Ainakin yksi ihminen kuollut Venäjän ohjusiskussa Pokrovskiin, venäläiset sotilaat polttavat kollegoidensa ruumiita kellon ympäri – MTV seuraa sotaa

Venäjä laajentaa hyökkäystään Itä-Ukrainassa houkutellakseen ukrainalaisjoukkoja pois Bahmutista 5:47
Venäjä laajentaa hyökkäystään Itä-Ukrainassa houkutellakseen ukrainalaisjoukkoja pois Bahmutista (10.2.2023)

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 15.2.2023. Torstain seuranta löytyy täältä

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • USA:n sotilasasiantuntijat: Ukraina ei pysty sekä puolustamaan Bahmutia että hyökkäämään keväällä
  • Welt: Tanska ja Hollanti kieltäytyvät toimittamasta Leopard 2 -tankkeja Ukrainaan
  • Brittitiedustelu: Venäläisjohtajat tietänevät, että sotateollisuuden tuotantomääristä on tulossa kriittinen heikkous
  • Ukrainan mukaan Venäjä on aloittanut suurhyökkäyksen Itä-Ukrainassa
  • Ukraina: Taisteluissa kuollut yli 130 000 venäläissotilasta
  • Saksa vahvisti lähettävänsä Leopard-tankkeja Ukrainaan ja antoi muille maille luvan tehdä samoin
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.41: Venäläiset sotilaat polttavat kollegoidensa ruumiita kellon ympäri

Ukrainan yleisesikunnan raportin mukaan Venäläiset sotilaat polttohautaavat kollegoidensa ruumiita vuorokauden ympäri Krimin niemimaalla, kertoo The Kyiv Independent.

Raportin mukaan krematorion lähellä on havaittu jopa 10 kuorma-auton, jatkuva jono. Autojen uskotaan tuovan paikalle lisää sotilaiden ruumiita. Krematorio sijaitsee miehitetyllä alueella.

Väitettä ei ole varmennettu riippumattomasti.

22.54: Ainakin yksi ihminen kuollut Venäjän ohjusiskussa Pokrovskiin

Uutiskanava CNN kertoo ainakin yhden ihmisen kuolleen Venäjän ohjusiskuissa Pokrivskiin Donetskin alueella.

Venäjä iski keskiviikkona aamupäivällä viisikerroksiseen asuintaloon Pokrovskissa. Ainakin 12 ihmisen kerrottiin aiemmin loukkaantuneen iskuissa.

Donetskin alueen kuvernööri Pavlo Kyrylenko kirjoitti Telegramissa ainakin kahden ihmisen olevan edelleen loukussa romahtaneessa rakennuksessa.

18.28: Venäjä kutsuu koolle YK:n turvallisuusneuvoston

Venäjä kutsuu koolle YK:n turvallisuusneuvoston 22. tätä kuuta keskustelemaan Nord Stream -kaasuputkien sabotoinnista.

Asiasta kertoo venäläisen RIA Novostin mukaan Venäjän YK-edustusto, ja siitä uutisoi Reuters.

Yhdysvaltalainen tutkiva journalisti Seymour Hersh kirjoitti blogissaan, että hyökkäys Itämeren alla kulkevia, Venäjän hallinnoimia putkia vastaan tehtiin viime syyskuussa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin johdolla.

Valkoinen talo on torjunut raportin "täysin vääräksi ja todelliseksi fiktioksi".

18.14: Ruotsin pääministeri Kiovassa: Ruotsi ei sulje pois mahdollisuutta lähettää Ukrainalle hävittäjiä

Kiovassa Ukrainassa vieraillut Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ei sulje pois mahdollisuutta, että Ruotsi lähettäisi Jas 39 Gripen -hävittäjiä Ukrainaan, kertoo Aftonbladet. Kristerssonin mukaan vielä ei ole kuitenkaan oikea aika lähettää koneita.

– Emme sulje mitään pois, mutta nyt ei ole oikea aika. Kansainvälisen koalition on ensin otettava lisäaskelia. Ymmärrän kuitenkin täysin Ukrainan kannan, jonka mukaan tämän ei pitäisi kestää liian kauan. Tämä on jatkuvasti käynnissä oleva prosessi, pääministeri sanoi.

Kristersson muistutti myös meneillään olevasta Nato-prosessista.

