MTV seurasi sotaa keskiviikkona 6. heinäkuuta

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa


  • Von der Leyen: EU:n valmistauduttava Venäjän kaasun täydelliseen katkaisuun
  • YK: Lähes 9 miljoonaa ihmistä paennut Ukrainasta
  • Ajatushautomo: Venäjä aikoo valloittaa laajempia alueita Ukrainassa
  • Suomi lähettää jo seitsemännen apupaketin Ukrainaan
  • Venäjän nukkehallinto asetti Hersoniin uuden hallinnollisen johtajan
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

23.49: Ukrainalaiset toivovat Boris Johnsonin pysyvän Britannian johdossa.

Ukrainalaiset ovat harmissaan Britannian pääministerin Boris Johnsonin tilanteesta.

Johnson on ukrainalaisten keskuudessa suosittu, sillä hän on tukenut Ukrainan taistoa vahvasti.

Hän on saanut ukrainalaisten keskuudessa jopa oman lempinimen ” Borys Johnsoniuk”

19.52: YK:n mukaan Ukrainasta on lähtenyt yli 8,79 miljoonaa ihmistä

Ukrainasta on sodan aikana poistunut yli 8,79 miljoonaa ihmistä, kertoo YK:n pakolaisjärjestö .

Lukuun lasketaan Ukrainan rajan yli ulkomaille lähteneet henkilöt helmikuun 24. päivästä lähtien.

Ukrainaan on myös palannut sodan aikana sieltä lähteneitä ihmisiä.

19.19: Ursula von der Leyen: EU:n valmistauduttava Venäjän kaasun täydelliseen katkaisuun

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoo, että EU:n on valmistauduttava hätäsuunnitelmilla, jos ja kun Venäjä, katkaisee kaasuntulon täydellisesti Eurooppaan. 

EU-johtaja syytti Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia siitä, että Venäjä käyttää energiaa aseena. 

17.00: Ukraina: Venäjä hyökkäämässä todennäköisesti Slovianskiin

Venäjä todennäköisesti hyökkää Slovianskiin, sanoo kaupungin sotilashallinnon päällikkö Vadym Liakh. Päällikön mukaan ukrainalaisjoukot pidättelevät venäläisiä tällä hetkellä Donets-joen varrella.

– He todennäköisesti hyökkäävät Slovianskiin. Lähenevät ohjusiskut viittaavat siihen.

Toistaiseksi Venäjän joukot ovat olleet Donets-joen varrella kuukauden ajan. Liakh kertoo, että Slovianskin ja Kramatorskin lähelle on rakennettu monia linnoituksia, jotka ovat mahdollistaneet venäläisten hyökkäykset.

Liakh uskoo, että Venäjä aikoo tuhota kaupungin ja sen infrastruktuurin sitten, kun se pystyy hyökkäämään.

– Kriittinen infrastruktuuri toimii, mutta keskitettyä vesihuoltoa ei ole ollut yli kuukauteen. Sähkön kanssa on myös ongelmia, noin kolmannes väestöstä jää ajoittain ilman sähköä, hän sanoo.

16.19: Medvedev viittaa ydinsodan mahdollisuuteen

Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev viittasi keskiviikkona ydinsodan mahdollisuuteen, jos Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) ryhtyy rankaisemaan Venäjää sen väitetyistä sotarikoksista Ukrainassa.

– Ajatus, että ICC rankaisisi maata, jolla on suurin ydin(ase)arsenaali, on sinänsä absurdi. Mahdollisesti se myös luo uhan ihmiskunnan olemassaololle, Medvedev ilmoitti viestissään Telegramissa.

Hän syytti nyt Yhdysvaltoja siitä, että se haluaa saattaa Venäjän kansainvälisten tuomioistuinten eteen, vaikka Yhdysvaltoja itseään ei Medvedevin mukaan koskaan rangaista sen käymistä sodista. 

Viime kuussa ex-presidentti kutsui rappeutuneiksi niitä venäläisiä, jotka vastustavat Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Medvedev vannoi ponnistelevansa "saadakseen heidät katoamaan".

15.12: Ajatushautomo: Venäjän tarkoituksena miehittää laajempia alueita Ukrainassa

Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeri Nikolai Patrushev sanoi tiistaina, että Venäjä jatkaa sotilasoperaatiotaan Ukrainassa, kunnes se saavuttaa tavoitteensa.

Patrushevin mukaan Venäjän tavoitteena on muun muassa "demilitarisoida" Ukraina, suojella siviilejä "kansanmurhalta" ja velvoittaa Ukrainaa olemaan pysyvästi neutraali maa Venäjän ja sotilasliitto Naton välillä.

