Venäläinen diplomaatti ei usko rauhanomaiseen sopimukseen Venäjän ja Ukrainan välillä – MTV seuraa sotaa

Horjuuko Putinin valta ja miten asetelma Ukrainan kanssa on muuttunut? Haastattelussa UPIn johtava tutkija 3:10
Horjuuko Putinin valta ja miten asetelma Ukrainan kanssa on muuttunut? Haastattelussa UPIn johtava tutkija

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 22. elokuuta 2022. 

  • EU ehdottaa Ukrainan joukkojen laajamittaista kouluttamista naapurimaissa
  • Ukraina: Liki 9 000 maan sotilasta kaatunut sodassa
  • Brittitiedustelu: Venäjällä suuria vaikeuksia värvätä lisää joukkoja Ukrainaan
  • ISW: Venäjän hyökkäys saavuttanut kulminaatiopisteensä Itä-Ukrainassa
  • Kiovassa ja Harkovassa julkiset kokoontumiset kielletty itsenäisyyspäivänä 
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

Tämä seuranta-artikkeli on päättynyt. Tiistain seurannan löydät täältä.

23.45: Ukrainan itsenäisyyspäivä lähestyy, mutta juhlallisuudet on kielletty

Ukrainan pääkaupunki Kiova kielsi tällä viikolla julkiset itsenäisyyspäivän juhlallisuudet, vedoten Venäjän hyökkäyksen lisääntyneeseen uhkaan, kertoo Reuters.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi varoitti viikonloppuna, että Venäjä saattaa tehdä iskuja Ukrainan itsenäisyyspäivän alla.

Kiovan paikallisviranomaiset ovat kieltäneet vuosipäivään liittyvät julkiset tapahtumat maanantaista torstaihin, mahdollisten iskujen vuoksi.

Ukrainan itsenäisyyspäivää vietetään keskiviikkona. Samana päivänä tulee kuluneeksi puoli vuotta siitä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

22.22: Venäläinen diplomaatti ei usko rauhanomaiseen sopimukseen Venäjän ja Ukrainan välillä

Venäläinen diplomaatti on sulkenut pois  ratkaisun Ukrainan sodan lopettamiseksi ja sanonut Moskovan odottavan konfliktin pitkittymistä, kertoo Guardian.

Gennadi Gatilov, Venäjän edustaja YK:ssa Genevessä, kertoi Financial Times -lehdelle, että Vladimir Putinin ja Volodymyr Zelenskin välillä ei tule olemaan suoria neuvotteluja.

Hän sanoi Moskovan ja Kiovan olleen hyvin lähellä konfliktin lopettamista koskevaa sopimusta huhtikuussa ja syytti Yhdysvaltoja sekä Nato-liittolaisia siitä, että ne painostavat Ukrainaa luopumaan neuvotteluista.

– En näe mitään mahdollisuutta diplomaattisiin yhteyksiin. Ja mitä pidemmälle konflikti jatkuu, sitä vaikeampaa on saada aikaan diplomaattinen ratkaisu, Gatilov sanoi.

21.20: Ukrainan maatalousvienti nousee elokuussa 4 miljoonaan tonniin – vienti edelleen reilusti vähäisempää, kuin ennen sotaa

Ukrainan maatalousvienti nousee viljasopimuksen ansiosta elokuussa todennäköisesti 4 miljoonaan tonniin heinäkuun kolmesta miljoonasta, kertoo Reuters.

Maataloustuottajia edustava Denys Marchuk kertoi tiedotustilaisuudessa, että uusista vientimahdollisuuksista huolimatta ukrainalaisilla viljelijöillä on edelleen pulaa rahasta. Hän kerto myös, että kolmannes viljelijöistä ei osallistu talven viljan kylvöön.

Ukrainan viljan vienti on romahtanut Venäjän hyökkäyssodan jälkeen, mikä on nostanut elintarvikkeiden maailmanmarkkinahintoja ja herättänyt pelkoja pulasta Afrikassa ja Lähi-idässä.

Heinäkuun lopussa kolme Mustanmeren satamaa vapautettiin Moskovan ja Kiovan välisen viljasopimuksen nojalla.

Vaikka satamat on avattu, Ukrainan maataloustuotteiden vienti on huomattavasti vähäisempää kuin ennen sotaa, jolloin Ukraina vei jopa 6 miljoonaa tonnia viljaa kuukaudessa.

Ukrainan hallitus on sanonut, että maa voi korjata tänä vuonna viljaa vähintään 50 miljoonaa tonnia. Vuonna 2021 luku oli ennätykselliset 86 miljoonaa tonnia

Ukraina on menettänyt maa-alueita Venäjän joukoille ja viljasadot ovat pienemmät.

20.12: Sevastopolissa räjähdyksiä, venäläishallinnon mukaan ilmatorjunta ampui alas kohteen

Venäjän hallinnassa olevan Sevastopolin kuvernööri kertoo, että alueen ilmapuolustus on lauennut sen jälkeen, kun kaupungissa kuultiin räjähdyksiä tänään.

Kuvernööri Mihail Razvozhajev kirjoitti Telegramissa, että yksi kohde on ammuttu alas. Asiasta uutisoi Reuters.

Venäläisten miehittämää Krimin niemimaata ovat ravistelleet kahden viime viikon aikana useat suuret räjähdykset, joista osan arvellaan olevan Ukrainan tekemiä. 

Venäjä syytti viime viikolla sabotoijia räjähdyksestä ammusvarastossa alueen pohjoispuolella. 

Ukraina on vihjannut osallisuudestaan välikohtauksiin, mutta ei ole ottanut suoraan vastuuta niistä.

15.40: Sotaan kyllästyneet venäläissotilaat avautuvat venäläismedialle: "Komentajat eivät välitä meistä pa*****kaan"

700 sopimussotilasta on yrittänyt irtisanoutua Ukrainassa taistelevasta venäläisprikaatista, väittää venäläissotilas valtiosta riippumattoman venäläismedian iStoriesin haastattelussa.

Jutun julkaisun myötä useat venäläissotilaat ottivat yhteyttä mediaan. Heistä yksi, 21-vuotias Daniil Frolkin, myönsi median mukaan tappaneensa siviilin komentajansa määräyksestä. Muut medialle puhuneet venäläissotilaat ovat vahvistaneet Frolkinin puheet.

Venäläismedian jututtama, turvallisuussyistä nimettömäksi jäänyt venäläissotilas puolestaan sanoi, että noin 80 prosenttia prikaatin jäsenistä haluaa erota, eikä hän ole poikkeus. Venäläisten prikaatien vahvuus vaihtelee suuresti, mutta täysivahvuisina niissä on muutamia tuhansia sotilaita.

Lue koko juttu täältä.

15.08: Liki 9 000 Ukrainan sotilasta kaatunut sodassa, kertoo asevoimien komentaja 

Ukrainan sodassa on kuollut liki 9 000 ukrainalaista sotilasta sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi maahan vajaa puoli vuotta sitten, kertoo Ukrainan asevoiminen komentaja.

Interfax-Ukraine -uutistoimiston mukaan komentaja sanoi lasten tarvitsevan nyt erityistä huomiota, koska "heidän isänsä ovat lähteneet rintamalle ja ovat mahdollisesti niiden 9  000 sankarin joukossa, jotka on tapettu".

15.02: Venäjän turvallisuuspalvelu: Ukrainan turvallisuuspalvelun murhanneen venäläistoimittaja Darja Duginan

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB väittää Ukrainan turvallisuuspalvelun murhanneen venäläistoimittaja Darja Duginan. Asiasta kertoo Reuters venäläisen Interfax-uutistoimiston mukaan.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin taustahahmona tunnetun Aleksandr Duginin tytär murhattiin Moskovassa autoon asetetulla pommilla toissa päivänä lauantaina.

Niin Duginin kuin Darja Duginankin tiedettiin kuuluneen Putinin lähipiiriin ja tukeneen Venäjän sotatoimia Ukrainassa.

Ukraina on kiistänyt osallisuutensa.

14.30: EU ehdottaa Ukrainan joukkojen laajamittaista kouluttamista naapurimaissa

EU ehdottaa Ukrainan joukkojen laajamittaista kouluttamista naapurimaissa, kertoo unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell. EU:n puolustusministerien on määrä keskustella asiasta ensi viikolla kokouksessaan Prahassa.

Borrell sanoi tiedotustilaisuudessa toivovansa, että ehdotus hyväksyttäisiin.

13.49: Jyväskylä liputtaa Ukrainan lipulla Ukrainan kansallispäivänä ylihuomenna 

Jyväskylän kaupunki osoittaa tukeaan Ukrainalle järjestämällä virallisen liputuksen Ukrainan kansallispäivänä ylihuomenna keskiviikkona. 

Jyväskylä kertoo tiedotteessaan haluavansa osoittaa eleellä tukeaan Jyväskylään sotaa pakoon tulleille ukrainalaisille sekä Ukrainalle, joka parhaillaan puolustaa itsenäisyyttään Venäjän hyökkäyksen jatkuessa. 

Kaupunki on jo aiemmin lopettanut kaiken virallisen yhteistyön, kuten ystävyyskaupunkitoiminnan, Venäjän kanssa. Kaupungintalon edustalla olevan Paraatiaukion ollessa remontissa, virallinen liputus toteutetaan osoitteessa Hannikaisenkatu 17:ssä. Lippurivistössä keskimmäisenä tulee olemaan Ukrainan lippu ja sitä ympäröivät Suomen liput. 

Asukkailla on halutessaan mahdollisuus tuoda esimerkiksi kukkia lipputankojen juurelle tukensa osoituksena. 

12.26: Ukraina: Venäjä ampui ohjuksia Odessan lähelle

Venäjä on tulittanut ohjuksilla kohteita Odessan satamakaupungin lähellä Ukrainan eteläosassa, kertovat Ukrainan paikallisviranomaiset brittilehti Guardianin mukaan.

Alueelle ammuttiin viisi Kalibr-risteilyohjusta, joista kaksi Ukrainan ilmapuolustus pudotti ja kolme osui maatalouskohteisiin. Henkilövahinkoja ei tullut, viranomaiset kertoivat maanantaina viitaten alueen sotilasjohdolta saatuihin tietoihin.

Venäjä kertoi jo sunnuntaina, että ohjuksilla tuhottiin asevarikko, jossa säilytettiin muun muassa amerikkalaisvalmisteisien Himars-raketinheittimien ammuksia. Ukrainan mukaan ohjuksilla osuttiin muun muassa viljavarastoon.

11.45: Brittitiedustelu: Venäjällä suuria vaikeuksia värvätä lisää joukkoja Ukrainaan

Venäjällä on suuria vaikeuksia saada täydennysjoukkoja Donbassin alueen vakituisiin joukkoihinsa.

Britannian puolustusministeriön päivittäisen tiedusteluraportin mukaan joukkojen hankkiminen tulee vaatimaan suuria taloudellisia kannustimia. Samalla osa taisteluyksiköistä on luokiteltu hyökkäyksiin kelpaamattomiksi.

Koska Venäjän johto pitää edelleen kiinni siitä, että Ukrainassa on käynnissä erityissotilasoperaatio, viranomaiset eivät voi pakottaa ihmisiä taistelemaan Ukrainassa.

Ukrainan sosiaalisessa mediassa kiertää video, jossa Luhanskin "kansantasavallan" sotilasjoukon jäsenet väitetysti kieltäytyvät osallistumasta enää Donetskin hyökkäykseen.

Sotilaat sanovat videolla tehneensä jo velvollisuutensa osallistuessaan Luhanskin valtaamiseen, joka saatiin loppuun viime kuussa.

10.02: Venäjä pommittanut kolmea ukrainalaiskaupunkia yöllä – jopa 2 000 ihmistä ilman sähköä

Ukraina kertoo, että Venäjä on pommittanut yön aikana kolmea Zaporizhzhjan lähistöllä olevaa ukrainalaiskaupunkia: Nikopolia, Kryvorizkea ja Synelnykivea.

Aiheesta uutisoi The Guardian.

Alueen pormestari Valentin Reznichenko sanoo Telegram-kanavallaan, että Venäjä pommitti yksinään Nikopolia yön aikana kolme kertaa, yhteensä 42 tykistöammuksella.

Hänen kertomansa mukaan iskut tekivät laajoja tuhoja kaupungissa. Tiettävästi kaksi taloa on tuhoutunut täysin ja monien muiden siviilirakennusten vaurioituneen pahoin. Iskut osuivat muun muassa päiväkoteihin ja kouluun.

Pormestarin mukaan jopa 2 000 ihmistä on ilman sähköä.

8.21: ISW: Venäjän hyökkäys saavuttanut kulminaatiopisteensä Itä-Ukrainassa

Heinäkuun lopulla venäläisjoukot onnistuivat Itä-Ukrainassa etenemään Bakhmutin ja Avdiivkan seudulla.

Vaikka pieniä valloituksia kyseisillä alueilla voi tulevaisuudessakin olla luvassa, niin Venäjän hyökkäys on todennäköisesti saavuttanut kulminaatiopisteensä, arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Sodassa kulminaatiopisteellä tarkoitetaan sitä hetkeä, kun hyökkääjällä ei enää riitä voimaa operaationsa jatkamiseen.

ISW:n mukaan Venäjän viimeisimmät valloitukset Itä-Ukrainassa ovat tapahtuneet sen jälkeen, kun Ukraina hyvässä järjestyksessä vetäytyi Kremlin joukkojen sittemmin miehittämiltä alueilta. Toisaalta voidaan myös katsoa, että Venäjä pakotti ukrainalaisjoukot poistumaan kyseisiltä alueilta.

8.13: Putinin hävittäjille ilmaherruus on vain unelma: Miksi Venäjä ei pysty Ukrainassa samaan kuin USA sodissaan?

Venäjän ilmavoimien toiminta on myös näyttänyt kummalliselta Yhdysvaltojen viime vuosikymmenien sotilasoperaatioihin verrattuna.

Irak 1990, Kosovo 1999, Afganistan 2001, Irak 2003. Näille Yhdysvaltain ja kumppaneiden operaatioille on yhteistä se, että vastapuolen ilmavoimien ja -puolustuksen täydellinen murjominen on ollut tehtävälistan kärjessä.

Miksi sama ei ole onnistunut Venäjältä? Syitä on useita ja osa niistä sopii mainiosti viime kuukausina vallan kaapanneeseen yleisselitykseen, jonka mukaan Kreml ja Kremlin sotilaat eivät vain osaa.

Mutta palataan venäläisten töppäilyihin myöhemmin. Venäjän ja Yhdysvaltain suhde ilmaherruuteen on nimittäin kovin erilainen, sanoo everstiluutnantti Lasse Louhela Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen ilmasotaopin opetusryhmästä MTV Uutisille.

– Niissä on selvä ero. Länsimaisessa ajattelussa lähdetään siitä, että ilmaherruuden kautta luodaan edellytykset muille operaatioille. Venäjällä ilma-ase on jopa alisteinen maaoperaatiolle. Tavoitteena ei edes ole täydellinen ilmatilan hallinta, Louhela kertoo.

Lue aiheesta lisää täältä.

Putinin hävittäjille ilmaherruus on vain unelma - asiantuntijat kertovat miksi ilmasota on kompuroinut 7:46
Putinin hävittäjille ilmaherruus on vain unelma – asiantuntijat kertovat miksi ilmasota on kompuroinut.

6.47: Kiovassa ja Harkovassa julkiset kokoontumiset kielletty itsenäisyyspäivänä 

Ukraina kielsi pitämästä julkisia kokoontumisia Kiovassa ja Harkovassa maan itsenäisyyspäivänä ja sen lähipäivinä. Maan hallinto vetosi yleiseen turvallisuuteen.

– Venäjä saattaa yrittää tehdä jotain inhottavaa ja erityisen julmaa, sanoi maan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi viikonloppuna.

Zelenskyin neuvonantajan Myhailo Podoljakin mukaan Venäjä saattaisi lisätä pommituksia. Venäjä on pommittanut Harkovaa viikkojen ajan.

– Venäjä on vanhanaikainen valtio, joka linkittää toimintansa tiettyihin päivämääriin, sanoi Podoljak ukrainalaisen uutistoimiston mukaan.

Lue aiheesta lisää täältä.

5.05: Zelenskyi varoittaa Venäjän saattavan asettaa ukrainalaissotilaita oikeuden eteen itsenäisyyspäivänä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi varoitti sunnuntaina, että Venäjä saattaa provosoida ja asettaa ukrainalaisia sotilaita oikeuden eteen Ukrainan itsenäisyyspäivänä. 

Ukraina viettää itsenäisyyspäivää 24. elokuuta.

Zelenskyi siteerasi mediatietoja siitä, että Venäjä valmistelisi Mariupolin piirityksen aikana kiinniotettujen ukrainalaistaistelijoiden asettamista julkiseen oikeudenkäyntiin.

Ukrainan itsenäisyysjulistuksesta tulee ensi viikolla kuluneeksi 31 vuotta. Samana päivänä tulee kuluneeksi kuusi kuukautta siitä, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan maahan.

Pääkaupungissa Kiovassa ja Harkovassa on kielletty julkiset kokoontumiset itsenäisyyspäivänä ja lähipäivinä turvallisuuteen vedoten.

Lähde: STT.

Sunnuntai 21.8.

15.18: Ukraina kiistää osuutensa Duginan kuolemaan

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Mihailo Podoljak on kiistänyt Ukrainan osallisuuden  Moskovan autopommi-iskuun, jossa kuoli venäläistoimittaja Darja Dugina. Hänen isänsä on äärioikeistolainen ajattelija, Aleksandr Dugin, jota on toisinaan kansainvälisessä mediassa luonnehdittu "Putinin aivoiksi".

– Ukrainalla ei missään nimessä ollut mitään tekemistä tämän kanssa, koska emme ole Venäjän tapaan rikollisvaltio ja vielä vähemmän olemme terroristivaltio, Podoljak kommentoi Ukrainan Pravdan mukaan.

Venäjän viranomaiset kertovat aloittaneensa tapauksesta rikostutkinnan – tältä räjähdyspaikalla näytti.

Sunnuntain seurantaan pääset tästä.

Lue myös:

    Uusimmat