Yli 60 ihmistä kuollut väkivaltaisuuksissa Papua-Uudessa-Guineassa – uhriluku noussut aiemmasta

Ylänköalueiden heimot ovat taistelleet keskenään satojen vuosien ajan, mutta automaattiaseiden leviämisen myötä yhteenotoista on tullut entistä verisempiä.

Papua-Uudessa-Guineassa 64 ihmistä on saanut surmansa väkivaltaisuuksissa maan ylänköalueilla, poliisi kertoi maanantaina.

Uhriluku on noussut jokseenkin aiemmasta, sillä poliisikomentaja David Manning kertoi aiemmin, että alueelta oli löydetty päälle 50 miehen ruumiit.

Asiaa sittemmin kommentoinut apulaispoliisikomentaja Samson Kua kertoi uutistoimisto AFP:lle uskovansa, että ruumiita on vielä lisää. Kuan mukaan alueella oli luultavasti ollut väijytys varhain sunnuntaina.

Miesten uskotaan tulleen surmatuksi lähellä Wabagin kaupunkia, joka sijaitsee noin 600 kilometriä luoteeseen maan pääkaupungista Port Moresbystä.

Kuolemien arvellaan liittyvän paikallisten heimojen väliseen konfliktiin. Poliisin mukaan alueella oli raportoitu raskaasta tulituksesta.

Väkivaltaa ei onnistuttu hillitsemään

Ylänköalueiden heimot ovat taistelleet Papua-Uudessa-Guineassa keskenään satojen vuosien ajan. Automaattiaseiden leviäminen on tehnyt yhteenotoista entistä verisempiä.

Surmat tapahtuvat usein syrjäisissä yhteisöissä, joissa heimot tekevät väijytyksiä kostaakseen aiempia hyökkäyksiä.

Poliisi sai kuvia ja videoita, jotka olivat väitetysti tapahtumapaikalta. Kuvissa näkyi verisiä ruumiita olleen muun muassa tien varressa.

Maan hallitus on kokeillut tukahduttamista, sovittelua, yleisiä armahduksia sekä muita strategioita väkivallan hillitsemiseksi, mutta menestys on ollut heikkoa.

Maan asevoimat oli lähettänyt alueelle satakunta sotilasta, mutta myös sotilashenkilöstön vaikutus on ollut vähäinen. Turvallisuusjoukot ovat olleet alueella alakynnessä niin aseiden kuin henkilöstönkin määrässä.

Poliisit ovat sanoneet, ettei heillä ole resursseja tehdä työtään. Poliiseilla kerrotaan myös olevan erittäin huono palkka. Osa heimojen käsiin päätyvistä aseista on peräisin poliisivoimilta.

Pääministeri James Marapen hallituksen vastustajat vaativat maanantaina lisää poliiseja lähetettäväksi alueelle sekä poliisikomentajan eroa.

Lue myös:

    Uusimmat