YK: Euroopan pahin pakolaiskriisi toisen maailmansodan jälkeen – MTV seuraa sotaa

Tuoreimmat uutiset Ukrainan sodasta 5:58
Uutisia Ukrainan sodasta torstai-illalta.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan seurauksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 21.4.

Lyhyesti Venäjän hyökkäyssodan käänteistä:

  • Yhdysvallat lupaa Ukrainalle 800 miljoonan dollarin arvoisen sotilasapupaketin
  • Espanjan ja Tanskan pääministerit tapasivat Zelenskyin tänään Kiovassa – maat antavat aseellista apua Ukrainalle
  • Putin on perunut rynnäkön Mariupolin terästehdasalueelle – Venäjän mukaan kaupunki on muuten vallattu
  • Ukraina: Venäjä hallitsee 80 prosenttia Luhanskista
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta

23.14: YK: Euroopan pahin pakolaiskriisi toisen maailmansodan jälkeen

Ukrainassa yli 7,7 miljoonan ihmisen arvioidaan joutuneen maan sisäiseksi pakolaiseksi ja lisäksi yli viisi miljoonaa ukrainalaista on paennut muihin maihin, kertoo YK.

Ukrainan tilanne on Euroopan pahin pakolaiskriisi toisen maailmansodan jälkeen.

Toisaalta Ukrainaan on viime viikkoina myös palattu. Ukrainan rajavartioston tiedottajan mukaan palanneita on yli miljoona.

23.11: Azovstalissa loukussa siviilejä ja sotilaita

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk vetosi Telegramissa humanitaarisen käytävän avaamiseksi Azovstalista siviilien ja haavoittuneiden evakuoimiseksi.

Varapääministerin mukaan Azovstalissa on noin 1  000 siviiliä ja 500 haavoittunutta sotilasta.

Varapääministeri oli torstaina Zaporizhzhjassa vastassa Mariupolista evakuoituja ihmisiä. Kaupunkiin saapui AFP:n valokuvaajan mukaan kolme bussia. 

Vereshtshukin, mukaan evakuoitujen määrä oli toivottua paljon pienempi, koska humanitaariset käytävät eivät olleet toimineet kunnolla. Vain 79 ihmistä pääsi pois kaupungista.

23.00: Espanjan ja Tanskan pääministerit keskustelivat Zelenskyin kanssa

Espanjan pääministeri Pedro Sanchez ja Tanskan pääministeri Mette Frederiksen keskustelivat torstaina Kiovassa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Sanchez lupasi Espanjan lähettävän Ukrainaan 200 tonnia sotatarvikkeita. Lähetys sisältää hänen mukaansa muun muassa raskaita kuljetusajoneuvoja ja ampumatarvikkeita.

Myös Frederiksen sanoi, että Tanska lähettää lisää Ukrainan eniten tarvitsemia aseita. Jo aiemmin Tanska on lähettänyt Ukrainaan 2  700 kertasinkoa.

18.53: Parikymmentä ukrainalaista palasi vankeudesta Venäjältä

Ukraina kertoo vastaanottaneensa vankienvaihdossa 19 Venäjällä vankeudessa ollutta ukrainalaista. Heistä 10 on sotilaita ja yhdeksän siviilejä. Asiasta uutistoimisto AFP:lle kertoi Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk.

Kotiin palanneiden joukossa oli hänen mukaansa haavoittuneita.

Sen sijaan Vereshtshuk ei maininnut, missä ja milloin vankienvaihto tapahtui eikä sitä, vapauttiko Ukraina vastavuoroisesti venäläisvankeja. Venäjä ei ole vahvistanut tietoa vankienvaihdosta.

18.06: Venäjä laatinut oman pakotelistansa Yhdysvalloille – mukana Mark Zuckerberg

Venäjän ulkoministeriö tiedottaa, että Venäjä on laatinut pakotelistan Yhdysvalloille. Pakotelistalla on yhteensä 29 yhdysvaltalaista henkilöä toimittajista, asiantuntijoihin sekä johtoasemissa oleviin. Listalla on ulkoministeriön mukaan myös Facebookin perustaja Mark Zuckerberg

17.42: Yhdysvallat lähettää lisää aseita Ukrainaan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoo, että Yhdysvallat lähettää lisää raskasta tykistöä, lennokkeja, kymmenittäin haupitsejä sekä ammuksia. 

Sotilasapu on Bidenin mukaan räätälöity auttamaan Ukrainan armeijaa valmistautumaan Venäjän kasvavaa hyökkäystä vastaan Ukrainan itäosassa.

– Aseita lähtetään suoraan vapauden eturintamaan, Biden sanoi. 

Sotilaallisen apupaketin arvo on 800 miljoonaa dollaria eli yli 735 miljoonaa euroa.

Biden ilmoitti myös, että Yhdysvaltain satamat suljetaan Venäjään liitetyiltä laivoilta.

17.23: Biden ja Ukrainan pääministeri Shmyhal tavanneet tänään Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sekä valtiovarainministeri Janet Yellen tapasivat tänään Ukrainan pääministeri Denys Shmyhalin sekä valtiovarainministeri Serhiy Marchenkon Valkoisessa talossa Yhdysvalloissa.

Valtiovarainministeri Yellen kertoi, että Yhdysvallat lupaa tukea Ukrainan hallitusta 500 miljoonan dollarin arvoisella lisäavulla.

Myös Yhdysvaltojen apulaisulkoministeri Wendy Sherman sanoi myös uskovansa, että Venäjä tulee epäonnistumaan hyökkäyksessään Ukrainaan ja, että Ukraina selviää. 

17.03: Britannia laajentaa tuontikieltoja venäläisille tuotteille

Iso-Britannia laajentaa tuontikieltoja venäläisille tuontitavaroille, kertoo Reuters.

Maahan on pian kiellettyä tuoda muun muassa hopeaa, puujalosteita sekä venäläisiä luksustuotteita kuten kaviaaria. Britannia aikoo myös nostaa tullimaksuja niille tuotteille, jotka tulevat Venäjältä ja Valko-Venäjältä.

16.22: Zelenskyi: Noin 120 000 siviiliä estetty poistumasta Mariupolista

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo, että noin 120 000 siviiliä on estetty poistumasta Mariupolista. Zelenskyi vastasi myös Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun väitteeseen, että Venäjä olisi onnistunut Mariupolin valtauksessa. 

Zelenskyin mukaan Venäjä hallitsee suurta osaa Mariupolista, mutta Ukrainan sotilaita on edelleenkin kaupungissa. 

Azovstalin tehdasalueella taistelee vielä 2 000 ukrainalaissotilasta. Ukrainalaislähteiden mukaan loukussa on myös tuhansia siviilejä.

12.54: Venäjä sulkee Latvian, Liettuan ja Viron konsulaatit Venäjällä

Reutersin mukaan Venäjä sulkee Latvian, Liettuan ja Viron konsulaatit Venäjällä sekä julistaa niiden työntekijät ei-toivotuiksi henkilöiksi.

12.04: Pormestari: Harkovaa pommitetaan

Harkova on tällä hetkellä kovan pommituksen kohteena, kertoo kaupungin pormestari. Hän kuvailee räjähdyksiä "valtaviksi".

Ukrainan toiseksi suurimmassa kaupungissa Harkovassa asui ennen sotaa yli 1,4 miljoonaa ihmistä. Pormestarin mukaan kaupungin asukkaista noin miljoona on yhä kaupungissa.

Aiemmin tänään Iso-Britannian puolustusministeriö kertoi, että Venäjä hyökkää kohti Kramatorskia, joka sijaitsee Harkovasta etelään.

11.02: Espanjan ja Tanskan pääministerit ovat saapuneet Kiovaan 

Espanjan pääministeri Pedro Sanchez ja Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ovat matkustaneet Ukrainaan tapaamaan presidentti Volodymyr Zelenskyitä. Espanjan hallinto kertoi tänään aamupäivästä, että Sanchez ja Frederiksen ovat saapuneet Kiovaan.

Useiden Euroopan maiden johtajat ovat matkustaneet sodan alkamisen jälkeen Kiovaan tapaamaan presidentti Zelenskyitä ja osoittamaan tukensa Venäjän hyökkäyssodan kohteena olevalle maalle.

11.01: Venäjä kertoo iskeneensä tuhanteen kohteeseen viime yönä

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoo Venäjän iskeneen viime yön aikana tykein ja ohjuksin 1 001:een kohteeseen viime yönä.

10.52: Venäjä väittää vallanneensa Mariupolin 

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu väittää Venäjän onnistuneen Mariupolin valtauksessa, kertoo muun muassa Guardian.

Shoigun mukaan Venäjä olisi vallannut Mariupolin satamakaupungin lukuun ottamatta Azovstalin tehdaskompleksin aluetta.

Azovstalissa taistelee vielä 2 000 ukrainalaissotilasta. Ukrainalaislähteiden mukaan loukussa on myös tuhansia siviilejä.

Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin on ylistänyt Mariupolin onnistunutta "vapauttamista".

Lue aiheesta lisää täältä.

Tämä on Ukrainan viimeinen linnake Mariupolissa – terästehtaassa piileskelee yli tuhat siviiliä:"Lapset eivät saa auringonpaistetta" 2:05
Tämä on Ukrainan viimeinen linnake Mariupolissa – terästehtaassa piileskelee yli tuhat siviiliä: "Lapset eivät saa auringonpaistetta".

10.37: Putin perui hyökkäyksen Azovstalin terästehdasalueelle

Putin on toistaiseksi perunut Venäjän hyökkäyksen Mariupolin Azovstalin terästehdasalueelle, kertoo Reuters. Putin haluaa edelleen pitää alueen saarrettuna. 

9.47: Neljä linja-autollista siviilejä onnistuttu evakuoimaan Mariupolista

Etelä-Ukrainassa piiritetyn Mariupolin satamakaupungista on onnistuttu evakuoimaan neljä linja-autollista siviilejä, kertoo Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk.

Varapääministerin mukaan asiasta oli jo alustavasti sovittu Venäjän kanssa.

Hän kertoo, että naisten, lasten ja vanhusten evakuointeja jatketaan tänään iltapäivällä.

Guardianin mukaan Vereshtshuk varoitti kuitenkin, että turvallisuustilanne on vaikea ja suunnitelmia voidaan joutua muuttamaan.

9.00: Venäjä ripustaa Neuvostoliiton voitonlippuja Ukrainaan

Venäläisjoukot ripustavat miehittämilleen ukrainalaisalueille toisesta maailmansodasta tuttuja voitonlippuja, kertoo CNN.

Kyse on lipusta, jonka neuvostojoukot ripustivat Berliinin valtiopäivätalon katolle Natsi-Saksan romahtaessa toukokuussa 1945.

Neuvostoliiton tunnuksien eli sirpin ja vasaran lisäksi lipussa on 150. jalkaväkidivisioonan tiedot. Yksikkö taisteli Saksaa vastaan vuodet 1941–1945.

Ukrainassa lippuja on nähty videoilla muun muassa Hersonissa ja Kreminnassa.

Venäjällä voitonpäivää eli toukokuun yhdeksättä juhlitaan näyttävästi muun muassa sotilasparaatein.

Iso-Britannian puolustusministeriö ja lukuisat sotaa seuraavat asiantuntijat ovat arvioineet, että Venäjä haluaa saavuttaa Ukrainan sodassa jonkin merkittävän voiton ennen voitonpäivää.

8.37: Iso-Britannia: Venäjä etenee kohti Kramatorskia

Venäjän joukot etenevät Iso-Britannian puolustusministeriön arvion mukaan nyt lähtöpaikoiltaan Donbassista kohti Kramatorskia, jota on toistuvasti pommitettu raketein.

Kramatorsk on Mariupolin ja Harkovan välimaastossa sijaitseva kaupunki, jossa ennen sotaa asui noin 150 000 ihmistä.

Iso-Britannian mukaan Venäjä tukee Itä-Ukrainan hyökkäysvoimiaan runsailla ilmaiskuilla, joilla se pyrkii lamaannuttamaan Ukrainan kyvyn puolustautua ilma-asetta vastaan.

Monien muiden tavoin myös Iso-Britannian puolustusministeriö uskoo, että Venäjä todennäköisesti haluaa osoittaa rintamalla "merkittävää menestystä" ennen toukokuun 9. päivä vietettävää voitonpäivää.

7.39: Ukrainaan välitetään tuhansia aborttipakkauksia: "Venäjän miehittämillä alueilla yhtäkkinen tarve aborttipillereille"

Ukrainassa on pula raskaudenkeskeytykseen käytettävästä lääkkeestä. Vajaus liittyy sodan aiheuttamaan yleiseen lääkepulaan, sanoo Woman on Webin toiminnanjohtaja Venny Ala-Siurua. Syynä ovat myös Venäjän miehittämillä alueilla paljastuneet seksuaalirikokset.

– Siellä on yhtäkkinen tarve aborttipillereille, mikä johtuu suuresta määrästä seksuaalisen väkivallan uhreja, Ala-Siurua sanoo.

– Puhumme tuhansista aborttipilleripakkauksista, joita parhaillaan autamme perille Ukrainaan.

Lue aiheesta lisää täältä.

Ukrainan poliisi kerää todisteita Venäjän armeijan tekemistä raiskauksista 1:36
Ukrainan poliisi kerää todisteita Venäjän armeijan tekemistä raiskauksista.

6.45: Ukraina: Venäjä hallitsee 80 prosenttia Luhanskista

Venäjällä hallitsee nyt 80 prosenttia Luhanskin alueesta, toteaa Luhanskin sotilashallinnon Serhiy Gaidai Facebook-päivityksessään.

– Kyllä, 80 prosenttia alueestamme on nyt venäläisten hallussa. Kreminna, Rubižne ja Popasna ovat Venäjän vallan alla. Taistelut jatkuvat, Gaidai kirjoittaa.

Gaidain mukaan sekä sairaaloissa että ruumishuoneilla on ruuhkaa.

– Luhansk on täynnä vihollisen ruumiita.

5.10: Venäjä-kysymys sähköisti vaaliväittelyn Ranskassa

Ranskassa presidentinvaalien toisen kierroksen ehdokkaiden Emmanuel Macronin ja Marine Le Penin televisioitu väittely kuumentui, kun keskustelu kääntyi Ukrainan sotaan ja Venäjä-suhteeseen.

Istuva presidentti Macron syytti Le Peniä riippuvuudesta Venäjään. Äärioikeistolaisen Le Penin kampanja sai vuoden 2017 vaaleissa miljoonalainan venäläispankista.

– Olette riippuvainen venäläisestä vallasta ja olette riippuvainen (presidentti Vladimir) Putinista, Macron sanoi Le Penille.

Le Pen sanoi ottaneensa lainan Venäjältä, koska ei saanut vastaavaa lainaa Ranskasta. Lisäksi Le Pen puolustautui muun muassa huomauttamalla, että Macron on kutsunut Putinin useamman kerran Ranskaan kuluneen kauden aikana.

5.05: Meidän tarpeitamme ymmärretään paremmin

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainan kumppanimaat ovat alkaneet ymmärtää paremmin maan akuutteja tarpeita. Zelenskyi kertoi myöhään keskiviikkoiltana julkaistussa puheessaan, että Ukraina pyrkii käyttämään sekä virallisia että epävirallisia väyliä nopeuttaakseen maahan toimitettavien avustusten saapumista.

Zelenskyin mukaan tilanne Itä- ja Etelä-Ukrainassa on edelleen äärimmäisen vakava.

– Miehittäjät pyrkivät saamaan ainakin jonkinlaisen voiton uudella suurhyökkäyksellään. Jotakin, mitä he voivat syöttää progandisteilleen, Zelenskyi sanoi puheessaan.

Keskiviikko 20.4.

23.45: Ukrainan neuvottelija: Ukraina on valmis neuvotelemaan Venäjän kanssa Mariupolissa

Ukrainan neuvotteluryhmän edustajan Mykhailo Podolyakin mukaan Ukraina on valmis neuvottelemaan Venäjän kanssa saarretussa Mariupolin kaupungissa. Podolyak kertoo asiasta Twitterissä.

– (Olemme valmiit neuvottelemaaan) pelastaaksemme miehemme, Azovin, siviilit ja lapset, elävät ja haavoittuneet, Podolyak tviittaa.

23.02: Zelenskyi: Mariupolin puolustus ahdingossa asepulan takia

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi myöntää, että Ukrainalla ei ole riittävästi aseita venäläisjoukkojen torjumiseen Mariupolissa.  Zelenskyin mukaan kaupungin puolustajat eivät kuitenkaan aio luovuttaa. 

Ukrainan mukaan Venäjä pommittaa edelleen raskaasti Mariupolin terästehtaan aluetta. 

Yhdysvaltain tiedustelun mukaan Venäjä on edelleen jatkanut joukkojen keskitystä Ukrainan itärajalle ja tulittanut kohteita Donbassissa, mutta ei ole päässyt etenemään ja rintamalinjat ovat ennallaan.

22.50: Yle: Venäjä on estänyt pääsyn Ilta-Sanomien verkkosivustolle Venäjällä 

Venäjä on estänyt pääsyn Ilta-Sanomien verkkosivustolle Venäjällä,kertoo Yle. Roskomsvoboda-kansalaisjärjestön mukaan syynä on Venäjän hyökkäyksen siviiliuhreista kertonut venäjänkielinen artikkeli.

Venäjän hyökkäyksen jälkeen pääsyä kymmeniin venäläisiin ja ulkomaisiin tiedotusvälineisiin on Venäjällä rajoitettu.

Lue myös:

    Uusimmat