Yllättävä rasvaherkku suojaa hampaita reikiintymiseltä

Juustonsyönnistä on yllättävää hyötyä hampaille.

Yhdysvaltain Hammaslääkäriliiton U.S. Academy of General Dentistryn tekemän tuoreen tutkimuksen mukaan juusto vähentää hampaiden reikiintymistä neutraloimalla plakissa muodostuvia happoja.

Tutkijat havaitsivat, että kypsytetty maitotuote tekee suusta emäksisemmän, mikä vähentää tarvetta hammashoidolle. Juuston havaittiin myös muodostavan suojakalvon hampaiden ympärille. Tutkimuksessa testattiin myös muiden maitotuotteiden, kuten sokerittoman jogurtin sekä maidon vaikutusta hampaisiin, mutta ne eivät toimineet juuston lailla.

Suomenkin hammaslääkärit suosittelevat

Suomessakin maitotuotteiden ja varsinkin juuston on todettu suojaavan hampaita ja ehkäisevän happohyökkäystä. Suomen Hammaslääkäriliiton mukaan kypsytetyn juuston syöminen nopeuttaa pH:n neutraloitumista sokeroidun ruoan syömisen jälkeen.Lisäksi juuston pureskelu lisää syljen eritystä, joka nopeuttaa hiilihydraattien poistumista suusta sekä puskuroi plakissa muodostuvia happoja.

Juuston kaseiini-proteiiniin sitoutuneet kalsium ja fosfaatti vapautuvat plakin happamissa olosuhteissa ja vähentävät hammaskiilteen liukenemista. Juusto estää myös reikiintymistä aiheuttavan bakteerin kiinnistymistä hammaskiilteeseen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja