Ympäristöystävällinen matonpesu – näin otat luonnon huomioon

Entisaikaan matot uitettiin kaikkine kemikaaleineen mökkilaiturilla. Tiedostava matonpesijä irrottaa liat luontoa kunnioittaen.

Mattojen pesu vesistöissä on edesauttanut rehevöitymistä. Nykytiedon valossa mattoja ei saisi pestä suoraan mökkilaiturilla tai saunarannassa, koska vesistöön joutuvat pesuaineet ovat haitaksi luonnolle.

Ympäristöystävällisin pesupaikka on kuivalla maalla. Järjestä pesupaikka mahdollisimman kauaksi vesirajasta siten, että pesuvesi valuu esimerkiksi nurmikolle ja imeytyy tehokkaasti maaperään.

Hyödynnä kuntien hyviä maalle rakennettuja matonpesupaikkoja, joissa jätevesihuolto on hoidettu kunnolla, vesi tulee hanasta ja työasento on ergonominen.

Ympäristömerkki pesuainepullon kyljessä on ehdoton, mikäli aikoo itse pestä mattojaan luonnossa. Perinteisen mäntysuovan tuoksusta ei siis tarvitse luopua.

Hyvä matonpesupäivä on kaunis ja aurinkoinen. Lämmin keskikesän tuulenvire auttaa mattojen kuivumisessa. Loppukesästä haittana on jo yökaste.

Matonpesuohjeet

Imuroi tai ravistele matto ennen pesua.

Levitä matto pesutasolle. Kastele matto ensin hyvin vedellä ja sitten pesuainevedellä. Voit antaa pesuaineen hetken vaikuttaa.

Harjaa kuteensuuntaisesti molemmilta puolilta päästä päähän. Muista harjata myös maton reunat. Jos peset mattoja lattialla tai esimerkiksi traktorin peräkärryssä, hanki pitkävartinen pesuharja. Näin säästät selkääsi.

Huuhtele matto huolellisesti monessa vedessä, ettei pesuainetta jää mattoon. Matto on puhdas, kun vesi on täysin kirkasta eikä matto jätä kättäsi liukkaan tuntuiseksi. Voit laskostella maton huuhtelujen välillä. Tallaamalla voit puristaa vettä pois.

Matonkuteiden joukossa voi olla väriä päästäviä raitoja. Voit välttää värien sekoittumisen, kun ripustat maton kuivumaan niin, että vesi valuu raitojen suuntaan.

Ripusta matto kuivumaan tukevalle tangolle tai useammalle pyykkinarulle. Näin matto pysyy suorana. Narulla painava matto saattaa venyä.

Ravistele ja käännä mattoa kuivumisen aikana. Kuivata matto varjossa. Aurinko voi haalistuttaa värejä. Myös liian hidas kuivuminen saattaa kellastuttaa valkoisen maton.

Lähteet: Tukes.fi, Martat.fi

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja