Yritätkö lopettaa tupakointia? Vältä retkahdus yksinkertaisella kikalla

Tupakoinnin lopettaminen kaatuu helposti retkahduksiin. Lipsumista voi välttää ennakoimalla riskitilanteet etukäteen.

Jos tietää, että tupakan houkutus voi tietyissä tilanteissa kasvaa turhankin suureksi, kannattaa käydä tilanne mielessään läpi jo etukäteen ja miettiä konkreettisesti, miten sellaisessa tilanteessa voisi toimia.

Kun mielessä on selkeä toimintasuunnitelma, houkutteleva tilanne on helpompi välttää.

– Jos ei halua lähteä muiden mukana tupakalle, niin voi keksiä siihen jotain vaihtoehtoista tekemistä. On tärkeintä, että harjoittelee mielessään sen tilanteen jo etukäteen ja miettii, että mitä siinä tilanteessa voi tehdä, ettei tule lähdettyä sinne ulos, sanoo asiantuntija Otto Ruokolainen THL:n Tupakka, rahapelit ja riippuvuus -yksiköstä.

Ruokolainen muistuttaa, että myös satunnainen tupakointi on terveydelle haitallista.

– Mitä enemmän polttaa, niin sen haitallisempaa se on, mutta kyllä se viikonloppusinkin tapahtuva tupakointi on haitallista terveydelle. Tupakassahan ei ole sellaisia turvarajoja, että jos sitä vähemmän käyttää, niin siitä tulisi jotenkin haitatonta. Kyllä se haitallista on aina.

– Lopettamiseen voi usein tarvita montakin yritystä, että se loppujen lopuksi onnistuu. Ei siitä kannata mitenkään lannistua. Kannattaa sitten vaan yrittää uudestaan, kun kokee että se motivaatio on kohdillaan.

Ylilääkäri Antero Heloma THL:n Tupakka, rahapelit ja riippuvuus -yksiköstä kertoi Studio55.fi-lähetyksessä 1.3.2016, mitä tupakkalain uudistus tuo tullessaan.

25:13

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja