MTV seurasi sotaa 7.5: Ukrainan mukaan naiset, lapset ja vanhukset evakuoitu Azovstalin tehtaalta

Tästä tunnistat hybridivaikuttamisen somessa 7:41
Katso yllä oleva video: Tästä tunnistat hybridivaikuttamisen somessa!

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa 7. toukokuuta.

  • Harkovan alueella käynnissä "sodan suurin vastahyökkäys"
  • Zelenskyi: Venäjä uhkailee Eurooppaa ydinaseilla
  • Yhdysvallat on varoittanut Venäjällä oleskelevia kansalaisiaan voitonpäivästä
  • Zelenskyi: Venäjän vetäytyminen on rauhan ehto, mutta Krimiä ei mainittu
  • Ukrainan mukaan Venäjä on ampunut useita ohjuksia Odessaan
  • Kaikki naiset, lapset ja vanhukset on Ukrainan mukaan evakuoitu Azovstalin terästehtaalta

23.10: Zelenskyi: Kaikkiaan yli 300 ihmistä pelastettiin Azovstalin tehtaalta.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin muikaan Azovstalin tehtaalta Mariupolissa pelastettiin kaikkiaan 300 siviiliä. Venäjän joukot ovat tulittaneet tehdasaluetta useiden viikkojen ajan.

Zelenskyin mukaan viranomaiset keskittyvät nyt haavoittuneiden evakuointiin ja humanitääristen käytävien luomiseksi Mariupolin ja sen ympäristön asukkaille.

21.35: Venäjän mukaan siviilien evakuointi Mariupolista suoritettu

Venäjän puolustusministeriön mukaan Mariupolissa olleiden siviilien evakuointi on suoritettu loppuun. Asiasta kertoo uutistoimisto Interfax. Puolustusministeriön mukaan Azovstalin terästehtaalta olisi evakuoitu tänään vain yksi ihminen. Ministeriön mukaan koko torstaina alkaneen evakuointioperaation aikana Azovstalista evakuoitiin 51 ihmistä.

19.45: Kaikki naiset, lapset ja vanhukset evakuoitu Azovstalin terästehtaalta

Ukrainan varapääministeri Irina Vereshchuk sanoo telegramissa, että kaikki naiset, lapset ja vanhukset on saatu evakuoitua Azovstalin terästehtaalta Mariupolissa. Asiasta uutisoi BBC. Aiemmin tällä viikolla arveltiin, että terästehtaalla oli ansassa 200 siviiliä.

Earlier this week it was estimated that 200 civilians were still trapped inside the plant - the last remaining Ukrainian stronghold in the city.

17.15: Guardian: Ukrainan mukaan Venäjä on ampunut useita ohjuksia Odessan satamakaupunkiin 

Ukrainan mukaan venäläisjoukot ovat ampuneet useita ohjuksia Mustanmeren rannalla sijaitsevaan Odessan satamakaupunkiin, kertoo brittilehti  Guardian. Tuoreista iskuista kertoi televisiossa paikallishallinnon edustaja, jonka mukaan faktoja vielä selvitetään.

Ukrainalaiskansanedustaja Lesia Vasylenko on puolestaan kuvaillut Twitterissä Odessan taivaan olleen mustana koko aamun. Ohjus- ja raketti-iskut ovat olleet hänen mukaansa jatkuvia.

Guardian ja CNN kertoivat aiemmin päivällä Ukrainan asevoimien väittäneen, että venäläiset olisivat ampuneet Odessan alueelle neljä risteilyohjusta. Asevoimien mukaan iskuista ei koitunut henkilövahinkoja.

14.39: Venäjän tulivalmistelu kiihtyy Ukrainan itäosassa, uudet aseet auttavat ukrainalaisia 

Ukrainassa Venäjän joukkojen ilmaiskut ja kranaattituli ovat kiihtyneet koko itäisellä rintamalla, kertovat paikallisviranomaiset. Donetskin alueen kuvernöörin Pavlo Kyrylenkon mukaan ohjusiskuja on tehty myös Harkovaan maan pohjoisosassa ja Mykolajiviin etelässä.

Ukrainan joukot ovat paikoitellen pystyneet myös vastahyökkäyksiin. Ukrainan puolustusministeriön mukaan venäläiset olivat pakotettuja tuhoamaan kolme siltaa Harkovan lähellä hidastaakseen ukrainalaisten etenemistä.

Britannian tiedusteluviranomaisten mukaan länsimaiden toimittamat tehokkaat panssarintorjunta-aseet ovat osoittautuneet tehokkaiksi myös venäläisten uusimpia tankkeja vastaan.

– Ukrainan konflikti on verottamassa raskaasti Venäjän parhaita yksikköjä ja kehittyneintä aseistusta. Venäjän asevoimien jälleenrakentaminen tulee vaatimaan pitkän aikaa ja runsaasti varoja, sotilastiedustelu päätteli.

Länsimaiden talouspakotteet vaikeuttavat entisestään armeijan varustamista uudelleen, sotilastiedustelu muistutti.

13.21: "Sodan suurin vastahyökkäys" – Ukraina iskee Harkovan ympäristössä nyt niin, että Venäjän on pakko perääntyä

Ukrainan vastahyökkäys maan toiseksi suurimman kaupungin Harkovan pohjois- ja itäpuolella on edennyt menestyksekkäästi, kertoo sotaa analysoiva amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War perjantaisessa arviossaan.

ISW katsoo, että Ukraina saattaa työntää lähipäivinä venäläisjoukot tykistön kantaman ulottumattomiin Harkovasta. Tykistöllä voidaan tyypillisesti ampua muutamien kymmenien kilometrien päähän.

Sotaa analysoiva ajatushautomo kiinnittää erityisesti huomiota siihen, että Ukraina ei ole valloittanut takaisin asutuskeskuksia vain keihäänkärkimäisesti kapealla alueella, vaan laajalla kehällä.

– Ukrainan operaatio on kehittymässä onnistuneeksi ja laajemmaksi vastahyökkäykseksi. Aiemmin sodassa Ukraina on tehnyt paikallisia vastahyökkäyksiä, joiden tarkoituksena on ollut turvata avainpaikkoja ja häiritä Venäjän hyökkäyksiä, ISW katsoo.

– Tämä viittaa siihen, että Ukrainalla on kyky tehdä suurempia vastahyökkäyksiä kuin mitä olemme sodassa nähneet tähän mennessä, ISW jatkaa.

Lue aiheesta lisää täältä.

11.04: Italian viranomaiset takavarikoivat superjahdin, jonka epäillään kuuluvan välikäsien kautta Putinille 

Italian viranomaiset ovat takavarikoineet huvijahdin, jonka omistussuhteet saattavat kytkeytyä aina Venäjän presidentti Vladimir Putiniin asti.

Noin 700 miljoonan dollarin (664 miljoonan euron) arvoinen Sheherazade-jahti on ollut useita kuukausia kunnostettavana Marina di Carraran telakalla Massan kaupungissa. Uutistoimisto AFP:n paikan päällä käyneen kuvaajan mukaan jahtia oltiin kuitenkin juuri laskemassa vesille, kun takavarikkopäätös tuli.

Italian viranomaiset kertoivat tutkimuksissaan löytäneensä "merkittäviä taloudellisia kytköksiä jahdin virallisen omistajan ja Venäjän hallinnon korkea-arvoisten jäsenten kanssa".

Jahdin yhtenä mahdollisena omistajana on mainittu öljy-yhtiö Rosneftin entinen omistaja Eduard Hudainatov, joka ei ole EU:n pakotelistalla. Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin järjestön maaliskuussa julkaisemien tietojen mukaan luksusjahti kuuluisi Putinille.

Navalnyin järjestön selvityksen mukaan huvijahdin henkilöstöön kuuluu sellaisia turvallisuuspalvelun jäseniä, joiden tehtäviin kuuluu presidentin suojelu.

Sheherazade on 140 metriä pitkä. Sen varusteluun kuuluu muun muassa kaksi helikopterien laskeutumisalustaa, uima-allas ja elokuvateatteri.

10.23: Ukraina on tuhonnut ensimmäistä kertaa Venäjän kehittyneimmän tankin – uusi suoja ei pelastanut vanhalta viholliselta

Ukraina on onnistunut tuhoamaan ainakin yhden T-90M-panssarivaunun, joka on Venäjän armeijan modernein tankki, kertoo Iso-Britannian puolustusvoimat Twitterissä.

Ensimmäinen Ukrainassa tuhottu T-90M-vaunu raportoitiin Harkovan alueella 4. päivä toukokuuta. Ukrainan armeijan mukaan panssarivaunun tuhosi amerikkalainen Javelin-panssarintorjuntaohjus.

Venäjällä on käytössään arviolta satakunta T-90M-panssarivaunua. Ne on jaettu parhaiten varustetuille joukoille, joista osa taistelee Ukrainassa, Iso-Britannia toteaa. Tarkkaa tietoa Ukrainassa olevien T-90M-panssarivaunujen määrästä ei ole.

Lue aiheesta lisää täältä.

8.19: Zelenskyi: Venäjä kiristää Eurooppaa ydinaseilla – "Hokevat sitä kuin mantraa"

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjä käyttäytyy kuten se käyttäytyy, koska Kreml uskoo, että sillä on riittävän vahva muuri ympärillään. Tuo muuri on rakennettu ydinaseista.

– He yksinkertaisesti eivät usko, että kansainvälinen yhteisö voi asettaa ydinaseiden takana piilottelevat tahot vastuuseen sotarikoksista, Zelenskyi jatkoi brittiläiselle ajatushautomo Chatham Houselle pitämässään puheessa.

Venäjä myös kiristää ydinaseillaan, Zelenskyi sanoo.

– Ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin, presidentti tarkentaa.

Lue aiheesta lisää täältä.

6.44: Zelenskyi: Suhtautukaa vakavasti ilmahälytyksiin - kulku metsiin kielletty

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kehottanut päivittäisessä puheessaan kaikkia kansalaisia suhtautumaan vakavasti ilmahälytyksiin.

–  Älkää jättäkö huomioimatta ilmahyökkäyssireenejä. Pyydän, kyseessä on teidän elämänne, lapsienne elämä, presidentti sanoi ja lisäsi, että myös ulkona liikkumista koskevaa sääntelyä tulee noudattaa.

Presidentin mukaan kulku Venäjän hallussa pitämiin metsiin on myös kielletty johtuen mahdollisista miinoista.

6.11: Haavisto HS:lle: Suomi saisi ulkomailta riittävää turva-apua Nato-jäsenyysprosessin ajaksi

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo Helsingin Sanomien tuoreessa haastattelussa, että Suomi saisi ulkomailta riittävää turva-apua mahdollisen sotilasliitto Naton jäsenhakemuksen ja sen hyväksymisen väliselle ajanjaksolle.

Ministeri kertoo, että hänen ymmärtääkseen apu tulisi olemaan niin pitkälle meneviä lupauksia kuin maat voivat antaa ilman Naton viidennen artiklan piirissä olemista.

Viides artikla koskee jäsenmaiden turvatakuita.

Lue lisää tästä!

5.47: Rosatom: Fennovoiman irtisanominen laiton

Venäläinen ydinvoimayhtiö Rosatom pitää Fennovoiman sopimuksen irtisanomista laittomana.

Rosatom ilmoitti myöhään perjantai-iltana lähettämässään tiedotteessa, että se aikoo vaatia korvausta laittomasta irtisanomisesta.

Fennovoima ilmoitti maanantaina, että se purkaa sopimuksen Rosatomin kanssa, koska hanke on viivästynyt pahasti ja Ukrainan sota on pahentanut hankkeen riskejä.

Rosatom ilmoittaa pitävänsä purkupäätöstä poliittisesti motivoituneena.

Lue lisää tästä!

5.25: Biden lupasi Ukrainalle lisää aseapua

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti uudesta aseapupaketista Ukrainalle.

Muun muassa tykistöammuksia, tutkia ja muita laitteita sisältävän paketin arvo on Bidenin mukaan 150 miljoonaa dollaria.

Presidentin mukaan tähän asti myönnetty rahoitus alkaa olla lopuillaan, ja tämä kehottikin kongressia myöntämään lisää tukea.

Biden yrittää taivutella kongressin myöntämään Ukrainalle seuraavaksi 33 miljardin tukipaketin.

Bidenin mukaan Yhdysvaltojen Ukrainalle antaman turva-avun määrä on historiallinen ja apua on annettu merkittävän nopealla tahdilla.

Ennen viimeisintä aseapupakettia Yhdysvallat oli lähettänyt Ukrainalle aseistoa jo noin 3,8 miljardin dollarin arvosta.

Perjantai 6.5.

21.54: Azovstalin tehdasalueelta evakuoitu siviilejä

Azovstalin tehdasalueelta Mariupolissa on tänään evakuoitu noin viisikymmentä siviiliä, kertoo Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk Telegramissa.

Vereshtshukin mukaan joukossa on naisia, lapsia ja vanhuksia.

Tehdasalueella on arvioitu olleen vielä noin 200 siviiliä. YK:n aiemmissa evakuointioperaatioissa on saatu pelastettua noin 500 siviiliä.

Venäjän on raportoitu jatkaneen tehdasalueen tulitusta lupaamastaan tulitauosta huolimatta.

21.27: YK:n turvallisuusneuvosto perää rauhanomaista ratkaisua 

YK:n turvallisuusneuvosto on yksimielisesti hyväksynyt ensimmäisen Ukrainaa koskevan päätöslauselman sitten Venäjän hyökkäyksen alun. Neuvosto antaa tukensa pääsihteeri Antonio Guterresin pyrkimyksille saada aikaan rauhanomainen ratkaisu.

Pian päätöslauselman hyväksymisen jälkeen Venäjä kaatoi vetollaan toisen päätöslauselmaehdotuksen, jossa Venäjän hyökkäys Ukrainaa vastaan tuomittiin ja Venäjää vaadittiin vetämään joukkonsa omalle alueelleen.

YK on jäänyt sivurooliin Ukrainan sodassa, koska Venäjä pystyy pysyvänä turvallisuusneuvoston jäsenenä estämään kaikki itselleen epämieluisat toimet ja päätöslauselmat.

21.10 Yhdysvallat varoittaa Venäjällä olevia amerikkalaisia

Yhdysvaltain Moskovan suurlähetystö on varoittanut Venäjällä oleskelevia amerikkalaisia välttämään suuria julkisia kokoontumisia voitonpäivänä ensi maanantaina. Aiheesta uutisoi CNN. Suurlähetystön mukaan syynä on "tämänhetkiset jännitteet". 

Voit lukea lisää sodan aiemmista käänteistä perjantain 6.5. seurannasta.

Lue myös:

    Uusimmat