Ukrainan sodan tapahtumat 5. lokakuuta

13:23
Ukraina etenee Venäjän liittämillä alueilla – majuri Paronen kertoo, mitä löytyy Ukrainan menestymisen takaa.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa ja sen vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 5. lokakuuta. 

Torstain seuranta löytyy täältä.

  • Ukraina vapautti Lymanin kaupungin lauantaina
  • Presidentti Zelenskyi: Ukraina hakee virallisesti Naton jäsenyyttä
  • Venäjä liitti miehittämänsä alueet laittomasti itseensä perjantaina 30.9.
  • Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkona 21. syyskuuta
  • Suomi sulki rajansa venäläisturisteilta torstain ja perjantain välisenä yönä
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.42: NY Times: Yhdysvallat uskoo Ukrainan olleen venäläistoimittaja Daria Duginan tappaneen autopommi-iskun takana

Yhdysvaltain tiedustelupalvelu uskoo, että Ukraina valtuutti elokuussa Moskovassa tapahtuneen autopommi-iskun, kertoo The New York Times.

Iskussa kuoli toimittaja Daria Dugina, joka oli ”Putinin aivoiksikin” kutsutun Aleksandr Duginin tytär.

New York Timesin lähteiden mukaan Yhdysvallat ei ollut tietoinen iskusta ennakkoon. Lehden mukaan myös se on epäselvää, minkä Ukrainan hallituksen tahon tiedustelupalvelu uskoo syyllistyneen pommi-iskuun.

22.45: Putin vapauttanut opiskelijoita osittaisesta liikekannallepanosta

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti tänään asetuksen, jolla useat opiskelijaryhmät vapautetaan osittaisesta liikekannallepanosta, uutisoi Britannian yleisradio BBC

Putin sanoi, että vapautus koskisi niitä ensikertalaisia opiskelijoita, jotka opiskelevat kokopäiväisesti ja osa-aikaisesti akkreditoiduissa oppilaitoksissa sekä muun muassa tieteenalan jatko-opiskelijoita. Putin tapasi tänään virtuaalisesti venäläisiä opettajia.

21.40: Zelenskyi kiitti Bidenia satojen miljoonien dollarien arvoisesta tukipaketista

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti virkaveljeään Joe Bidenia Twitterissä Yhdysvaltojen antamasta 625 miljoonan dollarin tukipaketista. 

– Kiitos merkittävästä tuesta, mukaan lukien uudesta 625 miljoonan dollarin turvallisuusapupaketista! Kuten yleensä, käymämme puhelu oli merkityksellinen. Puolustusoperaatiossa saadut voitot ovat Ukrainan, Yhdysvaltojen ja koko vapaan maailman ansiota, Zelenskyi kirjoitti.

21.25: OECD aloittaa Ukrainan kanssa keskustelut maan mahdollisesta liittymisestä järjestöön

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD kertoo, että se on hyväksynyt Ukrainan pyynnön asettua ehdokasjäseneksi järjestöön, kirjoittaa Kauppalehti.

Järjestö kertoo tiedotteessaan, että pyyntö tuli Ukrainan pääministeriltä Denys Shmyhalilta.

21.06: Ukraina: Venäjä siirtää haavoittuneita Hersonista

Ukrainan armeijan viranomaisten mukaan venäläiset evakuoivat haavoittuneita Hersonista ja Luhanskista, uutisoi CNN.

Ukrainan armeija kertoo, että venäläiset yksiköt ovat kärsineet tappioita eteläisellä Hersonin alueella ja yrittävät nyt evakuoida haavoittuneita ja varusteita lähimmille Dnepr-joen ylityspaikoille. 

– Venäjä siirsi jopa 150 haavoittunutta sotilasta ja noin 50 yksikköä vaurioituneita sotilasvarusteita Veselen siirtokunnalle, lähelle Kahovkan vesivoimalaa, Ukraina väittää.

Kahovka sijaitsee noin 90 kilometrin päässä Hersonista koilliseen. 

19.50: Ukrainan puolustusministerin neuvonantaja paljastaa MTV:lle onnistuneen vastahyökkäyksen taustat – "Antakaa meille tarvikkeet, niin teemme työn loppuun"

Ukrainan armeija jatkaa vastahyökkäystä, jonka se aloitti syyskuun alussa. Maan puolustusministerin neuvonantaja kertoo sodan tilanteesta MTV:n Asian ytimessä -ohjelmassa.

Ukrainan onnistuneessa vastahyökkäyksessä on onnistuttu vapauttamaan monia maan kyliä ja kaupunkeja.

Ukrainan puolustusministeri neuvonantajan Yuriyv Sakin mukaan yksi tärkeistä pääpainoista on tällä hetkellä etelässä.

– Ukrainan armeija edistyy etelässä hyvin. Toivomme, että momentum pysyy, Sak kertoo MTV:n haastattelussa.

Neuvonantaja sanoo maan sotilaallisen tavoitteen olevan selkeä.

– Meidän pitää vapauttaa kaikki Ukrainan kaupungit. Meidän pitää ajaa vihollinen pois.

Sak uskoo, että Ukrainan onnistunutta vastahyökkäystä määrittää usea asia. Hän kuitenkin tiivistää menestyksen syyt kolmen teeman alle.

Pääset lukemaan lisää tästä.

19.45: Ukrainan puolustusministerin neuvonantaja kommentoi MTV:lle Harkovalaisesta kylästä paljastunutta kidutuskammiota

Ukrainan puolustusministeriö on julkaissut kuvia kidutushuoneista sosiaalisessa mediassa. Kuvat on otettu Pisky-Radkivskin kylässä Harkovan alueella Ukrainan koillisosissa. 

Ukrainan puolustusministerin neuvonantaja Yuriy Sak kertoo MTV:n Asian ytimessä -ohjelmalle kidutuskammiota olevan mahdotonta edes ajatella.

– Kidutuskammiossa oli laatikko täynnä hampaita, kultaisia hammaskruunuja. Ne ovat käsityksemme mukaan poistettu ihmisten suusta osana kidutusta.

Lisäksi paikasta on löydetty kaasunaamio. 

Ukrainan puolustusministeriön tietojen mukaan uhreja on esimerkiksi poltettu elävältä. Uhreja on myös kidutettu laittamalla heidän päähänsä kaasunaamio, jonka sisällä on kytevä rätti.

Sakin mukaan yksi ihminen on mahdollisesti haudattu elävältä kaasunaamio päässä. 

Videolla Sak kommentoi kidutuskammion löytymistä:

1:37

19.40: Putin määräsi Venäjän viranomaiset ottamaan Zaporizhzhjan ydinvoimalan valvontaansa

Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi keskiviikkona viranomaiset ottamaan valvontaansa Euroopan suurimman ydinvoimalan, Etelä-Ukrainassa sijaitsevan Zaporizhzhjan.

– Hallinto tulee varmistamaan, että laitoksen ydintoiminnoista tulee liittovaltion omaisuutta, määräyksessä sanottiin.

Venäjän joukot ovat miehittäneet lähellä etulinjaa sijaitsevaa ydinvoimalaa maaliskuusta lähtien.

Ukrainan valtiollinen ydinvoimayhtiö Energoatom syytti jo aikaisemmin keskiviikkona Venäjää keinotekoisten pseudoyhtiöiden perustamisesta Ukrainaan.

YK:n alaisen Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Rafael Grossi kertoi keskiviikkona olevansa matkalla Kiovaan keskustelemaan turvavyöhykkeen perustamisesta Zaporizhzhjan ydinvoimalan ympärille.

Grossin mukaan vyöhykettä tarvitaan nyt "enemmän kuin koskaan".

18.18: Kansainvälinen nyrkkeilyliitto IBA kumartaa Putinille – Venäjä ja Valko-Venäjä pääsevät taas kisoihin

Kansainvälisen nyrkkeilyliiton IBA:n hallitus kumosi keskiviikkona Venäjän ja Valko-Venäjän sulun lajin kilpailutoiminnasta, kertoo STT. Maiden kilpailuoikeudet palautetaan välittömästi.

Liitto perusteli päätöstään urheilijoiden yhtäläisillä oikeuksilla, toimintansa itsenäisyydellä sekä pyrkimyksellä pitää politiikka ja urheilu erillään.

Liiton puheenjohtajana toimii venäläinen Umar Kremlev, jonka tiedetään olevan hyvissä väleissä Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa.

– IBA:n velvollisuus on varmistaa urheilijoiden tasapuolinen kohtelu kansallisuudesta riippumatta, liitto kertoo nettisivuillaan.

IBA sulki Ukrainan nyrkkeilyliiton toiminnastaan 23. syyskuuta, mutta palautti sen oikeudet tiistaina.

17.35: MPKK:n Paronen: Ukraina saattaa saavuttaa lisää voittoja idässä

Maanpuolustuskorkeakoulun apulaissotilasprofessori Antti Parosen mukaan Dneprjoen länsi- ja pohjoispuolinen Herson on sodan kulun kannalta kriittinen ja sen tilanteeseen kohdistuu suurta kiinnostusta.

Alueen kautta Venäjä on pystynyt uhkaamaan Ukrainaa laajemmin niin Odessan suurkaupungin kuin sisämaan osalta.

– Mikäli Ukraina kykenee sen takaisin valtaamaan, se on tosi iso voitto, Paronen toteaa.

Parosen mukaan toistaiseksi ei ole merkkejä siitä, että Ukraina yrittäisi katkaista Venäjän saavuttamaa tärkeää maayhteyttä Krimille. 

– Sitä voitaneen odottaa jossain vaiheessa, mutta on aika vaikea arvioida, milloin sen aika voisi olla. Se on aika riippuvaista siitä, minkälaista taistelumenestystä erityisesti Itä-Ukrainassa saadaan, Paronen sanoo.

Itä-Ukrainassa voidaan Parosen mukaan nähdä lähiaikoina lisää Ukrainan etenemistä, jos Venäjä ei saa toimitettua sinne lisäjoukkoja.

16.07: Putinin mukaan Venäjä "kunnioittaa suuresti" Ukrainan kansaa

Reuters uutisoi Venäjän presidentin Vladimir Putinin sanoneen tänään, että Venäjä "kunnioittaa suuresti" Ukrainan kansaa "nykyisestä tilanteesta" huolimatta.

Lisäksi Putin sanoi odottavansa tilanteen rauhoittuvan neljällä alueella, jotka Venäjä liitti laittomasti itseensä. Venäjä liitti laittomasti Ukrainaan kuuluvat Donetskin, Luhanskin, Hersonin ja Zaporizhzhjan viime perjantaina.

Lähdettä korjattu kello 16.20. Tieto on peräisin Reutersilta, ei CNN:ltä.

14.20: Yhdysvallat antaa Ukrainalle neljä uutta HIMARS-raketinheitinjärjestelmää 

Yhdysvallat kertoi tiistaina lähettävänsä lisää aseapua Ukrainalle. 625 miljoonan dollarin arvoiseen pakettiin sisältyi neljä HIMARS-raketinheitinjärjestelmää, joita Ukrainalla on entuudestaan 16.

Yhdysvalloilta saadut liikuteltavat HIMARS-raketinheittimet ovat olleet Ukrainalle kullanarvoisia taistelussa Venäjää vastaan ja vaikuttaneet osaltaan taistelutilanteen saamaan käänteeseen viime viikkoina.

Pakettiin kuului myös haupitseja, tykistöammuksia sekä käsiaseiden ammuksia.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi puhuneensa tiistaina puhelimessa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin, Intian pääministerin Narendra Modin sekä Italian vaalit voittaneen Giorgia Melonin kanssa.

13.53: EU sopi uudesta pakotepaketista Venäjää vastaan, sanoo Tshekki

EU on sopinut uudesta pakotepaketista Venäjää vastaan, kertoo EU:n puheenjohtajamaa Tshekki.

Kahdeksas pakotepaketti tulee vastauksena Venäjän presidentti Vladimir Putinin laittomiin alueliitoksiin, puheenjohtajamaan edustaja Edita Hrda kertoo Twitterissä.

Pakotepaketti käy nyt läpi lopullisen hyväksymiskäsittelyn, jonka jälkeen se julkaistaan. Pakotteet tulevat voimaan torstaina, ellei vastalauseita ilmene.

Pakotepaketin yksityiskohtia ei kerrottu, mutta puheenjohtajamaa kertoo Twitterissä, että paketti sisältää muun muassa laajennettuja tuontikieltoja eri tuotteille, kiellon hintakaton ylittävän venäläisen öljyn meriteitse kuljettamiselle sekä laajempia IT-alan kieltoja.

Lisäksi pakotejärjestelmät laajenevat Hersonin ja Zaporizhzhjan alueille.

Putin allekirjoitti tänään lain, jolla Venäjä liittää laittomasti neljä osittain miehittämäänsä Ukrainan aluetta itseensä.

13.29: Kreml: Ukrainan miehitetyt alueet "pysyvät ikuisesti Venäjällä" vetäytymisistä huolimatta

Kreml kertoi tänään, että Ukrainan alueiden liittäminen Venäjän federaatioon ja sotilaalliset vetäytymiset eivät ole ristiriidassa keskenään, ja sanoi, että Moskova jatkaa suunnitelmiaan neljän ukrainalaisen alueen liittämisestä Venäjään.

– Ne ovat ikuisesti Venäjällä ja ne palautetaan, Reuters kertoo Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin sanoneen tiedotusvälineille.

Presidentti Vladimir Putin virallisti tänä aamuna neljän Ukrainan alueen liittämisen Venäjään, vaikka viime päivinä on tapahtunut useita merkittäviä muutoksia taisteluissa, jotka ovat pienentäneet Moskovan hallussaan pitämien alueiden määrää.

11.50: Brittitiedustelu: Ukrainan joukot jatkavat etenemistään maan koillis- ja etelärintamilla

Ukraina jatkaa etenemistään maan koillis- ja etelärintamilla, kertoo Britannian sotilastiedustelu.

Harkovan alueella Ukrainan kerrotaan nyt vahvistaneen itselleen huomattavan alueen Oskil-joen itäpuolella. Sotilastiedustelun mukaan Ukrainan joukot voivat nyt todennäköisesti iskeä tykistöjärjestelmillään tärkeälle Svatoven ja Kreminnan väliselle tielle, mikä vaikeuttaa entisestään Venäjän kykyä ylläpitää huoltolinjojaan idässä.

Venäjän johtajien arvellaan olevan huolissaan siitä, että ukrainalaisjoukot lähestyvät Luhanskin alueen rajoja, jonka Venäjä on väittänyt liittäneensä itseensä.

11.37: Venäläinen toimittaja vahvistaa paenneensa kotiarestista

Etsintäkuulutettu venäläinen toimittaja Marina Ovsjannikova on vahvistanut paenneensa kotiarestista. 

– Pidän itseäni täysin syyttömänä, ja koska valtiomme kieltäytyy noudattamasta omia lakejaan, en suostu noudattamaan minulle 30. syyskuuta 2022 alkaen määrättyä rajoitustoimenpidettä ja vapautan itseni siitä, hän sanoi Telegramissa.

Ovsjannikova pantiin kotiarestiin elokuussa sen jälkeen, kun hän oli seissyt heinäkuussa Kremlin lähellä kantaen kylttiä jossa luki "Putin on murhaaja. Hänen sotilaansa ovat fasisteja".

Ovsjannikovan piti osallistua kuulemiseen Moskovan käräjäoikeudessa tänään kello 10. 

10.45: Putin allekirjoitti lain ukrainalaisalueiden väitetystä liittämisestä Venäjään

Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut lain, jolla Venäjä väittää liittävänsä neljä osittain miehittämäänsä Ukrainan aluetta itseensä.

Hallituksen julkaisemissa asiakirjoissa kerrotaan Zaporizhzhjan, Hersonin, Donetskin ja Luhanskin alueiden tulleen hyväksytyiksi Venäjän federaatioon maan perustuslain mukaisesti.

Venäjän parlamentin ylähuone eli liittoneuvosto hyväksyi Venäjän laittomat alueliitokset Ukrainassa tiistaina

Maanantaina laki alueliitoksista meni odotetun yksimielisesti läpi myös parlamentin alahuoneessa eli duumassa.Venäjän laittomat alueliitokset on tuomittu laajasti, eikä niillä ei ole kansainvälisoikeudellista pätevyyttä.

10.40: EU-neuvoston odotetaan päättävän tänään uusista Venäjään kohdistuvista pakotteista

Euroopan unionin jäsenmaiden ministereistä koostuvan Euroopan unionin neuvoston on määrä päästä tänään yksimielisyyteen uusista Venäjään kohdistuviseta pakotteista.

Neuvosto on neuvotellut kahdeksannesta pakotekierroksesta viime viikosta lähtien, kertoo uutistoimisto Reuters.

– Luotan, että ennen tämän täysistunnon päättymistä olemme saavuttaneet yhteisymmärryksen ministerineuvoston sisällä ja hyväksymme Euroopan komission ehdotuksen, EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja Josep Borrell sanoo Reutersille.

10.20: Ukrainan eteneminen on pysähtynyt, kertoo Venäjän media

Ukrainalaisten eteneminen Hersonissa on pysähtynyt, kertoo alueen miehityshallintoon kuuluva Kirill Stremousov Venäjän valtion omistamalle uutistoimisto TASS:ille.

Ukrainalaiset ovat tällä viikolla tehneet merkittäviä läpimurtoja Ukrainan eteläosissa Hersonin alueella.

Uutistoimisto Reuters ei ole toistaiseksi pystynyt vahvistamaan TASS:in tietoja.

9.40: Ukrainan asevoimat julkaisi lukuja Venäjän väitetyistä tappioista

Ukrainan asevoimat julkaisi Twitterissä lukuja tappioista, joita Ukrainan asevoimat on väitetysti aiheuttanut Venäjän asevoimille sodan aikana.

Listauksen mukaan viimeisen vuorokauden aikana Ukrainan asevoimat on esimerkiksi eliminoinut 200 sotilashenkilöstöön kuuluvaa henkilöä sekä tuhonnut 11 tankkia ja 20 panssaroitua ajoneuvoa.

7.26: Venäjä: Yhdysvaltojen sotilasapu Ukrainalle lisää yhteenoton riskiä

Yhdysvaltain Venäjän-suurlähettilään Anatoly Antonovin mukaan Venäjän ja lännen yhteenoton riski kasvaa, mikäli Yhdysvallat lähettää lisää sotilasapua Ukrainaan.

– Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten sotilastuotteiden toimittaminen ei ainoastaan aiheuta pitkittynyttä verenvuodatusta ja uusia uhreja, vaan myös lisää suoran sotilaallisen yhteenoton vaaraa Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä, Antonov sanoi Reutersin mukaan.

6.45: Zelenskyin mukaan kymmeniä asutuskeskuksia on vapautettu alkuviikon aikana

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo maan asevoimien etenevän nopeasti ja voimallisesti Ukrainan eteläosissa. Zelenskyi sanoi jokailtaisessa puheessaan myöhään tiistaina Ukrainan joukkojen vapauttaneen maanantain ja tiistain aikana suuren määrän kyliä ja kaupunkeja venäläisiltä.

–  Jo kymmeniä asutuskeskuksia on vapautettu Venäjän valekansanäänestyksiltä pelkästään tämän viikon aikana, Zelenskyi sanoi viitaten Venäjän syyskuun lopussa masinoimiin valekansanäänestyksiin, joiden jälkeen Venäjä ilmoitti liittäneensä neljä osittain miehittämäänsä Ukrainan aluetta itseensä.

Zelenskyi luetteli kahdeksan Ukrainan vapauttamaa kaupunkia Hersonin alueella maan eteläosassa ja sanoi, ettei lista ollut täydellinen.

Tiistai 4.10.

23.50: Sota-asiantuntijan mukaan nämä ovat syyt, miksi Ukraina etenee rintamilla nopeasti

Maanpuolustuskorkeakoulun apulaissotilasprofessori Antti Parosen mukaan Ukrainan nopeaa etenemistä ja hyvää sotilasmenestystä Itä-Ukrainassa viime viikkoina selittää kaksi tekijää: Venäjän asevoimien miehistöpula ja Ukrainan asevoimien ylivertaiset tiedustelutiedot ja paikallistuntemus.

– Ukrainalaiset todennäköisesti tietävät verraten tarkasti, missä Venäjän komentopaikat, tykistön ryhmitykset, tuliasemat, huoltokeskukset ja tärkeät liikenteen solmukohdat sijaitsevat, Paronen sanoo.

Lue aiheesta lisää täältä.

13:23
Ukraina etenee Venäjän liittämillä alueilla – majuri Paronen kertoo, mitä Ukrainan menestymisen takaa löytyy.

23.12: Venäjän turvautuminen ydinaseisiin on epätodennäköistä, arvioivat asiantuntijat Ylen A-studiossa

Puolustusvoimien entisen komentajan Jarmo Lindbergin ja Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professorin Juha Vuoren mukaan on erittäin epätodennäköistä, että Venäjä turvautuisi ydinaseisiin, Lindberg ja Vuori sanoivat Ylen A-studiossa tänään.  

Lindberg ja Vuori perustelevat näkemystään sillä, että ydinaseiden käyttö tässä hetkessä ei olisi Venäjän ydinaseoppien eli doktriinin mukainen.

Venäjän ydinaseopissa on Lindbergin mukaan neljä tilannetta, joissa Venäjä voisi käyttää ydinaseita: silloin, jos ydinasehyökkäys on kohdistettu Venäjään tai, jos ydinase on jo matkalla Venäjää kohti, jos Venäjän valtionjohtoa vastaan hyökätään tai, jos jokin taho uhkaa Venäjän valtion olemassaoloa.  

Kumpikaan ei näe, että tässä tilanteessa mikään Venäjän ydinaseopin kohta täyttyy.

Vuori huomautti myös A-studiossa, että jos Venäjä käyttäisi ydinasetta, se rikkoisi 1960-luvulla syntynyttä ydinasetabua, jonka mukaan sivistynyt valtio ei käytä ydinasetta ensin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja