Yli 50 kuolemaa päivässä – nämä neljä lohdutonta faktaa kertovat Yhdysvaltain asekulttuurin brutaaleista ongelmista

MTV Yhdysvalloissa: Asekeskustelu käy kiivaana joukkoammuskeluiden kohdistuessa yhä useammin lapsiin 1:43
Video kesäkuulta: Asekeskustelu käy kiivaana joukkoammuskeluiden kohdistuessa yhä useammin lapsiin

Yhdysvaltain kiistelty aselaki on jälleen noussut suureksi puheenaiheeksi presidentti Joe Bidenin aikakaudella.

Biden on jatkuvasti sanonut olevansa sitoutunut tekemään kaikkensa vähentääkseen aseväkivaltaa. Erityisesti lapsiin kohdistuvien joukkoampumisien takia asekeskustelu on käynyt viime aikoina kiivaana Yhdysvalloissa.

Gun Violence Archive -sivuston mukaan alkuvuoden aikana Yhdysvalloissa on kuollut yli 9 000 ihmistä aseväkivallan seurauksena.

Vuosien 1968 ja 2017 välisenä aikana maassa kuoli 1,5 miljoonaa ihmistä aseiden luoteihin. Luku on enemmän kuin kaikissa Yhdysvaltain konflikteissa kuolleiden sotilaiden määrä yhteensä viimeisen 250 vuoden aikana.

Brittimedia BBC listasi muun muassa Small Arms Syrveyn tuottamien tutkimustulosten perusteella keskeisiä tilastoja, jotka kertovat karua kieltään aseväkivallan mittasuhteista Yhdysvalloissa.

1. Aseiden määrä Yhdysvalloissa

Tutkimuksen mukaan vuonna 2018 Yhdysvalloissa oli 390 miljoonaa asetta yksityiskäytössä. Sataa yhdysvaltaista kohden oli keskimäärin siis yhteensä noin 120,5 asetta. Maailmanlaajuisesti tilastossa toiselle sijalle yltävän Jemenin vastaava luku on 52,8.

Tutkimuksesta selviää myös, että yhdysvaltaisten aseenomistusinto on ollut jatkuvassa nousussa viimeisten vuosien ajan. Arvion mukaan noin 7,5 miljoonaa yhdysvaltalaista aikuista hankki ensimmäisen aseensa tammikuun 2019 ja huhtikuun 2021 välisenä aikana.

2. Aseilla aiheutetut kuolemat

Vuonna 2020 yli 45 000 yhdysvaltalaista kuoli aseen luotiin, mikä on enemmän kuin minään muuna vuonna aiemmin. Yli puolet - noin 24 300 kuolemista - oli itsemurhia. Lähes 20 000 kuolemista oli tappoja. Kaikista Yhdysvalloissa tapahtuneista murhista 79 prosenttia toteutettiin aseella.

Datan mukaan lähes 53 ihmistä kuolee joka päivä aseväkivallan seurauksena Yhdysvalloissa.

3. Joukkoampumisten määrä

FBI:n mukaan vuosina 2000-2020 Yhdysvalloissa tapahtui 345 joukkoampumistapausta, joissa tekijä aktiivisesti ja tarkoitushakuisesti yritti riistää useita ihmishenkiä. Tapaukset vaativat yhteensä 1 024 kuolonuhria ja 1 828 loukkaantumista.

Tilastoista selviää, että joukkoampumiset ovat aiheuttaneet yhä enemmän kuolemia. Vuoden 1991 jälkeen kymmenestä kohtalokkaimmasta joukkoampumisesta seitsemän on tapahtunut vuodesta 2015 eteenpäin. Mittaushistoriassa eniten uhreja on vaatinut Las Vegasin joukkoampuminen vuonna 2017, jossa kuoli lähes 60 ihmistä.

4. Gallup-tulokset

BBC kertoo myös Yhdysvalloissa tehdyn gallupin tuloksista, jonka perusteella lähes puolet ihmisistä ei näe syytä kiristää aselakia. Vuonna 2021 tehdyn tutkimuksen mukaan 52 prosenttia väestöstä kiristäisi aselakia ja 11 prosenttia löysentäisi sitä. 35 prosenttia puolestaan pitäisi aselain nykyisellään.

Kyselytuloksista selviää, että joukkoampumisten lisääntyessä, ihmiset suhtautuvat myönteisemmin aseiden helppoon saatavuuteen. Esimerkiksi vuonna 2018 vielä reilusti yli 60 prosenttia yhdysvaltalaisista kannatti aselain kiristämistä.

Lue myös:

    Uusimmat