Yökyöpelistä aamuvirkuksi – näin hämäät sisäistä kelloasi

Ilouutisia iltavirkuille: tekin pystytte halutesssanne heräämään aikaisin virkeänä. Ilta- ja aamurutiineja muuttamalla saa unta helpommin aikaisin illalla, ja herää aamulla virkeämpänä kuin ennen.

Ihmetteletkö joskus, miten pystyt valvomaan kahteen asti yöllä, kun paras ystäväsi simahtaa aina kymmenen maissa illalla? Kaikki on kiinni sisäisestä kellosta. Toiset ovat luonnostaan virkeämpiä aamulla kuin illalla, ja toisinpäin.

Onneksi voit kehittää itseäsi myös tässä asiassa. Noudattamalla seuraavia Realsimple.com -sivuston neuvoja pystyt hämäämään omaa sisäistä kelloasi.

Palkitse itsesi

Hienoa, teit sen! Et painanut torkkunäppäintä! Kun olet päässyt ylös, käytä hyväksesi se ylimääräinen aika, jonka olet antanut itsellesi. Käytä tästä ajasta muutama minuutti itsesi palkitsemiseen.

Lue suosikkisanomalehteäsi tai lempiblogiasi, kuuntele muutama minuutti aamu-uutisia, liiku tai meditoi. Jopa se, ettei sinun tarvitse sännätä ulos asunnostasi, voi olla palkintosi.

Tankkaa proteiinia

Tiedäthän sanonnan "aamiainen on päivän tärkein ateria”? Aamusi eivät muutu yhtään siedettävämmiksi, jos aamupalasi on vain kuppi kahvia. Yöunien jälkeen aineenvaihdunta ja verensokeri ovat alhaisimmillaan. Tarvitsemme terveellisen aamupalan palauttaaksemme aineenvaihdunnan ja verensokerin normaalille tasolle.

Hyvä aamiainen koostuu proteiineista, sekä värikkäistä hedelmista ja kasviksista. Syö esimerkiksi mysliä mustikoiden, kreikkalaisen jugurtin ja chia-siementen kera. Jos olet kävelevä zombi ilman aamukahviasi, lirauta kahviisi hieman maitoa tai soijamaitoa, jolloin saat juomastasi myös kalsiumia ja proteiinia.

Vähennä tunti päivästäsi

Jos haluat herätä aikaisemmin, sinun täytyy karsia iltapuuhiasi. Tavallisesti yliarvioimme sen, kuinka paljon aikaa meillä on käytettävissä, ja aloitamme iltaisin sellaisia hommia, joita emme saa tehtyä illan aikana loppuun. Rauhoittaaksesi iltasi ajattele, että sinulla on illalla yksi tunti vähemmän aikaa käytettävissä, kuin mitä todellisuudessa onkaan.

Pidä itsellesi kannustuspuhe

Muista, ettei sinun tarvitse haluta nousta ylös, sinun täytyy vain tehdä se. Aloita aamu positiivisesti: kysy itseltäsi, mitä saat tehtyä päivän aikana sen sijaan, että miettisit, mitä sinun pitää tehdä päivän aikana.

Liiku kun aurinko nousee

Olemme tavallisesti ohjelmoitu siten, että olemme virkeimmillämme aamupäivisin. Aikainen liikunta voi lisätä energiatasoamme aamuisin, sillä liikkuessa ruumiinlämpömme nousee ja adrenaliinitasomme on kohonnut vielä useamman tunnin päästä liikunnan jälkeen.

Tyylikkääksi ennen nukkumaanmenoa

Säästääksesi aikaa aamulla, pese hiuksesi illalla, ja laita ne löysälle letille. Aamulla saat hiukset tehokkaasti kuntoon kuivaamalla niitä pikaisesti hiustenkuivaajalla. Vähennä hiusten sähköisyyttä suihkuttamalla niihin hiuksiin jätettävää hoitoainetta, tai kampaamalla hiuksia kammalla, jonka olet upottanut kylmään veteen.

…tai letitä hiukset vasta aamulla

Mistä huomaa helposti, ettet ole aamuihminen? Hiuksistasi. Mutta oletpa sitten aamuvirkku, tai vasta opettelemassa tähän tapaan, voit piilottaa sotkuiset hiukset letittämällä ne.

Parasta on se, ettei ole vain yhtä hyvää tapaa letittää hiukset – letti voi olla löysä, tiukka, tai esimerkiksi ranskalainen letti. Jos et saa kaikkia hiussuortuvasi mukaan lettiin, käytä hiuspantaa.

Uudista meikkirutiinisi

Pidä kasvojesi iho hyvässä kunnossa. Samalla vähennät sitä aikaa, jonka joudut käyttämään aamuisin meikkaamiseen.

Käytä meikkipuuteria, jotta saat samalla peitettyä ihosi epäpuhtaudet sekä saat ihosi mattapintaiseksi ilman puuteria. Käytä voidemaista poskipunaa ja voidemaisia luomivärejä, jotka saat levitettyä näppärästi ja nopeasti sormien avulla. Et vain säästä aikaan, vaan annat samalla kasvoillesi uudenlaista hehkua. Rajaa silmäsi ylhäältä ja laita ripsiväriä vain yläripsiin luodaksesi luonnollisen meikin.

Tuo aurinko sisään

Kirkasvalolamppu luo valoa, joka jäljittelee luonnollista auringonvaloa. Kirkasvalolamppu on luultavasti tehokkain väline, jonka avulla saat kehosi aamuisin hereille.

Aivosi ovat herkät valolle ja lämpötilalle, josta syystä emme saa nukuttua aamuisin sikeästi tietyn kellonajan jälkeen, vaikka olisimme menneet nukkumaan hyvin myöhään. Jos et halua laittaa rahaa kirkasvalolamppuun, laita makuuhuoneeseesi ohuet, harsomaiset verhot, jotta voit herätä aamuisin auringonvaloon.

Rauhoita tunnelma

Pidä iltaisin televisio ja radio hiljaisella äänellä. Näin luot rauhallisen tunnelman, joka auttaa sinua siirtymään uneen. Liität mielessäsi illan hiljentymiseen ja hidastamiseen, jolloin pystyt henkisesti paremmin valmistautua uneen.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat