Ylös sieltä – näin vältät useat sairaudet ja makkarat vyötäröllä!

Istutko jälleen tietokoneella? Moni suomalainen tekee istumatyötä ja siirtyy sen jälkeen kotisohvalle tai uudestaan tietokonepöydän ääreen. Jatkuva istuminen tekee kuitenkin hallaa terveydelle: se lisää muun muassa sydän- ja verisuonitautien riskiä ja kerryttää helposti vatsamakkaroita vyötäröllesi, vaikka harrastaisit myös hikiliikuntaa.

Tarkastele oloasi – onko alaselkä kipeä, takapuoli ja reidet puutuneet ja niskaa särkee? Olisiko aika pienelle verryttelylle?

THL:n mukaan liikkumattomuus on nousemassa tupakoinnin ja muiden huonojen elintapojen ohella maailmanlaajuiseksi terveysongelmaksi. Sen on todettu olevan yhteydessä muun muassa syöpä- ja sydänsairauksiin.

Moni tekee pitkää päivää tietokoneen edessä, mutta istumatyöläinenkin voi tehdä paljon terveytensä eteen. Ihmiskeho on tarkoitettu liikutettavaksi ja staattinen istuminen voi tehdä sille paljon hallaa.

Luota muistilappuun

Harrasta pientä taukojumppaa puolen tunnin välein: pyörittele olkapäitäsi, käveleskele ja tee pieniä venytyksiä. Paras keino muistaa tämä, on liittää pieni muistilappu tietokoneesi näytölle.

Hyödynnä pienet mahdollisuudet

Valitse portaat hissin sijaan ja kävele edes osa työmatkastasi. Lisää liikuntaa kesken työpäivän: Älä esimerkiksi lähetä sähköpostia kollegalle, vaan kävele hänen luokseen. Näin kehosi saa liikettä, jota se niin kipeästi tarvitsee.

Kiinnitä huomiota hyvään työergonomiaan

Säädä työasentosi oikeaksi, niin helpotat jo huomattavasti mahdollisuuksiasi terveeseen kehoon.

Lisää hikiliikuntaa

Vaikka hikiliikunnan lisääminen ei vaikuta staattiseen työasentoosi, se tekee hyvää kehollesi. Runsaskaan liikkuminen ei kuitenkaan poista liiallisen istumisen ja samassa asennossa pitkään pysymisen haittavaikutuksia, joten muista taukojumppa säännöllisin väliajoin.

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja