Zelenskyi: Ukraina ei aio luovuttaa alueitaan Venäjälle – MTV seuraa sotaa

Venäjä laajentaa hyökkäystään Itä-Ukrainassa houkutellakseen ukrainalaisjoukkoja pois Bahmutista 5:47
Venäjä laajentaa hyökkäystään Itä-Ukrainassa houkutellakseen ukrainalaisjoukkoja pois Bahmutista (10.2.2023)

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 16.2.2023. 

  • Venäjä iskenyt ohjuksin ympäri Ukrainaa varhain torstaiaamuna
  • Britannia: Venäjän koko armeijasta 97 prosenttia sotii Ukrainassa
  • Ukraina: Venäjä on menettänyt jo yli 140 000 sotilasta
  • Ukrainan mukaan Venäjä on aloittanut suurhyökkäyksen Itä-Ukrainassa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.37: Ukraina: Venäjä ampui 36 ohjusta torstain aikana

Ukrainan viranomaisten mukaan Venäjä ampui torstain aikana yhteensä 36 ohjusta, kertoo The Guardian.

Ukrainan mukaan 36 ohjuksesta 16 onnistuttiin torjumaan. Alasammutuista ohjuksista kahdeksan oli laukaistu ukrainalaisviranomaisten mukaan Mustallamerellä olevasta aluksesta. 

22.46: Norja päätti viisivuotisesta tukipaketista

Norjan suurkäräjät päätti torstaina 75 miljardin Norjan kruunun (vajaan 6,9 miljardin euron) tukipaketista Ukrainalle.

Paketti jakautuu viidelle vuodelle, eli siviili- ja sotilasapua annetaan viiden vuoden ajan vuosittain 15 miljardilla kruunulla.

Kaikki puolueet lukuun ottamatta pientä äärivasemmistopuoluetta tukivat pakettia, jonka hallitus esitti viime viikolla.

Laaja tuki tarkoittaa, että Norjan vuodelle 2025 suunnitellut suurkäräjävaalit eivät vaikuta paketin toteutumiseen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti norjalaispäättäjiä videoyhteydellä. (STT)

20.42: Zelenskyi: Ukraina ei aio luovuttaa alueitaan Venäjälle

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sulkee pois sen, että Ukraina luovuttaisi maa-alueitaan Venäjälle mahdollisen rauhansopimuksen yhteydessä, kertoo The Guardian BBC:n haastattelun pohjalta.  

BBC:n haastattelussa Zelenskyi pohti, että maa-alueiden luovuttaminen Venäjälle voisi tarkoittaa sitä, että Venäjä voisi ”palata takaisin”.

Myös Zelenskyi vahvisti, että Venäjän uusi suurhyökkäys on alkanut.

19.59: Venäjä ja Ukraina vaihtoivat 101 sotavankia

Venäjä ja Ukraina vaihtoivat 101 sotavankia viimeisimmässä vankienvaihdossaan tänään torstaina.

– Venäjän ilmavoimat kuljettaa vapautetut sotilaat Moskovaan hoitoa ja kuntoutusta varten, Venäjän puolustusministeriö kertoo uutistoimisto Reutersille.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kansliapäällikkö Andriy Yermak julkaisi kuvia ja videon vapautetuista ukrainalaissotilaista viestipalvelu Telegramissa.

Vapaus koitti 100:lle ukrainalaissotilaalle ja yhdelle siviilille, Reuters kertoo. Lähes kaikki heistä olivat puolustaneet piiritettyä Mariupolin kaupunkia venäläisiltä.

19.27: Biden ja Scholz tapaavat Valkoisessa talossa 

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tapaa Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin Valkoisessa talossa 3. maaliskuuta, kertoi Valkonen talo torstaina. Kaksikon keskustelut tulevat keskittymään Ukrainan sotaan.

– Venäjän brutaalin Ukrainan invaasion yksivuotispäivän myötä johtajat tulevat keskustelemaan jatkuvasta tuestamme Ukrainalle, huolehtimaan, että Venäjä joutuu maksamaan aggressioistaan ja vahvistamaan transatlanttista turvallisuutta, Valkoisen talon tiedotteessa sanottiin.

Biden ja Scholz tapaavat itse asiassa useita päiviä sen jälkeen, kun Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan tulee kuluneeksi vuosi. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta.

Biden vierailee juuri vuosipäivän alla Ukrainan naapurimaassa Puolassa helmikuun 20.–22. päivä. (STT)

17.42: Venäjä karkottaa neljä itävaltalaisdiplomaattia

Venäjä kertoi torstaina karkottavansa neljä itävaltalaisdiplomaattia.

Kyseessä on vastatoimi Itävallan karkotuksille, sillä Itävalta ilmoitti aikaisemmin tässä kuussa karkottavansa neljä venäläisdiplomaattia.

Itävalta perusteli karkotuksiaan sillä, että karkotettava nelikko oli käyttäytynyt "tavalla, joka ei sovi yhteen heidän diplomaattisen asemansa kanssa".

Venäjän ulkoministeriön mukaan venäläisdiplomaattien karkottaminen oli epäystävällinen ja epäoikeudenmukainen askel, joka vahingoitti vakavasti kahdenvälisiä suhteita, jotka jo muutenkin olivat kriisissä Itävallan toimien vuoksi.

Venäjän karkottamien itävaltalaisdiplomaattien on poistuttava Venäjältä ensi viikon torstaihin mennessä.

Puolueeton Itävalta karkottaa harvoin diplomaatteja, ja ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan vajaa vuosi sitten sillä oli hyvät suhteet Venäjään. (STT)

16.30: Moldovan poliisi löytänyt ohjusjätteitä maan pohjoisosasta

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan Moldovan poliisi löytänyt ohjusjätteitä maan pohjoisosasta tunteja sen jälkeen, kun Venäjä oli tehnyt ohjusiskuja naapurimaahan Ukrainaan. Asiasta uutisoi The Guardian

Roskat löydettiin Moldovan ja Ukrainan välisen rajan läheltä Largan kylästä, poliisi sanoo.

Reutersin mukaan tämä on neljäs kerta marraskuun jälkeen, kun Moldovasta on löydetty ohjusjätteitä. 

12.02: Ukraina: Venäjä on menettänyt jo yli 140 000 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen viimeisen vuorokauden aikana 690 sotilasta.

Venäjä on näin ollen kärsinyt vajaan vuoden aikana Ukrainaa vastaan käymässään sodassa jo 140 460 taistelijan tappiot, Ukraina arvioi.

Venäjä ei ole tappiolukujaan juuri kommentoinut. Länsiarviot Venäjän miehistömenestyksistä ovat olleet pääosin jonkin verran Ukrainaa maltillisempia.

Venäjän viimeisen päivän aikana kärsimiksi kalustotappioksi Ukraina listaa muun muassa kuusi panssarivaunua, 10 panssariajoneuvoa, helikopterin ja kolme ilmatorjuntajärjestelmää.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

11.54: Wagner-pomo uskoo, että Venäjä voi vallata Bahmutin lähikuukausina

Venäläisen palkkasotilasryhmä Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin sanoo Venäjän joukkojen voivan saada Itä-Ukrainassa sijaitsevan Bahmutin kaupungin haltuunsa maalis- tai huhtikuussa.

Viime yönä internetissä jaetussa viestissään hän sanoo lopputuloksen riippuvan siitä, lähettääkö vastapuoli eli Ukraina paikalle reservejä.

Lisäksi Prigozhin syyttää Venäjän "hirviömäistä sotilaallista byrokratiaa" siitä, ettei maa saanut Bahmutia haltuunsa viime vuoden loppuun mennessä.

11.14: Brittiedustelu: Venäjän ilmavoimien on pakko rajoittaa iskujaan, koska muuten Ukrainan ilmatorjunta aiheuttaisi sille "kestämättömiä tappioita"

Venäjän ilmavoimien alisuorittaminen Ukrainassa jatkuu edelleen, toteaa Britannian puolustusministeriö tiedustelupäivityksessään.

Venäjän sotilaslentokoneet toimivat tällä hetkellä pääosin Venäjän ilmatilasta käsin. Tämä heikentää merkittävästi niiden kykyä tehdä monipuolisia taistelutehtäviä.

Brittiarvion mukaan tähän toimintamalliin ei ole tulossa muutosta, koska muutoin Ukrainan tehokas ilmatorjunta pystyisi "todennäköisesti" aiheuttamaan sille kestämättömiä tappioita.

Venäjä on menettänyt Ukrainaan tekemänsä suurhyökkäyksensä aikana noin 130 miehitettyä sotilaslentokonetta, Britannia arvioi. Venäjä ei ole juuri omia tappioitaan kommentoinut.

Britannian mukaan Venäjän ilmavoimien vahvuus on tällä hetkellä kokonaisuudessaan noin 1 500 sotilaskonetta. Kaikki näistä eivät operoi Ukrainaa vastaan.

Yleisesti ottaen Venäjän ilmavoimien Ukrainaan tekemien iskujen määrä on lisääntynyt viimeisen viikon aikana. Tätä ennen oli jokusen viikon ajan suhteellisesti rauhallisempaa, Britannia katsoo.

Britannian mukaan Venäjän ilmavoimien toiminta on tällä hetkellä suurin piirtein sillä tasolla, johon on totuttu viime kesästä lähtien.

Ukrainan ilmasodasta voit lukea laajemmin täältä.

10.53: Lukashenka: Valko-Venäjä liittyy sotaan vain, jos sitä vastaan hyökätään

Valko-Venäjän presidentti Lukashenka sanoo, että maa sotii Venäjän rinnalla ainoastaan, jos toinen maa hyökkää Valko-Venäjää vastaan, uutistoimisto Belta kirjoittaa.

Lukashenkan on määrä tavata Venäjän presidentti Putin perjantaina.

9.33: Britannia: Venäjän armeijasta 97 prosenttia sotii Ukrainassa

Venäjän käytettävistä olevasta armeijasta 97 prosenttia sotii tällä hetkellä Ukrainassa, väitti Britannian puolustusministeri Ben Wallace maansa yleisradioyhtiö BBC:lle.

Wallacen mukaan Venäjä yrittää tällä hetkellä edetä kaikilla rintamilla. Myös muut tahot ovat raportoineet Venäjän hyökkäyksistä eritoten Itä-Ukrainassa.

Ukrainan mukaan kyse on suurhyökkäyksestä, vaikka Venäjä ei ole sellaisesta julkisuudessa puhunutkaan.

Länsimaiset sotilasasiantuntijat eivät ole laajalti yhtyneet Ukrainan tulkintaan, sillä heidän mukaansa Venäjän hyökkäystoimet eivät vielä täytä suurhyökkäyksen määritelmää.

On kuitenkin myös esitetty arvioita, joiden mukaan Venäjällä ei olisi kykyä nyt nähtyä suurempiin hyökkäysoperaatioihin.

9.24: Venäjän ohjusryöpystä lisätietoja

Venäjän ohjushyökkäyksestä Ukrainaan on saatu lisätietoja.

Maan Ilmavoimien mukaan Venäjä ampu ainakin 32 ohjusta Ukrainaan yöllä torstaina, kertoo CNN.

Ilmavoimat kuvailee ohjusryöppyä ”massiiviseksi hyökkäykseksi kriittistä infrastruktuuria vastaan”

Ohjuksista ainakin 16 onnistuttiin Ilmavoimien mukaan torjumaan.

8.33: Venäjä tehnyt useita ohjusiskuja ympäri Ukrainaa

Venäjä on tehnyt useita ohjusiskuja torstaiaamuna ympäri Ukrainaa, kertovat ukrainalaisviranomaiset uutistoimisto Reutersin mukaan. 

Ilmoitus iskuista tuli sen jälkeen, kun useat länsivallat olivat luvanneet lisätä sotilaallista apua Ukrainan armeijalle, jotta nämä onnistuisivat suunnitellussa vastahyökkäyksessään. 

Ukrainan viranomaiset sanoivat, että Ukrainan ilmapuolustus pudotti kahdeksan Kalibr-ohjusta, jotka ammuttiin Mustallamerellä. Muut ohjukset osuivat Pohjois- ja Länsi-Ukrainaan sekä Dnipropetrovskin ja Kirovohradin alueille.

Yksi ohjuksista osui teollisuusalueeselle läntisessä Lvivissä.  Ohjuksen osuma aiheutti tulipalon, joka saatiin viranomaisten mukaan hallintaan.

6.03: Kiinan ulkoministeri sanoi maansa työskentelevän kohti rauhaa Ukrainassa

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja tämän luona vieraillut Kiinan ulkoministeri Wang Yi sopivat työskentelevänsä yhdessä kohti rauhaa Ukrainassa, Ranskan presidentin kanslia kertoi tapaamisen jälkeen.

Ranskassa on elätelty toivoa siitä, että Kiina voisi painostaa liittolaistaan Venäjää lopettamaan Ukrainan sodan ja ryhtymään neuvotteluihin.

Kiina ei ole tuominnut Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa länsimaiden tavoin.

5.50: Hollanti aikoo antaa Ukrainalle Leopard 2:n ammuksia ja varaosia

Hollanti aikoo antaa Ukrainalle Leopard 2 -taistelupanssarivaunun ammuksia ja varaosia, kertoo hollantilaislehti De Telegraaf.

Maan kerrotaan lähettävän Ukrainaan noin 20  000 ammusta tankkeja varten.

Ilmoitus tehtiin sen jälkeen, kun saksalaislehti Welt oli uutisoinut Saksan muodostaman tankkiliittouman vastoinkäymisistä. Lehden mukaan Hollanti olisi perunut aikeensa lähettää myös tankkeja. Hollanti kiisti myöhemmin Reutersille muuttaneensa kantaansa.

Hollanti ei omista itse Leopard 2 -tankkeja, vaan sen käyttämät 18 tankkia on liisattu Saksalta. De Telegraafin mukaan Hollanti ei sulje pois sitä, että liisattuja tankkeja luovutettaisiin Ukrainalle joskus myöhemmin.

5.28: Venäjän Wagner-yksiköt ovat Ukrainan mukaan kärsineet jopa 80 prosentin tappioita Bahmutissa

Venäjän palkkasotilaista koostuvan Wagner-ryhmän yksiköistä osa on kärsinyt jopa 80 prosentin tappioita Bahmutin kaupungista käydyissä taisteluissa, kertoo Ukrainan puolustusministeriö Kyiv Independentin mukaan.

Kiivaat taistelut Donetskin alueen kaupungin hallinnasta ovat jatkuneet liki ympärivuorokautisesti Itä-Ukrainassa Venäjän hyökätessä. Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maljarin mukaan Venäjän kuolleita ja haavoittuneita evakuoidaan vain paikoin tai ei ollenkaan.

Apulaispuolustusministerin mukaan venäläisjoukot kärsivät luottamuspulasta omia komentajiaan kohtaan.

–  Yhä useampi venäläinen palvelusmies ymmärtää, ettei heidän komentajillaan ole kunnon käsitystä taistelukentän tilanteesta, mikä näkyy niin kutsuttujen "kuolemanryhmien" lisääntyvässä käytössä. Nämä yksiköt koostuvat heikosti koulutetuista mobilisoiduista, jotka kärsivät raskaita tappioita, Maljar kirjoitti Telegram-viestintäsovelluksessa.

Maljar kuvailee Bahmutin tilannetta hyvin vaikeaksi ukrainalaisjoukoille.

23.41: Venäläiset sotilaat polttavat kollegoidensa ruumiita kellon ympäri

Ukrainan yleisesikunnan raportin mukaan Venäläiset sotilaat polttohautaavat kollegoidensa ruumiita vuorokauden ympäri Krimin niemimaalla, kertoo The Kyiv Independent.

Raportin mukaan krematorion lähellä on havaittu jopa 10 kuorma-auton, jatkuva jono. Autojen uskotaan tuovan paikalle lisää sotilaiden ruumiita. Krematorio sijaitsee miehitetyllä alueella.

Väitettä ei ole varmennettu riippumattomasti.

22.54: Ainakin yksi ihminen kuollut Venäjän ohjusiskussa Pokrovskiin

Uutiskanava CNN kertoo ainakin yhden ihmisen kuolleen Venäjän ohjusiskuissa Pokrivskiin Donetskin alueella.

Venäjä iski keskiviikkona aamupäivällä viisikerroksiseen asuintaloon Pokrovskissa. Ainakin 12 ihmisen kerrottiin aiemmin loukkaantuneen iskuissa.

Donetskin alueen kuvernööri Pavlo Kyrylenko kirjoitti Telegramissa ainakin kahden ihmisen olevan edelleen loukussa romahtaneessa rakennuksessa.

18.28: Venäjä kutsuu koolle YK:n turvallisuusneuvoston

Venäjä kutsuu koolle YK:n turvallisuusneuvoston 22. tätä kuuta keskustelemaan Nord Stream -kaasuputkien sabotoinnista.

Asiasta kertoo venäläisen RIA Novostin mukaan Venäjän YK-edustusto, ja siitä uutisoi Reuters.

Yhdysvaltalainen tutkiva journalisti Seymour Hersh kirjoitti blogissaan, että hyökkäys Itämeren alla kulkevia, Venäjän hallinnoimia putkia vastaan tehtiin viime syyskuussa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin johdolla.

Valkoinen talo on torjunut raportin "täysin vääräksi ja todelliseksi fiktioksi".

Lue myös:

    Uusimmat