Yskä ei ollut ainoa oire – naisen kädet paljastivat, että hän sairasti keuhkosyöpää

Seitsenkymppinen nainen hakeutui lääkäriin kämmeniinsä ilmestyneiden outojen läiskien vuoksi. Hän sai huomata, että syytä lääkärikäynnille olisi ollut jo paljon aikaisemmin.

73-vuotias brasilialainen nainen hakeutui lääkäriin, kun hänen käsiinsä oli ilmestynyt kutisevia ja kivuliaita läiskiä, kerrotaan The New England Journal of Medicine -julkaisussa ilmestyneessä tapausraportissa. Lääkärit diagnosoivat iho-oireet pachydermatoglyphiaksi, jota kutsutaan myös nimellä tripe palms.

Kyseessä on paraneoplastinen ihoilmiö, jolla tarkoitetaan elimistössä olevan pahanlaatuisen kasvaimen aiheuttamia muutoksia.

Nainen kertoi lääkäreille huomanneensa ensimmäiset iho-oireet yhdeksän kuukautta aiemmin, kertoo tapauksesta uutisoinut Fox News. Lisäksi potilas oli kärsinyt jo vuoden ajan yskästä sekä laihtunut useita kiloja muutaman kuukauden aikana.

Nainen oli polttanut askin päivässä viimeisen kolmenkymmenen vuoden ajan. Hän oli sivuuttanut vuoden ajan oireet, jotka kertoivat hänen sairastavan keuhkosyöpää. Lääkärien epäilemä diagnoosi varmistui naiselta otetusta näytteestä.

Iho-oireet kannattaa tutkituttaa nopeasti


Läiskämäinen ihottuma oli oire keuhkosyövästä. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Paraneoplastistisia oireita esiintyy tyypillisesti keski-ikäisillä tai vanhemmilla ihmisillä, suomalaiset ihotautilääkärit kirjoittavat katsauksessaan. Ihon vihjeet voivat toimia lääkäreille varhaisena merkkinä syövästä tai auttaa syövän uusiutumisen toteamisessa.

Syövän aiheuttamien iho-oireiden oletetaan johtuvan kasvainsolujen erittämistä kasvutekijöitä, hormoneista tai sytokiineista.

Brasilialaisnaisen tapauksessa iho-oireet olivat merkki erityisesti keuhkosyövästä, johon potilas sai sytostaatti- ja sädehoitoja. Syöpähoidot eivät tehonneet naisen käsiin ilmestyneisiin läiskiin sen enempää kuin ureaa sisältänyt salvakaan.

Kuusi kuukautta ensimmäisen lääkärikäynnin jälkeen lääkärit huomasivat, että naisen syöpä ei ollut talttunut hoidoista huolimatta. Raporttia kirjoittaessa nainen oli jälleen aloittanut sytostaattihoidot, kertoo ScienceAlert.

Tapaus alleviivaa, että oudot iho-oireet kannattaa tutkituttaa nopeasti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja