Kasparov Putinin puheesta: Älkää unohtako, että tämä mies on sotarikollinen – MTV seuraa sotaa

Putin: Venäjä puolustaa olemassaoloaan 0:45
Katso myös: Putin venäläisen ajatushautomon tilaisuudessa: Venäjä puolustaa olemassaoloaan

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa ja sen vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 27. lokakuuta 2022.  

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Ukrainan armeija kertoo vallanneensa takaisin kyliä Donbassin alueella
  • Venäjän on väittänyt Ukrainan valmistelevan "likaisen pommin" käyttöä, länsimaat tyrmänneet väitteet
  • Venäjä liitti miehittämänsä alueet laittomasti itseensä syyskuun lopulla
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

20.55: Kasparov Putinin puheesta: Älkää unohtako, että tämä mies on sotarikollinen

Venäjän johtaja Vladimir Putin on pitänyt tänään puheen maansa ulkopolitiikasta. Puheessaan ja sitä seuranneessa kyselytilaisuudessa Putin muun muassa syytti läntistä maailmaa ja sen "röyhkeitä johtajia" suhteiden katkeamisesta Venäjän kanssa.

Maanpaossa elävä entinen oligarkki Garry Kasparov otti kantaa Twitterissä Putinin esiintymiseen ja sen sisältöön. Hänen mielestään pitkä ja rönsyilevä puheenvuoro kuulosti "rasistiselta, homofobiselta vanhan sedän pajatukselta arvoista".

– Mutta älkää unohtako, että tämä mies on sotarikollinen, joka johtaa teurastusta ja terroria Ukrainassa tällä hetkellä, Gasparov kirjoittaa.

Gasparov kiinnittää huomion Putinin puheesta puuttuneeseen seikkaan, eli tuhansien syyttömien ukrainalaisten kuolemaan.

– Hän voisi lopettaa sotansa jo tänään, mutta hän ei tee niin.

19.35: Lakiehdotus sallisi Venäjällä ex-vankien mobilisoinnin armeijaan

Venäjällä parlamentti on hyväksynyt lakiehdotuksen, joka sallii entisten vankien mobilisoinnin armeijaan. Kutsun voi siten saada vankilasta vapautunut, mutta vakavien rikosten takia rikosrekisterissä oleva entinen vanki.

Aiemmin näiden ex-vankien rekrytointi oli kielletty.

Edelleen rekrytoinnin ulkopuolelle jäävät muun muassa ihmiset, jotka on tuomittu alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista, terroriteoista tai maan hallintoa vastaan tehdyistä rikoksista.

Lakiehdotus vaatii vielä parlamentin ylähuoneen hyväksynnän ennen kuin presidentti Vladimir Putin allekirjoittaa sen.

19.03: Sähkön kulutusta rajoitetaan Ukrainassa entisestään muun muassa Kiovassa

Ukrainan keskiosissa sähkön kulutusta rajoitetaan entisestään Venäjän Ukrainan energiainfrastruktuuria vastaan tehtyjen tuoreiden iskujen jälkeen. Asiasta kertoi Ukrainan presidentin kanslian apulaispäällikkö Kyrylo Tymoshenko sosiaalisessa mediassa.

Lisärajoituksia tulee Tshernihivin, Tsherkasin ja Zhytomyrin alueille sekä Kiovaan ja sitä ympäröiville alueille.

Ukrainan kansallisen siirtoverkkoyhtiön Ukrenergon mukaan toimien tarkoituksena on mahdollistaa se, että energiayhtiöt pystyvät nopeasti korjaamaan vahingoittuneet laitokset ja pitämään järjestelmän tasapainossa.

18.56: Putin: Venäjä puolustaa olemassaolonsa oikeutta 

Venäjä yrittää "puolustaa olemassaolonsa oikeutta" lännen pyrkiessä "tuhoamaan" sen, sanoi presidentti Vladimir Putin venäläisen ajatushautomon Valdai-klubin tilaisuudessa tänään.

Putin väitti myös lännen yrittävän pyyhkiä Venäjän pois poliittiselta kartalta.

Tulevasta vuosikymmenestä Putin ennusti vaarallisinta sitten toisen maailmansodan. Tilanne on hänen mukaansa "jossain määrin vallankumouksellinen".Putinin mukaan länsi ei pysty "yksin hallitsemaan ihmiskuntaa", mutta "yrittää epätoivoisesti tehdä niin".

17.05: YK uskoo viljanvientisovun jatkon olevan mahdollinen – epävarmuus on jo nostanut joitakin hintoja

YK suhtautuu suhteellisen toiveikkaasti mahdollisuuksiin jatkaa sopimusta, joka sallii viljan viennin sodan keskeltä Ukrainasta.

YK:n johdolla saavutettu sopu viljanviennistä on voimassa 19. marraskuuta asti. Siinä on sovittu ehdoista, joilla viljan vienti ukrainalaissatamista Venäjän aloittaman sodan keskeltä on mahdollista.

Samanaikaisesti allekirjoitettiin myös sopimus, joka sallii venäläisen ruoan ja lannoitteiden viennin länsimaiden asettamista pakotteista huolimatta.

Järjestelyn myötä lähes yhdeksän miljoonaa tonnia viljaa on päässyt lähtemään satamista, mikä on helpottanut osin sodan aiheuttamaa globaalia ruokakriisiä. Epävarmuus sopimuksen jatkosta on kuitenkin jo aiheuttanut joidenkin tuotteiden kallistumista.

13.52: Ukraina lisää joukkojaan pohjoisessa lähellä Valko-Venäjää

Ukraina on vahvistanut joukkojaan maan pohjoisosassa lähellä Valko-Venäjää varautuakseen mahdolliseen Venäjän hyökkäykseen Valko-Venäjän rajalta.

Asiasta kertoi Ukrainan pääesikunnan apulaiskomentaja Oleksi Hromov Guardian-lehden mukaan.

Vaikka juuri nyt ei ole havaittavissa hyökkäysjoukkojen muodostamista, on uhka Valko-Venäjän suunnalta kasvanut, hän sanoi.

Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka on väittänyt Ukrainan valmistelevan hyökkäystä sen alueelle ja ilmoittanut Venäjän ja Valko-Venäjän ottavan käyttöön yhteiset alueelliset puolustusjoukot itsepuolustukseksi.

10.50: Venäjä uhkaa iskeä Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten kaupallisiin satelliitteihin, jos niitä käytetään sodassa

Venäjä uhkaa voivansa iskeä Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten kaupallisiin satelliitteihin, jos niitä käytetään Ukrainan sodassa.

Venäjän ulkoministeriön edustaja Konstantin Vorontsov puhui asiasta uutistoimisto Tassille eilen.

Vorontsovin mukaan Yhdysvallat ja sen liittolaiset käyttävät aseellisissa konflikteissa ulkoavaruuden siviili-infrastruktuuria, mukaan lukien kaupallisia satelliitteja. Hänestä tämä on käynyt ilmi Ukrainan sodan aikana ja on äärimmäisen vaarallista.

Tästä johtuen satelliitit saattavat olla oikeutettuja kohteita vastahyökkäykselle, hän sanoi.

10.30: Venäjä: Lennokki-isku lämpövoimalaan Krimillä aiheutti tulipalon

Krimin niemimaalla sijaitsevaan lämpövoimalaan on isketty lennokilla yön aikana, kertovat viranomaiset Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla.

Venäjän alueelle asettama Sevastopolin kuvernööri Mihail Razvozhajev kertoi, ettei Balaklavan lämpövoimala vaurioitunut suuremmin iskussa eikä sähköntuotanto ole vaarantunut.

Hänen mukaansa hyökkäyksen aikana palamaan syttynyt muuntaja oli huollossa eikä toiminnassa ja tulipalo saatiin nopeasti hallintaan.

Ukrainalla on käynnissä vastahyökkäys Itä-Ukrainassa Venäjän valloittamien alueiden takaisin ottamiseksi. Tänä aikana Venäjä on useasti hyökännyt Ukrainan voimalaitoksiin ja energiainfrastruktuuriin.

10.00: Venäläisen ruuan vienti sallitaan pakotteista huolimatta

YK suhtautuu suhteellisen toiveikkaasti mahdollisuuksiin jatkaa sopimusta, joka sallii viljan viennin sodan keskeltä Ukrainasta.

YK:n johdolla saavutettu sopu Venäjän ja Ukrainan välillä on voimassa marraskuun 19. päivään asti. Siinä on sovittu ehdoista, joilla viljan vienti ukrainalaissatamista on mahdollista. Samanaikaisesti allekirjoitettiin myös sopimus, joka sallii venäläisen ruoan ja lannoitteiden viennin länsimaiden asettamista pakotteista huolimatta.

Epävarmuus sopimuksen jatkosta on jo aiheuttanut joidenkin tuotteiden kallistumista. YK:n edustaja sanoo suhtautuvansa jatkomahdollisuuksiin optimistisesti. Venäjä on painottanut, että myös sen ruoka- ja lannoiteviennin jatko on taattava. 

7.05: Venäjä tehnyt useita ilmaiskuja Kiovaan

Venäjä on tehnyt aamuyöstä useita ilmaiskuja Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan, kertoo uutiskanava CNN. Kiovan alueen sotilashallinnon johtajan Oleksiy Kuleban mukaan iskut osuivat myös siviilialueille. 

Kuleban mukaan Ukrainan joukot ovat "poistaneet" vihollisen kalustoa taivaalta. Iskujen mahdollisista uhreista ei ole vielä raportoitu. 

6.30: Zelenskyi: Ankarimmat taistelut Bakhmutissa ja Avdiivkassa

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan tällä hetkellä ankarimpia taisteluja käydään Donetskin alueella. Hän sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan "hulluuden olevan ilmeisimmillään" Bakhmutin ja Avdiivkan kaupungeissa.

– Päivä toisensa perään kuukausien ajan venäläisjoukot ovat tappaneet ihmisiä siellä käyttämällä kovimpia tykistöjään, Zelenskyi sanoi keskiviikkoillan puheessaan. 

Zelenskyi ei maininnut ollenkaan eteläistä Hersonia, johon on ennakoitu Ukrainan hyökkäystä. Maan puolustusministeri sanoi eilen, että Hersonin operaatio on hidastunut sään vuoksi.

22.47: Slovenia: Venäjä käytti vanhaa slovenialaista kuvaa väitteissään "likaisesta pommista"

Venäjä käytti vanhaa kuvaa slovenialaisista palovaroittimista väitteissään Ukrainan rakentamasta niin sanotusta likaisesta pommista, sanoi Slovenian pääministerin Robert Golobin neuvonantaja Dragan Barbutovski uutistoimisto AFP:lle keskiviikkona.

– Venäjän ulkoministeriön Twitter-postauksessaan käyttämä kuva on Slovenian ydinjätehuoltovirasto Araon kuva vuodelta 2010, Slovenian hallitus sanoi Twitterissä.

Pääministerin neuvonantaja Barbutovski kertoi, että kuvaa oli käytetty väärin ja Araon tietämättä.

Araon johtaja Sandi Virsek sanoi lausunnossa, että kuvan esineet ovat yleiseen käyttöön tarkoitettuja palovaroittimia. 

Kuvassa näkyvissä pusseissa lukee sloveeniksi sana "radioaktiivinen". Slovenian hallitus kertoi tviitissään, että palovaroittimet "sisältävät radioaktiivisen lähteen", mutta niissä ei ole mitään Venäjän ulkoministeriön Twitterissä luettelemista radioaktiivisista materiaaleista.

Slovenian ydinjätehuoltoviraston johtajan mukaan kuvaa on käytetty ammatillisiin esityksiin suurelle yleisölle ja asiasta kiinnostuneille. 

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu on väittänyt Ukrainan valmistelevan iskua "likaisella pommilla".

Likaisella pommilla tarkoitetaan räjähdettä, jossa tavanomainen räjähdysaine levittää radioaktiivista ainetta ympäristöön. 

21.00: Ulkoministeri Blinken: Putinia on varoitettu ydinaseen käytön seurauksista

Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken sanoo, että Yhdysvallat on toistanut varoituksensa ydinaseen käytön seurauksista, tällä kertaa suoraan Venäjän presidentille Vladimir Putinille. Asiasta kertoo CNN

Blinken ei kertonut, millä tavoin viesti oli välitetty Venäjälle.

Yhdysvallat on jo aiemmin varoittanut Venäjää ydinaseen käytön seurauksista, mutta Blinkenin ilmoitus on ensimmäinen, jossa varoituksen kerrotaan annetun suoraan presidentti Putinille.

20.40: Zelenskyi: Venäjä on käyttänyt Ukrainassa noin 400:aa iranilaislennokkia 

Venäjä on käyttänyt noin 400:aa iranilaisvalmisteista lennokkia hyökkäyksessään Ukrainan siviilejä ja infrastruktuuria vastaan. Asiasta kertoo uutiskanava CNN:n mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

https://edition.cnn.com/europe/live-news/russia-ukraine-war-news-10-26-22#h_c2f67d3f95b88ee1fbb6193bc6f67faf

Zelenskyin mukaan Ukrainan armeija on pudottanut droneista 60–70 prosenttia.

Iran on kiistänyt toistuvasti toimittaneensa Venäjälle Ukrainaa vastaan käytettyjä droneja, mutta brittiläiset, ranskalaiset ja saksalaiset diplomaatit ovat CNN:n mukaan kehottaneet YK:n pääsihteeriä tutkimaan Iranin lennokkien siirtoa Venäjälle.

20.20: Ukrainassa kuolleen yhdysvaltalaisveteraanin ruumis palautetaan perheelle

Ukrainassa taistelussa kuolleen yhdysvaltalaissotilaan jäänteet on tunnistettu, ja ruumis lähetetään pian miehen perheelle. Asiasta kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan USA:n ulkoministeriön tiedottaja Ned Price. Hän ei kerro miehen nimeä yksityissyyden suojan vedoten.

Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andri Jermak kertoi aiemmin tänään miehen olleen Yhdysvaltain armeijan veteraani Joshua Jones. Hänen jäänteensä oli saatu vankienvaihdossa Venäjän kanssa.

Ned kiitti Ukrainaa avusta neuvotteluissa.

Lue myös:

    Uusimmat