MTV Uutiset seurasi Ukrainan sotaa 20. kesäkuuta

Suuret EU-maat puoltavat Ukrainalle välitöntä EU:n jäsenehdokkaan asemaa 3:29
Suuret EU-maat puoltavat Ukrainalle välitöntä EU:n jäsenehdokkaan asemaa.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa 20. kesäkuuta.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Borrell: Venäjä vastuuseen viljakuljetusten estämisestä
  • Zelenskyi: Venäjältä odotettavissa voimakkaampia sotatoimia tällä viikolla
  • Ukraina myöntää Venäjän edenneen Severodonetskin lähistöllä 
  • Ukrainan parlamentti kielsi venäläisen musiikin käytön julkisilla paikoilla 
  • Britannian Johnson: On tärkeää jatkaa Ukrainan tukemista näyttävästi
  • Venäjän valtiontelevisio julkaisi videokuvaa Ukrainassa kadonneista yhdysvaltalaistaistelijoista
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

Tiistain seuranta löytyy täältä.

23.31: EU pyrkii edelleen auttamaan Ukrainaa ruokakuljetusreittien avaamisessa

EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell vaati maanantaina, että Venäjä pitäisi saattaa vastuuseen, jos se jatkaa maailman kipeästi kaipaaman Ukrainan viljan kuljetusten estämistä. Hän kommentoi asiaa EU:n ulkoministerien kokouksessa Luxemburgissa.

Borrellin mukaan on Venäjältä todellinen sotarikos, että miljoonia tonneja vehnää on jäänyt jumiin Ukrainaan samalla kun osa maailmasta kärsii nälästä.

EU-maiden ulkoministerit keskustelivat kokouksessaan ruokaturvasta ja siitä, miten ukrainalaisia maataloustuotteita ja elintarvikkeita saataisiin paremmin liikkeelle. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan kulkureittien avaaminen helpottaisi keskeisesti elintarvikkeiden saatavuutta kehitysmaissa ja laskisi myös niiden hintoja.

Haavisto ei suoriltaan yhtynyt Borrellin sanoihin siitä, että viljakuljetusten estäminen on todellinen sotarikos. Haaviston mukaan mahdollisten sotarikosten suhteen on käytävä oikeudellinen prosessi läpi ennen tuomioiden jakamista.

Haavisto sanoi myös, ettei pysty vahvistamaan tai kumoamaan syytöksiä siitä, että Venäjä varastaisi ukrainalaista satoa vallatuilta alueilta.

–  Tähän liittyy hyvin paljon spekulaatiota, mitä siellä kentällä tapahtuu, Haavisto sanoi videoyhteyden välityksellä pitämässään lehdistötilaisuudessa kokouksen jälkeen.

20.55: Kreml sanoo, että vangittujen amerikkalaissotilaiden pitää kantaa vastuu teoistaan

Kreml sanoi maanantai-iltana, että vangitut amerikkalaiset ”palkkasotilaat” ovat osallistuneet laittomuuksiin ja heidän pitää kantaa vastuunsa tekemistään rikoksista.

Kreml totesi, että amerikkalaissotilaat eivät ole Genevan yleissopimuksen piirissä, sillä amerikkalaissotilaat eivät ole Kremlin mukaan tavallisia sotilaita, vaan palkkasotureita.

Asiasta uutisoi venäläinen uutistoimisto Ria.

Kaksi amerikkalaissotilasta joutui Venäjän vangiksi Ukrainassa viime viikolla. 

Amerikkalaissotilas paljastaa, miten kaksi taistelutoveriaan joutui venäläisten vangiksi 0:24
Amerikkalaissotilas paljastaa, miten kaksi taistelutoveriaan joutui venäläisten vangiksi.

Lue aiheesta lisää täältä.

19.34: Borrell: Venäjä vastuuseen viljakuljetusten estämisestä

EU:n ulkosuhteita johtavan Josep Borrellin mukaan Venäjä pitäisi saattaa vastuuseen, jos se jatkaa Ukrainan viljan kuljetusten estämistä.

Hänen mukaansa on Venäjältä todellinen sotarikos, että miljoonia tonneja vehnää on jäänyt jumiin Ukrainaan samalla kun osa maailmasta kärsii nälästä.

Ukrainan presidentti Zelenskyi arvioi Afrikan unionille pitämässään puheessa Afrikan joutuneen Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan ja sen aloittaneiden panttivangiksi. Sota on johtanut ruokapulaan sekä pelkoihin ruokakriisistä Afrikassa.

Zelenskyi sanoi Ukrainan käyvän neuvotteluja saadakseen lopun Venäjän saartotoimille Ukrainan satamissa. Keskusteluissa ei ole hänen mukaansa kuitenkaan vielä edistytty, ja siksi maailman ruokakriisi jatkuu niin pitkään kuin Venäjän "koloniaalinen" sotakin.

Saksa on sanonut isännöivänsä perjantaina kriisiä käsittelevää kokousta.

19.20: Biden matkustaa Eurooppaan viikonloppuna, muttei todennäköisesti vieraile Ukrainassa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi maanantaina, ettei hän "todennäköisesti" vieraile Ukrainassa matkustaessaan Eurooppaan tänä viikonloppuna. Biden osallistuu G7-huippukokoukseen Saksassa ja Naton huippukokoukseen Espanjassa.

Asiasta uutisoi uutiskanava CNN

Bidenilta kysyttiin toistamiseen, että aikooko hän vierailla Ukrainassa Euroopan matkallaan. Biden vastasi, että "se riippuu", ja lisäsi, että hän ei halua "aiheuttaa lisää vaikeuksia ukrainalaisille" ja, että ”tällä matkalla ei todennäköistä”.

Biden ei ole vieraillut Ukrainassa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan helmikuussa.

Sen sijaan Ukrainassa ovat vierailleet Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja puolustusministeri Lloyd Austinin sekä Bidenin puoliso, ensimmäisen nainen Jill Biden.

Bidenilta kysyttiin myös, että näkeekö hän, että Ukraina tulee olemaan Euroopan unionin jäsen. Presidentti vastasi, että se on "erittäin todennäköistä".

18.45: Zelenskyi: Ruokaongelmista kärsivä Afrikka on joutunut Venäjän hyökkäyssodan panttivangiksi

Afrikka on joutunut Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan panttivangiksi, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi Afrikan unionille pitämässään puheessa. Sota on johtanut ruokapulaan sekä pelkoihin ruokakriisistä Afrikassa.

Zelenskyi syytti puheessaan Venäjän estävän viljanvientiä Ukrainasta ja arvioi sodan aloittaneiden pitävän Afrikkaa panttivankinaan.

EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell sanoi aiemmin tänään, että Venäjä pitäisi saattaa vastuuseen, jos se jatkaa Ukrainan viljan kuljetusten estämistä. Hänen mukaansa on Venäjältä todellinen sotarikos, että miljoonia tonneja vehnää on jäänyt jumiin Ukrainaan samalla kun osa maailmasta kärsii nälästä.

17.30: Ukrainan parlamentti on ratifioinut naisiin kohdistuvaa väkivaltaa torjuvan Istanbulin sopimuksen

Ukrainan parlamentti on ratifioinut naisiin kohdistuvaa väkivaltaa torjuvan kansainvälisen Istanbulin sopimuksen.

Maan parlamentti kertoo asiasta Twitterissä. Sopimus hyväksyttiin äänin 259–8, minkä lisäksi 47 päättäjää jätti äänestämättä.

Osa EU-maista on kertonut sopimuksen ratifioinnin ennakkoehdoksi Ukrainan jäsenyysehdokkuudelle unionissa.

Euroopan komissio suositteli perjantaina, että Ukrainalle myönnettäisiin virallinen EU:n jäsenehdokkaan asema. Lopullisesta jäsenehdokkuudesta päättää jäsenmaiden päämiehistä koostuva Eurooppa-neuvosto.

17.06: EU:n ulkoministerit neuvottelevat Luxembugrissa, miten vapauttaa miljoonia tonneja viljaa Ukrainasta – Venäjä saartanut Mustanmeren sataman

EU:n ulkoministerien oli määrä keskustella asiasta tänään Luxemburgissa.

17.00: Sjeverodonetskin kaupunginjohtaja: Venäjä hallitsee suurinta osaa itäisestä kaupungista

Sjeverodonetskin kaupunginjohtajan Oleksander Styuk sanoo, että venäläisjoukot hallitsevat yli puolta itäisestä kaupungista. Tästä suurin osa on asuinaluetta. Styukin mukaan venäläisjoukot pyrkivät ottamaan haltuun koko kaupungin. 

15.40: Suomi-Venäjä-seura lopettaa Suomen Pietarin instituutin ylläpidon 

Suomi-Venäjä-seura lopettaa Suomen Pietarin instituutin ylläpidon, yhdistys kertoo tiedotteessaan.

Instituutin toimintaa ei voida jatkaa sotaa käyvällä Venäjällä, koska sen käytännön toimintaa ei voida toteuttaa suomalaisen yhteiskunnan sodanvastaisten arvojen mukaisesti, Suomi-Venäjä-seura sanoo.

Instituutin vuokrasopimusta ei jatketa, ja koko sen henkilökunta irtisanotaan.

Suomi-Venäjä-seura on ylläpitänyt instituuttia vuodesta 2017.

15.36: Tokiolainen lentoyhtiö poistaa Z-kirjaimet koneistaan Venäjän takia

Tokiossa toimiva lentoyhtiö Zipair aikoo poistaa lentokoneidensa sivuvakaimista Z-kirjaimen, kertoo CNN.

Uutismedian mukaan lentoyhtiön asiakkaat ovat olleet huolissaan siitä, että tukeeko lentoyhtiö Venäjää käyttämällä Z-kirjainta lentokoneidensa sivuvakaimissa.

Lentoyhtiö kertoo, että se on luopunut Z-kirjaimen käytöstä toissapäivästä lähtien.

Halpalentoyhtiö Zipair on Japan Airlinesin tytäryhtiö.  

Venäjä on käyttänyt Z-kirjainta sodan alusta alkaen muun muassa panssarivaunuissaan ja muissa sotilasajoneuvoissaan. Z-kirjaimen on oletettu symboloivan ”oletettua voittoa hyökkäyksessä”.

14.28: Krimin viranomainen: Ukraina iski öljynporauslautoille 

Krimin aluehallinnon pääministeri syytti tänään Ukrainaa iskuista öljynporauslautoille, kertoo STT.

Niemimaan venäläismielinen johtaja Sergei Aksjonov kertoi Telegramissa, että Ukraina hyökkäsi Tshernomorneftegazin porauslauttoja vastaan Krimin rannikolla.

Aksjonovin mukaan lautoilta on pelastettu viisi ihmistä, joista kolme haavoittui. Etsinnät hänen mukaansa jatkuvat.

Aksjonov ei täsmentänyt, mitkä porauslautat ovat joutuneet hyökkäysen kohteeksi. Tshernomorneftegazilla on useita kaasu- ja öljykenttiä Mustallamerellä.

Tämä oli ensimmäinen raportoitu isku Krimin rannikkovesien energiainfrastruktuuria vastaan ​​sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainassa 24. helmikuuta.

11.48: Ukraina myöntää Venäjän edenneen Severodonetskin lähistöllä 

Ukraina ilmoitti tänään Venäjän joukkojen vallanneen Severodonetskin teollisuuskaupungin vieressä sijaitsevan Metjolkinen kylän. Kaupunki lähiseutuineen on ollut pitkään kiivaiden taistelujen keskus, kun Venäjä hyökkää Itä-Ukrainassa.

Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai sanoi sosiaalisessa mediassa, että Venäjän joukot pommittavat jatkuvasti Azotin kemikaalitehdasta Severodonetskissa. Tehtaassa kerrotaan olevan sotilaiden ohella satoja siviilejä.

Kaupungin johdon mukaan Ukrainan asevoimien hallussa on yhä kolmasosa Sjeverodonetskista. Evakuoinnit sieltä eivät ole olleet mahdollisia päiviin, kun viimeinen joen yli Lysytshanskiin yhdistävä silta räjäytettiin.

11.36: Brittikenraali varoittaa sodan uhasta

Viestissään kenraali Patrick Sanders kehottaa joukkoja valmistautumaan taisteluun Venäjän kanssa. Asiasta kertoo Britannian yleisradio BBC. Komentaja kehottaa sotilaita olemaan valmiina kohtaamaan Venäjä jopa taistelukentällä.

– Nyt on välttämätöntä takoa sellainen armeija, joka on kykenevä taistelemaan liittolaistemme rinnalla ja lyömään Venäjä taistelussa.

10.25: Ukrainassa mekaanikot muuntavat ralliautoja "taisteluvaunuiksi"

Ukrainassa ratkotaan etulinjan ajoneuvopulaa jopa muuntamalla ralliautoja eräänlaisiksi taisteluvaunuiksi. Etelä-Ukrainan Zaporizhzhjassa mekaanikot urakoivat työpajassa kasatakseen ajokin, joilla voidaan taistella Venäjän joukkoja vastaan.

Mekaanikot vaihtavat äänenvaimentimia, poistavat urheiluvirityksen ja muuttavat sisätiloja.

Kotikutoisia sota-ajokkeja kyhätään pajassa liikemies Volodymyr Tarhovin valvonnassa. Ennen Venäjän hyökkäystä 32-vuotias mies valmisti lasikuitukatamaraaneja ja kajakkeja.

Tarhov kertoo, että sodan alusta lähtien hän on ystävineen muuntanut rintamakäyttöön noin 30 pikkuautoa. Nyt he viimeistelevät toista vaunua, jossa on ukrainalaisten rallikuljettajien käyttämä venäläisen Lada-mallin moottori. Mekaanikot ottavat ovet pois, tekevät auton moottorista hiljaisemman ja avaavat etuosaan suuren reiän, jonka läpi ammutaan konekiväärillä.

Hitsaaja Maksym Sendukov, 33, sanoo, että uusi äänenvaimennin muuttaa paljon.

– Tavoitteena on tehdä autosta hieman hiljaisempi, jotta se voi kulkea (vihollisten) ohi ja jäädä huomaamatta.

5.34: Zelenskyi: Venäjältä odotettavissa voimakkaampia sotatoimia tällä viikolla

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että alkavalla viikolla Venäjältä on odotettavissa voimakkaampia sotatoimia. Ukrainan on tarkoitus kuulla viikolla EU:n päätös Ukrainan mahdollisesta unionin jäsenehdokkuudesta.

Zelenskyi sanoi sunnuntai-illan katsauksessaan, että Venäjältä voi odottaa myös muihin Euroopan maihin kohdistuvia toimia. Zelenskyi ei avannut, millaisia toimet muualla Euroopassa voisivat olla. Kyseessä saattaisi olla esimerkiksi ilmatilaloukkauksia tai hybridivaikuttamista.

– Valmistaudumme. Olemme valmiina. Varoitamme yhteistyökumppaneita, Zelenskyi sanoi.

Euroopan komissio suositteli perjantaina, että Ukrainalle myönnettäisiin virallinen EU:n jäsenehdokkaan asema. EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan suositus perustuu ymmärrykseen siitä, että Ukrainassa on tehty hyvää työtä kohti EU:n jäsenyyttä, mutta työtä on vielä jäljellä.

Lopullisesta jäsenehdokkuudesta päättää jäsenmaiden johtajista koostuva Eurooppa-neuvosto. Kaikkien 27 jäsenmaan johtajan on hyväksyttävä ehdokkuusasema. Asema on kuitenkin jakanut mielipiteitä jäsenmaissa, vaikka kaikki maat ovatkin tukeneet Ukrainaa sodassa Venäjää vastaan.

23.55: Uutissivusto: Ukrainan parlamentti kielsi venäläisen musiikin käytön mediassa ja julkisilla paikoilla 

Ukrainan parlamentti on hyväksynyt tänään sunnuntaina lakialoitteen, joka kieltää venäläisen ja Venäjän sotatoimia tukevien tekijöiden musiikin käytön mediassa ja julkisilla paikoilla, kertoi ukrainalainen uutissivusto Kyiv Independent Twitterissä.

Kiellon kerrotaan olevan voimassa siihen asti, kunnes Venäjän joukot ovat poistuneet Ukrainasta.

Ukrainan parlamentti hyväksyi myös lakialoitteet, joilla purettiin Venäjän ja Ukrainan välinen sopimus tieteellisestä yhteistyöstä ja kiellettiin kirjojen tuonti Venäjältä sekä Valko-Venäjältä, kertoi ukrainalainen uutistoimisto Ukrinform.

Musiikkia ja tieteellistä yhteistyötä käsittelevien lakialoitteiden ensimmäiset luonnokset on Ukrainan parlamentin verkkosivuston mukaan tehty jo viime kuussa. Kirjojen tuontia käsittelevän lakialoitteen ensimmäinen luonnos on päivätty viime maanantaille. 

19.48: Britannian tiedustelupalvelu: Venäjän joukot kärsivät heikosta taistelumoraalista

Britannian tiedustelupalvelu arvioi Venäjän kärsivän joukkojensa heikosta taistelumoraalista Itä-Ukrainassa. 

Tiedustelutietojen mukaan kokonaiset venäläiset yksiköt olisivat kieltäytyneet tottelemasta käskyjä. Taustalla on niiden mukaan muun muassa huonoa johtamista, taistelustressiä, palkanmaksun ongelmia ja raskaita miestappioita. Lisäksi monia hämmentää hyökkäyksen päämäärä.

Tiedustelupalvelu kertoo niin Ukrainan kuin Venäjänkin jatkaneen raskaita pommituksia Sjeverodonetskin etelä-, itä- ja pohjoisosissa. Etulinjassa muutokset ovat olleet pieniä.

Voit lukea lisää sunnuntain käänteistä täältä.

Lue myös:

    Uusimmat