Tavoitteet ovat hyvin samankaltaiset kuin ne, jotka presidentti Vladimir Putin esitti puheessaan Venäjän hyökkäyssodan alkaessa helmikuun lopulla, kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Ajatushautomo arvioi, että lausuttujen tavoitteiden samankaltaisuus viittaa siihen, että Venäjän sotilasjohto aikoo jatkaa etenemistä Donetskin ja Luhanskin alueiden ulkopuolelle ja valmistautuu pitkittyneeseen sotaan, jonka tarkoituksena on miehittää paljon suurempi osa Ukrainaa.

Ajatushautomon mukaan Patrushevin lausunto on huomionarvoinen, sillä hän on Putinin läheinen luottomies. On siis epätodennäköistä, että Patrushevin julkisesti lausumat kommentit eroaisivat merkittävästi Putinin linjasta.

14.52: Latviassa kaavaillaan miehille pakollista maanpuolustusvelvollisuutta

Latvian puolustusministeriö ehdottaa miehille pakollisen maanpuolustusvelvollisuuden käyttöönottoa seuraavan viiden vuoden aikana, kertoi maan puolustusministeri Artis Pabriks tiistaina.

– Nykyinen järjestelmä ei ole ajan tasalla. Meillä ei ole myöskään mitään syytä uskoa, että Venäjä muuttaisi käyttäytymistään, Pabriks sanoi.

Asepalvelus kestäisi 11 kuukautta, mutta sen voisi vaihtoehtoisesti suorittaa myös muiden ministeriöiden alaisissa tehtävissä.

Lue lisää aiheesta täältä.

13.43: Suomi häviää Ukrainan avustamisessa lukuisille maille

Suomi on sitoutunut tukemaan Ukrainaa suhteessa bruttokansantuotteeseensa vähemmän kuin Baltian maat, Puola tai edes Ruotsi, katsoo Kielin maailmantalouden instituutti verkkosivustollaan.

Kyse on vaikutusvaltaisesta voittoa tavoittelemattomasta tutkimuslaitoksesta ja ajatushautomosta, joka sijaitsee Saksassa.

Suomi on tukenut sivuston mukaan Ukrainaa 0,04 prosentilla suhteessa bruttokansantuotteeseen, kun esimerkiksi Ruotsilla luku on 0,07 ja Saksalla 0,09 prosenttia. Suhteellisesti eniten Ukrainaa on tukenut Viro jopa 0,9 prosentilla.

Suomen Ukrainaan luovuttamia materiaaleja on kesäkuun loppuun mennessä ollut tarve korvata arviolta 66 miljoonalla eurolla, selviää puolustusministeriön materiaaliyksikön STT:lle toimittamista tiedoista.

Lue lisää aiheesta täältä

9.40: Donetskin kaupungin kuvernööri kehottaa siviilejä evakuoitumaan kaupungista.

Kuvernööri Pavlo Kyrylenko sanoo 350 000 siviilin evakuoitumisen Donetskin alueelta olevan välttämätöntä ihmishenkien pelastamiseksi, kertoo The Guardian.

Kyrylenkon mukaan siviilien poistuminen kaupungista parantaa Ukrainan armeijan mahdollisuutta puolustautua ja estää Venäjän eteneminen.

– Kun ihmisiä on vähemmän, voimme keskittyä paremmin viholliseemme ja suorittaa päätehtävämme, Kyrylenko sanoi.

Ukrainan viranomaiset kehottavat, että siviilit evakuoitaisiin Slovjanskin kaupungista Venäjän joukkojen hyökkäyksen takia. Itä-Ukrainassa Donetskin alueella sijaitseva Slovjansk on ollut viime päivinä laajalti Venäjän tulituksen kohteena.

Donetskin alueen kuvernööri Pavlo Kyrylenko kertoi medialle eilen, että heidän kehotuksensa on nyt lähteä turvaan.

Ukrainan joukkojen vetäytyminen Lysytshanskin kaupungista Itä-Ukrainassa on vapauttanut venäläiset joukot etenemään kohti Kramatorskia ja Slovjanskia.

8.26: Zelenskyi: Ilmahälytyksiä tiistaina lähes koko Ukrainassa, myös Kiovassa 

Ilmahälytyssireenit soivat tiistai-iltana lähes koko Ukrainassa, myös sen pääkaupungissa Kiovassa. Asiasta kertoi presidentti Volodymyr Zelenskyi tiistai-illan puheessaan.

Zelenskyin mukaan ilmahälytyssireenejä ei ollut kuultu hetkeen Kiovassa ja joillain muilla alueilla.

Presidentin mukaan tiistai-iltana oli saatu raportteja iskuista ainakin Hmelnytskyin alueella Länsi-Ukrainassa. Mahdollisia kuolonuhreja ja haavoittuneita selvitetään.

7.47: Lavrov: Kaikkien on panostettava kansainvälisten lakien suojelemiseen

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov keskusteli Vietnamin ulkoministerin Bui Thanh Sonin kanssa Hanoissa muun muassa maiden keskinäisistä suhteista, kertoo uutistoimisto Reuters.

Lavrov sanoi keskustelussa kääntäjän avulla, että Vietnam on Venäjän avainkumppani Kaakkois-Aasiassa. Vietnam ei ole ilmaissut tuomitsevansa Venäjän "erikoisoperaatiota" Ukrainassa.

– Maamme suhde perustuu yhteiseen historiaan ja taisteluun oikeudenmukaisuuden puolesta, Lavrov sanoi.

Lavrovin mukaan kaikkien osapuolten maailmassa täytyisi tehdä työtä kansainvälisten lakien suojelemiseksi. Hän viittaa kommentillaan siihen, että länsimaat ovat tuominneet Venäjän toimet Ukrainassa, vaikka kyseessä on Lavrovin mukaan ainoastaan erikoisoperaatio.

Tiistai 5.7.

21.16: Ukraina ehdottaa, että kumppanimaat "adoptoisivat" alueita Ukrainassa johtaakseen niiden jälleenrakentamista 

Ukraina ehdottaa, että sen kumppanimaat "adoptoisivat" rajattuja alueita Ukrainassa ja johtaisivat niiden jälleenrakentamista. Näin toipuminen voitaisiin toteuttaa tehokkaasti.

Esimerkiksi Britannia on ehdottanut ottavansa pääkaupunki Kiovan alueen ja Ranska Tshernihivin alueen.

Ukrainan toipumisen Venäjän hyökkäyksestä on arvioitu maksavan jopa 750 miljardia dollaria, kertoi Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal maanantaina.

Shmyhalin mielestä jälleenrakennuksen rahoituksen pitäisi tulla pääosin Venäjältä ja venäläisiltä oligarkeilta takavarikoidusta omaisuudesta.

20.36: Venäjä sanoo hyökänneensä Harkovaa vastaan täsmäasein – syyttää Ukrainaa vankiensa kiduttamisesta

Venäjän puolustusministeriön mukaan venäläisjoukot ovat hyökänneet 24 viime tunnin aikana Ukrainan koillisosassa sijaitsevaa Harkovan kaupunkia vastaan "täsmäasein". 

Ministeriö väitti, että hyökkäyksessä oli surmattu jopa 150 ukrainalaista sotilasta.

Ukrainan mukaan myös muita alueita oli tulitettu tykistöllä ja ohjuksilla.

Venäjä syytti tänään Ukrainaa sotavankien kiduttamisesta. 

Viime viikolla Venäjä ja Ukraina vaihtoivat vankeja, ja Venäjän tutkintakomitea sanoi venäläissotilaiden kertoneen heihin kohdistetusta väkivallasta.

19.57: Ainakin kaksi kuoli ja seitsemän haavoittui Venäjän tulitettua Slovjanskia Itä-Ukrainassa

Itä-Ukrainan Slovjanskissa ainakin kaksi ihmistä on kuollut ja seitsemän haavoittunut Venäjän joukkojen tykistön tulitettua kaupungin keskustoria tänään. 

– Jälleen kerran venäläiset ottivat tarkoituksellisesti kohteekseen paikkoja, joissa siviilit kokoontuvat. Tämä on silkkaa terrorismia, Donetskin alueen kuvernööri Pavlo Kyrylenko totesi viestipalvelu Telegramissa.

Hän myös kehotti asukkaita evakuoitumaan.

Kaupungissa pommituksen aikana paikalla olleet uutistoimisto AFP:n toimittajat näkivät rakettien osuvan keskustorille ja aiheuttavan tulipalon. Lisäksi viereisille kaduille osui kranaatteja.

Myös Slovjanskin pormestari Vadim Lyakh kirjoitti tänään tiistaina Facebookissa, että Venäjän joukot moukaroivat "massiivisella" tykistötulella Donetsin alueella sijaitsevaa Slovjanskia.

Ukrainan viranomaiset ovat kehottaneet useita kertoja asukkaita lähtemään alueelta, kun rintamalinja on lähestynyt kaupunkia. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun Venäjä sai haltuunsa Sjeverodonetskin ja Lysytshanskin kaupungit läheisellä Luhanskin alueella.

Slovjansk on Venäjän seuraava kohde Donbassin alueella.Vuonna 2014 Venäjän tukemat separatistit ottivat lyhyeksi aikaa Slovjanskin hallintaansa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja