofessori: Venäjän tavoitteena koko Donbassin haltuunotto

Venäjällä on yhteensä noin 40 000 sotilasta taisteluosastoissa Itä-Ukrainassa, kertoo Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Marko Palokangas.

Ukraina ilmoitti myöhään eilen, että Venäjä on aloittanut suurhyökkäyksen Itä-Ukrainaan Donbassin alueelle.

Palokankaan mukaan Venäjä hyökkää nyt kolmesta suunnasta Itä-Ukrainassa.

Palokangas arvioi, että Venäjän tavoite on koko Donbassin haltuunotto.

Lue koko haastattelu tästä!

6.48: Sotilasasiantuntija: Venäjällä on kiire Ukrainassa

Venäjällä on kiire Ukrainassa, kun se yrittää kaapia menestystä ennen mahtipontista sotilasparaatiaan, katsoo Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Ilmari Käihkö.

Hänen mukaansa aluevaltaukset voivat olla Venäjälle riippakivi.

Lue Käihkön koko haastattelu tästä!

6.33: Luhanskin kuvernööri: "Tämä on helvetti"

Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai kuvailee Venäjän Itä-Ukrainassa aloittamaa suurhyökkäystä helvetiksi.

Haidai vahvisti eilen, että Venäjä on aloittanut suuren hyökkäyksen Donbassin alueella.

Hänen mukaansa taisteluja käydään muun muassa Rubitshnessa ja Popasnassa.

–  Tämä on helvetti. Hyökkäys, josta on puhuttu viikkoja, on alkanut, kuvernööri kertoi.

6.13: Ukraina jätti vastauksensa EU:lle jäsenyyskyselyssä

Ukraina on toimittanut EU:n edustajlle vastauksensa unionin kyselylomakkeeseen.

Presidentti sanoi maan toimittavan toisen osuuden vastaukset pian.

EU:n jäsenyysprosessi kestää yleensä vuosia.

Lue lisää tästä!

5.44: Pentagon: Venäjä ei välttämättä saa Mariupolia haltuunsa

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagonin edustajan mukaan Venäjä ei välttämättä saa Mariupolia haltuunsa.

– Ukrainalaiset ovat pitäneet kiinni Mariupolista jo pitkään, pidempään kuin monet luulivat, Pentagonin edustaja John Kirby sanoi CNN:lle.

Hänen mukaansa on kuitenkin erittäin vaikeaa arvioida, kuinka kauan ukrainalaisjoukot pystyvät puolustamaan kaupunkia.

Venäjä kertoi viikonloppuna Mariupolin valtaamisen olevan lähellä.

Kaupunki on yhä valtaamatta, ja ukrainalaisten vastarinta Mariupolissa on hidastanut venäläisjoukkojen etenemistä muualla.

5.27: YK:n pääsihteerin edustaja: Ainakin 73 kuollut pommituksissa terveydenhuoltolaitoksiin

Ainakin 73 ihmistä on kuollut ja 52 haavoittunut pommituksissa Ukrainan terveydenhuoltolaitoksiin sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä helmikuun lopulla, kertoo YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin edustaja Stephane Dujarric CNN:llä.

Dujarricin mukaan Ukrainassa tapahtuneet pommitukset terveydenhuoltolaitoksiin kattavat 68 prosenttia koko maailmassa tänä vuonna terveydenhuoltolaitoksiin tehdyistä iskuista.

Dujarric arvioi lisäksi, että noin 12 miljoonaa ukrainalaista on joutunut Venäjän hyökkäyksen jälkeen pakenemaan kodeistaan.

Heistä noin seitsemän miljoonaa on maan sisäisiä pakolaisia ja noin viisi miljoonaa on paennut Ukrainan ulkopuolelle.

5.03: Biden ei suunnittele vierailua Ukrainaan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ei suunnittele vierailua Ukrainaan, kertoo Valkoisen talon lehdistöpäällikkö.

Useiden Euroopan maiden johtajat ovat vierailleet Kiovassa ja tavanneet Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Zelenskyi on myös sanonut toivovansa, että Biden vierailisi Ukrainassa.

Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Jen Psaki kuitenkin korosti toimittajille maanantaina, ettei Biden suunnittele vierailua Ukrainaan.

Bidenin hallinnon on kuitenkin kerrottu harkitsevan korkea-arvoisen edustajan lähettämistä vierailulle Ukrainaan.

Todennäköisesti Ukrainaan matkustaisi puolustusministeri Lloyd Austin tai ulkoministeri Antony Blinken.

00.35: Zelenskyi: Venäjällä tulee olemaan vaikeuksia kalustonsa täydentämisessä

Venäjän armeijalla tulee olemaan vaikeuksia täydentää sen ohjusvarastojaan, helikoptereita ja muita sotakalustoaan maalle asetettujen sanktioiden keskellä, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi videoviestissään maanantaina, kertoo uutiskanava CNN. 

– Kun kaikki pakotteiden kiertämiseksi käytetyt porsaanreiät suljetaan ja vielä tiukempia pakotteita määrätään, Venäjän ohjuskapasiteetin vahvistaminen tulee epärealistiseksi, Zelenskyi sanoi. 

Maanantai 18.4.

23.46: Ukrainan turvallisuusneuvoston sihteeri: Venäjä aloitti ponnistelun etulinjan murtamiseksi

Ukrainan turvallisuusneuvoston sihteeri Oleksiy Danilov sanoi televisioviestissään, että Venäjän yritys hyökkäyksen aktiivisen vaiheen käynnistämiseksi alkoi aamulla. 

– Tänä aamuna, lähes koko rintaman etulinjalla, itäisen Donetskin, Luhanskin ja Harkovan alueilla, miehittäjät yrittivät murtaa puolustuksemme, sanoi Ukrainan turvallisuusneuvoston sihteeri Oleksiy Danilov televisioviestissään.

Danilov kertoi, että Venäjän joukot pääsivät Ukrainan armeijan ohi kahdessa kaupungissa: Kreminnassa ja pienessä kaupungissa, jonka nimeä Danilov ei maininnut. 

– Taistelut jatkuvat, emme luovuta alueitamme.

23.30: Zelenskyi: Venäjän suurhyökkäys Itä-Ukrainaan alkanut

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo Telegram-tilillään Venäjän suurhyökkäyksen Itä-Ukrainaan Donbassin alueelle alkaneen.

Zelenskyi kirjoittaa Telegramissa, että Venäjä on pidemmän aikaa valmistellut hyökkäystä.

Zelenskyin mukaan suuri osa Venäjän armeijasta on nyt keskittynyt hyökkäysoperaatioon.

Venäjä ilmoitti aiemmin siirtyvänsä Ukrainan sodassa uuteen vaiheeseen ja keskittyvänsä operaatioihin Itä-Ukrainassa.

Sen jälkeen Venäjä alkoi vetää joukkojaan pois Pohjois-Ukrainasta.

Voit lukea edellisen päivän tapahtumista laajemmin maanantain 18.4. seurannasta.

Lue myös:

    Uusimmat