– Ruotsi on yhdessä Suomen kanssa hakenut sotilasliitto Naton jäsenyyttä, mikä tekee asemastamme vaikean. Meidän on oltava varovainen oman puolustuksemme suhteen. Meidän on autettava Ukrainaa tavalla, joka ei vaikeuta omaa puolustustamme.

Kristersson vakuutti Ruotsin tuen Ukrainalle jatkuvan.

– Olen täällä osoittaakseni Ruotsin päättäväistä tukea Ukrainalle. Oli tärkeää tulla tänne ja nähdä Venäjä

17.23: Ukraina: Kiovan yllä havaittu venäläisiä palloja

Kiovan sotajohdon mukaan kaupungin yläpuolella on havaittu kuusi venäläistä ilmapalloa. Se kertoo Ukrainan ilmapuolustuksen ampuneen niistä suurimman osan alas.

Sotajohto kertoi Telegram-viestisovelluksessa, että ilmapalloissa saattoi olla tiedustelulaitteita.

Asiasta uutisoi Reuters.

Ukraina: Kiovan yläpuolella havaittu kuusi venäläistä ilmapalloa 1:36

14.45: Ukrainan puolustusministeri: Zelenskyi on pyytänyt minua pysymään nykyisessä tehtävässä

Ukrainan puolustusministerin Oleksi Reznikovin mukaan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pyytänyt häntä pysymään nykyisessä tehtävässään. 

Reznikovin poliittinen tulevaisuus on ollut viime aikoina voimakkaiden spekulaatioiden kohteena.

Reznikoviilta kysyttiin Reutersin haastattelussa tänään, odottaako hän jatkavansa puolustusministerinä tulevina kuukausina, hän vastasi: "Kyllä, se oli presidentin päätös."

Mja aan parlamentin korkea-arvoinen jäsen kertoi reilu viikko sitten, että Reznikov jättää paikkansa ja että hänet korvaa maan sotilastiedustelua johtava Kyrylo Budanov.

Reznikovin oli tuolloin määrä jatkaa uraansa strategisesta teollisuudesta vastaavana ministerinä. Reznikovin lähdön tarkkaa ajankohtaa ei kerrottu.

Ukrainan puolustusministeriössä paljastui viime kuussa laaja korruptiovyyhti, jonka seurauksena useat johtavassa asemassa olevat virkamiehet saivat lähteä.

Ministeriön syytettiin solmineen elintarvikkeiden hankintasopimuksia moninkertaisella ylihinnalla markkinahintaan verrattuna.

Reznikov on kommentoinut skandaalia sanomalla, että hänen omatuntonsa on puhdas.

12.14: Venäläisviranomainen: Venäjä suunnittelee valtaavansa Harkovan alueen

Venäjä suunnittelee ottavansa takaisin kaikki ne Harkovan alueet, jotka se ensin valloitti Ukrainalta ja sitten menetti Ukrainan vastahyökkäyksessä viime vuoden aikana.

Näin väittää Reutersin mukaan Venäjän miehityshallintoa Harkovan alueella johtanut viranomainen.

Venäjä on alkuvuodesta aloittanut useita hyökkäyksiä Itä-Ukrainassa. Se ei ole kyennyt merkittäviin läpimurtoihin.

11.15: Kysely: Tuki Ukrainan avustamiselle on laskenut yhdysvaltalaisten keskuudessa

Yhdysvalloissa kansan tuki Ukrainan aseavulle ja suoralle taloudelliselle auttamiselle on laskenut selvästi sodan alkuajoista, selviää uutistoimisto AP:n ja tutkimuskeskus NORCin kyselystä.

Kyselyyn vastanneista 48 prosenttia kertoo kannattavansa sitä, että Yhdysvallat toimittaa aseapua Ukrainalle. Aseellista tukea vastustaa sen sijaan 29 prosenttia. Viime vuoden toukokuussa 60 prosenttia täysi-ikäisistä tuki Yhdysvalloissa aseiden lähettämistä Ukrainaan.

Suoraa taloudellista tukea puolestaan kannattaa 37 prosenttia ja vastustaa 38 prosenttia tuoreeseen kyselyyn vastanneista.

11.05: USA:n sotilasasiantuntijat: Ukraina ei pysty sekä puolustamaan Bahmutia että hyökkäämään keväällä

Eilen Ukraina räjäytti Bahmutin liepeillä sillan, joka herätti välittömästi spekulaatiot siitä, aikooko Ukraina vetäytyä kaupungista. Sotatilanteessa siltoja räjäytetään yleensä vain, jos tiedetään, ettei omilla joukoilla ole niille pidempään aikaan käyttöä.

Ukraina on käyttänyt kuukausien ajan "merkittävän määrän resursseja ja joukkoja" Bahmutin puolustamiseen, kirjoittaa amerikkalainen sanomalehti Washington Post.

– Yhdysvaltalaiset sotilasasiantuntijat ja -suunnittelijat ovat kuukausien ajan katsoneet, että Ukrainan on epärealistista sekä puolustaa Bahmutia että hyökätä keväällä vallatakseen takaisin alueita, joita se pitää Bahmutia kriittisimpinä alueina, lehti kirjoittaa.

Ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) sen sijaan katsoo, että Ukrainan päätös puolustaa Bahmutia pitkän kaavan kautta on ollut "strategisesti järkevä päätös". Näin siitä huolimatta, että se sitoo merkittävästi myös Ukrainan voimavaroja.

– Puolustus on aiheuttanut raskaita tappioita venäläisjoukoille ja on todennäköisesti muovannut suosiolliset olosuhteet Ukrainan vastahyökkäykselle, ISW arvioi.

– Jos Venäjä olisi vallannut Bahmutin ilman merkittävää vastarintaa olisivat he saattaneet pystyä pakottamaan ukrainalaiset puolustamaan vähemmän edullisessa maastossa, ISW jatkaa.

Lue lisää aiheesta täältä.

9.37: Brittitiedustelu: Venäläisjohtajat tietänevät, että sotateollisuuden tuotantomääristä on tulossa kriittinen heikkous

Venäjällä korkea-arvoiset johtajat ovat luultavasti tietoisia siitä, että valtion sotateollisuuden tuotantomäärät ovat muodostumassa kriittiseksi heikkoudeksi, arvioi Britannian puolustusministeriö tuoreessa tiedusteluraportissaan. Tilannetta pahentaa ministeriön mukaan strateginen ja operatiivinen virhearvio Ukrainaan hyökkäämisestä.

Tuotanto jää brittitiedustelun mukaan lähes varmasti alle Venäjän puolustusministeriön vaatimusten, jotta maa voisi ylläpitää Ukrainassa käytäviä sotatoimia ja palauttaa edellytyksensä puolustukseen pidemmällä aikavälillä.

7.39: Ukrainan mukaan se on pysäyttänyt Venäjän hyökkäykset yli 20 paikkakunnalla

Ukraina väittää pysäyttäneensä Venäjän hyökkäyksiä yli 20 asutuskeskuksessa, sanoo maan armeijan yleiskunta. Ukrainan mukaan Venäjä pyrki etenemään kolmella eri alueella.

Asiasta uutisoi ukrainalaismedia The Kyiv Independent.

Tiedossa ei ole kuinka laajoja hyökkäykset ovat olleet.

Venäjä on tehnyt tammi-helmikuussa lukuisia uusia hyökkäyksiä Itä-Ukrainassa.

Iso-Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjän kärsimät tappiot ovat olleet suurimpia sitten suurhyökkäyksen alkupäivien.

Esimerkiksi Vuhledarissa Venäjän tappiot ovat olleet "katastrofaalisia", totesi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War.

Venäjä ei ole kyennyt hyökkäyksillään merkittäviin läpimurtoihin.

6.02: Welt: Tanska ja Hollanti kieltäytyvät toimittamasta Leopard 2 -tankkeja Ukrainaan

Saksalaislehti Weltin mukaan Saksan muodostama liittouma Leopard 2 -taistelupanssarivaunujen toimittamiseksi Ukrainaan on luhistumisen partaalla. Tankkitoimituksiin aiemmin myönteisesti suhtautuneista maista Tanska ja Hollanti ovat nyt kieltäytyneet toimituksista.

Maiden hallituslähteet vahvistavat asian lehdelle. Tankkitoimitusten sijasta maat kertovat rahoittavansa Saksan varastoissa olevien ja Ukrainaan toimitettavien vanhojen Leopard 1 -tankkien kunnostusta.

Lehti mainitsee myös sen, että Suomi ei ole vielä sitoutunut yhdenkään tankin toimittamiseen.

Lue aiheesta lisää täältä.

Ukrainalaiset aloittivat Leopard-koulutukset Puolassa 1:21
Ukrainalaiset ovat aloittaneet Leopard-koulutukset Puolassa.

23.33: Wagner-pomo arvelee, ettei Venäjä tule valloittamaan Bahmutia vielä hetkeen

Wagner-ryhmän päällikkö Jevgeni Prigozhin, sanoo, ettei taistelu Bahmutin kaupungista ole vielä läheskään ohi, kirjoittaa The Kyiv Independet.

– Bahmutia ei oteta huomenna, koska siellä on kova vastustusta ja kamppailua, hän sanoi 14. helmikuuta. Prigozhin kuvaili taistelua kaupungista "lihamyllynä".

– Emme juhli lähitulevaisuudessa, hän lisäsi.

Bahmut ja sen ympäröivät alueet ovat edelleen Venäjän painopiste, kun Moskova pyrkii avaamaan itselleen päätien, joka johtaa kahteen muuhun idän kaupunkiin: Kramatorskiin ja Slovianskiin.

Venäjä väitti helmikuun 12. päivänä ottaneensa haltuunsa Krasna Horan, kylän noin viisi kilometriä Bahmutista pohjoiseen. Ukraina kiisti väitteen seuraavana päivänä.

Ison-Britannian puolustusministeriö sanoi päivittäisessä tiedustelupäivityksessään, että viimeisten kolmen päivän aikana Venäjän Wagner-sotilaat ovat "melkein varmasti" saavuttaneet pieniä lisävoittoja Bahmutin pohjoisosissa, mukaan lukien Krasna Horassa.

23.04: Raportti: Venäjä on vienyt ainakin 6 000 lasta Ukrainasta leireille, joissa heistä koulitaan venäläismielisiä

Venäjä on vienyt ainakin 6 000 lasta Ukrainasta erityisille leireille, joissa heille opetetaan venäläismielisyyttä sekä annetaan sotilaallista koulutusta kuten ampumista, kertoi tuore raportti tiistaina.

Yhdysvaltain puolustusministeriön rahoittaman Yale Humanitarian Research Lab (HRL) -ryhmän tutkimusraportin mukaan tällaisia leirejä on perustettu 43 ympäri Venäjää. Tutkimuksessa hyödynnettiin satelliittikuvia sekä julkisia lähteitä.

Ukrainan hallitus on syyttänyt Venäjää yli 14 700 ukrainalaislapsen viemisestä Venäjälle, mutta Venäjän mukaan kyse on ollut orpojen pelastamisesta tai lasten viemisestä sairaalahoitoon. Yhdysvaltalaisraportin mukaan lasten vanhempia on kuitenkin painostettu antamaan lupa lasten viemiseksi, joskus siten, että heille on luvattu lasten palaavan kotiin.

Ukrainalaislasten pitäminen tällaisissa uudelleenkoulutusleireissä voi olla sotarikos sekä rikos ihmisyyttä vastaan, tutkimuksessa todetaan. Lapsia alettiin kuljettaa Ukrainasta leireille pian Venäjän hyökkäyssodan alkamisen lähes tasan vuosi sitten.

22:08: Ukrainan pääministeri: Venäjä yrittää riistää Ukrainan vesivarannot

Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal sanoi tiistaina, että Venäjä yrittää estää ukrainalaisilta pääsyn vesivarastoihin. Tällä olisi mahdollisesti vaarallisia seurauksia ydinvoimaloiden toimintaan tarvittaville vesivarastoille.

– Menetämme tuhansia kuutiometrejä vettä, koska Kakhovka HPP (vesivoimalan) tulvaportit ovat osittain vaurioituneet ja Venäjä on avannut portit tarkoituksella, Shmyhal sanoi Telegram-viestissä.

– Jotkut siirtokunnat, jotka saavat vettä Dnipro-joesta, voivat jäädä ilman juomavettä. Shmyhal sanoi, että uhka Ukrainan ydinvoimaloille on vielä suurempi ja lisäsi:

– Vedenpinnan lasku varastotilassa voi vaikuttaa Zaporizhzhjan ydinvoimalan jäähdytysjärjestelmien toimintaan.

Shmyhal sanoi, että uhka vedensaantiin on seurausta toistuvista hyökkäyksistä Ukrainan sähköverkkoon.

Lue lisää tiistaina tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat