MTV Uutiset seurasi Ukrainan sotaa 21. kesäkuuta

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa 21. kesäkuuta.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Suomi tukee Ukrainan pääsyä EU:n hakijamaaksi
  • Putinin tiedottajan mukaan amerikkalaisille jopa kuolemantuomio
  • Venäjä vanginnut ukrainalaisia siviilejä "sotavankeina"
  • Ukrainan ja Puolan välisellä raja-asemalla kasvatettu reilusti kapasiteettia
  • Vallataanko Sjeverodonetsk tällä viikolla?
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

Keskiviikon käänteistä voit lukea tästä artikkelista.

23.45: Yhdysvallat tukee Liettuaa Kaliningrad-kiistassa

Yhdysvallat sanoo seisovansa tiukasti Liettuan ja sotilasliitto Naton sitoumusten takana.

Vakuutus annettiin sen jälkeen, kun Venäjä oli varoittanut Liettuaa rautatiekuljetusten rajoittamisesta Liettuan läpi Kaliningradiin.

– Me tuemme Nato-liittolaisiamme ja me tuemme Liettuaa, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Ned Price tiistaina.

Price mainitsi erityisesti Naton artikla viiden, jonka mukaan hyökkäys yhtä Naton jäsenmaata vastaan on hyökkäys kaikkia jäsenmaita vastaan.

– Tuo sitoumus on Yhdysvaltojen osalta raudanluja, hän lisäsi.

23.20: Myös 16 loukkaantunut Harkovan pommituksissa 

Venäjä on iskenyt  Harkovaan ohjuksilla tappaen 15 siviiliä. Alueen sotilashallinnon tietojen mukaan kuolleiden joukossa on 8-vuotias tyttö ja, että myös 16 ihmistä loukkaantui iskuissa.  

– Venäläiset joukot ovat kohdistaneet iskuja asuin- ja teollisuusalueille kaikkialla Harkovassa, sanoo alueen poliisin tutkintaosaston päällikkö Serhii Bolvinov.

Iskuista uutisoi CNN.

21.19: Ainakin 15 siviiliä kuollut venäläisten pommituksissa Harkovan alueella 

Ainakin 15 siviiliä on kuollut Venäjän pommituksissa Harkovan alueella, uutisoi Reuters Harkovan kuvernööri Oleh Synegubovin lausuman perusteella. 

Kuvernööri sanoi, että venäläiset ovat pommittaneet Harkovan aluetta taas enemmän hieman "rauhallisempien" viikkojen jälkeen.

Kuvernööri kertoi, että siviilejä kuoli Harkovassa, Tshuhujivissa ja Zolotshivissa.

21.06: Zelenskyi keskustellut Espanjan pääministerin kanss

Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi twiittasi, että on puhunut Espanjan pääministeri Pedro Sánchezin kanssa.

Zelenskyi kiitti siitä, että Euroopan komissio suosittelee Ukrainaa EU:n hakijamaaksi. Zelenskyi kertoo, että hän ja Sánchez olivat keskustelleet myös Madridissa järjestettävästä Naton huippukokouksesta ja sen mahdollisista tuloksista sekä ruokakriisistä.

19.52: Ukrainan oikeusministeriö: 7 Venäjä-mielistä puoluetta kielletään

Ukrainan oikeusministeriö kertoo kieltävänsä seitsemän Venäjä-mielisen puolueen toiminnaan maassa, uutisoi The Kyiv Independent.

Ukrainan varaoikeusministeri Valeriaa Kolomietsin mukaan Ukrainassa on kielletty jo kymmenen Venäjä-mielistä puoluetta.

19.46: Ukraina on saanut Saksalta tehokkaita haupitseja käyttöönsä

Ukraina kertoo ottaneensa vihdoin käyttöön Saksasta lähetettyä pitkälle kehitettyä tykistöaseistusta. Kyse on tela-alusteisista Panzerhaubitze 2000 -haupitseista, kertoi Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov Twitterissä tiistaina.

Saksa ilmoitti viime kuussa lähettävänsä seitsemän haupitsia Ukrainaan. Saksalla on varastoissa noin sata Panzerhaubitze 2000 -haupitsia, joista kuitenkin vain 40 on taisteluvalmiina.

Yhdysvallat, Ranska ja muut Ukrainan liittolaiset ovat luvanneet lisää raskasta aseistusta Ukrainalle. Yhdysvalloista asetoimituksia on määrä saapua Ukrainaan tässä kuussa.

19.00: Venäjä sanoo tulittaneensa lentokenttää Odessan lähellä

Venäläisjoukot ovat tulittaneet Odessan lähistöllä olevaa lentokenttää, kertoo maan puolustusministeriö. Asiasta uutisoi Reuters. Venäjä kertoi tehneensä iskut vastauksena Ukrainan hyökkäykseen Mustanmeren kaasuntuotantolaitoksiin.

