MTV seurasi sotaa 11. kesäkuuta: Azotin kemiantehtaalla Luhanskissa voimakas tulipalo

Ukrainan sota on tyrehdyttänyt yhteistyön Suomen ja Venäjän välillä 1:57
Ukrainan sota on tyrehdyttänyt yhteistyön Suomen ja Venäjän välillä.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 11. kesäkuuta. Uudempaan seurantaan pääset tästä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Azotin kemiantehtaalla Luhanskissa voimakas tulipalo
  • EU-komission puheenjohtaja ja Zelenskyi tavanneet Kiovassa
  • Ukrainan puolella taistellut korealainen joutumassa oikeuteen
  • Ukraina kertoo 24 lapsen kuolemasta Mariupolissa
  • Venäjä ei ole edistynyt Sjeverodonetskin eteläosassa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

23.37: Ukraina: Ukrainan armeijan ampumatarvikkeet ovat loppumassa 

Ukrainan viranomaiset sanovat, että ukrainalaisjoukkojen ampumatarvikkeet ovat loppumassa, uutisoi BBC.

Mykolaivin kuvernööri Vitali Kim kehotti länsimaita nopeuttamaan pitkän kantaman aseiden ja ammusten toimittamista, jotta Ukraina pystyisi vastaamaan Venäjän tykistötuleen. 

Mykolaivin alue sijaitsee sodan eteläisellä rintamalla.

23.01: Saksan, Ranskan ja Italian johtoa vierailulle Ukrainaan

Saksan liittokansleri Olaf Scholz, Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Italian pääministeri Mario Draghi aikovat matkustaa yhdessä vierailulle Ukrainaan.

Asiasta uutisoi saksalaislehti Bild am Sonntag, kertoo Guardian.

Euroopan maiden johtohenkilöiden kerrotaan haluavan tavata Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ennen kesäkuun lopun G7-maiden kokousta.

20.40: Azotin kemiantehtaalla Luhanskissa voimakas tulipalo

Venäjän tulitus Azotin kemiantehtaalla Sjeverodonetskin kaupungissa aiheutti tuhansien litrojen öljyvuodon ja voimakkaan tulipalon, sanoo Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai. Asiasta uutisoi muun muassa Guardian ja Reuters.

Tehdasalueella on suojautuneena satoja siviilejä. Haidai ei kertonut, onko palo saatu sammutettua.

Hänen mukaansa taistelut Sjeverodonetskissa jatkuvat taukoamatta.

19.48: Kuolemantuomion saaneen brittimiehen perhe pyytänyt miehen vapauttamista

Kuolemantuomion saaneen brittiläisen Shaun Pinnerin perhe on pyytänyt, että hänet vaihdettaisiin tai vapautettaisiin, kertoo uutiskanava CNN.

– Perheemme on järkyttynyt ja surullinen niin sanotun Donetskin kansantasavallan laittoman näytösoikeudenkäynnin tuloksesta, perhe sanoi lausunnossaan.

– Shaunille tulisi myöntää kaikki Geneven sopimuksen mukaiset sotavangin oikeudet mukaan lukien täysi riippumaton laillinen edustus. Toivomme vilpittömästi, että kaikki osapuolet tekevät pikaisesti yhteistyötä varmistaakseen turvallisen vapauttamisen tai Shaunin vaihdon.

Shaun Pinner on tuomittu Venäjän tukemassa, niin sanotussa Donetskin tasavallassa.

Muut tuomitut ovat toinen brittiläinen Aiden Aslin ja marokkolainen Saaudun Brahim.

18.26: Business Insider: Espanja pyysi anteeksi Saksalta suunnitelmista toimittaa saksalaisia panssarivaunuja Ukrainalle

Business Insider -lehden tietojen mukaan Espanja on pyytänyt anteeksi Saksan hallitukselta 6.6. julkisuuteen vuotaneita suunnitelmia toimittaa 40 saksalaisvalmisteista Leopard 2-panssarivaunua Ukrainaan.

Espanjalainen El Pais -lehti uutisoi suunnitelmista maanantaina ja aiheutti jännitystä Saksan hallituksessa.

Business Insiderin mukaan panssarivaunutoimitukset loisivat Saksalle hyvin vaikean tilanteen.

Kyse olisi ensimmäisestä kerrasta, kun Nato-maa lähettäisi moderneja taistelupanssarivaunuja Ukrainaan.

Tämä loisi Business Insiderin mukaan ison paineen sosiaalidemokraattiselle liittokansleri Olaf Scholzille seurata esimerkkiä ja toimittaa myös taistelupanssarivaunuja Venäjältä puolustautuvaan Ukrainaan.

Lue aiheesta lisää täältä.

17.39: Ukrainan puolella taistellut korealainen joutumassa oikeuteen

Korealainen taistelija on joutumassa Venäjän tukemien Itä-Ukrainan separatistien tuomitsemaksi. Asiasta uutisoi uutistoimisto Interfax Reutersin mukaan, kirjoittaa Guardian.

Separatistien edustaja sanoo, että tuomiota valmistellaan palkkasoturille, joka on Etelä-Korean kansalainen ja taistellut Ukrainan riveissä.

Itä-Ukrainan separatistit ovat aiemmin tuominneet kaksi brittitaistelijaa ja yhden marokkolaisen taistelijan kuolemaan.

16.27: EU-komission puheenjohtaja keskustelee Zelenskyin kanssa Ukrainan EU-jäsenyydestä

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoo komission antavan ensi viikon loppuun mennessä lopullisen arvionsa siitä, tulisiko Ukrainan hakea EU-jäsenyyttä.

Hän kertoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyille, että tänään käytävät keskustelut mahdollistavat lopullisen arvion tekemisen.

Aiemmin von der Leyen on sanonut aikovansa arvioida Zelenskyin kanssa jälleenrakennuksen edellyttämää työtä sekä Ukrainan edistymistä sen tiellä Euroopan unioniin.

– Olet tehnyt paljon oikeusvaltion vahvistamiseksi, mutta vielä tarvitaan uudistuksia, esimerkiksi korruption torjuntaa, von der Leyen sanoi yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

Zelenskyi kertoi samassa tiedotuksessa: "Venäjälle koko Eurooppa on kohde, ja Ukraina on vasta ensimmäinen vaihe tässä aggressiossa.

– Siksi EU:n myönteinen vastaus Ukrainan jäsenyyshakemukseen voi olla myönteinen vastaus kysymykseen, onko Eurooppa-hankkeella ollenkaan tulevaisuutta, Zelenskyi sanoi.

Von der Leyen vierailee parhaillaan Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa. Lue lisää aiheesta täältä.

15.41: Venäjä on jakanut ensimmäiset venäläiset passit miehitetyn Hersonin asukkaille

Venäjän miehittämässä Hersonin kaupungissa Etelä-Ukrainassa viranomaiset ovat jakaneet paikallisille ensimmäisiä Venäjän passeja lauantaina, kertovat uutistoimistot.

Venäläisuutistoimisto Tassin mukaan 23 paikallista asukasta on saanut Venäjän passin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti toukokuussa asetuksen, joka yksinkertaisti menettelyä.

13.50: Ukraina pyrkii pelastamaan kolme sen puolella taistellutta kuolemaantuomittua ulkomaalaista

BBC kertoo Ukrainan aikovan tehdä kaikkensa pelastaakseen kuolemantuomiolta kolme ulkomaalaista sotilasta, jotka taistelivat Ukrainan puolella.

Venäjän tukema, niin sanottu Donetskin tasavalta on tuominnut kaksi brittiläistä miestä Aiden Aslinin ja Shaun Pinnerin sekä yhden marokkolaisen Saaudun Brahimin. He kaikki ovat jääneet sodan aikana vangeiksi.

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshchuk uskoo separatistien toimivan lopulta järkevästi.

– He ovat hyvin tietoisia siitä, että heille ja venäläisille tulee korvaamattomia seurauksia, jos he ryhtyvät vääriin toimiin näitä kolmea sotilastamme vastaan, Vereshchuk sanoo.

13.07: EU:n Ursula von der Leyen vierailee Kiovassa

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vierailee Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa. Puheenjohtaja kertoi lauantaiaamupäivänä Twitterissä saapuneensa kaupunkiin.

Von der Leyen sanoo aikovansa arvioida Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa jälleenrakennuksen edellyttämää työtä sekä Ukrainan edistymistä sen tiellä Euroopan unioniin.

11.34: Venäjä kertoo ampuneensa alas kolme Ukrainan sotakonetta

Reutersin mukaan Venäjä on kertonut ampuneensa kolme Ukrainan sotakonetta alas. Kaksi MIG-29 konetta ammuttiin Mykolajivin alueella ja yksi Su-25 hävittäjä Harkovassa.

Ukraina ei ole vielä kommentoinut asiaa.

11.00: Venäjä sanoo reagoivansa Nato-joukkojen lisäämiseen Puolassa

Reutersin mukaan venäläinen uutistoimisto Interfax on kertonut Venäjän reagoivan Nato-joukkojen lisäämiseen Puolassa. Interfax siteerasi Venäjän ulkoministeriön virkamiestä Oleg Tyapkinia.

– Vastaus on, kuten aina, oikeasuhtainen ja tarkoituksenmukainen, ja sen tarkoituksena on neutralisoida mahdolliset uhat, jotka kohdistuvat Venäjän federaation turvallisuuteen, Tyapkin sanoo.

10.50: Biden: Zelenskyi ei kuunnellut varoituksia Venäjän hyökkäyksestä

Guardianin mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi eilen Los Angelesissa pidetyssä varainkeruutilaisuudessa, ettei Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kuunnellut Yhdysvaltojen varoituksia Venäjän hyökkäyksestä ennen sodan alkamista. Bidenin mukaan ihmiset ajattelivat, että Venäjän hyökkäystä liioiteltiin.

– Venäjän presidentti Vladimir Putin aikoi mennä rajalle. Siitä ei ollut mitään epäilystä, eikä Zelenskyi halunnut kuulla siitä, eikä halunnut kovin moni muukaan, Biden sanoi.

10.07: Ukraina kertoo 24 lapsen kuolemasta Mariupolissa

Ukrainan syyttäjänvirasto kertoi lauantaina saaneensa tietoon 24 lapsen kuolemasta Mariupolissa. 

Ukrainassa on kuollut ainakin 287 lasta Venäjän hyökättyä Ukrainaan 24. helmikuuta. Yli 492 lasta on haavoittunut sodan aikana. 

Asiasta kertoo Reuters, joka ei ole pystynyt varmistamaan syyttäjänviraston raporttia aiheesta.

9.00: Venäjä ei ole edistynyt Sjeverodonetskin eteläosassa

Britannian ulkoministeriö kertoi lauantaina, ettei Venäjä ole edistynyt Sjeverodonetskin eteläosassa. 

– Intensiiviset taistelut kadulta kadulle jatkuvat ja molemmat osapuolet menettävät todennäköisesti suuria määriä uhreja, ministeriö twiittasi.

8.26: Sota on jo tuhonnut suuren osan Ukrainan leipäviljataloudesta

Ennen sotaa Ukrainassa tuotettu ruoka riitti Maailman elintarvikeohjelman mukaan ruokkimaan 400 miljoonaa ihmistä maailmassa. Afrikassa ja Lähi-idän alueella osa maista on tuonut lähes kaiken tarvitsemansa vehnän Ukrainasta tai Venäjältä.

Elintarvikeohjelman synkkä arvio on, että kriittisesti nälkäisten ihmisten määrä maailmassa kasvaa 45 miljoonalla Ukrainan sodan seurauksena.

Lue lisää aiheesta täältä.

23.40: Saksan maatalousministeri: Venäjä käyttää nälkää aseena

Venäjä käyttää tarkoituksellisesti nälkää aseena, kun se tukkii Ukrainan satamat, sanoo Saksan maatalousministeri Cem Özdemir perjantaina.

Özdemir keskusteli ukrainalaisen kollegansa Mykola Solskyin kanssa vaihtoehtoisista tavoista viedä viljaa Ukrainasta.

– Se olisi itsemurha (kamikaze), jos Ukraina luottaisi Putinin sanaan ilman uskottavia ja tehokkaita sotilaallisia takeita siitä, että Ukrainan satamien ja laivojen turvallisuus on taattu", Özdemir sanoi.

– En luottaisi Putinin sanaan millään tavalla – hän on osoittautunut pahamaineiseksi valehtelijaksi, Özdemir sanoi CNN:n tytäryhtiölle N-TV:lle Kiovassa.

22.21: Tuho Harkovassa on valtavaa – 40 ihmistä sai surmansa ohjusiskussa

Ukrainan toiseksi suurin kaupunki Harkova on kärsinyt valtavaa tuhoa venäläisten ohjus- ja rypälepommi-iskuissa. 

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen todisti tänään sodan totaalista tuhoa Harkovan aluehallituksen talon tuhotuilla raunioilla.

– Tämä on yksi Harkovan tärkeimmistä hallintorakennuksista, jonka venäläisjoukot ovat halunneet tuhota. Iskupäivän aamuna noin 40 ihmistä sai surmansa täällä, Nurminen kertoo.

– Iskuja tulee päivittäin. Viimeksi tänään Saltivkan lähiöön. Harkovalaiset ovat laskeneet, että jo yli tuhat ihmistä on kuollut Venäjän ohjus- ja pommi-iskuissa Harkovassa.

Kuolinlukua ei ole pystytty varmistamaan.

Voit lukea lisää perjantain tapahtumista täältä.


Lue myös:

    Uusimmat