MTV seurasi Ukrainan sotaa 18.4: Venäjän suurhyökkäys Itä-Ukrainaan alkanut, sanoo Zelenskyi

Ukrainan tilanteesta kootusti: Lvivissä kuolettavia ohjusiskuja – katso tunteikkaat haastattelut Senaatintorilta 15:38
Ukrainan tilanteesta kootusti: Lvivissä kuolettavia ohjusiskuja – katso tunteikkaat haastattelut Senaatintorilta

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan seurauksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 18.4.

Lyhyesti Venäjän hyökkäyssodan käänteistä:

  • Zelenskyi: Venäjän suurhyökkäys Itä-Ukrainaan on alkanut
  • YK: Yhteensä yli viisi miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta sodan takia
  • YK:n mukaan Mariupolissa yli 100 000 siviiliä on nälänhädän partaalla
  • Taistelut ovat nyt kovimmillaan Itä-Ukrainan alueella
  • Venäjä vaatii Mariupolin joukkoja antautumaan
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta

00.50: Biden ei suunnittele vierailua Ukrainaan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ei suunnittele vierailua Ukrainaan, kertoo Valkoisen talon lehdistöpäällikkö.

Useiden Euroopan maiden johtajat ovat vierailleet Kiovassa ja tavanneet Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Zelenskyi on myös sanonut toivovansa, että Biden vierailisi Ukrainassa.

Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Jen Psaki kuitenkin korosti toimittajille maanantaina, ettei Biden suunnittele vierailua Ukrainaan.

Bidenin hallinnon on kuitenkin kerrottu harkitsevan korkea-arvoisen edustajan lähettämistä vierailulle Ukrainaan. Todennäköisesti Ukrainaan matkustaisi puolustusministeri Lloyd Austin tai ulkoministeri Antony Blinken.

00.35: Zelenskyi: Venäjällä tulee olemaan vaikeuksia kalustonsa täydentämisessä

Venäjän armeijalla tulee olemaan vaikeuksia täydentää sen ohjusvarastojaan, helikoptereita ja muita sotakalustoaan maalle asetettujen sanktioiden keskellä, Ukrainan presidentti Zelenskyi sanoi videoviestissään maanantaina, kertoo uutiskanava CNN. 

– Kun kaikki pakotteiden kiertämiseksi käytetyt porsaanreiät suljetaan ja vielä tiukempia pakotteita määrätään, Venäjän ohjuskapasiteetin vahvistaminen tulee epärealistiseksi, Zelenskyi sanoi.  

23.46: Ukrainan turvallisuusneuvoston sihteeri: Venäjä aloitti ponnistelun etulinjan murtamiseksi

Ukrainan turvallisuusneuvoston sihteeri Oleksiy Danilov sanoi televisioviestissään, että Venäjän yritys hyökkäyksen aktiivisen vaiheen käynnistämiseksi alkoi aamulla. 

– Tänä aamuna, lähes koko rintaman etulinjalla, itäisen Donetskin, Luhanskin ja Harkovan alueilla, miehittäjät yrittivät murtaa puolustuksemme, sanoi Ukrainan turvallisuusneuvoston sihteeri Oleksiy Danilov televisioviestissään. 

Danilov kertoi, että Venäjän joukot pääsivät Ukrainan armeijan ohi kahdessa kaupungissa: Kreminnassa ja pienessä kaupungissa, jonka nimeä Danilov ei maininnut.  

– Taistelut jatkuvat, emme luovuta alueitamme.

23.30: Zelenskyi: Venäjän suurhyökkäys Itä-Ukrainaan alkanut

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo Telegram-tilillään Venäjän suurhyökkäyksen Itä-Ukrainaan Donbassin alueelle alkaneen.

Zelenskyi kirjoittaa Telegramissa, että Venäjä on pidemmän aikaa valmistellut hyökkäystä. Zelenskyin mukaan suuri osa Venäjän armeijasta on nyt keskittynyt hyökkäysoperaatioon.

Venäjä ilmoitti aiemmin siirtyvänsä Ukrainan sodassa uuteen vaiheeseen ja keskittyvänsä operaatioihin Itä-Ukrainassa. Sen jälkeen Venäjä alkoi vetää joukkojaan pois Pohjois-Ukrainasta.

Lue lisää tästä.

23.13: Zelenskyi: Venäjän joukot aloittaneet taistelun Donbasista

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo Venäjän aloittaneen "taistelun Donbasista", kertoo Reuters. 

Vanhemmat virkamiehet olivat tätä ennen sanoneet Moskovan aloittaneen uuden hyökkäyksen pitkin suurinta osaa itäisestä Ukrainasta.

– Voimme nyt sanoa Venäjän joukkojen aloittaneen pitkään valmistelemansa taistelun Donbasista, Zelenskyi sanoi videoviestissään. 

Uutistoimisto AFP:n kertoo, että Zelenskyin mukaan Venäjän suurhyökkäys Itä-Ukrainassa on alkanut.  

22.45: YK: Ainakin 73 on kuollut terveydenhoitotiloihin kohdistuneissa iskuissa Venäjän hyökkäyksen alettua

Ainakin 73 ihmistä on kuollut ja 52 loukkaantunut 136 terveydenhoitotiloihin kohdistetussa iskussa Ukrainassa Venäjän hyökkäyksen alettua, kertoo YK:n tiedottaja Stéphane Dujarric CNN:n mukaan. 

Dujarricin mukaan tiedot ovat peräisin terveysjärjestö WHO:lta.

22.33: Nexta: Ukrainassa ilmahälytys lähes joka alueella

Valkovenäläisen oppositiomedia Nextan mukaan Ukrainassa on annettu ilmahälytys miltei jokaiselle alueelle, poislukien Krimille ja Hersonin alueet

22.28: Ukrainan presidentin kansliapäällikkö: Sodan toinen vaihe on alkanut

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kansliapäällikkö sanoo, että sodan toinen vaihe on alkanut. Sanoillaan hän viittaa Venäjän alkamaisillaan olevaan hyökkäykseen Itä-Ukrainassa.    

21.58: Donetskin alueen kuvernööri: Neljä siviiliä tapettu pommituksessa

Donetskin alueen kuvernööri kertoo neljän siivilin kuolleen Donetskin alueen pommituksissa. 

21.25: Vangittuna oleva ukrainalainen oligarkki pyysi Putinilta vanginvaihtoa

Ukrainan turvallisuuspalvelu ja Venäjän valtiontelevisio ovat julkaisseet videot ehdottaen vanginvaihtoa.

Ukrainan videossa on Venäjän presidentin Vladimir Putinin läheisenä liittolaisena pidetty ukrainalaisoligarkki Viktor Medvedtshuk, joka katsoo suoraan kameraan ja pyytää Putinia ja Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä vaihtamaan hänet Ukrainan taistelijoihin ja asukkaisiin saarretusta Mariupolin kaupungista.

Lakimiehenä ja kansanedustajana toiminut Medvedtshuk on yksi Ukrainan rikkaimmista ihmisistä. Hän on sanonut Putinin olevan hänen nuorimman tyttärensä kummisetä. Medvedtshukia epäillään muun muassa maanpetoksesta.

Lue lisää tästä

21.12: Mariupolin kaupunginvaltuusto: Ainakin 1 000 siviiliä piilottelee maan alla

Tällä hetkellä ainakin 1 000 siviiliä on piilossa maanalaisissa suojissa laajan Azovstal-terästehtaan alla, jota Venäjä on samaan aikaan iskenyt useilla pommeilla, kertoo Mariupolin kaupunginvaltuusto. 

– Pääasiassa (suojissa on) naisia lastensa kanssa ja vanhoja ihmisiä, valtuusto kirjoitti Telegram-viestissään. 

20.53: Ukrainan asevoimien kenraali Facebookissa: Venäjän hyökkäys itäisessä Ukrainassa näyttää alkaneen

Ukrainan asevoimien kenraali sanoo Facebook-päivityksessään, että Venäjän hyökkäys näyttää alkaneen.

Venäjä kertoo tehneensä viime päivän aikana itäisessä ja keskisessä Ukrainassa ohjusiskuja yli 20 sotilaalliseen kohteeseen. 

Lue lisää tästä.

20.45: Ainakin seitsemän kuollut Lvivin iskussa, kertoo Lvivin kuvernööri

Ukrainan mukaan Venäjän ohjusisku tappoi seitsemän ihmistä Lvivssä maanantaina. Kyseessä ovat Reutersin mukaan ensimmäiset siviiliuhrit lännessä sijaitsevassa Lvivin kaupungissa. 

Lvivin kuvernöörin Maksym Kozytskyyn kertoo, että saatujen ensitietojen mukaan iskuja oli neljä, joista kolme osui varastorakennuksiin ja yksi autohuoltoasemalle. 

– Kyseessä oli täysin barbaarinen isku huoltoasemalle, joka on siviileille tarkoitettu, kuvernööri sanoi. 

20.28: Irpinissä tutkittu 269 ruumista, kertoo poliisi

Ukrainalaiset tutkijat ovat tarkastaneet 269 Irpinistä löytynyttä ruumista, kertoo poliisin ensimmäinen apulaisjohtaja. Kiovan lähellä sijaitsevasta kaupungista on kaivettu ruumiita sen jälkeen, kun kaupunki saatiin takaisin Venäjän joukkojen hallusta maaliskuun lopulla. 

Irpin oli yksi kohteista, johon Venäjän joukot kohdisti rajuja iskuja, ennen kuin siirsi joukkojaan itäiseen Ukrainaan. 

20.20: Mariupolista viety pakolla 40 000 Venäjälle tai Venäjän kontrolloimille alueilla, sanoo pormestari

Mariupolin pormestari Vadym Boichenko kertoo, että noin 40 000 siviilä on viety on väkisin venäläisille alueille, joko Venäjälle tai Venäjän hallussa pitämille alueille Ukrainassa.

– Valitettavasti minun on ilmoitettava, että tänään he ovat väkisin karkoittaneet asukkaita, Boichenko kertoi ukrainalaisella televisiokanavalla. 

Venäjä on kieltänyt kohdistavansa toimiaan siviileihin Ukrainassa. 

19.10: Ukrainan puolustusministeri: Venäjä on saanut joukkonsa valmiiksi uutta hyökkäystä varten Itä-Ukrainassa

Ukrainan puolustusministerin mukaan Venäjä on saanut ryhmitettyä joukkonsa valmiiksi uutta Itä-Ukrainassa tehtävää hyökkäystä varten, kertoo CNN. 

– Venäjä valmistelee hyökkäystä itäisessä Ukrainassa saadakseen täyden kontrollin Donetskin ja Luhanskin alueista sekä vakiinnutettua maakäytävän Krimin aluelle, Oleksander Motuzyanyk sanoi.

Hän kertoi samalla, että Ukrainan joukot ovat saaneet otettua takaisin useita siirtokuntia venäläisiltä joukoilta Iziumin kaupungin ympärillä Harkovan alueella.

18.56: Ukrainan asevoimat: Venäjän päätavoitteena Donetskin ja Luhanskin alueiden kontrolli

Ukrainan asevoimien mukaan Venäjä on kiihdyttämässä hyökkäystään itäisessä Ukrainassa ja sen päätavoitteena on saada täyskontrolli Donetskin ja Luhanskin alueista. 

Asevoimien mukaan Venäjän kiristää sotilaallista toimintaansa Harkovan eri osissa ja Donetskin alueella. 

18.07: Ukrainan viranomaiset: Venäläisjoukot vallanneet Kreminnan kaupungin

Venäjän joukot ovat maanantaina vallanneet Kreminnan kaupungin Luhanskin alueella, kertovat ukrainalaisviranomaiset. Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai kertoi lausunnossaan sosiaalisessa mediassa, että Venäjän armeija on tuonut alueelle runsaasti sotilaskalustoa.

Kreminnassa asui ennen Venäjän hyökkäystä lähes 20  000 ihmistä. Se sijaitsee noin 50 kilometriä koilliseen Kramatorskin strategisesta kaupungista.

17.14: Britannian tiedustelutiedot: Venäläiskomentajat huolissaan Mariupolin valtaamiseen käytetystä ajasta

Venäläiskomentajat ovat huolissaan Ukrainassa Mariupolin kaupungin valtaamiseen käytetystä ajasta, kertoo Britannian puolustusministeriö tiedustelutietoihinsa perustuen Twitterissä.

Mariupol on yhä valtaamatta, ja ukrainalaisten vastarinta Mariupolissa on hidastanut venäläisjoukkojen etenemistä muualla. Mariupolin infrastruktuuri on vaurioitunut pahoin taisteluissa ja myös kaupungin asukkaat ovat kärsineet.

Venäjän puolustusministeriö väitti hyökkäyksen alkaessa, ettei se iskisi ukrainalaiskaupunkeihin ja uhkaisi maan väestöä.

16.33: Merijalkaväen komentajan avoin kirje paaville Mariupolin ihmisistä: Auta pelastamaan heidät  

Ukrainan merijalkaväen yksikön komentaja Serhii Volyna on kirjoittanut avoimen kirjeen paavi Franciscusille. Kirjeessä komentaja vetoaa paaviin, jotta tämä pelastaisi piiritettyyn Mariupoliin jääneet ihmiset pommitusten alta. Asiasta kertoo CNN.

– Olet varmasti nähnyt paljon elämäsi aikana, mutta olen varma siitä, ettet ole nähnyt sellaista kuin Mariupolissa. Nimittäin tältä näyttää helvetti maan päällä, Volyna muun muassa kirjoittaa paaville.  

Lisäksi Volyna kirjoittaa, että rukoilu kaupungin puolesta ei enää auta. Hän tuo esiin kirjeessään Mariupolin teatterin, jota käytettiin siviilien suojana, mutta johon Venäjän joukot silti hyökkäsivät maaliskuussa. 

– Auta pelastamaan heidät. Teatterin pommittamisen jälkeen kukaan ei usko Venäjän miehittäjiä. Tuo totuus maailmalle, evakuoi ihmiset ja pelasta heidät Saatanan käsistä.

15.08: Savuavasta Moskvasta leviää vahvistamaton video, median mukaan 40 merimiestä on kuollut

Venäjän Mustanmerenlaivaston lippulaiva Moskva upposi 14. päivä huhtikuuta.  Tästä sekä Ukraina että Venäjä ovat yhtä mieltä. Siihen vahvistettu ja varmistettu tieto suurin piirtein loppuukin.

Sosiaalisissa medioissa, kuten Twitterissä, leviää tällä hetkellä kuva ja video, joissa arvellaan, että pinna on selvästi pahasti vaurioitunut Moskva. Kuvan ja videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Voit lukea tästä, mitä Moskvan uppoamisesta tiedetään.

14.45: Useita tuhansia kokoontui Helsingin tuomiokirkolle Ukrainan tueksi 

Tuhansia ihmisiä kokoontui maanantaina Helsingin tuomiokirkolle ekumeeniseen rukoushetkeen sekä sitä seuranneeseen mielenilmaukseen Ukrainan ja koko maailman rauhan puolesta.

Mielenilmausta järjestäneen Suomen ukrainalaisten yhdistyksen mukaan paikalla oli noin 6 000 ihmistä.

Tilaisuus sujui Helsingin poliisin mukaan rauhallisesti.

Tilaisuus alkoi keskipäivällä rauhankellojen soitolla. Paikalle saapui ristisaattoja ja kulkueita eri puolilta kaupunkia.

Mielenilmauksessa puhui muun muassa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja Maija Vilkkumaa lauloi.

Maija Vilkkumaa tulkitsi koskettavasti Finlandia-hymnin ukrainalaisille 6:08

Ohisalo paljastaa muuttuneen Nato-kantansa MTV:lle – katso haastattelu 5:08
Vihreiden Ohisalo sanoo kannattavansa nyt Nato-jäsenyyttä. Katso, miksi Ohisalo muutti kantaansa.  

Katso ja kuuntele, kun Maija Vilkkumaa tulkitsi Senaatintorilla koskettavasti Finlandia-hymnin ukrainalaisille

14.35: Ministeri Haavisto MTV:lle: Suomi voi antaa lisää apua Ukrainalle

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) piti puheen Vapaa Ukraina – vapaa maailma -mielenilmauksessa. Hän kommentoi sotatilannetta puheensa jälkeen MTV Uutisille.

Haavisto uskoo monien tulleen paikalle ajatellen uhreja ja lapsia, jotka ovat sodassa joutuneet kärsimään.

Haavisto kertoo, että siviileihin kohdistuviin iskuihin ei voi koskaan turtua. Hän kuvailee esimerkiksi Butshassa tapahtuneita iskuja sotarikoksiksi.

– Kyllä sitä joka kerta hätkähtää. Ajattelee, että tätäkin sota on, mutta sota ei saisi olla tätä. Haavisto sanoi puheessaan olevan kunnia-asia Suomelle, että pakolaisten auttaminen hoidetaan hyvin.

Seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana Haaviston mukaan Suomen tulisi vielä lisätä solidaarisuustyötä. Ministerin mukaan olisi myös tärkeää, että Euroopan unioni tiukentaisi pakotteita. 

Haavisto piti puheen ukrainalaisia tukevassa mielenilmaisuksessa: ”On kunnia-asia, että hoidamme hyvin näiden pakolaisten auttamisen” 4:22
Katso videolta Pekka Haaviston pitämä puhe mielenilmauksessa

14.00: Jopa 200 000 moskovalaista voi menettää työnsä ulkomaisissa yrityksissä pakotteiden vuoksi, sanoo Moskovan pormestari

Noin 200 000 ulkomaalaisille yrityksille työskentelevää moskovalaista saattaa menettää työnsä Venäjälle asetettujen pakotteiden vuoksi, arvioi Moskovan pormestari Sergei Sobjanin blogipäivityksessään.

Pakotteita on asetettu Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan takia.

Viranomaiset ovat pormestarin mukaan hyväksyneet noin 38 miljoonan euron arvoisen ohjelman työllisyyden tukemiseksi Moskovassa. Kohteena ovat ensisijaisesti ne, joiden työnantajana olevat ulkomaiset yritykset ovat keskeyttäneet toimintonsa tai lähteneet Venäjältä.

13.55: Maanpetoksesta syytetty ukrainalaispoliitikko vetoaa videolla Putiniin

Ukrainan turvallisuuspalvelu on julkaissut videon, jolla esiintyy Venäjä-mielinen ukrainalaispoliitikko Viktor Medvedtshuk, joka pidätettiin Ukrainan mukaan huhtikuun 12. päivänä.

Medvedtshuk on Venäjän presidentin Vladimir Putinin läheinen liittolainen. Putin on Medvedchukin nuorimman tyttären kummisetä.

Tuoreella videolla vangiksi jäänyt Medvedtshuk vetoaakin Putiniin, jotta hänet vaihdettaisiin piiritetyssä Mariupolissa jäljellä oleviin ukrainalaissotilaisiin.

Kahdesta Ukrainan puolella taistelleesta brittivapaaehtoisesta puolestaan on julkaistu video venäläisellä tv-kanavalla. Videolla molemmat miehet ehdottavat, että heidät voitaisiin vaihtaa Medvedtshukiin.

12.49: Ohjusiskun kuolleiden määrä nousi

Lvivin ohjusiskussa kuolleiden määrä on noussut seitsemään, sanoo Lvivin aluejohtaja Maksym Kozytsky. Asiasta uutisoi BBC.

12.44: Pakolaisten turvapaikkana toiminut hotelli vaurioitui ohjusiskussa

Lvivin pormestarin Andri Sadovyin mukaan Venäjän ohjusisku kaupunkiin särki läheisen hotellin ikkunat, joissa konfliktialueilta paenneet ukrainalaiset asuvat. 

Kuusi ihmistä kuoli ja 11 loukkaantui ohjusiskussa. Sadovyin mukaan iskussa tuhoutui noin 40 autoa.

11.42: Evakuointeja ei järjestetä tänään

Ukrainasta ei evakuoida ihmisiä tänään maanantaina, kertoo Ukrainan varapääministeri.

Kyseessä on toinen päivä putkeen, kun evakuointeja ei voida järjestää.

11.34: Siviileitä ammuttu Luhanskissa

Luhanskin alueen kuvernöörin mukaan neljä siviiliä on ammuttu kuoliaaksi, kun he yrittivät poistua Kreminnan kaupungista.

11.02: Venäjän ohjusiskussa kuoli lapsi, sanoo Ukraina

Kuusi ihmistä on kuollut ja kahdeksan haavoittunut Lvivissä, kun ohjukset osuivat sotilastiloihin ja autonrenkaiden huoltopisteeseen.

Kuolleiden joukossa oli lapsi, kertoi alueen kuvernööri Maksym Kozytsky

10.30: Venäjä väittää osuneensa yli 300 ukrainalaiskohteeseen 

Venäjän puolustusministeriö väittää venäläistykistön osuneen 315 ukrainalaiskohteeseen yön aikana. Ministeriö sanoo myös Venäjän ilmatorjuntajoukkojen ampuneen alas kolme ukrainalaista sotalentokonetta ja 11 dronea. 

Asiasta raportoi Venäjänä valtion omistama uutistoimisto Ria.

Tietoja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

10.16: Venäjän ohjusisku tappoi ainakin kuusi, kertoo Lvivin alueen kuvernööri

Lvivin alueen kuvernöörin mukaan Venäjän ohjusiskuissa kaupunkiin on kuollut ainakin kuusi ihmistä. Lisäksi kahdeksan on haavoittunut.

Oikaistu kello 10.27: Asiasta kertoi Lvivin alueen kuvernööri, ei Lvivin pormestari.

9.55: Venäjä saanut kasattua erikoisjoukon, sanoo Ukraina

Venäjä on saanut kasattua erikoisjoukon itäisellä operaatioalueella, väittää Ukraina.

BBC kertoo Ukrainan kuvailevan joukkoa "aggressiiviseksi ryhmäksi". 

Tietoa ei ole vahvistettu riippumattomista lähteistä.

8.58: Lvivissä räjähdyksiä, raportoi BBC

BBC kertoo todistaneensa ainakin viisi räjähdystä Länsi-Lvivissä, kaupungissa lähellä Ukrainan ja Puolan rajaa.

– Toistaiseksi meillä ei ole virallista tietoa tapahtuneesta. Paksua mustaa ja harmaata savua nousee räjähdyspaikalta, ja yksi BBC:n tiimistä näki ohjuksen lennossa, uutistoimisto kirjoittaa.

Sen mukaan ilmahälytyssireeni soi noin 45 minuuttia ennen räjähdystä.

Lvivin pormestari Andri Sadovyn mukaan Venäjän armeija ampui viisi ohjusta. Vahinkojen laajuudesta ei ole vielä tietoa.