17.59: Suomi tukee Ukrainan pääsyä EU:n hakijamaaksi

Suomi on tukemassa EU-komission ehdotusta Ukrainan sekä Moldovan pääsystä EU:n hakijamaaksi. Asiaa käsitellään huippukokouksessa eli Eurooppa-neuvostossa tällä viikolla.

Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) mukaan Eurooppa-neuvoston on syytä olettaa antavan tukensa asialle.

Tuppurainen korosti, että kyse on jokaisen maan kohdalla yksilöllisistä prosesseista, jotka kuitenkin joka tapauksessa vievät vuosia. Uudistustarpeet liittyvät demokratian toimivuuteen, oikeusvaltioon ja korruption vastaisiin toimiin.

16.40: Venäjä edennyt Sjeverodonetskin lähellä

Venäjä valloittanut Toshkivkan kylän Sjeverodonetskin lähellä

Venäläiset joukot ovat valloittaneet eteläisen Toshkivkan kylän, joka on noin 30 kilometrin päässä Sjeverodonetskista, kertoo uutiskanava CNN.

Sjeverodonetskin piirin sotilashallinnon päällikkö Roman Vlasenko kertoi tiistaina uutiskanavalle, että Toshkivkan kylä ei ole ollut enää maanantain jälkeen Ukrainan hallinnassa.

Venäjän ilmeisin päätavoite tällä hetkellä sodassa on vallata Sjeverodonetskin kaupunki.

16.18: Putin sanoi olevansa ylpeä Ukrainassa olevista sotilaistaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo olevansa ylpeä sotilaidensa toiminnasta Ukrainassa.

Hänen mukaansa "sotilaallisen erikoisoperaation" aikana sotilaat ovat toimineet "rohkeasti, ammattimaisesti, kuin todelliset sankarit".

Putin puhui tänään tilaisuudessa, jossa oli mukana sotilasakatemiasta valmistuneita. Aiheesta uutisoi STT.

Presidentti viittasi myös Ukrainan sodan aiheuttamiin Venäjän vastaisiin pakotteisiin. Niistä Putinin mukaan selvitään.

Putin sanoi myös, että uusien uhkien ja riskien edessä Venäjä kehittää ja vahvistaa asevoimiaan. Uusi mannertenvälinen ballistinen Sarmat-ohjus otetaan käyttöön vuoden loppuun mennessä, Putin lisäsi.

14.00: Putin sanoo Venäjän vahvistavan armeijaansa

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kertonut tänään Venäjän vahvistavan armeijaansa.

– Jatkamme aseistuksen kehittämistä ja joukkojen vahvistamista ottaen huomioon mahdolliset sotilaalliset uhat ja riskit, Putin sanoi televisioiduissa kommenteissaan. 

12.02: Putinin tiedottajan mukaan amerikkalaisille jopa kuolemantuomio

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov väittää NBC Newsin haastattelussa, että Geneven sopimukset eivät koske Ukrainan puolella sotineita kahta yhdysvaltalaista.

Peskovin mukaan vangittu kaksikko ei kuulu Ukrainan armeijaan, vaan he ovat palkkasotureita. Tämän vuoksi Geneven sopimuksen säännöt eivät Peskovin mukaan koske heitä. Peskovin mukaan riippuu tutkimuksien tuloksista, voivatko nämä vangitut saada kuolemanrangaistuksen.

Geneven kansainväliset sopimukset säätelevät muun muassa sotavankien kohtelua.

11.59: Ukraina iski ensimmäisen täysosuman lännen Harpoon-ohjuksilla

Britannia kertoo Ukrainan käyttäneen ensimmäistä kertaa menestyksekkäästi lännen lahjoittamia ohjuksia Venäjää vastaan.

Brittitiedustelun mukaan Ukraina upotti viime viikolla lännestä toimitetuilla ohjuksilla venäläisen huoltoaluksen. Upotus tapahtui Harpoon-nimisellä meritorjuntaohjuksella.

– Hyökkäyksen kohde oli mitä todennäköisemmin venäläinen hinaaja Spasatel Vasily Bekh, joka oli kuljettamassa aseita ja henkilöstöä Käärmesaarelle, Britannian puolustusministeriö kertoo tiedustelukatsauksessaan.

8.50: Ukraina: Venäjä pitää yli 1 500 ukrainalaista siviiliä vankiloissa

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshchuk on kertonut The Guardianin mukaan, että Venäjä pitää vankiloissa yli 1 500 ukrainalaista siviiliä. Varapääministerin mukaan Venäjä pitää siviilejä sotavankeina.

– Heitä pidetään sotavankeina, vaikka heidän ei pitäisi olla sotavankeja, hän toteaa.

Maanantaisessa televisiopuheessaan hän vaati ukrainalaisten vapauttamista.

5.40: Ukrainan ja Puolan välisellä raja-asemalla kapasiteettia kasvatettu 50 prosenttia

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Puolan ja Ukrainan välisen Korczowan ja Krakovetsin raja-aseman kapasiteettia on kasvatettu 50 prosentilla.

Puolen yön aikaan julkaistussa puheessaan Zelenskyi kertoi tämän lisäävän merkittävästi vientiä ja tuontia rajan yli. Presidentin mukaan muita Ukrainan ja Euroopan unionin välisiä raja-asemia pyritään myös modernisoimaan.

Ukraina ja Puola sopivat toissaviikolla kyseisen raja-aseman kapasiteetin kasvattamisesta osana Ukrainan avoimen rajan projektia.

5.38: Ukrainan viranomaiset uskovat Venäjän pyrkivän valtaamaan Sjeverodonetskin tällä viikolla

Ukrainan viranomaiset uskovat Venäjän pyrkivän valtaamaan Itä-Ukrainan Sjeverodonetskin kaupungin tällä viikolla, kertoo ajatushautomo Institute for the Study of War.

Ajatushautomon mukaan Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Malyar sanoi maanantaina Venäjän johdon asettaneen tämän viikon sunnuntain takarajaksi Luhanskin alueen valtaamiselle, mikä tarkoittaa todennäköisesti kiihtyviä taistelutoimia Sjeverodonetskin valtaamiseksi.

Luhanskin kuvernööri Serhi Haidai sanoi maanantaina, että Venäjä on vallannut Sjeverodonetskin kaupungin sen teollisuusaluetta lukuun ottamatta.

Maanantai 20.6.

23.31: EU pyrkii edelleen auttamaan Ukrainaa ruokakuljetusreittien avaamisessa

EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell vaati maanantaina, että Venäjä pitäisi saattaa vastuuseen, jos se jatkaa maailman kipeästi kaipaaman Ukrainan viljan kuljetusten estämistä. Hän kommentoi asiaa EU:n ulkoministerien kokouksessa Luxemburgissa.

Borrellin mukaan on Venäjältä todellinen sotarikos, että miljoonia tonneja vehnää on jäänyt jumiin Ukrainaan samalla kun osa maailmasta kärsii nälästä.

EU-maiden ulkoministerit keskustelivat kokouksessaan ruokaturvasta ja siitä, miten ukrainalaisia maataloustuotteita ja elintarvikkeita saataisiin paremmin liikkeelle. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan kulkureittien avaaminen helpottaisi keskeisesti elintarvikkeiden saatavuutta kehitysmaissa ja laskisi myös niiden hintoja.

Haavisto ei suoriltaan yhtynyt Borrellin sanoihin siitä, että viljakuljetusten estäminen on todellinen sotarikos. Haaviston mukaan mahdollisten sotarikosten suhteen on käytävä oikeudellinen prosessi läpi ennen tuomioiden jakamista.

Haavisto sanoi myös, ettei pysty vahvistamaan tai kumoamaan syytöksiä siitä, että Venäjä varastaisi ukrainalaista satoa vallatuilta alueilta.

–  Tähän liittyy hyvin paljon spekulaatiota, mitä siellä kentällä tapahtuu, Haavisto sanoi videoyhteyden välityksellä pitämässään lehdistötilaisuudessa kokouksen jälkeen.

20.55: Kreml sanoo, että vangittujen amerikkalaissotilaiden pitää kantaa vastuu teoistaan

Kreml sanoi maanantai-iltana, että vangitut amerikkalaiset ”palkkasotilaat” ovat osallistuneet laittomuuksiin ja heidän pitää kantaa vastuunsa tekemistään rikoksista.

Kreml totesi, että amerikkalaissotilaat eivät ole Genevan yleissopimuksen piirissä, sillä amerikkalaissotilaat eivät ole Kremlin mukaan tavallisia sotilaita, vaan palkkasotureita.

Asiasta uutisoi venäläinen uutistoimisto Ria.

Kaksi amerikkalaissotilasta joutui Venäjän vangiksi Ukrainassa viime viikolla. 

Amerikkalaissotilas paljastaa, miten kaksi taistelutoveriaan joutui venäläisten vangiksi 0:24
Amerikkalaissotilas paljastaa, miten kaksi taistelutoveriaan joutui venäläisten vangiksi.

Lue aiheesta lisää täältä.

Voit lukea lisää maanantain käänteistä tästä artikkelista.

Lue myös:

    Uusimmat