Nämä yhdeksän iho-oiretta voivat olla merkkejä vakavista sairauksista

Ihmisen suurin elin, iho, on terveyden peili. Monet iho-oireet voivat kertoa ulospäin, mitä elimistön sisällä on meneillään.

Iho-ongelmat voivat olla merkki vakavasta sairaudesta. Jos ongelmat, kuten kuivuus tai kutina, eivät lievity kosteusvoiteella tai antihistamiineilla, kannattaa iho-oireista kertoa lääkärille.

Reader’s Digest listasi omituisia iho-ongelmia, jotka voivat olla merkki vakavasta sairaudesta.

1. Kutina ja tummuus

Ihon kutiaminen sekä taivetummuus voivat olla oireita kakkostyypin diabeteksesta. Taivetummuudella tarkoitetaan ihon paksuuntumista ja tummumista etenkin kaulassa ja kainaloissa.

Muita kakkostyypin diabeteksesta kieliviä oireita ovat esimerkiksi väsymys etenkin aterioiden jälkeen, lisääntynyt jano ja virtsaneritys sekä jalkasäryt.

2. Yhtäkkiä ilmestyvät finnit

Aikuisiän akne on melko yleinen vaiva, mutta finnit ilmestyvät yllättäen, voi kyseessä olla myös munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS. Kyseessä on tavallisin naisten hormonihäiriö, joka aiheuttaa aknen lisäksi karvoituksen lisääntymistä sekä kuukautishäiriöitä.

3. Outo ihottuma

Outo ihottuma voi johtua niinkin arkisesta asiasta kuin uudesta pesuaineesta, mutta myös vakavammista sairauksista.

Ihottuma voi olla oire esimerkiksi punkin pureman aiheuttamasta borrelioosista. Jos punkin puremakohdan ympärille tulee yli viiden senttimetrin läpimittainen, laajentuva punoitus, se on lähes varma merkki varhaisvaiheen infektiosta. Punaisen alueen keskiosa saattaa vaalentua, kun läiskä kasvaa. Iho voi myös kutista.

Myös uusi lääkitys voi aiheuttaa ihoreaktion. DRESS on lääkkeen laukaisema ihoon ja sisäelimiin kohdistuva yliherkkyysreaktio, joka voi jopa uhata henkeä. Usein DRESS alkaa korkealla kuumeella, jota seuraa kutiseva ja laaja ihottuma. Ihottuma alkaa yleensä kasvoista tai vartalon yläosasta. Reaktion edetessä ihottuma muuttuu paksummaksi ja siihen voi ilmestyä rakkuloita. Tyypillisesti oireet alkavat 2–6 viikon aikana uuden lääkkeen aloittamisesta.

4. Kova kutina

Jos kosteusvoide ei auta kuivan ihon kutinaan, voi kyseessä pahimmillaan olla syöpä. Esimerkiksi leukemia ja imukudossyöpä eli lymfooma voivat aiheuttaa kutinaa.

Muita aikuisen akuutin leukemian oireita ovat väsymys, luustokivut, verenvuodot erityisesti limakalvoilla, yleinen voinnin huononeminen sekä tulehdustaipumus.

Lymfooman tyypillisin oire on suurentuneet imusolmukkeet esimerkiksi kaulalla, niskassa, soliskuopassa, kainalossa tai nivusissa.

Mikäli ihon kutina on niin voimakasta, että se haittaa unta, kannattaa oireesta kertoa lääkärilleen. Erityisesti kutina yhdistettynä yölliseen hikoiluun sekä selittämättömään laihtumiseen on hälytysmerkki.

5. Uusi pisama

Kasvoilla ilmestymä uusi pisama, joka kasvaa tai muuttaa väriään tai muotoaan, voi olla oire ihosyövästä. Myös epäilyttävät luomet tulisi käydä tarkistuttamassa ihotautilääkärillä.

6. Paise ihon alla

Tulehdukselliset suolistosairaudet, kuten haavainen paksusuolitulehdus, Crohnin tauti ja ärtyvän suolen oireyhtymä, voivat oireilla vatsan lisäksi iholla. Esimerkiksi säären etupinnalle ilmestyvä kipeä kyhmy, kyhmyruusu, voi olla tulehduksellisen suolistosairauden aiheuttama.

Muita tulehduksellisten suolistosairauksien oireita ovat ripuli, veriripuli, vatsakivut, väsymys, laihtuminen ja ajoittainen kuumeilu.

7. Hikoilu ilman järkevää syytä

Jos hiki nousee yllättävissä paikoissa, kyseessä voi olla kilpirauhasen liikatoiminta eli hypertyreoosi. Kilpirauhasen liikatoiminnassa kilpirauhanen tuottaa liian paljon tyroksiinihormonia. Kiihtynyt aineenvaihdunta aiheuttaa hikoilun lisäksi laihtumista, sykkeen kiihtymistä, ripulia, vilkastunutta puhetta ja väsymystä.

8. Jalan turvotus ja punoitus

Alaraajojen turvotus voi olla oire sydämen vajaatoiminnasta. Turvotus johtuu laskimopaineen noususta ja nesteen tihkumisesta kudoksiin. Sydänperäiseen turvotukseen liittyy usein muitakin oireita, kuten hengenahdistusta ja rasitusväsymystä.

Sydänperäinen turvotus on yleisempää iäkkäillä kuin nuorilla henkilöillä. 

9. Kellertävät möykyt iholla

Kellertävät möykyt iholla voivat olla ksantoomia eli kolesterolia ja muita rasvoja sisältäviä kertymiä. Ksantoomat voivat olla merkki korkeasta kolesterolista tai triglyserideistä, jotka ovat valtimokovettumataudin ja sepelvaltimotaudin riskitekijöitä.

Myös diabetes ja kilpirauhasen toimintahäiriöt voivat aiheuttaa ksantoomia.

Kellertävät möykyt häviävät usein rasva-arvojen normalisoiduttua.

Lue myös:

    Uusimmat