Ukrainan sodan tapahtumat 8. heinäkuuta

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa 8. heinäkuuta.

  • Von der Leyen: EU:n valmistauduttava Venäjän kaasun täydelliseen katkaisuun
  • YK: Lähes 9 miljoonaa ihmistä paennut Ukrainasta
  • Ajatushautomo: Venäjä aikoo valloittaa laajempia alueita Ukrainassa
  • Suomi lähettää jo seitsemännen apupaketin Ukrainaan
  • Venäjän nukkehallinto asetti Hersoniin uuden hallinnollisen johtajan
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

Lauantain seuranta löytyy täältä.

23.00: Ukrainan parlamentti hyväksyi uusia lakeja perjantaina

Ukrainan parlamentin hyväksymät uudet lait takaavat muun muassa turvallisemmat työskentelyolosuhteet toimittajille taistelualueilla sekä paremman suojelun pelastustyöntekijöille.

21.05: Venäjän parlamentin ylähuone on estänyt brittidiplomaattien pääsyn parlamenttiin 

Venäjän parlamentin eli liittokokouksen ylähuone on estänyt brittidiplomaatteja, mukaan lukien suurlähettilään, pääsyn parlamenttirakennukseen vastauksena brittien päätökseen sulkea venäläisdiplomaatit parlamenttinsa ulkopuolelle. Uutisesta kertoo Guardian.

– Päätös oli melko helppo, vaikkakin epämiellyttävä, mutta se on tässä tilanteessa tarpeellinen. Maamme on puolustettava lujasti omia asemiaan ja kunniaansa, senaattori Grigory Karasin kertoi Reutersin mukaan.

18.14: Venäjä vaatii ratkaisua Kaliningrad-kiistaan

Venäjä uhkaa Liettuaa ja EU:ta "kovilla toimilla", jos toimituskiista Kaliningradiin ei ratkea lähipäivinä.

Itämeren rannikolla Liettuan ja Puolan välissä sijaitsevan Kaliningradin vienti suljettiin kesäkuussa osana EU:n pakotteita Venäjää vastaan.

– Jos tilanne ei tasoitu tulevina päivinä Venäjä ryhtyy koviin toimiin Liettuaa ja EU:ta vastaan. Ongelman ratkaiseminen on kestänyt liian kauan, Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova sanoi.

Venäjä on vaatinut Liettuaa poistamaan Kaliningradiin meneville rautatiekuljetuksille asetetut rajoitukset.

17.19: Putin varoittaa länttä: Pakotteet voivat nostaa energian hintaa katastrofaalisesti

Venäjän presidentti Vladimir Putin varoittaa uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjän vastaisten pakotteiden jatkamisen voivan johtaa katastrofaaliseen hintojen nousuun energiamarkkinoilla. Se puolestaan vahingoittaa kotitalouksia eri puolilla Eurooppaa.

Putinin mukaan toimet, joilla pyritään vähentämään Euroopan riippuvuutta venäläisenergiasta, johtavat kaasun hinnan nousuun Euroopan maissa.

16.40: Ukrainan mukaan Venäjä on sytyttänyt viljapeltoja tuleen 

Ukrainassa Venäjä on paikallisviranomaisen mukaan sytyttänyt tykkitulella viljapeltoja tuleen. Asiasta kertoi Telegram-viestissään Dnipropetrovskin aluehallinnon edustaja Mykola Lukashuk. Viranomaisten ja median mukaan Venäjän ammukset sytyttivät peltopaloja Dnipropetrovskin ja Zaporizhzhjan alueilla.

Lue lisää aiheesta täältä.

16.15: Ukraina kertoo korjanneensa uutta viljasatoaan, jota ei kuitenkaan saada vientiin

Ukrainan maatalousministeriö kertoo, että maassa on korjattu ensimmäiset miljoona tonnia uutta satoa. Asiasta uutisoi sanomalehti Kyiv Independent.

Ukraina kuuluu maailman suurimpiin vientiviljan aittoihin, ja maahan hyökännyttä Venäjää syytetään siitä, että se estää viljakuljetukset tarkoituksenaan kiristää maailmaa. G20-maiden ulkoministerien kokouksessa Balilla Yhdysvallat vaati Venäjää lopettamaan satamien saarron.

Erityisesti Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa monet maat ovat riippuvaisia Mustanmeren kautta rauhan aikana virranneesta Ukrainan ja Venäjän viljasta.

14.54: Moskovan kaupunginvaltuutettu tuomittiin 7 vuoden vankeuteen Venäjän hyökkäyssodan kritisoimisesta: "Tästä oli päätetty etukäteen"

Venäjällä Moskovan kaupunginvaltuuston jäsen on tuomittu seitsemän vuoden vankeuteen "väärän tiedon tietoisesta levittämisestä" Venäjän armeijan toimista Ukrainassa. 60-vuotias Aleksei Gorinov oli arvostellut presidentti Vladimir Putinin määräämää hyökkäyssotaa.

Uutistoimittaja AFP:n toimittajan mukaan Gorinov saapui oikeudenkäyntiinsä mukanaan paperi, jossa kysyttiin yleisöltä, vieläkö he tarvitsevat tätä sotaa. Gorinov on ensimmäinen Ukrainan sodan arvostelemisesta rikostuomion saanut oppositioedustaja.

– Tästä oli päätetty jo etukäteen, hän totesi tuomionsa lukemisen jälkeen.

Lue aiheesta lisää täältä.

14.20: Hesburger on avannut uudelleen ravintoloitaan Kiovassa

Pikaruokaketju Hesburger on avannut tällä viikolla osan ravintoloistaan Ukrainassa.

Yrityksellä on Kiovan alueella kaikkiaan seitsemän ravintolaa, joista neljä avattiin nyt ja loput kolme avataan myöhemmin kesällä.

Hesburger kertoo avanneensa ravintolat ravintolapäälliköiden toivomuksesta. Se on kuitenkin valmis sulkemaan ne uudelleen, jos siihen tulee tarve.

Hesgurber sulki ravintolansa Ukrainassa helmikuun lopulla.

14.02: Venäjä kovan paineen alla G20-kokouksessa – Lavrov käveli kokouksesta ulos Saksan ulkoministerin sanojen jälkeen

Venäjä on joutunut kovan painostuksen kohteeksi G20-maiden kokouksessa Indonesian Balilla. Kokouksesta saatujen tietojen mukaan Venäjän sodankäynti Ukrainassa on tuomittu lähes yksimielisesti.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ilmoitti, että hän ei halunnut tavata ennen kokoustilaisuutta venäläistä kollegaansa Sergei Lavrovia. Kokouksessa Lavrov puolestaan käveli ulos salista, kun Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock arvosteli puheessaan jyrkästi Venäjää.

Medialähteiden mukaan Lavrov ei ollut paikalla, kun Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba puhui kokoukselle.

Lue aiheesta lisää täältä.

12.50: Kreml myöntää nyt itsekin sotakoneensa tarvitsevan lepoa Ukrainassa – brittitiedustelu paljastaa, minne Venäjä nyt kalustoaan todennäköisesti keskittää

Ukrainassa sotiva Venäjän armeija pysähtyy levätäkseen ja saadakseen aikaa huollolle, kertoo maan puolustusministeriön tiedottaja Igor Konashenkov amerikkalaisen ajatushautomon Institute for the Study of Warin (ISW) mukaan.

Levon ja huollon tarkoituksena on parantaa Venäjän joukkojen taistelukykyä. Konashenkov ei kertonut, kuinka pitkään tähän on varattu aikaa.

Oletettavaa on, että nämä toimet koskevat erityisesti Itä-Ukrainan Luhanskin alueella taistelleita joukkoja, jotka valloittivat Severodonetskin ja Lysytshanskin kaupungit kesä-heinäkuussa.

Brittien mukaan on olemassa "realistinen mahdollisuus", että Venäjän välitön taktinen tavoite on Siverskin valloitus. Ennen Venäjän suurhyökkäystä Siversk oli noin 11 000 asukkaan kaupunki. Tiedossa ei ole, kuinka paljon siviiliväestöstä kaupungissa nyt on.

Lue aiheesta lisää täältä.

5.00: Ukrainalaiset partisaanit iskevät rautatiesiltoihin

Ukrainalaiset partisaanit ovat katkaisseet torstaina rautatiesillan Zaporizhzhjan alueella, kertoo sotaa tiiviisti seuraava Institute for the Study of War (ISW). Rautatiesilta sijaitsee 25 kilometrin päässä Venäjän miehittämästä Melitopolin kaupungista.

ISW:n mukaan rautatiesillan tuhoamisen todennäköinen tarkoitus on estää Venäjän armeijan huoltoa Zaporizhzhjan rintamalla Venäjän vuonna 2014 miehittämältä Krimiltä.

Melitopolin lähellä toimivat sissit ovat heinäkuun alussa tuhonneet toisenkin rautatiesillan alueella, sekä ajaneet panssaroidun ammusjunan kiskoilta kaupungin läheisyydessä.

TORSTAI 7.7.

21.09: Putin varoittaa Venäjän vasta päässeen alkuun Ukrainassa, kertoo Guardian.

Mahdolliset rauhanneuvottelut heikkenevät, mitä pidempään konflikti kestää, Putin sanoi puheessaan.

Hän sanoi, että mikäli länsi haluaa haastaa Venäjän taistelukentällä, on se tervetullut yrittämään.

 – Kuulimme tänään, että he haluavat haastaa meidät taistelukentällä. Mitä voi sanoa, antaa heidän yrittää. Olemme monesti kuulleet, että länsi haluaa taistella meitä vastaan viimeiseen ukrainalaiseen asti, Putin sanoi.

20.00: Itä-Ukrainan Kramatorskissa Venäjän ilma-isku aiheutti ammottavan kraatterin hotelliin – useita loukkaantunut

Itä-Ukrainassa ainakin yksi ihminen kuoli ja useita haavoittui torstaina Kramatorskin kaupungissa Venäjän ilmaiskussa.

Uutistoimisto AFP:n toimittajien mukaan räjähdys aiheutti ammottavan kraatterin hotellin ja asuinrakennusten viereen. Lisäksi monet autot olivat tulessa.

Donetskin alueen kuvernööri Pavlo Kyrylenko kertoi ennen Kramatorskiin tehtyä iskua, että Venäjän pommitukset olivat surmanneet 24 viime tunnin aikana ainakin seitsemän ihmistä.

Ukrainan viranomaiset ovat vedonneet alueen asukkaisiin, että nämä pakenisivat, koska Venäjän joukot ovat siirtämässä katsettaan lähellä sijaitsevaan Slovjanskin kaupunkiin.

Slovjanskin pormestarin mukaan kaupungissa on yhä noin 23  000 asukasta. Hän sanoi, että evakuoinnit ovat käynnissä.

Slovjanskista tuli Venäjän seuraava kohde sen jälkeen, kun venäläisjoukot valtasivat Sjeverodonetskin ja Lysytshanskin kaupungit Luhanskin alueella.

18.43: Ensimmäinen päivä, jolloin Venäjä ei ole ilmoittanut aluevaltauksista

Ensimmäistä kertaa Ukrainan sodan 133 päivän aikana Venäjä ei ole väittänyt vallanneensa uusia alueita Ukrainassa.

Kyse ei myöskään ole pelkästä tiedotuksen välipäivästä, sillä kyse on niin ikään ensimmäisestä kerrasta sodan aikana, kun amerikkalaisen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) on päätynyt samaan lopputulokseen: Venäjä ei vallannut vuorokauden aikana uusia alueita.

– Tämä tukee ISW:n arviota siitä, että Venäjän joukoilla on menossa operatiivinen tauko, ISW kirjoittaa.

Lue lisää aiheestatäältä.


Lue myös:

    Uusimmat