8.50: Mariupolissa yli 100 000 siviiliä nälänhädän partaalla

YK:n ruokaohjelma WFP:n mukaan yli 100  000 siviiliä Mariupolissa on nälänhädän partaalla eikä vettä ja lämmitystä ole.

Siviilien tilannetta kaupungissa on useaan otteeseen kuvailtu katastrofaaliseksi, ja Ukrainan viranomaiset ovat kertoneet dokumentoivansa todisteita Venäjän epäillyistä sotarikoksista kaupungissa Haagiin toimitettavaksi.

8.46: Zelenskyin mukaan Venäjä haluaa tehdä lopun Donbassista

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on syyttänyt Venäjää halusta tuhota koko Donbassin alue Itä-Ukrainassa. Samanlaisia syytöksiä Ukrainan päättäjät ovat esittäneet satamakaupunki Mariupolista.

Ukrainan viranomaiset ovat vedonneet Donbassissa oleviin ihmisiin, jotta nämä pakenisivat Venäjän suurhyökkäystä Ukrainan länsiosiin. Sunnuntai-illan lausunnossaan Zelenskyi sanoi Venäjän haluavan "kirjaimellisesti tehdä lopun Donbassista ja tuhota sen".

Venäjä pyrkii nyt ottamaan hallintaansa sekä Donbassin että Mariupolin ja luomaan maayhteyden jo itseensä liittämälleen Krimin niemimaalle.

Ukraina on vannonut puolustavansa Mariupolia. Sunnuntaina Venäjä ilmoitti, että jäljellä olevien ukrainalaisjoukkojen on laskettava aseensa ja antauduttava Mariupolissa, mutta näin ei tapahtunut.

Mariupolista on tullut symboli Ukrainan vimmaiselle vastustukselle Venäjän hyökättyä maahan helmikuun 24. päivänä.

8.31: Zelenskyi kutsui Macronin vierailulle

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kutsunut Ranskan presidentin Emmanuel Macronin vierailemaan Ukrainassa. Zelenskyi kertoi asiasta CNN:n haastattelussa.

Zelenskyin mukaan Macron näkisi vierailullaan itse, että Venäjän joukot ovat syyllistyneet "kansanmurhaan".

Macron on ollut haluton käyttämän kyseistä sanaa. Zelenskyi on aiemmin ilmaissut, että Macronin haluttomuus käyttää termiä on ukrainalaisille "erittäin tuskallista".   

BBC:lle viime viikolla antamassaan haastattelussa Zelenskyi kertoi pitävänsä Macronin kanssa tiiviisti yhteyttä. Ranska on tällä hetkellä EU:n puheenjohtajamaa.

8.28: Tietoa jaetaan nyt Telegramissa

Venäjän riippumattoman uutismedian sensuurin ja sosiaalisen median, kuten Twitterin, Facebookin ja Instagramin, kiellon jälkeen viestisovellus Telegramista on tullut suurin rajoittamattoman tiedon kanava, New York Times raportoi.

Sodan alkamisesta lähtien se on ollut Venäjän ladatuin sovellus noin 4,4 miljoonalla latauksella analytiikkayrityksen Sensor Towerin mukaan.

7.37: Yli sata lasta kaapattu Mariupolista, arvioi ihmisoikeusjärjestö

Venäjän armeija on kaapannut Mariupolista noin 150 lasta, sanoo Krimin ihmisoikeusjärjestö.

Ihmisoikeusjärjestö pohjaa tietojaan Mariupolin pormestarin neuvonantajaan viitaten.

Järjestön mukaan monet lapset vietiin sairaaloista ja he eivät olleet orpoja. 

7.32: Venäjän joukot suunnittelevat lavastusta, sanoo ukrainalaisviranomainen

Venäjän joukot suunnittelevat lavastusoperaatiota H'ersonissa, väittää Odesan alueellisen sotilashallinnon tiedottaja Serhi Bratchuk.

Hän sanoi eilen sunnuntaina Telegramissa, että Venäjän joukot aikovat ampua Hersonia ja syyttää tästä valheellisesti Ukrainan armeijaa. 

Bratchuk arvioi Venäjän käyttävän operaatiota oikeutuksena "kaupungin pelastamiselle" kansanääänestyksellä.  

Asiasta uutisoi The Kyiv Independent.

7.28: Zelenskyi vaatii lisää aseita

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vaatinut lisää aseita ja kuvailee jokaista viivästystä""lupana Venäjälle ottaa ukrainalaisten henki". Asiasta uutisoi BBC.

Viimeisimmässä puheessaan hän vetosi maita lähettämään aseita ja sanoi, että Ukrainan kohtalo "riippuu heistä".

7.17: Ukrainan mukaan Venäjä aikoo rajoittaa liikkumista Mariupolissa

Mariupolin pormestarin neuvonantajan mukaan venäläiset joukot myöntävät "liikkumiskortteja" kaupunkiin jääville. Petro Andriuštšenko esitti väitteen Telegramin kautta sunnuntaina, kertoo BBC. Hän jakoi kuvan, jossa ihmiset näyttävät olevan jonossa.

– Sadat kansalaiset joutuvat seisomaan jonossa saadakseen passin, jota ilman ensi viikolla on mahdotonta paitsi liikkua kaupunginosien välillä, myös olla kaduilla, hän kirjoitti. 

BBC ei ole pystynyt vahvistamaan väitteitä riippumattomasta lähteestä.  

04.48: Helsingin tuomiokirkolla ekumeeninen rukoushetki Ukrainan tueksi 

Helsingin tuomiokirkon portailla järjestetään tänään ekumeeninen rukoushetki Ukrainan ja koko maailman rauhan puolesta.

Tilaisuus alkaa keskipäivällä rauhankellojen soitolla. Tilaisuuteen saapuu ristisaattoja ja kulkueita eri puolilta kaupunkia.

Tuomiokirkon portailla nähdään kuoroesityksiä sekä visuaalinen näytös.

Rukoushetken päätyttyä tuomiokirkon portailla alkaa Suomen ukrainalaisten yhdistyksen järjestämä mielenilmaus, jossa portaat peitetään suureen Ukrainan lippuun.

Mielenilmauksessa puhuu ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

04.43: YK:n mukaan Ukrainasta on paennut Venäjän hyökkäyssotaa jo yli viisi miljoonaa ihmistä

Ukrainasta on paennut jo liki 4,9 miljoonaa ukrainalaista sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa helmikuun lopulla, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n pääsihteeri Filippo Grandi. Maasta paenneiden ukrainalaisten määrä nousi lauantailta lähes 33 000:lla.

YK:n alainen kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM puolestaan sanoo lähes 215  000 muusta maasta kotoisin olevan paenneen Ukrainasta sitä naapuroiviin maihin. IOM:n mainitsema lukumäärä koostuu suurelta osin opiskelijoista ja siirtotyöläisistä.

Yhteensä Ukrainasta on siis paennut Venäjän sotatoimien vuoksi jo yli viisi miljoonaa ihmistä.

"Panikoin, kun isä ei vastaa soittooni"– sota sai Suomessa asuvan Volodymyrin selaamaan uutisia 5 minuutin välein, kunnes hän turtui, ettei sekoaisi 9:14
"Panikoin, kun isä ei vastaa soittooni" – sota sai Suomessa asuvan Volodymyrin selaamaan uutisia 5 minuutin välein, kunnes hän turtui, ettei sekoaisi

Ukrainan poliisi kerää todisteita Venäjän armeijan tekemistä raiskauksista 1:36
Ukrainan poliisi kerää todisteita Venäjän armeijan tekemistä raiskauksista.


Lue myös:

    Uusimmat